Günümüzde sosyal medya ve dijital yayıncılık konusu sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Çok geniş kitlelere hitap eden platformlar olduğu gibi belli bir hedef kitleye hitap eden ve herkesin tüm detaylarını bilmediği platformlar da bulunuyor. Bunlardan en popüler olanlarının başında Twitch ya da resmi ismiyle Twitch.tv geliyor. Öncelikle Twitch’i, canlı yayınlar için online bir platform olarak tanımlayabiliyoruz. Kullanıcılar bir canlı yayın açabiliyor ya da diğer kullanıcıların yayınlarını izleyebiliyor. Twitch, ilk olarak Justin.tv’ye paralel bir yayın sitesi olarak olarak kuruluyor. Haziran 2011’de Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulan Twitch, çok kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşmayı başarıyor. Bu hızlı büyümesinin ve kullanıcıları tarafından çok sevilmesinin sonucu olarak sadece 3 yıl sonra 2014 yılında 970 milyon dolar karşılığında Amazon tarafından satın alınıyor. Twitch’in bu kadar sevilmesinin başında gamer’ları hedeflemesi geliyor. Twitch’den önce gamer’lar Youtube üzerinden videolarını paylaşıyorlardı. Ancak Youtube çok daha geniş kitlelere hitap ettiği için gamer’lar yeteri kadar ilgi çekemiyordu. Hem yeni bir yayın platformu olması hem de öncelikli olarak gamer’ları hedeflemesi sonucu Youtube’da yayın yapan birçok kullanıcı büyük bir hızla Twitch’e geçmeye başlıyor. Kendi kitlelerini de peşlerinden getirdikleri için Twitch, kısa sürede büyük bir izleyici kitlesine ulaşıyor. Kısa sürede milyonlarca kişinin saatlerce vakit geçirdiği bir platformun büyümesi ve kullanım alanının genişlemesi kaçınılmaz oluyor. Bu Twitch için de geçerli oluyor. İlk başlarda gamer’ların canlı yayında oyunlarını paylaştığı ve takipçileriyle etkileşime geçtiği platform günümüze gelindiğinde sohbet programlarının yapıldığı, spor ve haber yayınlarının olduğu ve hatta siyasetçilerin bile yayınlara katıldığı bir yer haline geliyor. Twitch’i diğer platformlardan ayıran ve yayıncıların ilgisini çeken özelliklerinin başında kolay bir şekilde bağış yapılabiliyor olması ve yayıncıların daha fazla para kazanması için desteklemesi geliyor. Ayrıca yayın akışının hemen yanında çıkan sohbet penceresi sayesinde yayıncı yapılan yorumları kolay bir şekilde görebiliyor ve izleyicileriyle anlık olarak sohbet edebiliyor. Bu özellik hem yayıncılar hem de izleyiciler için oldukça etkili oluyor.

Twitch Nasıl Kullanılıyor?

Twitch’de Windows ya da Mac bilgisayarınızdan kolayca yayın açabiliyorsunuz. Bunların yanı sıra PlayStation 3, PlayStation 4 ve Xbox 360 oyun konsollarından da istediğiniz zaman yayın yapabilme şansına sahip oluyorsunuz. Bunun için cihazınızdan uygulama marketine gidip Twitch uygulamasını indirmeniz yeterli oluyor. Bilgisayardan yayın yaparken uygulamayı indirmeniz şart olmuyor. Çünkü Twitch.tv web sitesinden de bunu yapabiliyorsunuz.

Twitch yayınlarının 3 temel bileşenden oluştuğunu söyleyebiliyoruz. Bunların ilki oyunun kendisi oluyor. Yani bilgisayar ekranınız diyebiliyoruz. Oyun yerine farklı bir yayın yapıyorsanız o görüntü ekranda oluyor. İkinci bileşen, sizin kendi görüntünüz oluyor. Her ne kadar yayıncıların bazıları kamera kullanıp kendi görüntüsünü yayına vermek istemese de, izleyicilerinizle etkileşime girmek ve samimiyetinizi onlara daha net aktarabilmek için kendi görüntünüzün de ekranda olması tavsiye ediliyor. Üçüncü bileşen olarak da yorumlarınızı sayabiliyoruz. Çünkü Twitch kullanıcıların büyük çoğunluğu izledikleri yayında karşısında konuşan kişinin kendisini de görmek istiyor. İstatistikler bu şekilde yayın yapan yayıncılarla daha fazla etkileşime girildiğini gösteriyor. Bu nedenle kendi görüntünüzü ekrana verebilmek için bir kameraya ve sesinizin yayına iyi gitmesi için bir de mikrofona ihtiyacınız oluyor.

Twitch bir canlı yayın platformu olsa da çevrimdışı videolarınızı da paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca bir canlı yayın yaptıktan sonra platform, videonuzu otomatik olarak kaydediyor ve sayfanızda paylaşıyor. Böylece geçmiş yayınlarınızı da tutabiliyorsunuz. Ancak çevrimdışı videolar canlı yayınlar kadar ilgi çekici olmuyor. Zaten platform da canlı yayınları öne çıkarıyor. Bu nedenle canlı yayındayken sesinizin ve görüntünüzün kaliteli olması gerekiyor. İnternet upload hızınız da yüksek olursa yayınları donmadan daha kaliteli ve kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.

twtch nedir teknosa

Twitch Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Kendi kanalınızı oluşturup yayın yapmaya karar verdiyseniz ilk önce bir Twitch hesabı oluşturmanız gerekiyor. Bu şekilde yayın yapmanın yanı sıra diğer yayınlara katılabiliyor ya da eski videoları izleyip kendi adınızı kullanarak yayıncılarla iletişime geçebiliyorsunuz.

Twitch hesabı oluşturmak için öncelikle https://www.twitch.tv/ web sitesine giriş yaptıktan sonra “Kayıt Ol” butonuna tıklıyorsunuz. Açılan ekranda kendinize bir kullanıcı adı belirlemeniz istemiyor. Kullanıcı adınız başkalarıyla aynı olmaması gerektiği için benzersiz bir isim belirliyorsunuz. Ardından kendinize ait şifrenizi oluşturup ikinci kez girerek doğrulamasını yapıyorsunuz. Şifrenizi doğruladığınız kutucuğun hemen altında doğrum tarihinizi gireceğiniz bir alan bulunuyor. Bu bilgiyi de girdikten sonra son olarak cep telefonu numaranız isteniyor. Hesap doğrulaması yapıldığı için özellikle cep telefonu numaranızı doğru girmeniz önemli noktaların başında geliyor. Bu arada kişisel bilgilerinizi daha sonra değiştirme imkanınız olmadığı için bu sayfadaki bilgileri doğru girmeniz ilerisi için size fayda sağlıyor. Bu aşamada cep telefonu ile kayıt olmak istemezseniz mail adresi seçeneği de bulunuyor. Cep telefonu kutucuğunun hemen altında mavi renkte “e-mail adresi kullan” seçeneği yer alıyor. Burayı tıkladığınızda cep telefonu yerine mail adresi yazabileceğiniz kutucuk açılıyor.

Bütün bu bilgileri girdikten sonra “Kayıt Ol” butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyorsunuz. Bunun ardından cep telefonunuza ya da mail adresinize bir doğrulama kodu gönderiliyor. Ekranda bu bilginin istendiği yere kodu girerek kayıt işlemini tamamlamış oluyorsunuz. Ardından ekranda çıkan panelden ilgi alanınıza göre istediğiniz içerikleri izleyebiliyor ya da kendi yayınızı açarak Twitch yayıncısı olma yolundaki ilk adımı atabiliyorsunuz.

Twitch Yayını Nasıl Açılır?

Hesabınızı açtıktan sonra artık kanalınızdan yayın yapmaya başlayabiliyorsunuz. Twitch yayınlarını sadece bilgisayarınızdan değil, oyun konsolunuzdan ya da akıllı telefonunuzdan da yapabiliyorsunuz. Bu çeşitlilik içerik üreticileri için oldukça büyük bir avantaj sağlıyor.

Bilgisayardan Twitch Yayını Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınızdan yayın yapabilmek için sadece hesap oluşturmuş olmanız yeterli gelmiyor. Bir de yayın programı indiriyorsunuz. Eskiden bunun için en popüler uygulama OBS tavsiye ediliyordu. Dilerseniz siz de OBS programını bilgisayarınıza kurup yayın açmaya başlayabilirsiniz. Ancak Twitch, yaptığı geliştirmeyle son yıllarda Twitch Studio uygulamasını kullanıcılarına sunuyor. Twitch Studio uygulamasını indirdikten sonra yayında kullanmak istediğiniz tüm donanımlarla eşleştirme yapıyorsunuz ve yayına başlayabiliyorsunuz.

Eğer ilk kez Twitch yayını açacaksanız Twitch Studio, kullanabileceğiniz çok sayıda önceden hazırlanmış şablon ve arka plan seçeneği sunuyor. Yayında kullanacağınız şeyleri ayarladıktan sonra Twitch Studio’nun altında bulunan “Yayın Kur” seçeneğini tıkladığınızda hemen yayına başlıyorsunuz.

PlayStation 4’den Twitch Yayını Nasıl Yapılır?

Oyun konsollarından yayın başlatmak da mümkün ve kolay oluyor. PlayStation 4 oyun konsolunuz varsa ve yayınlarınızı bu şekilde yapmak istiyorsanız öncelikle konsolunuzu Twitch hesabınızla eşleştirerek işe başlıyorsunuz. Kumandanızdan “Paylaş” seçeneğini tıkladığınızda ve medya olarak Twitch’i seçtiğinizde karşınıza eşleştirmeyi nasıl yapacağınızla ilgili seçenekler çıkıyor. Ekrandaki adımları takip ederek bunu kolayca yapabiliyorsunuz.

Eşleştirme sonrası web kameranızı etkinleştirmeniz ve ses çıkış ayarlarınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Ardından Twitch başlığınızı ve açıklamanızı yazdıktan sonra yayına başlayabiliyorsunuz.

Xbox’dan Twitch Yayını Nasıl Yapılır?

Xbox ile yayın yapmak istiyorsanız öncelikle uygulama mağazasından Twitch uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı indirdikten sonra PS4 ile benzer şekilde hesabınızla eşleştirmeyi yapıyorsunuz. Ardından kullanmak istediğiniz web kamerası, mikrofon gibi donanımların yapılandırmasını yapıyorsunuz.

Bütün bu adımları tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken bir yayın başlığı belirlemek ve canlı yayına geçmek oluyor.

Akıllı Telefondan Twitch Yayını Nasıl Yapılır?

Twitch yayını yapmanın en kolay yolu akıllı telefondan yayın yapmak oluyor. Yayın yapmak için herhangi ekstra bir şey yapmanız gerekmiyor. Sadece telefonunuzun uygulama marketinden uygulamasını indiriyorsunuz ve hesabınızla eşleştirmeyi yapıyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra uygulama içerisinden ses ve video girişlerini seçtikten sonra hemen yayına başlayabiliyorsunuz. Tüm bu süreç en başından sonuna kadar 5 ya da 10 dakika sürüyor.

Twitch ile Nasıl Para Kazanılır?

Para kazandıran sosyal medya platformları arasında içerik üreticisine en çok kazandıranın Twitch olduğundan bahsediliyor. Ancak sosyal medyada para kazanmanın birçok farklı yolu olduğu için bu şekilde söylenmesi pek doğru olmayabiliyor.

Doğrudan Twitch üzerinden para kazanmanın öncelikle üç yolu bulunuyor. Bunlar bağışlar, abonelikler ve reklam gelirleri oluyor. Bunların dışında Twitch partner programı da daha fazla gelir edeceğiniz bir diğer yöntem olarak yer alıyor.

Twitch’de Ne Zaman Para Kazanmaya Başlanır?

Twitch’de bağış alabilmek ve para kazanmaya başlamak için Twitch İştirak Programı şartlarını yerine getirmeniz bekleniyor.

Öncelikle son 30 gün içerisinde toplamda en az 500 dakikalık yayın yapıyorsunuz. Ayrıca yine son 30 günde 7 farklı gün yayın açıyorsunuz. Eş zamanlı izleyici ortalamanızın 3 veya daha fazla olması gerekiyor. Canlı yayınlarla ilgili bu üç şartı sağlayabiliyorsanız ve kanalınızın takipçi sayısı 50’nin üzerine çıktıysa iştirak programına başvuru yapmaya hak kazanıyorsunuz.

Kanalınız bu kriterleri sağladıktan sonra birkaç hafta içerisinde Twitch.tv’den size bu konuda mail ile bir bildirim yapılıyor. Bunu sağ üst köşedeki bildirimler alanından görebiliyorsunuz. Bu bildirimi aldığınızda iştirak programına davet edilmiş olmuyorsunuz. Sizden istenen kayıt formunu doldurup gönderdikten sonra onaylanması için bir süre bekliyorsunuz. Onay bilgisi geldiğinde ise artık kanalınızdan para kazanmaya başlayabiliyorsunuz.

Bu para kazanma yöntemlerinin başında artık kanalınıza abone kabul edebilmeniz geliyor. Takipçi sayınızın yanında bir de aboneleriniz oluyor. Abonelik ücretli bir sistem olduğu için Twitch, aylık abonelik ücretinin bir bölümünü sizinle paylaşıyor.

İkinci olarak kanalınıza bağış fonksiyonu açılmış oluyor. Twitch Bit kullanarak izleyicileriniz canlı yayın esnasında size bağış yaparak destek olabiliyor.

Üçüncü yöntem ise yayın sırasında verilen reklamlardan da para kazanabiliyorsunuz. Canlı yayın esnasında istediğiniz zaman reklam yayınlama şansınız oluyor. Bu reklamın süresini siz belirleyebiliyorsunuz. Reklam sayesinde kısa bir dinlenme molası da vermiş oluyorsunuz. Ancak eş zamanlı izleyici sayınızı düşürmemek için uzun ve sık reklam vermeniz pek tavsiye edilmiyor.

Bağış

Twitch üzerinden para kazanmanın en kolay ve en çok bilinen yöntemlerin başında yapılan bağışlar bulunuyor. Yayın yaparken sohbetiniz izleyicilerin hoşuna gidiyorsa sizi desteklemek isteyebiliyorlar. Bunun için ekranda bulunan “Bağış Yap” butonuna tıklıyorlar ve yapacakları bağışı seçiyorlar.

Bağış yapma fonksiyonu dünya üzerinde en çok kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Twitch yayıncıları bu sayede her yayında oldukça ciddi tutarlarda para kazanabiliyor. Ancak bu durum ülkemizde aynı olmuyor. Türkiye’de yapılan Twitch yayınlarında genele göre oldukça düşük bağış yapılıyor. Bu nedenle Türk Twitch yayınları yurt dışındaki diğer yayıncılara göre çok daha zor gelir elde ediyor.

Twitch Bit Nedir?

Tüm dünyadaki yayıncılarını desteklemek için tek bir birim sistemi uygulamak isteyen platform, “Twitch bit” ismi ile desteklerin yapılmasını sağlıyor. Her bir bit seviyesi için ayrı özel bir rozet bilgisi sunuyor. İzleyiciler de bu bit seviyesine göre bağışlarını kolayca yapabiliyor.

Bit satın almak istediğinizde en az 100 bit alabiliyorsunuz, en fazlasını almak istediğinizde ise 1 milyon bit oluyor. Satın almak istediğinizde belirlenen paketlerin dışında alım yapamıyorsunuz. Ancak bağış yaparken istediğiniz miktarlarda yapabiliyorsunuz.

Twitch bit’lerin ne kadar olduğu konusu da bu alanda en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Twitch, Amerikalı bir şirket olduğu için tüm ödeme birimleri dolar cinsinden oluyor. Yaşanabilecek kur değişikliğinde ücretler farklı olduğundan yanılıtıcı olabiliyor.

Satın alırken kullanılan paketler ve tutarları aşağıda yer alıyor;

100 bit: 1,40 dolar

500 bit: 7 dolar

1.500 bit: 19,95 dolar

5.000 bit: 64,40 dolar

10.000 bit: 126 dolar

25.000 bit: 308 dolar

Bit satın almaya karar verdiğinizde doların güncel kuru üzerinden ödeme yapıyorsunuz.

Twitch Partnerlik ile Para Nasıl Kazanılır?

Twitch’den para kazanmanın bir başka yolu da partnerlik yapmak oluyor. Partner programına başvuru yapmak için bazı maddeler yayınlanıyor olsa da Twitch tarafından resmi bir başvuru şartı maddeleri bulunmuyor. Partnerlik başvuruları her hesap için ayrı ayrı değerlendirildiği için genel bilgiler dışında sayısal şartlar aranmıyor.

Partnerlik programı, Twitch’in en popüler kullanıcıları bir araya getirme, onları platformda tutma ve daha aktif olmalarını sağlama esasına dayanıyor. Bu nedenle partnerlik başvurularını değerlendirirken içerik kalitesi, ortalama eş zamanlı izleyici sayısı ve yayın sıklığı konuları her hesabın kendi dinamiklerine göre değerlendiriliyor.

Twitch Partner programına başvurabilmek için içeriklerinizin kaliteli ve topluluk kurallarına uygun olması, izleyenlerin dikkatini çeken şeyler olması avantaj sağlıyor. Ne kadar kaliteli içerik yayınlarsanız o kadar fazla kendinize ait bir izleyici kitlesi yakalayabiliyorsunuz.

Eş zamanlı izleyici kitlesi konusunda da Twitch tarafından belirlenen bir sınır bulunmuyor. Bu sizin kanalınızda yayınladığınız içeriklerin türüne göre değişkenlik gösteriyor. Burada önem verilen nokta istikrarlı ve düzenli bir izleyici sayısına sahip olmak denebiliyor. Örneğin istikrarlı bir şekilde her yayında 70 ya da 80 kişiye yayın yapan bir kanal, düzensiz olarak 20 ile 200 arasında izleyicisi değişen kanala göre çok daha avantajlı oluyor.

Twitch Partnerliği’nde son olarak kontrol edilen nokta yayın sıklığı oluyor. Burada genellikle haftada en az üç gün düzenli olarak yayın yapılması bekleniyor. Kanalınızı ne kadar düzenli olarak aktif tutarsanız o kadar şansınız yüksek oluyor.

Güncel Twitch İstatistikleri

Her geçen gün kullanıcı ve yayıncı sayısı artan Twitch platformunda yaklaşık 9 milyon yayıncı bulunuyor.  2021 yılında ortalama 2,84 milyon kişi eş zamanlı olarak canlı yayınları izliyor.

Twitch kullanıcılarının yaklaşık yüzde 73’ü 16 ile 34 yaş aralığında bulunuyor ve bunların yüzde 65’ini erkek kullanıcılar oluşturuyor.

Sürekli artan bir ivmeyle hareket eden bu istatistiklerin önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde yükselişine devam etmesi bekleniyor.

En Önemli Twitch Ekipmanları Nelerdir?

Twitch yayınlarından izleyici kitlesinin dikkatini çekmek için en önemli şeylerin başında içeriğinizin kalitesi olması geliyor. İzleyenlerin sürekli dikkatini ve ilgisini ayakta tutacak, onları bilgilendiren ya da eğlendiren içerikler diğerlerine göre çok daha fazla izleniyor.

İçeriklerin yanı sıra izleyenlerin kusursuz bir yayın izlemesi için ekipmanlarınızın da ortalamanın üzerinde bir kaliteye sahip olması gerekiyor. Hızla dijitalleşen dünyada rekabet de hızlı bir şekilde artıyor ve izleyici kitlenizi başkasına kaptırmamak için doğru ekipmanları kullanmanız sizin için oldukça faydalı oluyor.

Öncelikle yayınınızda donma ve görüntü kalitesinde kaybolma sorunları yaşamamak için güçlü bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor. Eğer internetinizin upload hızı düşükse internet servis sağlayıcınızla görüşebiliyor ya da bir internet güçlendiricisi alabiliyorsunuz. Eğer oyun yayınları yapmak istiyorsanız güçlü bir bilgisayar donanımı da önemli ekipmanlar arasında yer alıyor. Ancak en az bunun kadar önemli olan diğer ekipmanlar kulaklık, mikrofon ve kamera oluyor. Çünkü yayınınızda kaliteli bir görüntü ve ses ayarı olduğunda ekran karşısında izleyenler sizi kolayca izleyebiliyor. Böylece hem anlatmak istedikleriniz karşı tarafa net bir şekilde geçiyor hem de yayın kalitenizle diğer kullanıcılar arasında kolaylıkla öne çıkabiliyorsunuz.

Yukarıda twitch nedir detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi oyun ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
aile ile oynanacak oyunlar teknosa
Devamını Oku

Aile ile Oynanacak Oyunlar

Aile ile zaman geçirmek harikadır. Akılda kalıcı kılmak için bu anlara oyunlar ekleyebilirsiniz. Bu oyunlar, bir aradayken heyecanı…
Düşük Sistem Gereksinimli Oyunlar
Devamını Oku

Düşük Sistem Gereksinimli Oyunlar

Yeni çıkan bilgisayar oyunlarının büyük çoğunluğu yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyar. Bu oyunları çalıştırmak için güçlü işlemci, güncel…
telefon oyun konsolu nedir teknosa
Devamını Oku

Telefon Oyun Konsolu Nedir?

Akıllı telefonu olan birçok kişi, telefonunu oyun oynamak için de sıklıkla kullanıyor. Özellikle son yıllarda mobil oyun dünyasında…