GTA 5, dünyada tüm zamanların en popüler oyunlarından biri olarak yer alıyor. Oyun yüksek performanslı grafiklere sahip olduğu için doğru ayarlarda kullanmazsanız düşük işlemcili ya da ekran kartlı bilgisayarınızın aşırı ısınmasına neden olabiliyor. Ayrıca oyunu oynarken donmalar yaşandığı için oyun keyfinizi de bozabiliyor. Bu yazımızda GTA 5’i daha iyi oynamanız için tavsiyeler vereceğiz.

GTA 5 İçin Grafikleri ve Kare Hızını Nasıl Artırırsınız?

GTA 5 yüksek performanslı bir oyun olduğu için iyi grafiklere ve yüksek kare yenileme hızına sahip bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Grafikler, oyunun ekranda nasıl göründüğü ile ilgili oluyor. Daha iyi grafikler daha temiz ve keskin bir görüntü oluşturuyor. Daha yüksek çözünürlükte ve gerçekçi bir oyun deneyimi sunuyor.

Ekranda gördüğünüz görüntüler aslında fotoğraf karelerinden oluşuyor. Her bir saniyede ne kadar fazla fotoğraf karesi varsa görüntü o kadar akıcı oluyor. Saniyedeki kare hızı oyunun akıcı oynanmasını sağlıyor. Düşük hız olduğunda ise görüntüler dalgalanmaya başlıyor.

GTA 5, çok çeşitli grafik ve performans optimizasyonlarını destekliyor. Pahalı bir oyun bilgisayarı almak istemiyorsanız hem grafiklerin hem de saniyedeki kare hızının mükemmel olmasının imkanı olmuyor. Genel olarak, en iyi grafiklere sahip olmak istiyorsanız düşük kare hızını kabul etmeniz gerekiyor. Bu durum tam tersi için de mümkün oluyor. Eğer yüksek kare hızı istiyorsanız bazı grafiklerden fedakarlık yapıyorsunuz. Bu nedenle oyun beklentinizi bilgisayarınızın yeteneğine göre dengelemeniz gerekiyor.

GTA 5’de en iyi oyun deneyimini yaşamak için, bilgisayarınızın belleğini ve işlemcisini meşgul eden işlemleri ortadan kaldırmanız oldukça fayda sağlıyor.

GTA 5 Oynamak İçin Hangi Bilgisayar Donanımına İhtiyacınız Var?

Bilgisayarınızın GTA 5 oyununu çalıştırabilmesi için minimum Windows 8 işletim sistemine, Intel Core 2 Quad CPU Q6600 işlemciye, 4 GB RAM’e, Nvidia 9800 GT 1 GB ekran kartına ve 65 GB sabit disk alanına sahip olmanız bekleniyor.

Bütün bunlar oyunun çalışması için minimum gereksimleri belirtiyor. Ancak yıllar içerisinde yapılan geliştirmelerle Intel Core i5 ya da i7 veya AMD Ryzen dört çekirdekli işlemcilerle ve yeni bir grafik kartıyla çok daha iyi kare hızı elde edebiliyorsunuz. Full HD monitörde akıcı bir kare hızı için dört yıldan daha eski olmayan bir 3 GHz Core i5 ve en az bir GeForce GTX 1660 ekran kartı iyi sonuçlar veriyor. Hatta bütçeniz dahilindeyse bir GeForce RTX 3070 ile daha güzel görüntüler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca RAM’inizi de en az 8 GB’a çıkarmak gerekebiliyor.

Yalnızca Nvidia GeForce RTX 3080 ya da AMD Radeon RX 6800 XT gibi üst düzey grafik kartları, GTA 5’deki en iyi grafik ayarları ve performans iyileştirmeleri ile oyunu 4K çözünürlükte görüntülemenizi sağlıyor.

gta 5 daha iyi oynamak icin teknosa

Bilgisayarınız İçin En İyi GTA 5 Grafik Ayarını Bulun

Oyun içi ayarlar GTA 5 grafik ayarları ve düşük kare hızını düzeltmek için ilk bağlantı noktanız oluyor. Bir oyun bilgisayarınız yoksa akıcı grafiklerle kare hızını dengelemeniz gerekiyor.

Normalde GTA 5, sahip olduğunuz donanıma göre grafikleri ve kare hızını otomatik olarak dengeliyor. Ancak her zaman istediğiniz kare hızını elde edemeyebiliyorsunuz. Bunun için “Ayarlar” menüsünden “Grafikler” seçeneğine girerek manuel ayarlarınızı kendiniz de yapabiliyorsunuz.

FXAA Yerine MSAA Kullanın

Grafik ayarlarında bulunan FXAA ve MSAA ayarlarını kullanarak daha iyi görüntü elde edebiliyorsunuz. MSAA genellikle FXAA’dan biraz daha iyi görünüyor. Düşük kare hızını iyileştirmek için FXAA’yı kapatıp MSAA’yı 2x ya da 4x ayarında açarak daha iyi bir görüntüye ulaşabiliyorsunuz.

VSync’i Deneyin

VSync özelliğini kapatmak, kare hızı sınırlamasını devre dışı bırakıyor ve saniyedeki kare hızını artırabiliyor. Ancak oyunda aynı anda birden fazla kare görüntüler gösterildiğinde bazı ekran yırtılmaları oluşabiliyor. Eğer ekranda böyle görüntüler görüyorsanız VSync’i tekrar aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Nüfus Yoğunluğunu ve Çeşitliliğini Azaltın

GTA 5’i daha iyi oynamak için sadece grafik ayarlarını değiştirmeniz yeterli gelmeyebiliyor. Oyunun oynama ayarlarında da değişiklik yapmanız önemli derecede fayda sağlıyor. Bu ayarlardan biri de nüfus yoğunluğunu ve çeşitliliğini azaltmak oluyor. Böylece oyun dünyanızdaki yaya ve araç sayısı azalıyor. Şehrinizin biraz boş olmasına aldırış etmiyorsanız düşük nüfus yoğunluğunu ayarlayabiliyorsunuz. Böylece kare hızında önemli derecede bir sıçrama hissediyorsunuz.

Çözünürlüğünüzü 4K’dan Full HD ya da 720p’ye Düşürün

Eğer büyük bir Full HD ya da 4K ekranınız varsa, GTA 5’i de doğal olarak bu çözünürlükte oynamak istiyorsunuz. Ancak böyle çözünürlüklerde oyun oynamak için birinci sınıf bir grafik kartına ihtiyacınız oluyor. Grafik kartınız bunun için yeterli değilse çözünürlüğü düşürmek oldukça faydalı oluyor.

Gölgelendirici Kalitenizi Düşürün

GTA 5 grafik ayarlarını tek tek ayarlarken gölgelendirici kalitenizi de düşürmeyi denemeniz olumlu bir etki sağlıyor. Gölgelendiricilerin genellikle kontrol ettiği aydınlatmaya ek olarak, gölgelendirici kalitesi ayarı, nesnelerin daha uzaktaki kısımlarında ne kadar ayrıntı korunacağını belirliyor. Gölgelendirici kalitenizi düşürmek bazı ayrıntıları kaybetmenize neden oluyor. Ancak saniyedeki kare hızında önemli bir artış yaşıyorsunuz.

Mesafe Ölçeklendirmeyi Azaltın

GTA 5’in grafik ayarlarında yer alan mesafe ölçeklendirme, karakterinize uzak olan nesnelerdeki detay seviyesini belirliyor. Yüksek mesafe ölçeklendirme, ekranınızı binalarla, arabalarla ve insanlarla dolduruyor. Ayrıca tüm bunları uzak mesafede bile tüm detaylarıyla gösteriyor. Ancak bunu yapmak için grafik işlemcinizden çok fazla enerji harcıyor. Genişletilmiş Mesafe Ölçeklendirme ayarı, GTA 5’in grafik ayarının en zorlu, ancak görsel olarak en güzel sürümü oluyor. Genişletilmiş mesafe ölçeklendirmeyi kattığınızda, binalar ve insanlar yakınlaştıkça netleşiyor ve kare hızınızda önemli derecede artış sağlıyor.

Yukarıda GTA 5 daha iyi oynamak için yapılması gerekenleri anlatmaya çalıştık.

Siz de oyun oynayabileceğiniz en iyi donanımlara sahip oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
tasinabilir oyun konsol nedir teknosa
Devamını Oku

Taşınabilir Oyun Konsolu Nedir?

Elde taşınır oyun konsolları, ev video oyun konsollarından daha küçük olmakla birlikte; ekran, hoparlörler ve kontrolleri tek bir…
aile ile oynanacak oyunlar teknosa
Devamını Oku

Aile ile Oynanacak Oyunlar

Aile ile zaman geçirmek harikadır. Akılda kalıcı kılmak için bu anlara oyunlar ekleyebilirsiniz. Bu oyunlar, bir aradayken heyecanı…
gaming notebook-oyun bilgisayari nedir teknosa
Devamını Oku

Gaming Notebook Özellikleri

Oyun sektörü tüm dünyada çok geniş kitlelere ulaştı. Ticaret ve piyasa açısından ciddi bir endüstri haline geldi. Bilgisayarlar,…