Rahat bir ortamda yaşamak her şeydir. Dışarıda sıcaklık yükselmeye başladığında, özellikle yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, serin bir alana ihtiyacınız olur. Klimalar bu konfor sistemini oluşturarak sıcaktan veya rutubetten etkilenmemenizi sağlar. Isıtma, soğutma veya havalandırma çözümleri sunan klimalar, farklı kullanım alanları için pek çok model ve tasarımla kullanıcıyı memnun etmek için geliştirilmiştir.

Genel olarak merkezi sistem ve bireysel sistem olmak üzere iki çeşit klima vardır. Havalı, sulu, hava/su beraber çalışan sistemler ve bağımsız çalışan klima sistemleri olmak üzere dört çalışma sistemi bulunur. Örneğin ev tipi kullanım için tercih edilen bağımsız üniteli klimalar da kendi içinde tavan tipi, duvar tipi, salon tipi, pencere tipi ve portatif olmak üzere beşe ayrılır. Dolayısıyla bu kadar marka ve model arasından sizin için en iyi klima hangisi seçmek zor olabilir. En iyi klima önerileri için yazımızda yer alan kriterleri dikkate alarak seçiminizi daha kolay yapabilirsiniz.

Klima Tavsiye Listesine Geçmeden Evvel Bilmeniz Gerekenler

Geniş tasarım yelpazesine sahip olan klimaları beğenme aşamasına geçmeden evvel bilmeniz gereken bazı detaylar var. En ideal hava koşullarına ulaşmak için nereye alacağınız, ne için kullanacağınız ve nasıl bir sonuç beklediğinizi doğru analiz etmelisiniz. Doğru ürünü tercih edebilmeniz için aşağıdaki detaylar hakkında bilgiye sahip olmanız gerekir.

Odanızın Alanı Nedir?

Klima seçiminde muhtemelen en önemli faktörlerden biri de odanızın boyutudur. Çünkü alacağınız klima ünitesinin BTU değerini ancak bu sayede belirleyebilirsiniz. Geniş bir oda için düşük BTU değeri seçerseniz, istediğiniz gibi bir sonuç alma ihtimaliniz azalacaktır. Yine küçük bir oda için büyük BTU değeri seçmek, klima sisteminin ayarlarını sürekli olarak kontrol etmenizi gerektirebilir. Sıcaklığı sürekli düzenlemek için cihazı aç kapa yapmak harcayacağınız enerjiyi artırır. Bunun için odanızın iki duvar uzunluğunu ölçerek bulduğunuz sonucu birbiri ile çarpabilirsiniz. Bulunan metrekare sonucunu 2.2’ye böldükten sonra 1000 ile çarparsanız ihtiyacınız olan BTU değerine de ulaşmış olursunuz.

Klimada Aranan Fonksiyon Özellikleri Nelerdir?

Klima sistemi fanının hızı, harcadığı elektrik, enerji sınıfı gibi teknik özelliklerin yanı sıra klimanın sahip olduğu diğer özellikler de tercihinizi etkileyebilir. Bazı klima modelleri kendi kendini temizleme özelliği ile kolay temizleme imkanı sunmaktadır. Bulut tabanlı klimalarda ise uzaktan kontrol edebilmek yaşamınızı kolaylaştıran küçük detaylardan biri olabilir. İyonizer olarak belirtilen özel filtrelere sahip klima modelleri ise toz veya polenden arınmış daha temiz hava imkanı için tercih edilebilir. Kısacası ihtiyacınıza yönelik klima seçeneği ile bütçeniz için en ideal modele ulaşabilirsiniz.

Eviniz İçin En İyi Klima Tipini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler Nelerdir?

Havayı soğutan, ısıtan veya temizleyen özellikleriyle klimalar, ortamdaki havanın kullanıcıların dilediği şekilde olmasını sağlar. Bulunduğu odanın nem dengesini ayarlayarak lüks bir tüketim ürünü olmaktan çıkarak ihtiyaç haline dönüşmüştür. Beyaz, siyah, gri ve koyu gri gibi renklerle estetik olarak da yaşam alanlarına uyum sağlamayı hedefleyen klima modelleri renk seçenekleri ile ev / ofisin genel havasıyla da uyum yakalayabilirsiniz. Pek çok kişinin kullandığı klimalar, farklı teknik detaylara ve teknolojilere sahiptir. Dolayısıyla da sizin için en iyi olan modele ulaşmak için aşağıdaki özelliklere dikkat edebilirsiniz:

  • Aynı anda birden fazla odayı soğutmanız gerekiyorsa merkezi klima üniteleri içeren multi split klimalar sizin için uygun olabilir. Merkezi klima ünitesine en fazla 5 adet klima bağlayarak odalar içerisindeki sıcaklık veya soğukluk derecesini ayarlayabilirsiniz. Enerji tasarruflu bir ev için daha tasarruflu görünen klimalar tüm odaları aynı anda istenilen ısıya getirerek ferah bir ortam yaratır.
  • Evinizde sadece 1 odanın soğumasını isterseniz mono split klimalar sizin için faydalı olacaktır. Son derece küçük ve kompakt olduğu için istediğiniz odada değerlendirebilirsiniz. İç duvar ünitesine monte edilen kısmın odanın genel havası ile uyumuna dikkat edilirse estetik modeller tercih edilebilir.
  • Tüm malzemeleri evin içinde olacak şekilde tasarlanan portatif klima seçenekleri odadan odaya taşınabilir olmasıyla kullanıcılarını memnun etmeyi başarır. Ünite içerisinde biriken yoğuşmuş nem, evaporatörde sürekli çalışarak buharlaşmayı hızlandırır.
  • Kafe, restoran, otel, hastane, ofis gibi büyük alanlar için kullanılan dikey formuyla bilinen salon tipi klimalar montaj gerektirmediği için sıklıkla tercih edilir.
  • Ortamınıza uygun modeli seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise klimanın ölçüleri olabilir. Duvarda ne kadar öne çıkacağı veya ne kadar geniş/dar görüneceğini önceden planlayarak alandaki estetiği korumaya devam edebilirsiniz.
  • Klimalarda 7000 BTU, 9000 BTU, 18000 BTU, 24000 BTU, 57000 BTU klima gibi farklı ısıtma ve soğutma BTU değerleri bulunur. 1200’den küçük BTU’lar genellikle dar alanlar için uygunken diğerleri daha geniş alanlar için tercih edilir.
  • Dayanıklı malzemelerden üretilen klimalar belli enerji sınıfına göre kategorize olur. Enerji tasarrufu yapabileceğiniz A+++ klima alternatifleri kadar A+ ve C sınıfı gibi klimalar da vardır.

İhtiyaçlarınıza Yönelik En İyi Klima Markası Seçenekleri

Günümüzde klimalar herhangi bir evin ayrılmaz bir parçasıdır ve sahip olunması gereken ev aletleri içerisinde yer alır. Evinizin ısısı, konforu ve enerji tüketimi doğrudan klimaya bağlı olduğundan doğru seçimi yapmak çok önemlidir. Klimaların fıyatları da boyutlarına ve satın alınacağı markaya göre değişkenlik gösterir. Yaşadığınız coğrafyanın iklim özelliklerine göre kendiniz veya yaşam alanınız için en iyi klima modelini seçerek hayatınızı daha konforlu ve rahat hale dönüştürebilirsiniz. Klima marka ve modellerini inceleyerek teknik detayların sizin için uygun olanlarına daha iyi karar verebilirsiniz. Her bir markanın kendi avantajları olabileceği için en çok tercih edilen markaları sizler için bir araya toplayarak bir klima marka tavsiye listesi oluşturduk. İşte en iyi klima modelleri arasında sayabileceğimiz markalar:

Viessmann Klimalar

Yüksek verimliliği ile tanınan Viessmann klima modelleri maksimum iklim konforu için ECO sensörü, IFD filtre ve 3D hava dağıtımı gibi teknolojik detaylara sahiptir. Isı dengesini sağlarken her türlü beklentiyi karşılayan Viessmann, A+++’ya kadar enerji verimliliği etiketiyle enerji tasarrufuna da destek olur. Hava saflığının yanında mümkün olan en düşük gürültü emisyonuyla çalışan klima modelleri yatak odaları, kütüphaneler gibi yaşam alanlarına da hayli uygundur. Ortalama 56 dB ses seviyesi ile çalışan Viessmann klima modelleri düşük gürültü özellikleri ile kullanıcıların favorileri arasında bulunur.

Samsung Klimalar

Samsung klimalar oldukça verimlidir ve kolay kolay işleri zorlaştıran herhangi bir bakım gerektirmez. Birçoğu aynı zamanda çevre dostu olmasıyla özeldir. Genellikle A++ olarak geliştirilen klimalar, rüzgarsız serinlik ‘WindFree’ gibi teknolojilerle konforunuzu önemseyen özellikleri bir arada barındırır. Bu özelliği ile klasik modellere nazaran daha az ses seviyesi ile çalışan Samsung klima modelleri, ortamda sadece 23 dB ses üretir. Gece gündüz güvenle çalıştırabileceğiniz Samsung klima modelleri, otomatik temizleme özelliği ile içinde küf veya bakteri oluşumuna yer vermez. Yapay Zeka Soğutma özelliğine sahip olan klima modellerini mobil cihazlarla uyumlu SmartThings uygulaması sayesinde de oturduğunuz yerden yönetebilirsiniz.

Bosch Klimalar

Teknolojik detaylarının yanı sıra modern görünümleri ile de dikkat çeken Bosch klima modelleri bireysel veya toplu yaşam alanları için ideal marka seçeneklerinden biridir. Sıcak veya soğuk hava için istenilen konforu sağlayan ve kaliteli yaşam alanları oluşturan markanın geniş servis ağı da kullanıcılar için cazip gelmektedir. Ortalama 20 dakika gibi kısa bir süre içinde oda ısısını istenilen seviyeye getiren Bosch marka klimalar enerji tasarrufu açısından da aranan özelliklere sahiptir. Kullanıcı dostu tasarımı ve uzaktan kumandası sayesinde kullanım kolaylığı sağlar. Ortalama 56 dB ses seviyesi ile çalışan Bosch klimalar, uyku modunda sesi kapatarak ortamda uyuyanların rahat etmesine yardımcı olur. Uyku moduna alınan cihaz 6 saat sonra otomatik olarak kapanacak ve ortamın havasını her 2 saatte bir kendi kontrol edecektir.

Arçelik Klimalar

Türkiyenin en köklü şirketlerinden biri olan Arçelik marka klimalar yenilikçi ürün yelpazesiyle kullanıcıların güvenle tercih ettiği markalar arasında yer almaktadır. Çevreci gaz kullanımı, yıkanabilir toz filtresi gibi detaylarla tasarlanan klimalar doğa dostu olmasıyla kullanıcıların beklentilerini karşılar. İklimlendirme belirleme veya zamanlama gibi özelliklerle tasarlanan portatif modeller, otomatik ayar özellikleri ile kullanım kolaylığı avantajı sunar. Özellikle elektrik kesintileri sonrasında ayarlarını yenileyebilen modeller, yaşam alanlarındaki ısıyı algılayarak ısıyı sabit tutma özelliğine sahiptir. Ortalama 27 dB ses seviyesi ile öne çıkan Arçelik klima modelleri sessiz mod özelliğinde ses seviyesini 3 dB’e kadar indirerek kullanıcıya büyük konfor sunar.

Baymak Klimalar

Çevre dostu iklimlendirme cihazları üretimiyle öne çıkan Baymak şirketi, tasarladığı teknolojik klima modelleri ile yaşam alanlarına konfor kazandırır. Ev ve işyerleri için farklı BTU değeri seçenekleri ile hizmet veren Baymak klimalar; nem sabitleme, ısı kontrolü, enerji tasarrufu ve çevreci R32 gazı kullanımıyla kullanıcıların favorileri arasında yer alır. Dört yöne otomatik hava yönlendirme seçeneği bulunan markanın klima seçenekleri ortamdaki havayı temiz tutmada hayli başarılıdır. Kısa sürede ortamda aradığınız serinliğe ulaşabileceğiniz Baymak klima modellerinde ısı sabitleme, eco mod ve silence mod gibi bütçe tasarrufu sağlayan özellikler de bulunmaktadır. Örneğin gece uyurken daha sessiz bir çalışma istediğinizde en düşük fan modunda sesini daha az duyabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin