Elektrik insan yaşamının vazgeçilmez parçalarından biri. Yaşanan doğal afetler, altyapı sorunları ve benzeri durumlar ise elektrik kesintilerine yol açabilir. Özellikle uzun süreli elektrik kesintileri, yaşamın kesintiye uğramasına neden olabilir. Bu durumlarda evinize sürekli enerji sağlamak için bir jeneratör kullanabilirsiniz. Jeneratör, çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak elektrik üretir. Böylece elektrik kesintilerinde hem evlerde hem de iş yerlerinde büyük bir kolaylık sunar. Eviniz için uygun bir jeneratör seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Bu içerikte jeneratörlerin ne işe yaradıklarına, seçimlerde nelere dikkat etmeniz gerektiğine ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Jeneratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Elektrik kesintilerinde veya elektrik erişiminin olmadığı yerlerde kullanılan jeneratör, farklı enerji kaynaklarını kullanarak çalışır. Jeneratörlerde kullanılan en yaygın enerji kaynakları dizel, benzin, propan ve doğal gazdır. Ev için jeneratör modelleri genellikle acil durum enerji kaynağı olarak tercih edilir. Uzun süreli elektrik kesintilerinde yaşamın aksamaması adına jeneratörler hayati önem taşır.

Jeneratörlerin ürettiği elektrik enerjisi ile ısıtma ve soğutma sistemleri, beyaz eşyalar, ışıklar, şarj cihazları ve diğer elektrikli ev aletleri kolaylıkla çalışır. Özellikle elektriğin sık sık kesildiği bir yerde yaşıyorsanız, evden çalışmanız gerekiyorsa veya elektrik kesintilerine karşı önlem almak istiyorsanız elinizin altında bir jeneratör bulundurmanız son derece akıllıca bir fikir olabilir.

Ev İçin Jeneratör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evinizde plansız bir elektrik kesintisi olduğunda bozulmuş yiyeceklerle, arızalanmış ev aletleriyle karşılaşmanız son derece olası. Özellikle elektrik kesinti sırasında uzun bir tatile çıktıysanız geri döndüğünüzde sizi büyük bir masraf listesi karşılayabilir. Jeneratör ise bu tarz durumlar için bulunmaz bir ayrıcalıktır. Sizi olası problemlere karşı korur. Ev için jeneratör satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalar ise şunlar:

Enerji Kapasitesi

Jeneratörün enerji kapasitesi evinizde hangi cihazları ve cihazların ne kadarını çalıştırabileceğini belirler. kW cinsinden ifade edilen jeneratörün enerji kapasitesine karar verirken evinizdeki toplam elektrik yükünü hesaplamanız gerek. Evinizdeki cihazların listesini yaparak elektrik yükünü karşılayabilecek enerjiye sahip bir jeneratörü tercih edebilirsiniz.

Yakıt Türü

Jeneratörler, birçok farklı yakıt türü ile çalışan cihazlardır. Bu aşamada maliyetleri de göz önünde bulundurarak yakıt türüne karar vermeniz önemli. Jeneratörün çalışma maliyetlerini ve bakım gereksinimlerini etkileyen yakıt türü aynı zamanda çevreye olan etki ve kullanılabilirlik bakımından da öneme sahip. Her bir yakıtın özelliklerini, avantajlarını ve jeneratörün çalışmasına etkisini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Gürültü Seviyesi

Jeneratör çalışma esnasında yüksek gürültü yapan bir cihaz. İş yerlerinde ve fabrikalarda gürültü seviyesi sorun değildir ancak evler için bu söylenemez. Bina sakinlerinin gürültüden rahatsız olmaması için düşük ses seviyesine sahip bir jeneratör seçebilirsiniz. Düşük ses seviyesinin çocuklu aileler için büyük bir avantaj olduğunu da unutmamalısınız.

Marka ve Model

En iyi jeneratör markaları arasından seçim yaparak uzun ömürlü bir cihaz satın alabilirsiniz. Markalar ve modeller, hem cihazın dayanıklılığını belirler hem de problemler karşısında destek almanızı kolaylaştırır. Jeneratörle ilgili teknik bir desteğe ihtiyaç duyduğunuzda iyi markalardan daha kolay yardım alabilirsiniz. Bu nedenle seçim yaparken markalara ve modellere göre incelemeler de yapmalısınız.

Bunlara ek olarak jeneratörün boyutu, kolay saklanabilmesi ve kullanımının pratik olması gibi detaylar da seçim aşamasını etkileyebilir.

Ev için İdeal Jeneratör Kaç kW?

Evinizin ideal jeneratör gücünü belirlemek için için birkaç matematik işlemi yapmanız gerekir. Bunun için ilk olarak elektrik kesintisi anında evinizdeki hangi cihazları çalıştırmak istediğinizi belirlemelisiniz. Daha sonra bu cihazların toplam enerji tüketimlerini toplamalısınız. Hesaplama yaparken tüm cihazların aynı anda çalışmayacağını göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynı anda çalışması muhtemel olan cihazlara göre hesaplama yapabilirsiniz.

Ortalama bir ev için çoğunlukla 5-10 kW arası bir jeneratör yeterlidir. Evinizde çok fazla elektrikli aleti aynı anda kullanmanız gerekiyorsa bu değer yükselebilir. Dolayısıyla jeneratör almadan önce hesaplamaları doğru yapmanız son derece önemli. Yaşadığınız elektrik kesintilerinin sıklığını, elektrik kesintilerinin ne kadar sürdüğünü de hesaplamalarda göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ev için En İyi Jeneratörler

Ev için jeneratör tavsiyesi alırken çok fazla marka ve model karşınıza çıkabilir. Sizin için en iyi jeneratörü seçerken yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurmanız önemli. En iyi jeneratör, farklı yaşam alanları için değişkenlik gösterir. Enerji, yakıt, gürültü, marka ve model gibi önemli detaylara dikkat ederek size tercihte bulunabilirsiniz. Siz de elektrik kesintilerine karşı önlem almanızı sağlayacak jeneratör modellerini inceleyerek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hepimiz kodlanmis bir robot olabilir miyiz teknosa
Devamını Oku

Hepimiz Kodlanmış Bir Robot Olabilir miyiz?

Eskiden bilim kurgu hikayelerinde gördüğümüz insana benzeyen robotlar, hepimize imkansız geliyordu. Mekanik cihazların insan gibi hareket edemeyeceğini, yürüyemeyeceğini…
apple airpods 2 nesil ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple AirPods 2. Nesil Özellikleri

Apple AirPods kablosuz kulaklıklarını piyasaya sürdüğünde devrim niteliğinde bir tanıtımla duyurmuştu. Kullanım kolaylığı ve şık duruşuyla beğenilen AirPods…
tablet kullananlar icin-10 tablet aksesuari teknosa
Devamını Oku

Tablet Kullananlar İçin 10 Aksesuar

Tabletler, günümüzde hem bilgisayar hem de telefonların yaptığı birçok işlevi yerine getiren, küçük akıllı cihazlardır. Mini cep bilgisayar…
metaverse mimarligi nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Mimarlığı Nedir?

Son zamanlarda “Metaverse” kavramı çok fazla konuşulur hale geldi. Metaverse, kimileri tarafından geleceğimizi şekillendirecek bir gelişme olarak görülürken…