Yaz aylarında serinlemek için kullandığımız klima ile kavurucu sıcaklardan korunmaya çalışıyoruz. Ancak uzun saatler çalıştırdığımız klima elektrik faturasına olumsuz bir şekilde yansıyabiliyor. Klimanızdan aldığınız faydanın en üst seviyeye çıkması için doğru klimayı seçmek dışında bazı noktalara da dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin klimanız ile evinizin sıcaklığını koruyarak elektrik faturasını düşürmenin yolları mevcut. Ayrıca klimanızın enerji verimliği ve klimanızı nasıl kullandığınız da enerji tüketimini etkiliyor. Biz de sizler için klima enerji tüketimi hakkında bilmeniz gerekenler neler, listeledik.

Klima Enerji Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler: 12 pratik ipucu

1- Bakım Yapılmalı

Yaz aylarına girdikten sonra, kış mevsiminden çıkan klimalar geniş kapsamlı bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Teknik servis tarafından düzenli olarak yapılacak klima bakımları klimalarınızın daha verimli çalışmasını sağlıyor. Bakımsızlıktan kaynaklanabilecek ekstra enerji harcamalarının da önüne geçiyor. Cihaz bakımına ek olarak klima filtrelerinin bakımı da enerji verimliliği için bir diğer önemli konu. Doğru teknik servisle yapılan filtre temizliği; klimanızın ısıtma ve soğutma performansını arttırıyor. Ayrıca kir ve mikropların oluşturabileceği kötü kokuları önlüyor. Odadaki havanın temiz kalmasını sağlıyor. Bakterilerden de kurtuluyorsunuz.

2- Klimaları Sürekli Açıp Kapatmayın

Klimaların gün içerisinde sık sık kapatılıp açılması da çok fazla enerji harcanmasına neden oluyor. Bu nedenle klimalarınızı tek bir sıcaklıkta sabitleyerek kullanmaya özen gösterin. Bu sayede klimanızın tekrar tekrar sıfırdan çalışmasını engellemiş olursunuz.

klima enerji tuketimi teknosa

3- Enerji Tüketimi Açısından Kapasite Önemli

Klima seçerken BTU seviyesi önemlidir. BTU klimanızın soğutma kapasitesini ifade eder. BTU’su büyük klima, daha büyük bir alanı soğutur. BTU’su küçük klimalar ise daha küçük mekanlar için kullanılır. BTU seviyeleri 8.000-60.000 arasında değişmektedir. Eğer odanız çok büyük ve siz küçük BTU’lu bir klima aldıysanız, klimanız ayarlanan sıcaklığı korumak için fazla mesai yapmak zorunda kalacaktır. Bu da enerji faturanızı artıracaktır.

Doğru BTU seviyesini hesaplamak o kadar da kolay değildir. Evinizin bulunduğu coğrafi bölgenin sıcaklığı, evinizin baktığı cephe, evinizin metrekare büyüklüğü ve daha çok fazla sayıda etken bu hesabı zorlaştırır. Bu nedenle doğru kapasite için klima markaların servislerindeki keşif ekiplerinden yararlanabilirsiniz. Bu ekipler evinize gelip, gerekli Hesaplamaları sizin için gerçekleştiriyor.

4- Onaylı Sertifikası Olan Klimalar Daha Az Yakar

Energy Star adı verilen uluslararası bir standart mevcuttur. Bu sertifikaya sahip klima markaları, daha yüksek verimlilik standartlarını karşıladığı anlamına geliyor.

6- Evinizin Yalıtımını Arttırın

Evinizin enerjisinin çoğu ısıtma ve soğutmaya gider. Bu sebeple yapmanız gereken önceliklerden birinin evinizin yalıtımını iyileştirmek olduğunu unutmayın. Eviniz için en iyi yalıtımı nasıl gerçekleştireceğiniz konusunda fikir edinmek için bir yalıtım uzmanından danışmanlık alabilirsiniz. Yalıtım işlemi tek seferde yüksek maliyetlere çıkabilmektedir. Ancak 3-4 yıl gibi sürelerde verdiğiniz paranın hemen hemen tamamını düşen faturalarınızla karşılayabilirsiniz. Doğru yapılan yalıtım ile klima tüketiminizi %20’lere kadar daha verimli kullanabilirsiniz.

7- Düşük Enerji Harcayan Klimalar

Enerji tüketimi açısından klima seçiminde en fazla dikkat etmeniz gereken konulardan biri de klimanızın enerji verimliliğidir. Klimanızı yeni nesil teknolojiyle üretilen, enerji tasarrufu yüksek bir marka ve model olarak seçtiğiniz takdirde orta ve uzun vadede elektrik faturalarınızda ciddi bir enerji tasarrufu sağlamanız mümkün. Klimalarda en yüksek enerji verimliliği A+++ simgesi ile ifade edilir. A simgesinin yanındaki + sayısı arttıkça enerji verimliliği de artar. Bunun dışında A harfinden başlamak üzere G harfine kadar giden farklı enerji verimlilik seviyeleri mevcuttur. A grubu klimalar diğer gruptaki klimalara göre daha az enerji harcar. Bu nedenle A+++ klima seçerseniz en yüksek enerji verimliliğine sahip cihazı seçmiş olursunuz.

8- Güneş Girişini Engelleyebilirsiniz

Klimalarınızı kullanırken daha fazla enerji tasarrufu sağlamak ve yüksek performansa sahip olmak için klimalarınızı koyduğunuz yer de önemli. Bunun için odaya güneşin girişini engelleyecek kalın perde, stor gibi önlemler alabilirsiniz. Çok fazla güneş alan alanlar daha zor soğutulur. Bu şekilde klima performansınızı %10-20 seviyesinde arttırabilirsiniz.

klima enerji teknosa

9- Pencere Camlarının Kalınlığını Arttırın

Genel olarak eski evlerde pencere camları çok ince olur. Sıcak aylarda sıcaklık bu ince pencerelerden kolaylıkla içeri girer. Çift hatta üç bölmeli pencerelere sahip olmak çok daha iyi ve daha verimlidir. Camların fiyatı biraz pahalı olsa da bu tür pencereler ısıtma ve soğutma faturalarınızı önemli ölçüde düşürür. Çünkü her cam bölme arasında sıcak ve soğuk havayı evinizin dışında tutan yalıtkan bir hava bariyeri oluşur.

10- Klimanızı En Düşük Sıcaklığa Ayarlamayın

Hızlı soğuma sağlayacağına inanıldığından, çoğu kişi klimayı ilk açtığında en düşük sıcaklığa ayarlar. Ancak bu işlem hızlı soğutma sağlamaz. Üstelik klimanızın çok fazla enerji yakmasına sebep olur. Bu nedenle 24-26 derece aralığında klimanızı sabit olarak çalıştırırsanız en yüksek enerji verimliliğine ulaşırsınız. Her düşürdüğünüz 1 derece, klimanızın %10 daha fazla elektrik yakmasına sebep olur.

11- Eski Klimaları Yenileyin

10 yıl ve üzeri klimalar yeni nesil klimalara göre %30-40 oranında daha fazla enerji tüketir. Bu nedenle klimanız çok eskidiyse daha az enerji yakan yen bir klima edinin.

12- İyi Markalardan Alın

Klimanızı, bilinirliği yüksek ve kaliteli bir markadan almak da uzun vadeli kullanımda enerji verimliliği açısından işinizi kolaylaştırır.

Enerji tüketimi ve ihtiyaçlarınıza uygun farklı klimaları incelemek için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
klima neden su akitir teknosa
Devamını Oku

Klima Neden Su Akıtır?

Özellikle sıcak bölgelerde oturanlar için yaz aylarının en büyük kurtacısı klimalar oluyor. Çeşitli büyüklüklere ve güce sahip klimalar…
Ütü Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Ütü Nasıl Yapılır?

Ütü yapmak, ev işlerinin önemli parçasıdır ve doğru şekilde yapıldığında giysilerin temiz, düzgün ve bakımlı görünmesini sağlar. Kumaşın…