Teknolojinin gelişmesiyle artık her şey dijital ortama aktarılıyor. Günlük hayatımızdaki birçok işimizi dijital ortamda halledebiliyoruz. Güvenlik konusunda yaşanan sıkıntılar da bu alanda yapılan çalışmalarla gideriliyor. Artık kredi kartı ve kimlikle ilgili bilgilerimizi güvenlik kurallarına dikkat ederek girebiliyoruz. Dijital ortamda sadece günlük işlerimizi değil aynı zamanda resmi işlemlerimizi de yapabiliyoruz. Resmi işlemlerde güvenlik konusunda yaşanan en büyük sorun ıslak imza oluyordu. Bu sorun da mobil imza ile çözülüyor. Bu yazımızda mobil imza nasıl alınır anlatmaya çalışacağız.

Mobil İmza Nedir?

5070 sayılı kanunla birlikte hayatımıza giren ve ıslak imza ile eş değer tutulan bir elektronik imza türü olarak tanımlanabiliyor. Mobil telefon ve GSM şebekesi SIM kartı kullanılıyor. Dijital ortamda bulunan bir belgeye eklendiğinde imzalayanın kim olduğunu belirliyor.

Elektronik imzanın normal ıslak imzadan bir farkı bulunuyor. Normalde ıslak imzanın tek bir çeşit olması bekleniyor. Ancak mobil imzada bu durum daha farklı işliyor. Harfler, karakterler ve sembollerden oluşarak belirleniyor. Kimlik doğruluğunu sağlayan bir nevi sayısal veri işlevi görüyor.

Mobil İmza Nasıl Alınır?

GSM şebekeleri tarafından sağlanan bir hizmet olarak geçiyor. Almak istediğinizde ön başvuru, başvuru ve aktivasyondan oluşan üç aşamayı tamamlamanız gerekiyor. Turkcell, Vodafone ya da Türk Telekomdan başvuru ve aktivasyon işlemlerinizi tamamlayabiliyorsunuz.

Vodafone Mobil İmza Nasıl Alınır?

Vodafone’dan mobil imza başvurusu yapmak istiyorsanız öncelikle bu konuda yetkili Vodafone Mağazaları’ndan birine gitmeniz gerekiyor. Eğer bulunduğunuz yerde yetkili mağaza yoksa herhangi bir Vodafone Mağazası’na gidebiliyorsunuz ancak işlemlerinizi noter onaylı belgelerle yapıyorsunuz.

Başvuru yapabilmek için sizden mobil imza taahhütnamesi, NES taahhütnamesi ve kimlik fotokopisi isteniyor. Yetkili mağazadan başvurmuyosanız bu belgelerden Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesinin noter onaylı olması bekleniyor.

Bu belgelerle başvurunuzu yaptığınızda yetkili personel önce evrakların kontrolünü yapıyor. Daha sonra yararlanabilmeniz için Sim kartınızı kontrol ediyor. Buna uyumlu 128K sim kart kullanılması gerekiyor. Eğer sim kartınız uyumlu değilse yenisiyle değiştiriliyor. Yeni sim kartı operatör ek bir ücret karşılığında değiştiriyor. Sonrasında bilgileriniz servisi kullanacağınız Vodafone hattınıza tanımlanıyor ve böylece başvurunuz tamamlanmış oluyor.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra birkaç gün içerisinde müşteri hizmetleri tarafından aranarak kimlik teyidiniz yapılıyor ve şifrenizi oluşturabilmeniz için bir SMS gönderiliyor. Bu SMS içerisindeki yönlendirmeleri takip ederek şifrenizi kolayca oluşturabiliyorsunuz.

Belgelerinizin kontrolü bittikten sonra da yetkili firma tarafından oluşturulup SMS ile bilgi veriliyor. Bundan sonra hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

mobil imza nasil alinir teknosa

Turkcell Mobil İmza Nasıl Alınır?

Turkcell’den başvuruda bulunmak istiyorsanız öncelikle ön başvurunuzu yapıyorsunuz. Bunun için TC kimlik numaranızı 2929’a mesaj olarak gönderiliyor ya da 532 Turkcell Müşteri Hizmetleri’ni arayabiliyorsunuz. Anlaşmalı bankaların internet şubesinden de ön başvurunuzu hemen yapabiliyorsunuz.

Başvuru aşamasını Turkcell Mağazaları’na kimliğiniz ile giderek tamamlıyorsunuz. Burada Turkcell Mobil İmza Sertifikasını imzalamanız gerekiyor. Kullanacağınız sim kartın 128K 4G LTE olması gerektiği için sim kart kontrolünüz de burada yapılıyor.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra Turkcell Müşteri Hizmetleri tarafından aranarak kimliğiniz teyit ediliyor. Ardından imzanızı oluştururken kullanacağınız “Başlatma Kodu” iletiliyor ve aboneliğiniz etkinleştiriliyor.

Başlatma kodunu telefonda girdikten sonra kullanmak istediğiniz şifreyi belirliyorsunuz. Yetkili firma tarafından oluşturulduktan sonra kullanıma hazır olduğunu bildiren bir SMS aldığınızda hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Türk Telekom Mobil İmza Nasıl Alınır?

Türk Telekom’dan başvuru yapmak istiyorsanız, size en yakın yetkisi bulunan Türk Telekom Mağazası’na kimliğinizle birlikte gidiyorsunuz. Yetkili mağazada başvurunuz alındıktan sonra sim kartınızın uyumlu olup olmadığı kontrol ediliyor, gerekirse sim kart değişikliği yapılıyor. Bu işlemlerin ardından E-güven NES taahhütnamesi, Türk Telekom mobil imza bireysel taahhütnamesi ve satış sonrası işlem formunu doldurmanız isteniyor. Başvuru evraklarınızı teslim ettikten sonra bir hafta içerisinde müşteri hizmetleri tarafından aranıyorsunuz ve kimlik teyidiniz yapılıyor. Kimlik doğrulamada bir sorun yaşanmadığında servisiniz aktif hale getiriliyor.

Yukarıda mobil imza nasıl alınır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi cep telefonlarını istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
telefon kilifi nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Telefon Kılıfı Nasıl Temizlenir?

Yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızı şıklığımızı artıran ya da kendi tarzımızı yansıtan birbirinden farklı kılıflarla kullanıyoruz. Telefon kılıflarının kullanımı…
akilli telefon ekran turleri teknosa
Devamını Oku

Akıllı Telefon Ekran Türleri Neler?

Farklı markalar farklı ekran türleri ile telefonlarını piyasaya sürüyor. Peki akıllı telefon ekran türleri hangileri?  Hangi ekran türü…
gecmisten gunumuze iphone modelleri teknosa
Devamını Oku

Geçmişten Günümüze iPhone Modelleri

iPhone, hayatımıza girdiği ilk günden beri peşinden milyonlarca kişiyi peşinden sürükleyen bir efsane haline geldi. Hikayesine bilgisayar üretimiyle…