Hava fotoğrafçılığı profesyonellerin birçok farklı amaç için kullandığı büyüleyici ve çarpıcı karelerin ortaya çıkmasını sağlayan bir branş olarak özetlenebilir. Hava fotoğrafçılığı en genel anlamda havadan çekilen herhangi bir fotoğrafı içerir. Çoğunlukla hava fotoğrafları yüksek hassasiyete sahip olan kameralar kullanılarak çekilir. Günümüzde genellikle drone benzeri yüksek noktalara rahat bir şekilde ulaşabilen cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilen hava fotoğrafçılığı, hemen hemen her alanda kullanılır. Hava fotoğrafçılığı bir düğün alanından doğa manzarasına ya da tarihi yapılara kadar birçok farklı konseptin yakalanması için kullanılan bir tekniktir. Çekilen fotoğraflar çeşitli ışık ve gölge koşullarında manzara ya da nesneleri belgelemek için de sıklıkla kullanılır. Manzarayı daha iyi anlamak ve bölge üzerinde incelemeler yapmak için de hava fotoğrafçılığından yararlanılabilir.

Hava Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

Genel anlamda hava fotoğrafçılığı sabit kanatlı bir araca monte edilmiş bir kamera ile yukarıdan belirli bir alanın çekilmesi şeklinde özetlenebilir. Çekilen bir karenin hava fotoğrafçılığı kapsamına girmesi için ilk olarak yere dayanmayan bir ekipmanla çekilmesi gerekir. Hava fotoğrafçılığının nasıl yapılabileceği hakkında detaylı fikir edinmek istiyorsanız aşağıdaki maddeleri inceleyebilir, tekniğin detaylarına dair bilgi alabilirsiniz.

  • Hava fotoğrafçılığı hakkında bilinmesi gereken bazı kavramlar bulunur. Ölçek, hava fotoğrafçılığı söz konusu olduğunda önem kazanan bir kavramdır. Genel olarak ölçek, bir fotoğrafta bulunan iki nokta arasındaki mesafenin aynı iki noktanın gerçek hayattaki mesafeye oranı olarak özetlenebilir. Örneğin, bir hava fotoğrafında 1 km’lik bir alanın boyutu 4 cm’lik bir alanı kapsıyorsa o karenin ölçeği 1/25000’dir.
  • Büyük ölçekli fotoğraflarda hava aracı daha alçak bir irtifada uçarken çekim yapar. Bu durum, fotoğraf mesafesinin zemine oranının ya da temsili fraksiyonunun daha yüksek bir değerde olduğunu gösterir. Arazi özelliklerini incelemek, haritalama işlemleri yapmak ve nesneleri ölçmek için genellikle büyük ölçekli fotoğraflardan yararlanılır.
  • 1/25.000 gibi büyük ölçeğe sahip olan fotoğraflar daha küçük alanları ayrıntılı bir şekilde yakalamanızı mümkün hale getirir. Büyük ölçekli bir fotoğraf çektiğinizde zemindeki detaylar daha belirgindir. Bununla beraber fotoğrafın içine dahil edilen alan, küçük ölçekli olanlarla kıyaslandığında daha azdır.
  • Küçük ölçekli fotoğraflarda büyük ölçekli olanlara göre daha yüksek bir irtifada uçuş yapılırken çekilir. Tek bir karede kapsanabilecek daha geniş bir alan sunulur. Çekimi yapılan alanın ayrıntılı bir incelemesi gerekmiyorsa küçük ölçekli fotoğraflardan yararlanılabilir.
  • 1/50.000 gibi küçük ölçekli fotoğraflar ise daha geniş alanları az ayrıntıyla kapsar. Genel olarak fotoğrafı küçük ölçekte çekiyorsanız zemini daha küçük ve detaylı bir şekilde yakalayabilirsiniz. Küçük ölçekli çekimler, büyük ölçekli olanlara göre daha fazla alanı kapsadığı için geniş bir fotoğraf çekilmesi istendiğinde ölçeği küçültmeniz gerekir.
  • Hava fotoğrafçılığı için istenilen ölçek gibi konular belirlendikten sonra çekim gerçekleştirilebilir. Bu tekniği film çekimleri, sanat projeleri ya da belirli bir alanın kontrolü amacıyla uygulayabilirsiniz.
  • Çekim yaparken genellikle dikey fotoğraflar kullanılır. Dikey fotoğraflar, kameranın ekseninin dikey konuma getirilmesiyle oluşturulur. Dikey fotoğraflarda çoğunlukla eğim bulunmaz. Yani, herhangi bir açı olmadan düz bir şekilde çekim işlemi gerçekleştirilir.
  • Düşük eğik fotoğraflar da çekimler sırasında kullanılan teknikler arasında yer alır. Dikey fotoğraflardan farklı olarak eğik olanlarda kamera ekseninin 3 dereceden fazla eğilmesi gerekir. Böylece düşük eğik fotoğraflarda yer ve gökyüzünün birleştiği alan çoğunlukla kareye yansımaz.
  • Yüksek eğik fotoğraflarda ise kamera ekseni çok daha yüksek bir eğime sahiptir. Bu fotoğraflarda daha geniş bir alan kareye dahil edilir ve genellikle ufuk çizgisi görünür. Eğimin yüksek olduğu karelerde daha doğal bir görüntü elde edebilirsiniz.
  • Dikey ve eğik fotoğraflar arasından hangisini tercih edeceğiniz genellikle hava koşullarının durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin, rüzgarın yoğun olduğu durumlarda dikey fotoğraflar çekmek oldukça zordur.

Alanı nasıl fotoğraflamak istediğinizi belirledikten sonra ölçek ve tekniğe karar verebilir, istediğiniz görüntüyü pratik bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Farklı Filtrelerde Hava Fotoğrafçılığı

Filtreler sayesinde hava fotoğrafçılığı sırasında istediğiniz etkiyi kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Farklı renk ve derinlik detaylarına sahip olan filtrelerle hayalinizdeki kareleri yakalayabilirsiniz. Filtreler genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Kızılötesi görüntü, en çok bilinen filtreler arasında bulunur. Sadece kızılötesi enerjiyi kaydederek fotoğrafladığınız alanın bitki örtüsünü ya da su kütlelerini araştırabilir, geniş bir alanın sahip olduğu özelliklerin detaylarına ulaşabilirsiniz.
  • Renkli kızılötesi görüntü ise renklerle kızılötesi filminin birleştirilmesinden oluşur. Bu filtre benzer şekilde bitki örtüsü araştırmalarında, su kütlesi haritalamalarında ve ayrıca çeşitli kentsel uygulamalarda kullanılabilir.
  • Panktromatik görüntü, enerjinin görünebilir bütün dalga boyutlarını yakalayabilen bir filtredir. Genellikle görüntüsü gri tonlamalara sahiptir ve harita çalışmalarında sıklıkla kullanılır.
  • Renkli fotoğraf olarak nitelendirilen filtreler, günlük hayatta da kullanılanlarla benzerlik gösterir. Çeşitli görünür bantları ayrı ayrı yakalayan filtre, nesneleri yorumlamak ve bazı detayların anlaşılabilmesini sağlamak için tercih edilir.

Çekimini yapacağınız alanı göz önünde bulundurarak istediğiniz filtreyi kullanabilir, istediğiniz detayları rahat bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Hava fotoğrafçılığı ekipmanları nelerdir?

Havacılık fotoğrafçılığı genel olarak benzersiz kuşbakışı bir perspektif elde etmekle ilgilidir. Her ne kadar geçmiş zamanda başarılı çekimler yapmak için helikopter ya da uçağa ihtiyaç duyulsa da günümüzde dronelar ile de bu işlem rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Havacılık fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız sahip olmanız gereken bazı ekipmanlar vardır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek ekipmanlar hakkında detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

  • Hava fotoğrafçılığı ekipmanları arasında drone oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yukarıdan fotoğraf çekmek ve geniş alanları tek bir karede toplamak için drone benzeri hava araçlarına ihtiyacınız vardır.
  • Dengeleme halkası olarak da bilinen gimbal, çekim sırasındaki titremelerin önüne geçmenize yardımcı olur. Havadan çekim yaparken titreme kaynaklı görüntü bozulmalarıyla karşılaşmak istemiyorsanız dengeleme halkası sahip olmanız gereken ekipmanlardan biridir.
  • Fotoğraf makinesi de ekipmanlar arasında önemli bir yere sahiptir. Eğer çekimleri drone ile yapmak istemiyor ve yüksek noktalarda kendi bakış açınızı ve deklanşörün sesini duymak istiyorsanız fotoğraf makineleri bu konuda size yardımcı olabilir. Fotoğraf makinesine bağlı olarak gerekli lensleri de edinmeli, çekimlerinizi dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

Havacılık fotoğrafçılığı ile ilgileniyor ve kuşbakışı perspektiften yola çıkarak eşsiz kareler yakalamak istiyorsanız ekipmanlardan yardım alabilir, hayalinizdeki kareyi elde etmeye başlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
transistor nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Transistör Nedir?

Transistörü temel olarak, zayıf bir sinyali düşük dirençli elektrik devresinden yüksek dirençli devreye aktaran yarı iletken bir cihaz…
ios 16 ile neler degisti teknosa
Devamını Oku

iOS 16 İle Neler Değişti?

Teknoloji meraklılarının en çok beklediği geliştirmelerin başında iOS’un yeni sürümü iOS 16’nın özellikleri geliyor. iOS 16, yeniden tasarlanmış,…
elektrikli bisiklet rehberi teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Seçim Rehberi

İlk kez elektrikli bisiklet sürmek, bir süper gücü keşfetmek gibi gelebilir. Bunun nedeni, pedal destekli elektrikli bisikletlerin iki…