Çoğumuz internette bir şeyin nasıl yapılacağı konusunda anne babalarımızdan telefon alıyoruz ve bu durumu bazen sinir bozucu bulabiliyoruz. Günümüz teknolojisi bize o kadar kolay geliyor ki, onların bu teknolojiyle büyümediklerini çoğu zaman unutuyoruz. Ancak yaklaşık 15 ya da 20 yıl sonra aynı şeylerin bizim de başımıza geleceğini unutmamamız gerekiyor. O dönemde kullanılan teknolojik cihazlarla ilgili soru sormak için sık sık çocuklarımızı arayacağız. Çünkü internet ve teknoloji hiç durmadan gelişmeye devam ediyor. Günümüzde ebeveynler, teknolojinin zaman içerisindeki gelişimini çoğu kez şaşkınlıkla izliyor. Çocuklarımız büyüdüğünde bunun bambaşka bir hal almaması için hiçbir neden görünmüyor. Bugün bildiğimiz ve kullandığımız internet ve sosyal medya, gelecekte çocuklarımız için eski bir teknoloji haline geleceği biliniyor. Bugün sıkça konuşulan ve sürekli gündeme gelen metaverse hakkında pek fazla şey bilinmiyor. Ancak çocuklarımızın en iyi bildiği teknolojik dünya olacağını görebiliyoruz. Çocuklarınız metaverse kullanırken nelere dikkat etmelisiniz anlatmaya çalışacağız.

Metaverse Nedir?

Metaverse sorusunu cevaplamak hala zor oluyor. Çünkü nasıl bir şey olacağı tam olarak bilinmiyor. Sadece tahminler üzerinden konuşmalar ve tanımlamalar yapılabiliyor. Metaverse için bilinen en doğru bilgi, internetin geleceği ve sanal gerçeklik alemi olduğu bilgisi söylenebiliyor. Her yerden insanların birbiriyle etkileşime girebildiği sanal gerçeklik dünyası olması bekleniyor. Bu durum şu anda sosyal medya ile yaşanıyor olsa da, metaverse insanların aksiyonun ortasında olmasına izin veriyor. İnternette gezinmek yerine içeride olup onunla etkileşime girebiliyorsunuz. Bu, insanların interneti sanal gerçeklik aracılığı ile gerçek zamanlı olarak birbirleriyle paylaşımda olmalarına olanak tanıyor.

Çocuklarla Görüşme Önemli

Normal internet yerine bir metaverse’de çocukları güvende tutmak söz konusu olduğunda, verilecek cevap hemen hemen aynı oluyor. Uzmanlara göre, ebeveynlerin, çocukların zaten kayıt bilgilerine sahte bir doğum günü tarihi yazarak sosyal medya platformlarına erişebildikleri gerçeğini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Ebeveynlerin, çocuklarına online ortamlarda başkalarıyla etkilişime girerken dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunmaları gerekiyor. Metaverse konusunda da aynı uyarılar geçerli oluyor. Uzmanlar bir çocuğun biyolojisine baktıklarında, beynin duygu ve davranıştan sorumlu bölgesi olan prefrontal kortekslerinin tam olarak gelişmediğini biliyorlar. Bu durum onları kendileri için uygun olmayan oyunlara ve durumlara girme konusunda daha fazla risk altında bırakıyor.

Çocukları Konuşmaya Teşvik Edin

Uzmanlara göre, çocuklar için metaverse ile ilgili başka bir problem daha bulunuyor. Çocuklar televizyon izlerken ya da ekranda oyun oynarken gördükleri şeylerle ilgili ya da oyunda ne yapması gerektiği ile ilgili durdurup sorular sorabiliyor. Ancak metaverse için anlatılanlara göre böyle bir imkanları olmayacak gibi görünüyor. Bu nedenle çocuklara sürekli olarak sorular sorması gerektiğini anlatıp onlara metaverse içerisinde rehberlik edilmesi tavsiye ediliyor.

Teknolojinin Temellerini Öğrenin

Çocuklarınızı metaverse ile ilgili konularda daha iyi bilgilendirmek için öncelikle sizin de bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu konuda bir şeyler okumak için zaman ayırıp, araştırmalar yapmanız ilerisi için kendinizi güvende hissettirecek en önemli yol olarak görünüyor. Metaverse, şu anda VR ya da AR gözlüklerle kullanılabilecek diye belirtiliyor. Bu nedenle VR ve AR’nin ne olduğunu, aralarındaki farkları bilmeniz avantaj sağlıyor.

Sanal Gerçeklik (VR)

Sanal gerçeklik dünyası, tamamen sürükleyici ve kurgusal bir deneyim olarak tasarlanıyor. Gözlerinizi bir monitör ile kapatıp, kulaklık aracılığı ile ses ve müzik çalan bir VR başlığı takıyorsunuz. Buna VR gözlüğü de deniyor. Böylece deneyimlediğiniz her şey dijital olarak oluşturulmuş bir ortamın parçası oluyor.

cocuklariniz metaverse kullanirken dikkat etmeniz gerekenler teknosa

Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın dijital bir unsurla geliştirildiği yer olarak ortaya çıkıyor. Her şey bir ekranda görüntülendiğinden tamamen sürükleyici bir deneyim yaşanmıyor. Bunlar genellikle bir akıllı telefon ekranı ya da AR gözlükleri aracılığı ile görüntüleniyor.

Sanal Dünyada Geçirilen Zamanı Takip Edin

Ebeveynler, şu anda bile çocuklarının tablet ya da akıllı telefonda ne kadar zaman geçirdiklerini takip ediyor. Belli saatlere kadar kullanmalarına izin veriyor. Çocukların sanal gerçeklik deneyimi daha yoğun olacağı için ebeveynlerin bunu sıkı bir şekilde takip etmesi tavsiye ediliyor. Çoğu VR teknolojisinin 12 yaş sınırı bulunuyor. Sanal gerçekliğin çocukların sağlığına zararlı olduğunu gösteren herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak çok yoğun kullanmaları sonucunda gerçek dünyada bazı hareket hastalıklarına neden olabiliyor. Herhangi bir ekrana uzun süre bakmaktan dolayı gözlerde yorgunluk ve genel halinde gerginliğe yol açabiliyor. Fiziksel etkilerinin yanı sıra, sanal gerçeklik deneyimlerinin de gerçek dünyada olduğu gibi kaygı ve korku da dahil olmak üzere aynı duyguları tetiklediğini bilmek gerekiyor. Bu nedenle genç kullanıcılar için kötü bir deneyim yaratabiliyor.

Çocuğunuzun Kimlerle Bağlantı Kurduğunu Bilin

Dijital dünyanın şu anda ve metaverse’de yarattığı en büyük fırsat dünyanın her yerinden insanlarla temas kurabilme imkanı vermesi oluyor. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda bunu bir fırsat olarak göremiyoruz. Çocuklarla yetişkinlerin sanal ortamlarda bağlantı kurmasında her an bir tehlike olma ihtimali bulunuyor. Normal sosyal medya platformlarında kullandığınız sohbet sınırlama gibi kontrolleri aynı şekilde metaverse’de de yapmanız gerekiyor. Metaverse içerisinde böyle bir kısıtlamanın olup olmayacağı henüz bilinmese de benzer bir güvenlik önemlinin mutlaka olacağı düşünülüyor. Bunu öğrenip ilk kullanmadan önce bu ayarları yapmanız çocuğunuz için faydalı oluyor. Aynı zamanda çocuklarınız metaverse kullanırken sanal olarak etkileşimde olduğu insanlarla sizin de bağlantı kurmanız güvenlik açısından iyi bir fikir olarak görünüyor.

Yukarıda çocuklarınız metaverse kullanırken dikkat etmeniz gerekenler neler anlattık.

Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri
Devamını Oku

En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasına giren, günün her saatinde enerji depolamaya yardımcı olan meyve suları, artık çok daha sağlıklı…
hangi bebek telsizini almaliyim teknosa
Devamını Oku

Hangi Bebek Telsizi Almalıyım?

Bebeğinizin uyku saatinde ne yaparsanız yapın onu yakından takip etmeniz gerekir. Bu nedenle kaliteli bir bebek monitörü almak…
samsung televizyonlari yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Samsung Televizyonları Yakından Tanıyın

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin etkisini daha çok kullandığımız eşyaların değişmesiyle görüyoruz. Eskiden sadece yayınlanan kanalları izlediğimiz televizyonlarımız son…
preo markali urun tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Preo Markalı Ürün Tavsiyeleri

Teknolojinin öncü markalarından Teknosa’nın kendisine ait öz markası Preo, ürettiği gelişmiş ürünlerle teknoloji meraklıları için vazgeçilmez markalardan biri…