Gelişen internet ve yazılım teknolojisi hayatımızın her alanına etki etmeye başlıyor. Bu etkiler çoğunlukla işlerimizi daha kolay halletmemizi ve bilgiye her an her yerden ulaşabilmemizi sağlıyor. Teknolojinin kullanımı sadece özel girişimler tarafından olmuyor. Devletin her kurumu da bundan faydalanarak vatandaşların hayatını kolaylaştırma yönünde önemli adımlar atıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan e-okul uygulaması da bunlardan biri oluyor. E-okul Veli Bilgilendirme Sistemi olarak geliştirilen bu uygulama velilerin yanı sıra öğrenciler ve öğretmenler tarafından da kullanılıyor. ilkokul, ortaokul ve lise öğrenci ve velileri sınav sonuçları, devamsızlık gibi bilgileri öğrenmek için kullanırken, öğretmenler de bu bilgilerin sisteme girişi için yoğun bir şekilde kullanıyor.

E-Okul Öğrenci Girişi Nasıl Yapılır?

E-okul Veli Bilgilendirme Sistemine giriş yapmak için öncelikle bilgisayarınızdan Milli Eğitim Bakanlığı’na ait https://e-okul.meb.gov.tr adresine giriş yapıyorsunuz. Sayfa açıldığında karşınıza “e-Okul Yönetimi Bilgi Sistemi Girişi” ve “Veli Bilgilendirme Sistemi Girişi” olarak iki seçenek çıkıyor. Birinci seçenek öğretmenler ve okul yönetimi tarafından kullanıldığı için öğrenci ve veliler ikinci seçenekten giriş yapıyor.

Veli bilgilendirme sistemi girişine tıkladığınızda çıkan sayfada öncelikle sahte girişleri engellemek için resimdeki sayıları gireceğiniz bir alan çıkıyor. Sayıları girdikten sonra hemen altında öğrencinin TC Kimlik Numarası ve Öğrenci Okul Numarası istenen kutucuklar bulunuyor. Bu bilgileri girdikten sonra sisteme kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Burada güvenlik açısından herhangi bir şifre sorgulaması yapılmıyor. Böylece hem öğrencilerin hem de velilerin kolaylıkla bilgiye ulaşması sağlanıyor.

Veli bilgilendirme sistemine giriş yaptığınızda ders programına, notlara, devamsızlık bilgilerine ulaşabiliyor, aynı zamanda okul yönetimi ve öğretmenler tarafından girilen duyurular varsa onları da görebiliyorsunuz. Öğrenciler e-okul vasıtasıyla öğretmenlerinin verdiği ödevleri de internet üzerinden yapabiliyor.

e okul sistemi nasil kullanilir teknosa

E-Okul Öğretmen Girişi Nasıl Yapılır?

E-okul öğretmen girişi de tıpkı öğrenci girişinde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapılıyor. Siteye girildiğinde sol taraftaki ilk seçenek olan “e-Okul Yönetimi Bilgi Sistemi Girişi” seçilerek sisteme giriş yapılabiliyor.

Bu seçenek ile ilerlediğinizde yine sahte girişleri engellemek için resimdeki sayıları giriyorsunuz. Ardından ilgili kutucuklara “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” giriyorsunuz. Öğretmen girişi ekstra bir güvenlik gerektirdiği için bu alana şifresiz giriş yapılamıyor. Eğer şifrenizi bilmiyorsanız ikinci bir seçenek olarak e-Devlet şifresiyle giriş yapılmasına imkan tanınıyor.

E-Okulda Hangi İşlemler Yapılabiliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, bu sistemde her türlü bilginin ulaşılabilir olmasını amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda da öğrencinin kayıt işlemleri, nakil işlemleri, haftalık ders programları, sınav ortalamaları, okuduğu kitaplar, devamsızlık durumu, merkezi sınav başvuruları ve tercihleri, alınan belgeler ve e-karne gibi birçok bilgi yer alıyor.

Söz konusu sistem, öğretmenler için de birçok işlemi yapabildikleri bir sistem haline geliyor. Kurum işlemleri, sınav işlemleri, orta öğretim kayıt işlemleri ve rapor listesi gibi pek çok bilgiye tek bir yerden ulaşabiliyorlar. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan her türlü duyuru da öğretmen girişi sistemine düşüyor. Böylece güncel bilgiler de bu şekilde anında görülebiliyor.

E-Okul Boş Kontenjan Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Her yıl öğrenci ve velilerinin kayıt öncesinde en çok sorguladıkları konuların başında istedikleri okulda boş kontenjan olup olmadığı oluyor. E-okul sistemi üzerinden bütün okulların kontenjan bilgilerine de ulaşabiliyorsunuz.

“Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgileri” menüsünden açılan ekranda istediğiniz okulun adını ve hangi şehirde olduğunu seçerek kontenjan konusunda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Boş kontenjan sorgulaması, sınav sonuçlarından sonra en çok kullanılan özelliklerinden biri oluyor.

E-Okul Mobil Uygulaması Var mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm öğrenci, öğretmen ve velilerin hizmetine sunduğu bu sistem, ilerleyen teknolojinin bir gerekliliği olarak mobil uygulama platformlarında da yer alıyor. Günümüzde öğrenciler tarafından tablet kullanımı çok yaygın olduğu için e-okul mobil uygulaması da en çok kullanılan uygulamalar arasında bulunuyor. Mobil uygulamasını cihazınızın mobil marketine girdikten sonra arama bölümüne “e okul” ya da “MEB E-OKUL VBS” yazarak ulaşabiliyorsunuz.

Yukarıda e-okul nasıl kullanılır anlatmaya çalıştık.

Siz de e-okul’a kolayca girebileceğiniz ve derslerinizde size en fazla yardım edecek bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
anneler gunu hediye tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Anneler Günü Hediye Tavsiyeleri

Annelerimiz için hediye seçmek hepimizin en çok zorlandığı şeylerden biri oluyor. Dünyada her şeyden daha çok değer verdiğimiz…
pdf duzenlemek nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

PDF Düzenleme Nasıl Yapılır?

İnternet çok çeşitli amaçlar için kullanılabiliyor. Bu amaçlardan bazıları kaynak araştırması olabiliyor. Ödevler için, araştırmalar için, genel kültür…
nft para kazandirirmi teknosa
Devamını Oku

NFT Yapmak Para Kazandırır mı?

Sanatçılar, ünlüler ve yatırımcıların arka arkaya NFT’den bahsetmeleri ve burada içerikler üretmeleri geniş kitlelere yayılmasını sağlıyor. Sadece sanatçıların…