Hem vücut sağlığımız hem de hijyenimiz için tüm diş hekimleri günde 2 kez dişlerimizi fırçalamamızı tavsiye ediyor. Bunu her zaman bildiğimiz halde bazen yorgunluktan bazen de unutkanlıktan dişlerimizi düzenli olarak fırçalamayı unutabiliyoruz. Sadece bir kez unuttuğumuzda dünyanın sonu gelmiyor. Vücudumuza olumsuz etkileri de çok büyük boyutlarda olmuyor. Ancak arka arkaya günlerce fırçalamayı atladığımızda etkilenmeye başlıyoruz. Dişlerimizi fırçalamayı bir süre ihmal ettiğimizde ortaya çıkacak durumlar kişiden kişiye göre değişebiliyor. Bu nedenle oluşabilecek durumlarla ilgili kesin bir bilgi vermek doğru olmuyor. Bazı insanlarda kısa sürede çok ciddi durumlara yol açabilirken bazılarında ise daha uzun sürelerde olabiliyor. Eski dönemlere baktığımızda diş fırçalama konusunda oldukça şanslı olduğumuzu görüyoruz. Günümüzde yumuşak, orta ve sert kıllara sahip diş fırçaları seçebildiğimiz gibi elektrikli diş fırçalarıyla çok daha iyi diş temizliği sağlayabiliyoruz. Ancak gün içerisindeki koşturmadan ve yorgunluktan yine de ihmal edebiliyoruz. Bu yazımızda dişlerimizi bir ay fırçalamazsak ne olur sorusuna cevaplar vermeye çalışacağız.

3 Gün Dişlerimizi Fırçalamazsak Ne Olur?

Diş fırçalamayı ilk birkaç gün ihmal ettiğimizde çok büyük sorunlarla karşılaşmıyoruz. Hatta bazen 3 gün aradan sonra fırçaladığımızda dişlerimizi film gibi parlak ve pürüzsüz olduğunu hissediyoruz. Bu durum aslında biraz yanıltıcı olabiliyor. Dişlerimizi daha pürüzsüz hissetmemizin nedeni, plak ve yemek artıklarının dişlerdeki boşlukları doldurması olarak görülüyor.

Dişlerimizi fırçaladığımızda sadece plakları yok etmekle kalmıyor, oluşmasına da engel oluyor. Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.

Bir Hafta Dişlerimizi Fırçalamazsak Ne Olur?

Bir hafta boyunca dişlerimizi fırçalamadığımızda, gözle görülür bazı değişiklikler ortaya çıkıyor. Dişlerimizde bariz bir şekilde kayganlık hissediyoruz. Bunun nedeni plakların dişimizin yüzeyini kaplaması oluyor. Aynada baktığımızda diş eti çizgimizde ve dişlerde oluşan birikmeyi görebiliyoruz. Ayrıca bir hafta boyunca dişlerimizi fırçalamadığımızda ağzımızda rahatsız edici bir kokunun da geliştiğini görüyoruz.

dislerimizi bir ay fircalamazsak ne olur teknosa

Bir Ay Boyunca Dişlerimizi Fırçalamazsak Ne Olur?

Yaklaşık bir ayın sonunda dişlerimizi fırçalamadığımızda ciddi değişiklikler şekillenmeye başlıyor. Bir insanın dişiyle ilgili yaşayacağı en kötü sorunlardan biri de diş eti hastalığı oluyor. Diş eti çizgisinde ve bu çizginin hemen altında plak birikmesiyle birlikte, bir miktar şişlik ve kızarıklık oluşmaya başladığını görüyoruz. Bir ay boyunca dişlerimizi fırçalamadıysak bunu tersine çevirmek için diş hekimine giderek dişlerimizi temizletmemiz gerekiyor. Özellikle tartar birikmesi çok fazlaysa derinlemesine bir temizlik yapılması gerekebiliyor.

Bir Yıl Dişlerimizi Fırçalamazsak Ne Olur?

Yaklaşık bir yıl içinde dişlerimizi düzenli olarak her gün fırçalamadığımızda diş ve diş eti sağlığımıza ciddi zararlar veriyoruz. Ancak daha önce de belirtildiği gibi, bu durum herkes için aynı yaşanmayabiliyor. Bazı insanlarda bir yılın sonunda hiç çürük olmayabiliyor. Ancak bu durum ciddi diş eti hastalıklarının önüne geçemiyor. Bunlar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlarda, dişlerimizi bir yıl boyunca fırçalamadığımızda kendimizi çürükler, ileri diş çürükleri ve periodontal hastalık için önemli bir risk altına soktuğumuzu gösteriyor.

On Yıl Dişlerimizi Fırçalamazsak Ne Olur?

On yıl boyunca dişlerimizi fırçalamamak bizi sağlık komplikasyonları açısından ciddi bir risk altına sokuyor. Ağız sağlığımız, belirli bakteri türleriyle savaşmak ve bütün vücudumuzu sağlıklı tutmak için önemli rol oynuyor. Dişlerimizin ve diş etlerimizin sağlığı bozulduğunda, bazı hastalıklara daha kolay yakalanabiliyoruz. Zatürree, koroner kalp hastalığı, diyabet gibi rahatsızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Yapılan araştırmalar, bir insanın sadece mükemmel ağız sağlığı alışkanlıkları ve bakımı ile zatürree olma riskini %40 oranında azaltabileceğini gösteriyor.

Dişlerimizi Uzun Süre Fırçalamamak Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Ağzımızda oluşan bakterilerin vücutta dolaşarak bir dizi başka sağlık sorunlarına yol açıyor.

Diş Eti Hastalığı

Diş fırçalama eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkların başında diş eti hastalıkları geliyor. Ayrıca birçok insan dişlerini fırçalarken diş etlerinin kanamasının normal olduğuna dair bir yanılgı içerisinde bulunuyor. Bu durum, bir diş eti rahatsızlığının olduğunu ve bunun gelişmeye devam ettiğini gösteren bir belirti olabiliyor. Diş eti iltihabı ve diğer rahatsızlıkları tedavi edilmezse dişleri ve ağızdaki kemikleri zayıflatmaya başlıyor.

Diş Kaybı

Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması bir süre sonra diş kayıplarına neden oluyor. Dişler düzenli olarak fırçalanmadığında diş eti hastalıklarına neden olan plak ve bakteriler temizlenmiyor. Bu da dişlerde çürümeye ve diş kayıplarına yol açıyor.

Diyabet

Diş eti enfeksiyonları yaşadığımızda kan şekerimizin yükselmesine neden olan diyabetin kontrol altına alınması çok daha zor bir hale geliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının en çok yaşadığı sorunların başında diş eti iltihapları geliyor.

Kalp Hastalığı

Yapılan bir çalışma, dişlerini günde en az 3 kez fırçalayan insanların kalp ritim bozukluğı ve kalp yetmezliği yaşama olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre, düzenli olarak diş hekimine gidilmesi kalple ilgili komplikasyonlar yaşama olasılığını azaltıyor.

Zatürre

Ağzımızda oluşan bakteriler, havadan aldıklarımızla birleşip solunum yoluyla ciğerlerimize kadar inebiliyor. Bu durum solunum yolu enfeksiyonları ve zatürreye neden oluyor.

Ağız Kokusu

Kötü ağız sağlığının en belirgin özelliklerinin başında ağız kokusu geliyor. Ağzımızda kalan yiyecek parçacıklarından oluşan bakteriler iltihaplanmaya ve kokmaya başlıyor. Her gün dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması, diş eti hastalıkları ve diş kayıplarının yanı sıra ağız kokusunu da engellemeye yarıyor.

Yukarıda dişlerimizi bir ay fırçalamazsak ne olur sorusuna cevaplar vermeye çalıştık.

Siz de en iyi diş fırçası ve aksesuarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin