Hızlı ve yüksek performanslı bir bilgisayar her oyuncunun hayallerini süsler. Yeni alınan oyuncu bilgisayarları güncel donanımlar, işletim sistemi ve sürücüler ile geldiği için tüm oyunları kolaylıkla çalıştırır. Yıllar ilerledikçe bilgisayar donanımı güncelliğini kaybeder ve yeni oyunları çalıştırmak zorlayıcı bir deneyim haline gelebilir. Modern bir AAA oyun için daha fazla depolama alanına, daha güçlü işlemciye ve daha güncel bir ekran kartına ihtiyaç duyulabilir ve sistemin yetersiz yönleri daha açık bir şekilde gün yüzüne çıkar. RTX ve DLSS 3.0 gibi yeni görüntüleme teknolojileri de çok yönlü donanımlara olan gereksinimi artırır, ancak oyun oynamak için bilgisayarınızın hızını ve performansını yükseltmenin bazı pratik yolları da mevcuttur.

Oyun Performansı Nasıl Artırılır?

Oyun performansını yükseltecek 10 faydalı öneriye yakından göz atabilirsiniz.

1. Bilgisayarınızın Ekran Kartını Güncel Tutun

NVIDIA ve AMD gibi önemli ekran kartı üreticileri düzenli aralıklarla grafik kartı sürücülerini günceller. Bu sayede en güncel ve popüler oyunların mevcut donanımlarda mümkün olabilecek en iyi şekilde çalışması sağlanır. En son güncellemelerle birlikte bazı oyunlarda yaşanan takılma, donma, oyundan atma ve düşük FPS gibi önemli sorunların önüne geçebilmek de mümkün olur.

2. Grafik Ayarlarını Optimize Edin

Oyun performansı artırma için yapılabilecek hamlelerden bir diğeri de ekran çözünürlüğünü optimize etmektir. Yüksek grafik ayarları daha fazla piksel ve detay anlamına geldiği için saniye başına alınan kare hızları da (FPS değerleri) düşüş gösterir. Örneğin; QHD (1440p) çözünürlükte oynamak yerine FHD (1080p) değerlerinde oynamak FPS değerlerini önemli ölçüde yükseltir ve daha akıcı bir oyun deneyimine sahip olmanızı sağlar.

3. Gereksiz Uygulamaları ve Dosyaları Bilgisayarınızdan Kaldırın

Her yeni açılışta otomatik olarak başlatılan uygulamaları devre dışı bırakmak ve kullanılmayan uygulamaları kaldırmak bilgisayarın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bilgisayarınızdaki geçici dosyaları temizlemek, sistem dosyalarını düzenlemek ve sistem optimizasyon uygulamalarını kullanmak işlemci ve ekran kartından alınan verimi yükseltir. Ayarlar bölümünde bulunan donanım hızlandırma seçenekleri de sistem ayarlarını otomatik olarak en iyi seviyeye taşımaya yardımcı olur.

4. Wi-Fi Yerine Ethernet Kullanmayı Deneyin

Multiplayer bilgisayar oyunları oynuyorsanız internetin hızlı ve kararlı bir şekilde çalışması büyük önem taşır. Özellikle eski laptop ve masaüstü bilgisayar modellerinde Wi-Fi ile bağlantı kurmak Ping ve upload sürelerinin uzamasına neden olabilir. Bu durum oyundan düşmeye veya server odalarına geç bağlanmaya yol açabilir. Ethernet kablosu üzerinden internete bağlanmak ise veri kayıplarını minimize ederek mevcut internet bağlantısından en verimli şekilde yararlanabilmenizi sağlar.

5. Gaming Moduna Geçiş Yapın

Turbo, oyun veya gaming gibi güçlü performans modlarına geçiş yapmak, oyun performansını artırmak için faydalı olabilecek bir diğer yöntemdir. Windows 10 ve 11 işletim sistemlerinde yer alan Gaming modunu aktif hale getirmek arka planda çalışan uygulamaları devre dışı bırakır ve oyun için gerekli olan sistem gücünü açığa çıkarır. Oyuncu laptop modellerinde fiziki bir tuş olarak bulunan oyun hızlandırma butonu da bu işi pratik bir şekilde gerçekleştirir.

6. Oyuncu Klavyeleri ve Fareleri ile Oyun Performansınızı Artırın

Ofis kullanımları için tasarlanan klavye ve mouse çeşitleri günümüz oyunlarının temposuna yetişmekte yetersiz kalabilir. Mekanik hassasiyete sahip oyuncu klavyeleri ise milisaniyeler içinde algılama yaparak komutları hızla yerine getirir. Ayrı renklerde tasarlanan WASD tuş dizilimi ve programlanabilir tuş seçenekleri oyun oynarken daha seri bir şekilde hareket edebilmenize yardımcı olur. Yüksek DPI değerlerine ve kişiselleştirilebilir buton düzenine sahip RGB aydınlatmalı mouse modelleri de özellikle rekabetçi oyunlarda rakiplerinizin bir adım önüne geçebilmenizi sağlar.

7. Bilgisayarınızı Düzenli Olarak Temizleyin

Mobil parçalara sahip gaming laptopların donanımları ufak bir alana konumlandırıldığı için yüksek sıcaklıklara ulaşabilir. Bu nedenle dizüstü bilgisayarın hem iyi bir soğutmaya hem de iyi bir temizliğe ihtiyacı vardır. Yüksek sıcaklığa bağlı performans kaybı yaşamamak için işlemci macununu yenilemek, fan ve kasa içine biriken tozu temizlemek gerekir. Laptopun altına konulan harici laptop soğutucu çeşitleri de bilgisayarın daha düşük sıcaklık değerlerinde çalışmasına yardımcı olur.

8. Windows Güncellemelerini Gerçekleştirmeyi İhmal Etmeyin

Masaüstü ve dizüstü bilgisayar modellerinin büyük bir çoğunluğu Windows işletim sistemine sahiptir. Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemlerini güncel tutmak hem sistemin stabil ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar hem de oyunlardan alınan performansı bir üst noktaya taşır. Windows güncellemeler ekranından sisteminizin son durumunu görüntüleyebilir, sistemdeki eksiklikleri kolayca giderebilirsiniz.

9. Bilgisayarınızın Donanımını Yükseltin

Bilgisayarınıza donanım yükseltilmesi yapmak oyunlardan alacağınız performansı kayda değer şekilde artırır. Masaüstü bilgisayarlarda işlemci, ekran kartı, RAM ve SSD yükseltmesi yapabilirsiniz. Oyuncu laptoplarında ise RAM ve SSD güncellemesi gerçekleştirebilmek mümkündür. Örneğin 8 GB’lık RAM kapasitesine sahip bilgisayarınıza 8 GB daha ekleme yaparak 16 GB RAM kapasitesine ulaşabilirsiniz. Geleneksel hard diskleri devre dışı bırakarak onun yerine modern bir M2 veya sata tipi SSD ekleyebilirsiniz. Bu sayede oyun açılış hızlarını yükseltebilir, bekleme sürelerini önemli ölçüde kısaltabilirsiniz.

10. Yeni Bir Bilgisayara Geçiş Yapın

Yazılım ve donanım güncellemelerine rağmen bilgisayarınızdan istediğiniz performansı alamıyorsanız yeni bir bilgisayara geçiş yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Ekran kartı, işlemci ve RAM gibi ana donanımlar her sene yeni modeller ile güncellenir. Bilgisayar oyunları da bu güncellemelere uygun olarak geliştirilir. Belli bir süre sonra sistemin güncelliğini kaybetmesi oldukça doğaldır. Yeni nesil bir gaming laptop veya masaüstü bilgisayar ile yazılımsal ve donanımsal sorunları geride bırakabilir, en güncel oyunları yüksek grafik ayarlarında rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Siz de bilgisayarınızda bulunan oyuncu monitörü, klavye, mouse, işlemci ve ekran kartı gibi donanımları güncelleyebilir, dilediğiniz oyunu akıcı bir şekilde oynamaya başlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gta 5 daha iyi oynamak icin neler yapilmali teknosa
Devamını Oku

GTA 5 Daha İyi Oynamak İçin

GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu…
telefon oyun konsolu nedir teknosa
Devamını Oku

Telefon Oyun Konsolu Nedir?

Akıllı telefonu olan birçok kişi, telefonunu oyun oynamak için de sıklıkla kullanıyor. Özellikle son yıllarda mobil oyun dünyasında…
gaming oda aksesuarlari teknosa
Devamını Oku

Gaming Oda Aksesuarları

İçinde bulunduğumuz çağda bilgisayarda oyun oynamak artık bir meslek haline geliyor. Özellikle oyun dünyasına özel geliştirilen teknolojik cihazlar…
televizyonda oyun nasil oynanir teknosa
Devamını Oku

Televizyonda Oyun Nasıl Oynanır?

Bilgisayar monitörleri her geçen yıl gelişmeye devam ediyor. Bu gelişim ne kadar devam etse de bazen bizim için…