Vlog çeken kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor ve vlog kameraları da merak edilen konulardan biri. Vloggerlar ya da YouTuberlar, çektikleri videolarda genellikle kamera kullanıyor. Bu kameraların sahip olduğu bazı özellikler, videoların daha kaliteli olmasını sağlıyor. Eğer siz de vloggerlık alanında ilerlemek istiyorsanız, profesyonel bir vlog kamerası almanızda fayda var. Çünkü telefonla çekim yapmak çoğu zaman vloglar için yeterli olmuyor. Profesyonel vlog kameraları, videolarınızın daha güzel görünmesini sağlayacağı için izlenme oranınızın da artmasını sağlayabilir. Vlog çekmek için kullanabileceğiniz pek çok farklı vlog kamerası çeşitleri vardır. Bunların özelliklerini inceleyerek kendinize en uygun modeli kolayca bulabilir ve vlog dünyasına hızla giriş yapabilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Vlog Kameraları

Vlog kamerası denince akla ilk gelen markalardan biri GoPro’dur. Özellikle aksiyon çekimlerinde kullanmak için GoPro ideal özelliklere sahip pek çok kamera sunar. Çift kare hızına ve yüksek çözünürlüğe sahip bu kameralar; evde, sokakta, dağda, kampta ve sporda yanınızda taşıyabileceğiniz türdedir. Dilediğiniz her yerde yüksek görüntü kalitesine sahip bir şekilde video çekmek için GoPro’nun birbirinden kaliteli aksiyon kameralarını tercih edebilirsiniz. Ergonomik tasarıma sahip oldukları için bu vlog kameralarını taşımanız da oldukça kolaydır.

DJI markalı aksiyon kameraları da vlog çekimleriniz için ideal özelliklere sahiptir. Dokunmatik ekrana sahip bu modeller, aynı zamanda Wi-Fi desteği sayesinde çok yönlü kullanım imkanı verir. Çekim esnasında yüksek görüntü kalitesi elde edebilir ve minik ekrandan çektiğiniz videoları izlerken bile net bir görüş sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda su geçirmez özelliğe sahip DJI vlog kameraları ile en zorlu çekimlerinizi bile güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Akaso da vlog çekimlerine uygun kamera çeşitleri ile öne çıkar. Üstün özelliklere sahip Akaso aksiyon kameraları, kaliteli ve dayanıklı yapıları sayesinde uzun ömürlü kullanım sağlar. Su geçirmez ve darbelere dayanıklı olduğu için ister zorlu çekimleriniz ister gün içindeki çekimleriniz için kullanabilirsiniz. Ergonomik tasarıma sahip bu vlog kameralarını, rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz gibi çekim esnasında da büyük bir kolaylık elde edebilirsiniz. Dilerseniz çeşitli aksesuarlar ile kafanıza sabitleyebilir ve aksiyon dolu çekimler yapabilirsiniz.

Vlog Kamerası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Video içerikleriniz için ideal vlog kamerasını bulmak istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bunlara dikkat ederek çekimleriniz için en iyi kamerayı bulabilir ve videolarınızın daha kaliteli olmasını sağlayabilirsiniz. Vlog kamerası alırken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Bir vlog kamerasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri çözünürlüktür. En az 1080P bir kamera seçmelisiniz. Full HD ya da 1920 x 1080 piksel olarak da adlandırılan bu kameralar sayesinde HD televizyonlardaki görüntü kalitesini elde etmeniz mümkündür.
  • Vlog kamerasında bulunan aydınlatma özellikleri seçim açısından önemlidir. Farklı ışık kaynaklarında çekim yapmaya uyum sağlayan kameralar çok daha kullanışlıdır. İç mekanda ya da gece kayıt yapılırken düşük ışık koşulları için yüksek ISO değerine sahip modeller idealdir.
  • Kameranın otomatik odaklama özelliğinin bulunması çekim esnasında daha doğal görüntüler elde etmenizi sağlar. Özellikle tek başınıza çekim yaparken bu otomatik odaklama özelliği size büyük kolaylık sunar.
  • Eğer hareket halinde bir vloggersanız, bas-çek tasarıma sahip küçük vlog kamerası tercih etmelisiniz. Ancak görsel uyarıcılara ihtiyacınız varsa değiştirilebilir lense sahip DSLR bir kamera almalısınız.
  • Vloglarınızın kaliteli olması için ses çok önemlidir. Bu nedenle ek bir mikrofon için entegrasyon izni veren kameraları tercih etmenizde yarar vardır.
  • Vlog kamerası seçerken taşınabilirliği göz önünde bulundurmalısınız. Kompakt aksiyon kameraları, hareketli çekimler için daha idealdir ve daha az yer kaplar.

Hangi Vlog Kameraları Hangi Çekimler için Uygundur?

Vlog kameraları, farklı çekim tarzları ve tipleri için çeşitlilik gösterir. Tabi ki en iyi vlog kamerası kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü kimi vloggerlar hareket halinde olduğu için taşınabilir kamera tercih ederken kimileri sabit çekim yaptığı için DSLR kameraları kullanır. Dolayısıyla seçim yaparken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Farklı çekim tarzlarına uygun olan en iyi vlog kamerası özellikleri aşağıda verilmiştir:

  • YouTube çekimleri için DSLR kameralar oldukça yaygın tercih edilir. Ergonomik ve lens alternatifli olmaları evde, sokakta ve seyahatte çekim için idealdir. Ancak gimbal ile ya da elde taşınması zordur. Dolayısıyla uzun süren çekimler için hafif modeller daha uygundur.
  • Uzun süre vlog çekimi yapmak için aynasız kameralar oldukça uygundur. Lensin yükseltilebilmesi ve kameranın yıllar boyu geliştirilebilmesi sayesinde uzun ömürlü kullanım için idealdirler. Aynı zamanda hafif ve kompakt olmaları da daha geniş bir kullanım alanına hitap eder.
  • Gimbala sahip aksiyon kameraları da vlog çekimleri için oldukça uygundur. Özellikle hareket halindeki nesneleri çekmek için özel olarak tasarlanmışlardır. Her anı kaydetmek için sabit kalırlar ve odaklanabilirler.

İyi Bir Vlog Kamerasında Hangi Özellikler Bulunmalı?

Vlog çekimi için doğru kamerayı seçerken kamerada bulunan özellikleri göz önünde bulundurmalısınız. Seyahat esnasında, macera çekimi yaparken ya da günlük çekimleriniz için vlog kamerası almak istiyorsanız, bir vlog kamerasında bulunması gereken şu özellikleri bilmelisiniz:

  • Yüz tanıma ve odak özelliği bulunan kameralar sayesinde çekim esnasında kameranın arkadaki nesnelere ya da yabancı yüzlere odaklanmasını önleyebilirsiniz.
  • Profesyonel videolar oluşturabilmeniz için kaliteli ses önemlidir. Kameralarda bulunan mikrofonlar iyidir; ancak iyi bir ses kalitesi için harici bir mikrofon kullanmanız gerekir. Bu yüzden mikrofon girişi bulunan bir vlog kamerası tercih ederek farklı videolar çekebilirsiniz.
  • Vlog çekerken öne bakan bir ekrana ihtiyacınız vardır. Youtube kamerası ile konuşurken bir yandan da kendinizi kaydetmek istiyorsanız, tam eklemli ekrana sahip kameraları tercih edebilirsiniz.
  • Etkili ve duyarlı izleme özelliğine sahip AF sistemli kameralar sayesinde uzaktayken de kendinizi kaydedebilirsiniz. Çekim sırasında odağı değiştirmeden çok daha kaliteli ve profesyonel videolar oluşturabilirsiniz.
  • 4K özelliğe sahip bir vlog kamerası ile çekim yapmak size pek çok avantaj kazandırır. 4K olmayan kameralarla da çekim yapabilirsiniz; ancak 4K kameralarla çekim yapsanız dahi sonradan videonuzu 1080P olarak yükleyebilir ve zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
  • DSLR kameraları elinizde tutarak vlog çekmeyi düşünüyorsanız, kameranın ağırlığını da göz önünde bulundurmalısınız. Elinizde tutacağınız kameranın ve tripodun ağırlığı önemlidir.
  • Eğer tüm gün vlog çekmek için yoğun bir şekilde kamera kullanıyorsanız, pil ömrü sizin için önemlidir. Pil ömrü daha uzun olan kameraları tercih ederek çekim esnasında videonuzun yarıda kesilme riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca her zaman yanınızda yedek pil bulundurmanızda da fayda vardır.

Vlog Kameralar için En İyi Ekipmanlar

Vlog çekimleri için kameralar çoğunlukla tek başına yeterli olsa da daha profesyonel ve başarılı çekimler için doğru ekipmanları kullanmak oldukça önemlidir. Bu ekipmanları kullanarak vlog çekimlerinizde kısa süre içinde kendinizi ilerletebilir ve videolarınızı düzenlemeye daha az vakit ayırabilirsiniz. Çünkü çekim esnasında yapabileceğiniz tüm kaliteli ayarları bu ekipmanlar ile sağlayabilirsiniz. Vlog çekerken kullanabileceğiniz en iyi vlog kamera ekipmanları arasında şunlar yer alır:

  • Tripod: Eğer sabit bir video çekecekseniz herhangi bir tripodu tercih edebilirsiniz. Ancak hareketli videolar için akıcı video kafası olan bir tripod tercih etmenizde fayda vardır.
  • Harici kaydedici: Pek çok kamerada belli bir kayıt sınırı vardır. Örneğin; 30 dakikadan daha uzun süre çekim yapmak isterseniz, kayıt durabilir. Harici kaydediciler sayesinde hem kaydettiklerinizi daha büyük bir ekranda görebilir hem de kameranız için daha geniş bir depolama alanı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yüksek kalitede video çekebilirsiniz.
  • Stabilizasyon: Eğer kameranızı daha çok bir tripod üzerinde ya da gimbal stabilizasyonuyla kullanacaksanız, titreşimler çok da önemli değildir. Ancak elde video çekecekseniz, stabilizasyon ile sabitleme yaparak daha yumuşak çekimler gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ses: Videolarda yüksek kaliteli sese ihtiyacınız varsa harici bir mikrofona ihtiyaç duyabilirsiniz. Kamera içi mikrofonların kalitesi genellikle rüzgarı kesme gibi özelliklere sahip değildir. Dolayısıyla dışarıdan gelen sesleri minimuma indirgemek için harici bir mikrofon almanız gerekir.

Vlog Kamerası Fiyatları

Vlog kameraları oldukça fazla çeşide sahiptir; dolayısıyla fiyat açısından geniş bir aralık sunarlar. Bu kameraların fiyatları; kameranın görüntü kalitesine, büyüklüğüne, dahili özelliklerine, mikrofona sahip olup olmamasına, markasına vb. göre değişiklik gösterir. Örneğin; DSLR bir vlog kamerası ile kompakt tasarıma sahip aksiyon kameraları arasında fark vardır. Çünkü bunlar hem kullanım hem de taşınabilirlik açısından farklılık gösterir. 4K özelliğe sahip bir kamera ile 1080P kaliteye sahip bir kamera da farklı fiyatlarla sunulur. Çünkü bunlar çekim esnasında elde edeceğiniz görüntü kalitesi bakımından çeşitlidir. Eğer başlangıç için bir vlog kamerası arıyorsanız, 1080P kameralar sizin için idealdir ve daha bütçe dostudur.

Vlog kameralarının bazılarında yüz tanıma, otomatik odaklama, ISO değeri ayarlama gibi özellikler vardır. Bu özellikler kamerayı çok daha işlevsel kullanmanızı sağlar. Dolayısıyla vlog kameralarının fiyatlarının belirlenmesinde etkilidir. Aynı şekilde dahili mikrofona sahip kameralar ile mikrofonsuz olanlar arasında da fiyat farkları görülür. Vlog kamerası önerisi olarak farklı vloggerların yorumlarını inceleyerek ideal kamerayı bulabilirsiniz.

Siz de vlog çekimleriniz için aksiyon kamerası nedir diye merak ediyorsanız, bu kameralar hakkında araştırma yaparak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede videolarınız için en uygun vlog kamerasını seçme konusunda daha kolay karar verebilir ve kaliteli videolar çekebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
paylasimli ekran karti nedir teknosa
Devamını Oku

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının…
apple m1 ne ise yarıyor teknosa
Devamını Oku

Apple M1 Çip Ne İşe Yarar?

Apple, uzun süren çalışmalarının meyvesini M1 çipleri üretmeye başlamasıyla alıyor. Bundan önce bilgisayarlarında bulunan çipler Intel tarafından üretiliyordu.…
Wİ-Fİ Güçlendirici Nasıl Kurulur?
Devamını Oku

Wİ-Fİ Güçlendirici Nasıl Kurulur?

İnternet sağlayıcı olan modem, evin her noktasına güçlü internet sinyali iletemeyebilir. Bunun için Wi-Fi güçlendiriciler özel olarak geliştirilmiştir…