Konforlu yaşamaya birçoğumuz özen göstermeye çalışırız. Bu konforu da farklı şekillerde oluşturmak gelişen teknolojinin bize sağladığı faydalar arasında yer alıyor. Bugün size yaz ve kış aylarında artık birçoğumuzun evinden ya da iş yerinden eksik etmediği klimalardan ve klima temizliğinden bahsedeceğiz.

Piyasadaki pek çok ürün gibi klima seçerken de birbirinden farklı markalar seçenekler karşımıza çıkıyor. Bütçeye göre tercih edilen klimaların uzun ömürlü bir kullanım sağlaması için seçilen klimanın hem size sunduğu kalitesine hem de özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca klima edindikten sonra da klimanızın doğru şekilde çalışabilmesi için gerekli bakımlarının, sürekli yapılması gerekiyor.  

Neden klima temizliği yapmalıyım diye düşünürseniz, sonuçlarından birini size şu şekilde aktarabiliriz. Eğer gerekli olan klima bakımı zamanında yapılmazsa aksi halde yazın sıcak havaya, kışın ise soğuk havaya klimanız tarafından maruz kalabiliyorsunuz. Yani klimanız işlevini doğru bir şekilde yerine getirememiş oluyor. Yazın sıcak havada özellikle sıcak bir iklim bölgesinde yaşıyorsanız size oldukça zor anlar oluşturabiliyor. Ayrıca bütçenize hem enerji zayiatı hem yeni bir klima masrafı olarak geri dönüş yapabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılamamak adına genellikle klimaların yılda bir ya da iki kez bakımlarının, gerekli temizliklerinin yapılması oldukça önem taşıyor.

Bu bakımları düzenli yaptırmak gereksiz enerji sarfiyatının da önüne geçebiliyor, kullandığınız elektrikten tasarruf yapmanıza olanak sağlamış oluyor. Aksi takdir de pahalı faturalar ödemek durumunda kalabilmeniz daha olası görünüyor.

Eğer klima temizliği hakkında yeterli bir bilgiye sahip değilim diye düşünüyorsanız ister bu yazımızdan faydalanabilir veya kişinin uzmanlarından hizmet almayı da düşünebilirsiniz. Pek çok firma müşterilerine bu konuda hizmet alabilme imkanı veriyor.

Bunların dışında klima temizliğinizin yapılması gerektiğinin bir diğer işareti de klimanızın etrafa kötü kokular yayması olarak görülüyor. Kısacası gerek kötü koku durumu, gerek doğru havayı üflemesi, gerek istenilen enerji tasarrufuna ulaşılıp az yakıt harcanması bakımından, klima temizliği hem sizin için hem çevrenizde sizinle o mekanı paylaşan kişiler için oldukça önemli  bir mesele haline geliyor. Ayrıca gerekli sağlıklı hava koşulları sağlanmazsa zatürre, çeşitli solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu konudan bu kadar bahsetmişken klima temizliği yaparken nelere dikkat edilmeli kısaca anlatalım.

Klima Temizliği Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klima temizlemek her zaman kolay olmayabiliyor. Bu konuda yetkili bir bayiden destek alabildiğimiz gibi evde kendi imkanlarımızla da bu işlemi yapabiliyoruz. Klima temizliği denince iç ünite ve dış ünite  kısımların temizliğinin ayrı ayrı yapılması gerekiyor.

İç Ünite Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk önce klima çalıştırılıp mevsime göre doğru havayı üfleyip üflemediği gibi kontrolleri yapılıyor. Klimanın elektriği kesilerek üst kapağındaki filtreler sökülerek kapağın açılması sağlanıyor. Klimanın flapları çıkarıldıktan sonra ön kasa kısmı da dikkatli bir şekilde sökülüyor. Klima içerisindeki metal kısım anti bakteriyel ürünlerle ilaçlanıp dikkatli bir şekilde gerekli temizliği sağlanıyor. Daha sonra kuru olduğundan da emin olacak şekilde işlem sırasına göre yeniden bir araya getiriliyor ve klima içi temizliği bu şekilde tamamlanmış oluyor.

klima temizligi yapilirken dikkat etmemiz gerekenler teknosa

Dış Ünite Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Klimanın dış ünitesi temizlenirken iç ünitenin temizliğinin aksine sökülmeden temizleme imkanı veriyor. Dış kısım su ile durulanarak kolayca temizlik sağlanmış oluyor.

Dış ünitenin iç ünite kadar temizliğe ihtiyacı olmuyor. Zira klima üretilirken dış kısmı soğuğa, yağmura dayanıklı malzemeden yapılıyor. Dış mekanda gerçekleşen bu gibi olaylarda da klima kendini temizlemiş oluyor. Ancak çok kirli ortamlarda kullanılan klimalar için aynı şeyi söyleyemeyeceğimiz gibi klimanın performansını da etkileyen bir durum ortaya çıkıyor.

Evde Klima Temizliği Yapabilir Miyiz?

Evde klima temizliği birçok temizlik malzemesiyle sağlanabiliyor. Örnek vermek gerekirse yağ çözücü, çeşitli kimyasallar, klima spreyleri, sirke gibi temizleyicileri örnek olarak gösterebiliyoruz.  Ancak bunlarla temizlik yapmakta gerekli temizlik ihtiyacını karşılayamıyor. Hem klima temizliğinde kullanılan yağ sökücü gibi kimyasal bileşenler klimanın materyaline zarar verebiliyor. Bu işlemi birkaç kere yapmak daha sonraki zamanlarda klimanın gaz kaçırmasına sebep oluyor ve ortaya tehlikeli durumlar çıkmasına neden sağlıyor. Ayrıca böyle kimyasallarla klima temizlenmiş olsa bile yeniden su ile durulanması gerekliliği oluyor.

Evde klima temizliği yapılırken sık karşılaşılan durumlardan biri de söküp çıkartılan dış kasanın yeniden yerine takılmaya çalışılması esnasında bağlantı yerinin kırılması olabiliyor. Klimanın başka detaylarına da istemeden zarar verebiliyor. Bu da size ayrı bir masraf olarak geri dönüş sağlıyor.

Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Klima filtre temizliğinin de yine klima temizliğine dahil bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Ancak filtre temizliği oldukça kolay bir şekilde sağlanabiliyor.

Klima filtresi temizlenirken filtrenin sağ ve solunda tırnak kısımların tutularak yavaşça sökülür. Elbette bu tarifimiz klimanın markasına ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Çıkarılan filtreler sadece suya tutularak temizlenmesi sağlanır. Ancak tercihe göre farklı temizlik ürünleri de kullanılabiliyor. Bir önemli yapılmaması gereken detay da filtrenin herhangi bir şekilde çitilenmemesi gerektiği oluyor. Bu uygulama kesinlikle filtreye zarar veriyor. Yıkanan filtrenin ister kuru bir bezle ister kendi haline bırakılarak kuruması sağlanarak yeniden kullanıma hazır hale gelmesi amaçlanıyor. Tabi filtreyi ıslak bir şekilde kesinlikle yerine takmamak gerekiyor.

Drenaj Tavası ve Hattının Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Drenaj hattının bir yere bağlı olup olmaması, klima temizlenirken eğer bir hatta bağlıysa tıkanık olup olmadığının kontrol edilmesi önemli oluyor. Eğer bir tıkanıklık varsa o kısma da gecikmeden müdahale etmek gerekiyor.

Ayrıca şunu da belirmek istiyoruz ki tüm bakımlar yapılırken klimadaki gazın alçak veya yüksek basınç değerleri de göz ününde bulundurulmalı, kontrol edilmesi gerekmekte.

Klima Temizliği Ne Kadar Zamanda Bir Yapılmalı?

Klima temizliğinin, klima bakımı yapan uzmanlar tarafından yılda en az bir kere yapılması gerekiyor. Klimanın ne kadar sıklıkla kullanıldığıyla da ilgili aslında bu durum. Çünkü örneğin alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde bir eve göre çok daha fazla klima gereksinimi oluyor. Bu sebeple de kullanım miktarını dikkate alarak bir periyot oluşturmak gerekiyor.

Klima bakımının geciktirilmesi özellikle kalabalık ortamlarda çok daha rahatsız edici sonuçlara sebep oluyor. Çok fazla toz olan ortamlarda da yine daha sık bakım yapılıp filtre değişimi gerekebiliyor.

Özellikle mevsim geçişlerinde bu gibi kontrolleri baştan yaptırmış olmanız kötü sonuçları engelliyor.

Yukarıda klima temizliği yapılırken dikkat etmeniz gerekenler neler detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kurutma makinesi neler atilmaz teknosa
Devamını Oku

Kurutma Makinesine Neler Atılmaz?

Modern hayatın içerisinde zaman en önemli şeylerin başında yer alıyor. Günlük birçok işimizde zaman kazanacağımız yöntemleri uyguluyor ve…
Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri
Devamını Oku

Kapsüllü Kahve Makinesi Tavsiyeleri

Kolay kullanıma sahip kapsül kahve makinesi çeşitleri farklı özellikleri sayesinde evlerde sıklıkla tercih edilen elektrikli ürünler arasında yer…
en iyi turk kahvesi nasil yapilmali teknosa
Devamını Oku

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, Osmanlı döneminden bu yana kültürümüzün en önemli değerlerinin başında geliyor. Tadı, kokusu ve sunumu farklı ve…