Kahve çekirdeklerinin bazı işlemlerden geçmesi sonrasında ortaya çıkan granül kahve, aynı zamanda da çözünebilir kahve olarak tabir ediliyor. Hazır kahveler olarak bilinen bu ürünler kolaylıkla içilebilir halde bulunuyor. Toz ya da partikül biçiminde bulunan bu kahveler kaynar suyun eklenmesiyle içime hazır hale geliyor. Böylelikle herkesin pratik olarak kullanımına imkan veriyor.

Granül kahveler, instant kahve olarak da adlandırılıyor. Kaynar suya eklendiği anda anlık olarak çözündüğünden içime hemen hazır hale geliyor. Suya koymadan önceki toz hali, kahve çekirdeğinin suyunu çekmiş şekli olarak tabir ediliyor. İçeriğinde herhangi bir kimyasal barındırmaması da tercih edilme nedenleri arasında sayılıyor.

Granül Kahve Zararlı Mı?

Kafeinin aşırı tüketilmesi halinde herkes tarafından bilinen ve sağlığa zararı olabilen ufak tefek yanları olabiliyor. Ancak normal kahveyle kıyaslandığında granül kahvenin daha az olumsuz etkiler yaratabileceği de söyleniyor. Kahvenin çekirdeklerinde bulunan suya buharlaştırma işlemi uygulandığından, içeriğindeki kafein ve kahve oranı da azalıyor. Bundan dolayı granül kahvelerin daha az kafein içerdiği söyleniyor. Günde birkaç bardak tüketilmesi halinde herhangi bir zararının ortaya çıkmayacağı ise aşikar. Hatta her gün birkaç bardak kahve tüketiminin faydası da bulunuyor. Granül kahvelerin bu nedenle fazla abartılmadan kullanılmasında bir sakınca görülmüyor.

Granül Kahvenin Faydaları Neler?

Kahvelerin yeterli oranda tüketilmesi halinde sağlığa faydaları bulunduğundan bahsetmiştik. Granül kahve için de bu durum aynı şekilde geçerliliğini koruyor. Granül kahvenin besin değeri normal kahveyle kıyaslandığında benzerlik gösteriyor. Antioksidan değerleri ve içerdiği besinler bakımından benzer bir yapıda bulunuyor. Bu yüzden sağlık açısından olumlu etkiler gösteriyor.

  • Beyinin çalışmasını geliştiren granül kahve, aynı zamanda da zinde kalmayı sağlıyor.
  • Metabolizmayı hızlandıran etkiye sahip. Böylelikle yağ yakımını da hızlandırıyor.
  • Alzheimer ve Parkinson gibi sinir sistemi rahatsızlıklarına bağlı risklerin önüne geçiyor.
  • Şeker hastalığı riskini en aza indiriyor. Tip 2 diyabet rahatsızlığının önlenmesinde yardımcı oluyor.
  • Karaciğerin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayarak, siroz ve kanser gibi hastalıkların riskini minimuma indiriyor.
granul kahve nasil yapilmali teknosa

Granül Kahve Tarifi

Granül kahveler, yapılışı bakımından en kolay kahve alternatifleri arasında yer alıyor.

Kahveyi hazırlamak adına ilk olarak fincan içerisine granül kahveyi koymak gerekiyor. Sonrasında kaynar su eklemek bu kahvenin hazırlanması adına yeterli oluyor. İşte bu noktada çok önemli bir yere dikkat etmek gerekiyor. Suyun sıcaklığı eğer tam 100 derecede ise biraz sıcaklığının 90-95 derecelere inmesinin beklenmesi gerekiyor. Tam 100 derecede kaynayan suyu koyduğumuzda kahve haşlanabiliyor ve istediğimiz lezzeti alamayabiliyoruz.

Diğer bir öneri olarak önceden su konularak üzerine granül kahve eklendiğinde kahvenin tamamen çözünmeyerek sıcak suyun üzerinde kaldığı görülebiliyor. Bu yüzden tam tersi bir işlem uygulanarak önce kahveyi sonra suyu koymak gerekiyor.

Granül kahveden daha yoğun ve sert bir tat alınmak istenirse iki kaşık ya da daha fazla granül kahve katarak demleme işlemini gerçekleştirmekte fayda var. Üzerine de isteğe bağlı olarak süt tozu, krema ya da şeker eklemesi yapılarak tatlandırılması söz konusu oluyor.

Granül Kahve Yapım Teknikleri

Peki granül kahvenin nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Granül kahvelerin yapılmasında iki farklı teknik kullanılıyor. Bu teknikler dondurarak kurutma ve sprey kurutma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Dondurarak kurutma işleminde kahveler belli bir süre bekletilerek içerisindeki suyun azalması sağlanıyor. Sonrasında -40 derecede donduruluyor. Bu sayede kahve içerisindeki suyun kristalleşerek buharlaşması durumu ortaya çıkıyor. Sprey kurutma yönteminde ise kahve çekirdeklerinin özel tanklara alınması ve sonrasında sıcak hava spreylerine maruz bırakılması gerekiyor.

Yukarıda mümkün olduğunda granül kahve hakkında bilgiler paylaştık. Çok farklı kahve ekipmanlarını incelemek ve kahve hakkında daha fazla şey öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…
ramazan sahurda tok tutacak tarifle teknosa
Devamını Oku

Sahurda Tok Tutacak Tarifler

Ramazan ayının gelişi ile beraber 30 gün sürecek oruç ibadeti de başlamış oldu. Bu süreçte iftar sofraları kadar…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…
michelin yildiz nedir teknosa
Devamını Oku

Michelin Yıldızı Nedir?

Michelin yıldızı, mutfakta mükemmelliğin nihai ayırt edici özelliği olarak öne çıkıyor. Michelin yıldızları, yüksek standartlı olduğu düşünülen restoranlara…