Bluetooth; 60 metreye kadar mesafeler için radyo frekanslarını kullanarak 1 Mbps hız ile kablosuz bir şekilde aktarım yapabilir. Bluetooth 5.0, bu teknolojinin çıkan en son sürümüdür. Bu teknoloji Bluetooth hoparlörler başta olmak üzere kulaklıklarda, klavyelerde, farelerde ve çeşitli akıllı ev cihazlarında kullanılır. Bunun yanı sıra Bluetooth 5.0 yenilenen bir çok özelliği sayesinde sizlere daha iyi bir performans sunabilir. Yeni aldığınız Bluetooth 5.0 cihazlar, eski sürüm olan Bluetooth 4.2 cihazları ile uyumlu bir şekilde çalışır. Bundan dolayı eski telefonları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bluetooth 5.0 Özellikleri

Bluetooth 5.0 teknolojisi gelişmiş hızı, etki alanı ve çoklu cihaz desteği sayesinde çok sayıda kullanıcıya kolaylıkla sağlar. Bluetooth 5.0 sürümünün diğer sürümlerle olan farkları ve özellikleri altı başlık altında incelenebilir.

Bluetooth 5.0 ile Hızınıza Hız Katın

Bluetooth 5.0 sürünün en önemli ve diğerlerinden ayıran en çarpıcı özelliği hızıdır. Kendisinden bir önceki sürüm olan 4.2, 25 sanayide 25 megabit hız ile aktarım yaparken, Bluetooth 5.0 ise 50 megabit hıza sahiptir. İki katlık bu artış sayesinde Bluetooth 4.2 ile yapılan 1 dakikalık aktarımlar, 5.0 sürümü sayesinde 20 saniyeye düşer.

Cihazlarınızı Daha Uzak Mesafeden Kullanın

Yaklaşık 60 metre menzile sahip olan önceki sürümlerde, evdeki uzak noktalarda kopma yaşanması sorunu sıklıkla gündeme gelir. Bluetooth 5.0 sürümü sayesinde kablosuz bir şekilde aktarımın menzili 240 metreye kadar yükseltilmiştir. Böylelikle yeni sürümle beraber 4 katlık bir artış gözlemlenir. Bu sayede kullanıcılar cihazlarını bir noktaya bırakarak evin içerisinde rahatlıkla hareket edebilir.

Bluetooth 5.0’ın Yüksek Veri Taşıma Kapasitesini Deneyimleyin

Bluetooth 5.0 sürümü ile geliştiren bir diğer özellik ise bir noktadan diğer noktaya taşınan veri kapasitesidir. Gelişen frekans bantları sayesinde veri taşıma kapasitesi 8 kat kadar artmıştır. Bu sayede taşınan büyük boyutlara sahip veriler kolaylıkla taşınırken, aynı zamana tek seferde tüm verilerinizi aktarmanızı sağlar. Bundan dolayı da sizi cihazların arasında birden fazla kez bağlantı yapma zahmetinden kurtarır.

Bluetooth 5.0 ile Enerjiden Tasarruf Edin

Özellikle akıllı saatlerde ön plana çıkan enerji tasarrufu sayesinde kullanıcılar tarafından avantajlı özelliklerin başında yer alır. Bluetooth 5.0 güncellemesi ile enerjiden kolaylıkla tasarruf edebilmek mümkündür. Bu sayede Bluetooth 5.0 sürümüne sahip olan klavye, saat, kulaklık ve çeşitli ev eşyalarını sürekli olarak şarj etmeniz gerek kalmaz. Dolayısıyla sürekli şarj etmenin harcadığı elektrikten de tasarruf edebilirsiniz.

Bluetooth 5.0 ile Kesintisiz Bağlantının Keyfini Çıkarın

Eski sürümlerde karşılaşılan bağlantı kopma hataları Bluetooth 5.0 sürümü ile büyük ölçüde engellenmiştir. Diğer kablosuz bağlantılar ile çakışmasından dolayı sıklıkla kopma sorunu yaşanan Bluetooth teknolojisinin 5.0 sürümünde IoT teknolojisi kullanıldığından dolayı kesintisiz bir bağlantı hizmeti sunulur. Uzun menzil özelliği de göz önüne alındığında hem uzakta hem de yakında bağlantı kopmaları yaşamadan cihazınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bluetooth 5.0 Sayesinde Aynı Anda Birden Fazla Bağlantı Yapın

Bluetooth 5.0 ile kullanıcıların faydalanacağı en iyi özelliklerden bir diğeri de aynı anda iki cihaza bağlanabilmektir. Örneğin; 5.0 sürümü sayesinde telefon ya da bilgisayara bağlanan iki kulaklık sayesinde aynı anda farklı odalarda müzik ya da sesli kitap dinleyebilmek mümkündür. Bu özelliğin kullanılabilmesi için bağlanılan cihazın Bluetooth 5.0 sürümüne sahip olması gereklidir. Kulaklık ya da diğer bağlanan cihazların bu sürüme sahip olmaları zorunlu değildir.

Bluetooth 5.0 Sürümünün Geri Dönük Uyumluluğu Bulunuyor mu?

Neredeyse çoğu cihazda Bluetooth 5.0 sürümü bulunsa da hali hazırda kullanılan eski cihazların kimisinde hala 4.2 sürümü bulunabilir. 5.0 sürümüne sahip olan kulaklık, akıllı saat ve hoparlörler, 4.2 sürümüne sahip olan telefonunuza bağlanarak kolaylıkla kullanılabilir. Bu sayede güncel cihazlarınızı alırken, telefonunuzun sürümü konusunda sorun yaşamaz ve telefon değişimi yapmanıza da gerek kalmaz.

Cihazlarda Bluetooth 5.0 Sürümü Nasıl Güncellenir?

Bluetooth 5.0 sürümü diğer sürümler gibi sürekli güncelleme alır. Bu güncellemeler ile bağlantıda yaşanan ya da yaşanabilecek sorunların büyük ölçüde önüne geçilir. Bundan dolayı bu güncellemeleri zamanında yapmanın faydası bulunur. Akıllı telefonlarda Bluetooth 5.0 güncellemesi otomatik olarak yapılır. Telefona gönderilen güncellemeleri zamanında yaparak, Bluetooth geliştirmelerini takip edebilir ve telefonunu güncel Bluetooth sürümünde kullanabilirsiniz. Fakat bu özellik 2018 ve sonrasında üretilen akıllı telefonlar için geçerli olan bir durumdur. Bunun yanı sıra telefon dışında tablet ve bilgisayar gibi farklı cihazlarınızı Bluetooth.com’un resmi sitesinden de güncellemeniz mümkündür. Bluetooth 5.0’ın kesintisiz ve geniş bağlantısından yararlanmak için güncel sürüme sahip telefon, kulaklık ve hoparlörleri hemen inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi araç kamera önerileri
Devamını Oku

En İyi Araç Kamerası Önerileri

Araç kameraları, günümüzde sürüş deneyiminde etkin bir rol oynar. Hem güvenliği artırmak hem de sürüşü daha konforlu hale…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…
Tripod nedir? tripod ne işe yarar?
Devamını Oku

Tripod Nedir? Tripod Ne İşe Yarar?

Fotoğraf ve video çekimlerinde kameraya destek sağlayan tripod, temel bir fotoğrafçılık aksesuarıdır. Tripod bir fotoğrafçının olmazsa olmaz malzemelerinden…