Evde kendi başımıza kaldığımızda ya da arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde yaptığımız en eğlenceli aktivite konsol oyunları oynamak oluyor. Konsol oyunlarının tadını çıkartabilmek için daha büyük ve görüntü kalitesi iyi televizyonları alıyoruz. Oyunun başında geçen saatlerin farkına bile varmıyoruz. Dünyanın en çok ilgi gören oyun konsolları arasında PlayStation her zaman ilk sıralardaki yerini alıyor. Her yeni modeli merakla bekleniyor ve oyun firmaları PlayStation konsollarının özelliklerine göre oyunlarını daha da geliştiriyor. Sony, PS4’ten sonra PS5’i de piyasaya sürdükten sonra oyun konsolu teknolojisini farklı bir seviyeye çıkartıyor. Peki o halde PS5 vs PS4 özellikleri neler?

PS4 Özellikleri Neler?

PS4’ün piyasaya çıkışı oyun meraklıları için en önemli olayların başında geliyordu. Piyasaya çıktığında tüm dünyada büyük ilgi odağı olmuş ve satış rekorları kırmasıyla gündeme gelmişti.

Peki PS4’ün herkesi kendine bağlayan en önemli özellikleri arasında neler bulunuyor?

İyileştirilmiş Online Oyun Deneyimi

PlayStation ilk kez PS3 modeliyle online oyun deneyimini kullanıcılarına sunuyordu. Ancak Xbox 360’ın online özellikleriyle kıyaslandığında çok başarılı bir performans sergilemiyor ve kullanıcıları tarafından çokça eleştiriliyordu.

PlayStation, PS4 modeli ile online oyun deneyimindeki eksiklerini tamamlamış görünüyor ve kullanıcılarına daha geniş imkanlar sunuyor. PS4 ile arkadaşlarınızın online olarak oynadığı oyunlara katılabiliyorsunuz. Online oyunları izleyebiliyor hatta arkadaşlarınıza online sohbet özelliği ile yardımcı da olabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak oyuna sahip olmasanız bile uzaktan kontrol ile oyunu kendi kontrolünüze alabiliyorsunuz.

Uzaktan Oynama İmkanı

PlayStation oynamanın tek dezantajı televizyona bağlı olarak kalmak sayılabiliyor. Bazen seyahat halindeyken de oyun keyfini yaşamak isteyebiliyoruz. PS4 ile birlikte bu artık mümkün oluyor. Bunun için PS Vita cihazına da sahip olmamız gerekiyor. PS4 oyunlarımızın keyfini PS Vita ile birlikte herhangi bir takılma olmadan yaşayabiliyoruz.

Paylaş Düğmesi ile Sosyal Medyada Yer Alma İmkanı

PS4’ün en önemli özellikleri arasında paylaşma butonunun olması yer alıyor. Oyun kolu üzerinde yer alan paylaş butonu sayesinde oynadığınız oyunların ekran görüntüsünü alabiliyor ya da kısa süreli video kaydedebiliyorsunuz. Aldığınız bu kayıtları sosyal medya hesaplarınızda ya da arkadaşlarınızla anında paylaşabiliyorsunuz.

Tuşa belli bir süre basılı tuttuğunuzda ekran görüntüsünü alıyorsunuz. Tuşa sadece bir kez basıp çektiğinizde ise kısa süreli video kaydı alabiliyorsunuz. Bu videoları Youtube platformundan kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Oyunu İndirmeyi Beklemeden Hemen Oynamaya Başlama İmkanı

PS oyunlarının en can sıkıcı zaman dilimi genellikle oyunun indirilmesi için geçen zaman oluyor. Özellikle düşük internet hızına sahipseniz bazen birkaç gün sistemi açık bırakıp beklemeniz gerekebiliyor. Oyun oynamak için tamamen inmesini beklemek zorunda kalıyorsunuz.

PS4 ile birlikte artık oyunu indirirken oynamaya başlayabiliyorsunuz. Eğer internetiniz yavaşsa oyun hızlı inmediği için kısıtlı olarak oynayabiliyorsunuz ancak yeteri kadar internet hızına sahipseniz hemen oyunu oynamaya başlıyorsunuz ve takılmadan oyun keyfinizi yaşarken oyun da indirilmiş oluyor.

Konsol Kumandasında DualShock 4 Teknolojisi ile Oyun Deneyimini Artırma İmkanı

PS4 oyun konsol kumandası yeni dokunmatik yüzeyi ve ışıklı tasarımıyla en iyi oyun deneyimini yaşatıyor. Konsol kumandasında bulunan dahili hareket sensörleri, hoparlörü ve dokunmatik kontrol özelliği ile oyun deneyiminizi daha hassas bir noktaya taşıyor. Bu özellikleri sayesinde oynadığınız oyunu daha iyi bir şekilde hissediyor ve oyunun içine rahatlıkla girebiliyorsunuz.

PS5 vs PS4 ozellikleri teknosa

PS5 Özellikleri Neler?

PS4’ün ardından yeni oyun konsolunun piyasaya çıkması merakla bekleniyordu. Bu konuda en büyük merak noktası oyun deneyiminin hangi seviyeye taşınacağı konusunda oluyordu. Sony yeni çıkardığı PS5 modeliyle oyun tutkunlarının merakını gidermiş ve onları tatmin etmiş olarak görünüyor.

PS5’in bu kadar önemli olmasının ardında nasıl özellikleri yatıyor?

Haptic Sensörler

PS5’in en dikkat çekici özelliklerinin başında konsol kumandasında haptic sistem kullanılması geliyor. Bu özellik sayesinde oyun oynarken titreme deneyimi daha gerçekçi hale geliyor. Kullanırken tuşlara dokunma süreniz ve uyguladığınız şiddete göre kumandadan farklı tepkiler alıyorsunuz. Özellikle yarış oyunları oynarken aracı sürdüğünüz zemine göre tepkiler değişiyor. Asfalt parkurda aracı sürerken kumandanın tepkileriyle toprak parkurdaki tamamen farklı oluyor.

Tetik Düğmeleri

PlayStation PS5 ile konsol kumandası deneyimini tam olarak zirveye taşıyor. L2 ve R2 düğmelerin yerini yeni nesil sensörler alıyor. Bu özellik sayesinde yarış oyunlarında oyunun hızını el hareketleriyle ayarlayabiliyor, elinizde ok ve yay olmamasına rağmen ellerinizle hareket ederek oynayabiliyorsunuz.

Konsol kumandasında yapılan bu geliştirmeler sayesinde oyun oynama deneyiminiz tamamen değişiyor. Artık daha gerçekçi görüntülerin yanında gerçek tepkiler ile tamamen kendinizi oyunun içinde buluyorsunuz.

Yüklenen Oyunların Kontrolü Elinizde

PS5 ile yüklediğiniz oyunların kontrolü tamamen sizde oluyor. Örneğin yüklediğiniz oyunların çoğunda hem tek oyuncu hem de çoklu oyuncu özellikleri bulunuyor. Eğer sadece tek başınıza oynamak istiyorsanız oyunda bulunan çoklu oyuncu özelliğini silebiliyorsunuz. Böylece menülerde sadece işinize yarayacak özellikler kalıyor. Ayrıca işinize yaramayan bölümler ekstra yer kaplamamış oluyor.

4K ve 8K Kalitesinde Görüntü

PS4 ve PS3 oyunlarının yeni PS5’te çalıştırılması mümkün oluyor. Eski oyunların görüntüleri 4K ve 8K ekran kalitesiyle sunuluyor. Ayrıca 24 GB RAM kapasitesinin 4 GB’ı sadece işletim sistemi tarafından kullanılıyor. Böylece oyunun hızı hiç düşmeden keyfini sonuna kadar yaşayabiliyorsunuz.

PS4 ile PS5 Arasındaki Farklar

Oyun konsollarında PS5 vs PS4 özellikleri neler karşılaştırarak anlatalım. PS5, oyun konsolu teknolojisinde ciddi bir seviye artışı sağlıyor. PS4 ve daha sonra geliştirilen PS4 Pro modellerinde Full HD görüntü kalitesinde oyun oynayabiliyorsunuz. PS5 modelinde ise 4K’ya kadar görüntü kalitesi yükseliyor. Sony PS5’in 8K’ya kadar görüntü kalitesini desteklediğini duyurmuş olsa da şu anda bu özellik kullanılmıyor. Ancak televizyonlarda 8K görüntüye erişim fazlalaştıkça bu özelliğim kullanımının artması bekleniyor.

PS4’ün saniyede görütülediği kare miktarı 60 olarak gerçekleşiyor. Bu özellik yeni dönemde çıkan çok yüksek performans gerektiren hızlı oyunlarda bazen sorun yaratabiliyor. PS5 ise saniyede 120 kareye kadar görüntüleme kapasitesi bulunuyor. Bu özellik sayesinde bundan sonraki yıllarda çıkan hızlı oyunlarda bile herhangi bir takılma ya da görüntüde bulanıklık olmadan oyun oynayabilmenizi sağlıyor.

PS5’te bu özellikleri kullanabilmeniz için televizyonunuzun da görüntü kalitesinin desteklemesi gerekiyor. Eğer televizyonunuzun sahip olduğu teknoloji 4K ve saniyede 120 kare oynatma hızına sahipse PS5’in kalitesini oyunlarınızda sonuna kadar yaşayabiliyorsunuz. Aksi durumda televizyonunuzun desteklediği ölçüde kaliteye sahip oluyorsunuz.

PS5 ayrıca görüntüdeki ışıkları daha gerçekçi hale getirebilecek özelliklere sahip olarak geliştiriliyor. Oyun oynarken oyunun içindeki atmosferi hemen hissedebiliyor, oyuna kendinizi kolayca kaptırabiliyorsunuz. PS5, donanım anlamında size 4K görüntü, hızlı oyun yükleme ve en üst seviyede grafik efektleri sunuyor. Bunların yanı sıra gelecekte geliştirilecek daha kaliteli oyunlar için de sorun yaşamayacak bir potansiyel veriyor.

PS4’ten PS5’e Yükseltmeli misiniz?

Oyun konsolunuzu PS4’ten PS5’e yükseltmek için birkaç önemli nedeniniz bulunuyor.

Eğer grafik anlamında yüksek performansa sahip oyunlar oynuyorsanız PS4’te sahip olduğunuzdan çok daha fazlasını PS5’te buluyorsunuz. Temel anlamda 4K oyun deneyimi bile tek başına yükseltme için yeterli görünüyor.

Geliştirilmiş grafik gücü, geriye dönük oyunların yeni teknolojiye uyumlu olması ve gelecek yıllarda çıkacak olan oyunların performansını düşündüğünüzde PS5’e yükseltme için birçok neden ortaya çıkıyor. Eğer yakın zamanda yükseltmeyi düşünmüyorsanız yaklaşık bir yıl içerisinde piyasaya sürülecek oyunların sahip oldukları özellikleri gördüğünüzde zaten hemen değiştirmek istiyorsunuz.

Yükseltmeyi yaptığınızda size düşen sadece PS5 ile en iyi oyun deneyiminin keyfini çıkartmak oluyor.

Yukarıda PS5 vs PS4 özellikleri neler anlatmaya çalıştık.

Siz de oyun ile ilgili herşeyi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gta 5 daha iyi oynamak icin neler yapilmali teknosa
Devamını Oku

GTA 5 Daha İyi Oynamak İçin

GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu…
En İyi 10 Oyuncu Koltuğu
Devamını Oku

En İyi 10 Oyuncu Koltuğu

Oyuncuların en vazgeçilmez ekipmanlarından biri gamer koltuklarıdır. Göz alıcı ve konforlu tasarımları ile ön plana çıkan oyuncu koltuğu…
metaverse kavrami nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Nedir?

Son dönemde büyük teknoloji şirketlerinin yaptığı yatırımlardan ve çıkan haberlerden sonra popüler olan metaverse kavramı, teknolojinin ve dünyanın…
En iyi bilgisayar oyunları
Devamını Oku

En İyi Bilgisayar Oyunları

Kendilerine has öyküsel anlatı içeren, hatta meta anlatıya sahip örnekleri de bulunan, dijital dünyada oyuncuların sosyalleşmesine temel oluşturan…
pdf duzenlemek nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

PDF Düzenleme Nasıl Yapılır?

İnternet çok çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Bu amaçlardan bazıları kaynak araştırması olabiliyor. Ödevler için, araştırmalar için, genel kültür…