Apple’ın en yeni modelleri olan iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max bazı heyecan verici gelişmiş özelliklerle hayatımıza giriyor. Bu yıl piyasaya sürülen bu Pro modeller daha fazla ortak özelliklere sahip oldukları için aralarında daha az farklar ortaya çıkıyor. Her iki telefonun da daha parlak ekranları, gelişmiş kamera sistemleri ve daha güçlü A15 Bionic çipleri bulunuyor. Ana farklılıkları daha çok ekran boyutu, pil ömrü ve fiyatları konusunda oluyor. Bu yazımızda iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Karşılaştırması hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Tasarım Karşılaştırması

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max ekran boyutları dışında tasarım olarak hemen hemen aynı görünüyor. Her iki telefonun da ekranının üst kısmında küçük bir Face ID çentiği, düz kenarları ve arkada üç kamerası bulunuyor. Kameraların yerleşimleri ve kare çıkıntısı da aynı konumlanıyor.

Her iki iPhone Pro modeli de aynı dört renkte üretiliyor. Bunlar Grafit, Altın, Gümüş ve Sierra Mavisi oluyor. Ayrıca telefonlar dokulu mat cam arka yüzeye ve paslanmaz çelik tasarıma sahip olarak üretiliyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Ekran Karşılaştırması

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max telefonların farklı ekran boyutlarında bulunması şaşırtıcı bir özellik olarak görünmüyor. iPhone 13 Pro, 6,1 inç ve Süper Retina tam ekran OLED panele sahip olarak üretiliyor. iPhone 13 Pro Max ise yine aynı özelliklere sahip 6,7 inç ekran boyutlarını kullanıyor.

Ekran boyutlarında olduğu gibi çözünürlüğünde de farklılık bulunuyor. iPhone 13 Pro, 2532 x 1170 piksel çözünürlüğe sahipken, iPhone 13 Pro Max ise 2778 x 1284 piksel çözünürlüğü bulunuyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max telefonların en yeni ve en iyi özelliklerinin başında ProMotion ekrana sahip olması geliyor. Bu ekran, 120 Hz yenileme hızına izin vererek daha akıcı bir performans ve daha iyi animasyon özellikleri sağlıyor. Ekran yenileme hızının yüksek olmasının bir başka avantajı da pil ömründen tasarruf sağlayabilmesi oluyor.

Ayrıca geniş renk yelpazesi, yüksek kontrast özelliği ve parmak izine dayanıklı, yağ tutmayan ekran kaplamasıyla benzersiz bir izleme deneyimi sunuyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Kamera Karşılaştırması

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max telefonlarda ana kameralar üç fotoğraf sensöründen oluşuyor. 12 MP ana kamera, 12 MP ultra geniş açı kamera ve 3x optik zoom özelliğine sahip 12 MP telefoto kamera. Ayrıca bu kameralara ek olarak düşük ışıkta fotoğraf çekmeye yardımcı olan bir LiDAR Tarayıcı sensörü daha bulunuyor. Son olarak, ön tarafta yine 12 MP bir selfie kamerası yer alıyor.

Bu kameralar, video için Apple’ın Sinematik modu, fotoğraf stilleri ile gerçek zamanlı filtreler ve ProRes video ile yüksek detaylı video kaydı seçeneği gibi yine her ikisinde de bulunan yeni özellikleri içeriyor. Ancak ProRes özelliği sadece 256 GB veya daha yüksek depolama alanına sahip telefonlarda 4K çözünürlüğü destekliyor.

iphone 13 pro ve iphone 13 pro max karsilastirma teknosa

A15 Bionic Çip ve Performansı

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max, her ikisi de Apple’ın yeni A15 Bionic çipini ve söylendiğine göre 6 GB RAM’i kullanıyor. Apple, bu çipin şimdiye kadarki en güçlü mobil grafik işlemcisi olduğunu iddia ediyor ve rakiplerinden %50’nin üzerinde daha güçlü olduğunu belirtiyor.

İki telefon arasındaki işlemci hızları konusunda Apple tarafından yapılan resmi bir karşılaştırma bulunmasa da kullanıcıların ve bazı teknoloji web sitelerinin yaptığı karşılaştırma testleri bulunuyor. Yayınlanan bilgilere göre ise iPhone 13 Pro’nun, Pro Max’ten çok az da olsa daha hızlı olduğu sonucu çıkıyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Depolama Alanı

iPhone 13 Pro modellerinin her ikisinde de kamera özelliği oldukça geliştirilmiş olarak görünüyor. Yeni iPhone’lar ile çekilecek olan fotoğraf ve videolar daha kaliteli olacağı için daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyuluyor.

Her iki telefonda da ihtiyacınız olacak depolama alanını hesaplarken dört farklı seçenek bulunuyor. İkisinin de temel depolama alanı 128 GB olarak üretiliyor. Bu depolama alanına ek olarak 256 GB, 512 GB ve 1TB olarak diğer seçenekleri bulunuyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Pil Ömrü Karşılaştırması

Apple, bu yıl piyasaya sürdüğü tüm iPhone modellerinde pil boyutunu artırıyor. Ancak bu artış iPhone 13 Pro Max telefonlarda iPhone 13 Pro’dan daha belirgin bir şekilde görünüyor. Apple, cihazların pil ömrünün kullanıldığı yere ve kullanım şartlarına göre değiştiğini önceki yıllarda açıklamıştı. Bu yıl piyasaya sürülen iPhone modellerinde de pil ömrünü video oynatma ve ses çalma performansına göre belirtiyor.

iPhone 13 Pro Max telefonlarda 28 saate kadar, iPhone 13 Pro’da 22 saate kadar video oynatılabiliyor. Online video izleme performansında aradaki bu fark biraz kapanıyor. iPhone 13 Pro Max’lerde 25 saate kadar online video izlenebiliyor. iPhone 13 Pro’larda bu süre 20 saate düşüyor.

Kullanıcıların yaptıkları 5G üzerinden sürekli internete gezinmeyi içeren testlerde iPhone 13 Pro Max, 150 nit ekran parlaklığıyla 12 saatin üzerinde tamamlıyor. iPhone 13 Pro’da ise bu süre 12 saate yakın çıkıyor. Yani internette gezinirken aradaki fark oldukça kapanıyor. Ancak bu konuda Apple tarafından yapılmış resmi bir test ve karşılaştırma bilgisi bulunmuyor.

Her durumda iPhone 13 Pro Max telefonların pil ömrü iPhone 13 Pro’lara göre daha uzun süre dayanıyor. Ayrıca her iki telefon da şu anda en iyi pil ömrüne sahip telefonlar arasında üst sıralardaki yerini alıyor.

Hızlı şarj özelliğinde Apple’ın açıkladığı resmi rakamlarda 20W veya daha güçlü hızlı şarjlarda yaklaşık 30 dakikada %50’ye kadar şarj olabilme özelliği bulunuyor. Yine kullanıcı testlerinde, Apple’ın orijinal 20W hızlı şarj adaptörüyle iPhone 13 Pro telefonlar 30 dakikada %53’e kadar şarj olabiliyor. iPhone 13 Pro Max’te ise bu oran %40 dolulukta kalıyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Fiyat Karşılaştırması

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max arasında tahmin edilebileceği gibi bir fiyat farkı bulunuyor.

Her iki telefon da farklı platformlarda farklı fiyatlarla sunuluyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Karşılaştırma Sonucu

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max arasındaki karşılaştırmada hangi telefonun daha iyi olduğu konusu daha çok telefondan ne beklediğinize göre değişiyor. Daha büyük ekran bir telefon ve daha uzun pil ömrü istiyorsanız, yeterli bütçeniz de varsa iPhone 13 Pro Max ihtiyaçlarınızı karşılıyor.

Ancak normal iPhone 13 Pro da aynı harika kamera özelliklerine, ProMotion ekrana ve genel performanslara sahip görünüyor. Yeni iPhone telefonunuzdan beklentiniz daha kompakt bir tasarım ve daha küçük ekran ise iPhone 13 Pro’yu tercih edebiliyorsunuz. Bu tercihiniz yeni iPhone telefonunuzda hiçbir özellikten sizi geride bırakmıyor.

Bu yazımızda iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max Karşılaştırması hakkında bilgiler anlatmaya çalıştık.

Siz de aslında Teknosa.com sitesinde başta telefonlar olmak üzere birçok teknolojik cihazı karşılaştırabilirsiniz. Bunun için önce bir ürünün üzerine tıklayıp, açılan sayfada “mağazadan al” butonunun hemen altında yer alan “karşılaştır” butonunu kullanabilirsiniz.

Örneğin bilgisayarları nasıl karşılaştırabileceğiniz hakkında daha detaylı anlatım yaptığımız blog içeriğimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Diğer taraftan, en iyi performansa sahip iPhone telefonları toplu olarak incelemek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ipad mini 6 ile neler yapabilirsiniz teknosa
Devamını Oku

iPad Mini 6 ile Neler Yapabilirsiniz?

iPad Mini 6, küçük ama oldukça güçlü ve normal iPad’lerin yapabildiği pek çok şey yapılabiliyor. E-kitap okumak, Fortnite…
mobil imza teknosa
Devamını Oku

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Teknolojinin gelişmesiyle artık her şey dijital ortama aktarılıyor. Günlük hayatımızdaki birçok işimizi dijital ortamda halledebiliyoruz. Güvenlik konusunda yaşanan…