Günümüzde teknoloji haberlerinin mutlaka bir bölümünde onun adını duyuyoruz. Yenilikçi fikirleriyle olduğu kadar biçoğumuza çılgınca gelen atılımlarıyla hemen her gün gündemde kalmayı başarıyor. Adını ilk kez 1999 yılında kurduğu ve o dönemde yenilikçi bir ödeme sistemi olarak geçen PayPal ile duyuran Elon Musk, 3 yıl gibi kısa bir sürede şirketi büyüterek 1,5 milyar dolar karşılığında eBay’a satmasıyla gündeme geliyordu. Elon Musk bu satıştan sonra kafasındaki çılgın ve yenilikçi fikirleri birer birer gerçekleştirmek için harekete geçiyor. İlk önce uzaya yolculuk için Space X şirketini kuruyor ve yaptığı çalışmalarla çığır açmaya başlıyor. Ardından kurduğu Tesla Motors ile sadece elektrikli araç üretmiyor, insansız giden araçlar trafiğe çıkıyor. Ve insan beynini yapay zeka ile entegre etmek için NeuraLink şirketini de açıyor. Güney Afrika doğumlu girişimcinin, bu yüzyılın en etkili insanları arasına şimdiden girdiği kabul ediliyor ve açıkladığı çılgın projelerinin gerçek olup olmayacağı sürekli olarak tartışılıyor. Biz de bu yazımızda Elon Musk’ın çılgın projeleri hakkında bilgiler paylaşacağız.

Mars’ta Yaşam

Geldiğimiz bu yıla kadar uzun süredir uzay araştırmaları yapılıyor olsa da henüz Mars’a ayak basmayla ilgili bir gelişme yaşanmıyordu. Ancak Elon Musk, bunu değiştirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz yıl bir web yayını için yaptığı açıklamada, bundan yaklaşık 6 yıl sonra insanların Mars’a ineceklerinden son derece emin olduğunu söylüyor. Ayrıca işler yolunda giderse 2024 yılında bile Mars’ta insanları görmeye başlayacağımızı belirtiyor.

İnsanların Mars’ta onlarca yıl yaşayıp yaşayamayacağı konusunda spekülasyonlar yapılırken Space X’in, insanları gezegene taşımak için roket yapmaya başladığı biliniyor.

Mars’ın gece ve gündüz döngüsü Dünya’ya çok benziyor. Bir gün 24 saat 37 dakika sürüyor. Ancak üzerindeki arazinin yaşamak için çok sert olduğu düşünülüyor. Ayrıca orada gece sıcaklıkları -60 derecenin altına düştüğü biliniyor. Bu sıcaklık Antartika’nın bazı bölgeleri için yıllık ortalama sıcaklığına denk geliyor.

Tünel Vizyonu

Her gün işe gidip gelirken yaşadığımız trafik stresi hepimizin ortak sorunlarının başında geliyor. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli görünmüyor. ABD’de de insanlar her sabah aynı sorunu yaşıyor. Öyle ki, Elon Musk bile bu sorundan bıkıyor ve çözüm için bir şirket kuruyor.

Musk, 2016 yılında bu konuda bir tweet atıp, trafikten dolayı çıldırdığını ve bir tünel açma makinesi yapıp hemen kazmaya başlayacağını söylüyor. Normalde Twitter’da insanların şikayetçi oldukları konuyla ilgili bu tarz söylemlerine çok sık rastlıyoruz. Ancak söz konusu Musk olunca durum biraz farklı işliyor.

Elon Musk, hemen aynı gün The Boring Company adında bir şirket kuruyor ve Amerika’nın meşhur trafik sıkışıklığının olduğu şehirlerinde sorunu çözmek için çalışmalara başlıyor.

O günden itibaren hızlı bir şekilde çok sayıda tünel projesi üretip gerçekleştirmek için çalışmalar yapıyor.

İnternet Sinyalini Hiç Bir Zaman Kaybetmeyin

Kablosuz bağlantı kullanan herkes arada bağlantı kopmasından dolayı sorunlar yaşıyor. Bulunduğumuz yere göre ya hız kaybı yaşıyoruz ya da bağlantı kesilip tekrar gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle çoğu zaman Wi-Fi kullanmak işkenceye dönüşüyor.

Elon Musk’ın Space X  şirketi, Mars’ta yaşam çalışmalarının yanı sıra dünyadaki yaşamı da daha iyi hale getirmek için projeler üretmeye devam ediyor. Yaşanan sorunlar ne ise onu tespit edip yaşamı nasıl daha iyi hale getirebileceğini düşünüyor. En iddialı projelerinin başında ise, dünyanın tamamında internet kapsama alanına sahip olmak geliyor.

Bu amaçla 2015 yılında Starlink piyasaya sürülüyor. Proje henüz beta sürümündeyken bile birçok kullanıcı aylık hizmet bedelini ödeyerek projeye abone oluyor. Starlink tarafından yapılan açıklamaya göre, beta kullanıcıları saniyede 50 ila 150 Megabayt (Mbps) hızla internet alabiliyor. İnternet bağlantısında bu hızlara ulaşmak dünyadaki çoğu internet servis sağlayıcısına göre çok uzak duruyor. Starlink’te bazen gecikmelerin yaşanabileceği, bu gecikmelerin 20 ila 40 ms arasında olabileceği belirtiliyor.

Space X, Starlink projesi için yörüngeye binlerce roket gönderiyor. Yapılan açıklamalara göre, bu yıl tüm dünya çapında kapsama alanı kapasitesine sahip olunması planlanıyor.

Elon Musk’ın çılgın projeleri arasında belki de en büyük tartışmalara yol açanı NeuraLink Projesi oluyor. Bu projede genel yapay zeka teknolojisinin dünyayı ele geçirmesi durumunda hayatta kalmamızı sağlamanın bir yolu olarak insan beynini bir bilgisayara bağlamak olduğu görülüyor. Daha çok bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu senaryoya insanların bir kısmı on yıllar içinde ulaşacağımızı düşünürken bir kısmı da asla gerçekçi bulmuyor ve o noktaya kesinlikle gelemeyeceğimizi düşünüyor.

Ancak Elon Musk da Bill Gates gibi yapay zeka konusunda endişeli olan girişimciler arasında yer alıyor. Bu nedenle 2016 yılında NeuraLink şirketini kuruyor. Şirket başlangıçta omurilik ve sinirsel bozuklukları olan insanlara yardım etmek için kullanılacak olan, ancak daha sonra bir insanın yapay zeka ile entegrasyonunu mümkün kılacak bir beyin-bilgisayar arayüzü geliştirmeyi hedefliyor. Bu konuda açıklamalar yapan birçok Nörobilimciye göre projenin nihai kısmı olan yapay zeka ile entegrasyon oldukça uzak bir gelecek olarak görünüyor.

Omurilik yaralanmalarından muzdarip olan insanlar için geliştirilen projede, rahatsızlığı olan insanların her gün kullanılan teknolojik cihazlarla iletişim kurabilmeleri amaçlanıyor. Bu teknolojinin ilk uygulamasında ciddi yaralanmaları olan insanlara bilgisayar ve mobil cihazları doğrudan beyinleriyle kontrol etme yeteneği vererek onlara yardım etmek planlanıyor. Bu alanda beynin hareket alanlarındaki sinirsel aktiviteleri kaydederek başarılı oluyorlar. Kullanıcılar kollarını veya ellerini hareket ettirmeyi düşündükçe, Bluetooth üzerinden kullanıcının bilgisayarına gönderilecek olan bu düşüncenin kodu çözülerek sonuca ulaşılıyor.

Elon Musk’ın dünya çapında milyonlarca takipçisinin olması şaşırtıcı gelmiyor. Açıkladığı fikirler başlangıçta kulağa çok uzak birer hayal olarak geliyor. Ancak daha sonra Musk, bunları şekillendirmeye başladıkça aslında gerçekçi olabileceği ortaya çıkıyor. Bu nedenle Musk’ın takipçilerinin büyük çoğunluğu onun her dediğinin mümkün olabileceğine karşı sorgusuz inançları bulunuyor.

elon musk cilgin projeleri teknosa

Solar City Projesi

Son yıllarda dünyanın yaşadığı iklim değişikliği sorunu daha yüksek sesle ifade ediliyor. Elon Musk da bu sorunla ilgili çok fazla açıklama yapıp sürdürülebilirliğin önemli bir savunucusu oluyor. Birçok alanda çevre dostu bir gelecek elde etmek için çalışmalar yapıyor.

Ürettiği elektrikli Tesla araçları da bu söylediklerini destekliyor. Ancak Elon Musk her konuda olduğu gibi bu konuda da tek bir şeyle kendini sınırlamıyor. Petrol tüketmeyen araçlardan sonra,  sürdürülebilir enerji konusunda biraz daha ileri gidiyor. Yenilenebilir enerji olan güneş enerjisinin yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Şirket bünyesinde satılan güneş kiremitleriyle her evin kendi enerjisini üretmesi sağlanıyor. Ancak Solar City projesinin ana çalışma amacı bundan daha büyük duruyor. Panasonic ile geliştirilen ortak çalışma sonucunda güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine üreten pillerin üretimine başlanıyor. Elon Musk, bu alandaki çalışmaların çok hızlı devam etmesini istiyor. Buna ek olarak Solar City’nin diğer üretim tesislerini Avrupa’da kurmak istiyor. Bunun iki nedeni bulunuyor. Öncelikle Musk, dünyanın geleceğinin ve kurtuluşunun yenilenebilir enerjide olduğunu düşünüyor. Bu nedenle bu alandaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Diğer nedeni ise, Tesla araçlarının yakıt ihtiyacı oluyor. Önümüzdeki yıllarda Tesla araçlarının satışının artacağını öngörüyor ve kullanıcıların şarj dolum tesislerine kolayca ulaşabilmelerini istiyor. Kendi üretim tesislerinde ürettiği yenilenebilir enerji ile maliyeti azaltıp insanların elektrikli araçlara daha çok yönelmesini hedefliyor.

Yukarıda Elon Musk’ın çılgın projeleri hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de belki kendi çılgın projelerinizi yaratabileceğiniz en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
metaverse mimarligi nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Mimarlığı Nedir?

Son zamanlarda “Metaverse” kavramı çok fazla konuşulur hale geldi. Metaverse, kimileri tarafından geleceğimizi şekillendirecek bir gelişme olarak görülürken…
ogrencilere bilgisayar tavsiyesi teknosa
Devamını Oku

Öğrencilere Bilgisayar Tavsiyeleri

Gelişen dünyada en çok kullanılan teknolojik cihazlardan biri de bilgisayarlar. Eskiden sadece iş amacıyla kullanılan bilgisayarlar artık günlük…