Buzdolapları günümüzde çok yaygınlaşmış durumda. Özellikle evlerimizde vazgeçilmez bir konumları olsa da ofislerimiz ve hatta arabalarımızda bile yer almaya başladılar. Buzdolaplarının kullanım pratiklerine göre farklı boyutları olsa da çalışma prensipleri genel olarak aynı oluyor. Dürüst olmak gerekirse birçoğumuz evimize aldığımız beyaz eşyaların teknik özelliklerine tam anlamıyla hakim değiliz. Beyaz eşya seçimini ise genellikle yakın çevremizin tavsiyeleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Beyaz eşyadan genellikle iki beklentimiz oluyor. Bunlardan ilki dekoratif olarak bizim tercihlerimize uyması bir diğeri ise ömürlük kullanım. Beyaz eşyalarımızı alırken çok uzun süreli kullanım sağlayabilmek bizim için çok önemli. Sık sık beyaz eşya değişimi yapmayı pek tercih etmiyoruz denilebilir. Bu noktada evimizin en önemli eşyalarından olan buzdolabımızda uzun yıllar kullanımımız sonucunda bazı teknik arızalar gerçekleşebiliyor. Bu teknik arızaları ise buzdolabınızın çıkardığı sesler ile anlayabiliyoruz.

Özellikle gece sessizliğinde sinir bozucu bir hal alan buzdolabı sesleri için yapılması gereken birkaç dokunuş bulunuyor. Buzdolabınızın bu sinir bozucu seslerini ufak dokunuşlarla siz de halledebilirsiniz ancak unutulmamalı ki bazı durumlarda teknik bir destek almak tek başımıza halletmeye çalışmaktan daha pratik oluyor. Çünkü beyaz eşyalarımızı tamir etmek isterken kalıcı hasarlar bırakabiliyoruz. Bu yazımızda sizlere buzdolabınızın çıkardığı sesler ile hangi mesajı vermeye çalışıyor anlatmaya çalışacağız.

Buz Dolabınızın Konumu

Evinizdeki beyaz eşyalarınızı yenilemeye karar verdiniz ve bu doğrultuda yeni bir buzdolabı aldınız. Dolabınızın kurulumu yapıldı ve her şey yolunda ancak birkaç gün sonra dolabınızdan sesler gelmeye başladı. Bu durum doğal olarak sizi endişelendirecektir. Bu gibi bir durumda özellikle söz konusu buzdolabı yeni olduğunda yapılması gereken, kuruluma gelen teknik ekibin ayakları tam oturtmamış olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmaktır. Yere tam oturmayan buzdolabı ayakları buzdolabında bulunan fan ve motorun çalışması ile birlikte titreşim oluşturacak ve ses çıkartacaktır. Bu gibi durumlarda ilk yapılması gereken buzdolabınızın ayaklarının yere tam sabit olup olmadığını kontrol etmek ardından ise buzdolabının sağ ve sol tarafında bulunan ayakların zemine göre ayarlanmasıdır.

Ayakların tam oturtulmasına ek olarak buzdolabı içerisindeki rafların da yerlerine tam oturtulması gerekir aksi halde raflara koyulan ürünler buz dolabını çalışma esnasında yarattığı titreşimden ses çıkartabilirler.

Fan Problemi

Buzdolaplarımızın hepsinde fan kısmı mevcuttur. Buzdolabımızda yer alan bu fanlar çalışan ve ısınan dolaplarımızın ısısının dışarı atılmasını sağlar ve uzun kullanım sonucunda belli başlı arızalar verebilir. Sürekli çalışır durumda olan fanlar toz ve özellikle dolaplarımızın mutfakta olmasından kaynaklı yağ ile kaplanabilir. Bunun sonucunda ise bir süre sonra doğru çalışamaz hale gelir.

Buzdolabı fanlarımızın düzenli temizliğini sağlamak ise buzdolaplarımızın kullanım süresi açısından avantaj sağlar.

Buzdolabı fanları çoğu zaman diğer arızaların da başlangıç sebebidir. Bu yüzden ertelemeden fanı değiştirmeli veya temizliğini düzenli yapmalıyız. Kirli ve doğru çalışamayan bir fan mutlaka ses yapacaktır. Bu sebeple buz dolabınızı 5 yılın üzerinde kullandıysanız ve daha önce fan bakımı yapmadıysanız mutlaka fanlarınıza bir göz atmalı veya teknik servisten destek almalısınız.

Ek olarak doğru çalışmayan fanlar mutlaka dolaplarınızın yanlarında ısınma yapacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta eğer dolabınızın fan temizliğini yapmaya karar verirseniz güvenliğiniz açısından dolabınızı mutlaka fişten çekmelisiniz.

buzdolabiniz cikardigi sesler ile size hangi size hangi mesaji vermeye calisiyor teknosa

Buz Sesleri

Özellikle gece sessizliğinde evlerimizde bazı sesler kulağımızı daha çok tırmalayabiliyor. Gün içerisinde duymadığımız sesleri duyabiliyoruz. Buna bir örnek buzdolabımızdan gelen ve genellikle gece duyduğumuz çatur çutur sesler. Bu noktada bu seslerin kaynağı buz makinesinin ürettiği buzların hazneye düşme sesi olabilir veya buzdolabınızın arka taraflarında meydana gelen karlanma ve buzlanmayı dolabınız eritiyor olabilir. Bu erime sırasında bu sesleri duyuyor olabilirsiniz. İyi haber bu sesler dolabınız için hiçbir risk taşımıyor.

Motor Sesleri

Buzdolabınızı aldınız, eve geldiniz kurulumu yapıldı ve çalışmaya hazır ancak dolabınızdan sürekli sesler geliyor. Kimse yeni aldığı cihazın gürültülü çalışmasını istemez. Bu durum da doğal olarak sizi buzdolabınızın defolu olup olmadığı konusunda tedirgin edecektir. Çünkü yeni aldığımız bir ürünün kusurlu çıkması çok can sıkıcı bir durum olabiliyor. Aslında çok panikleyecek bir durum yok çünkü bu gibi durumlarda özellikle ilk 2-3 gün buzdolabınıza zaman vermeli ve gözlemlemelisiniz. Bu seslerin sebebi, genellikle ilk defa çalışan dolabın kendi iç ısısını ayarlamak ve sabitlemek için sıklıkla motor çalıştırmasından kaynaklı. Bahsettiğimiz bu motor sesi özellikle yeni dolaplarda 2 veya 3 güne kadar uzayabiliyor. Buzdolabınız ayarlandığınız dereceye ulaştığında ise bu sesin kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum uzun elektrik kesintisi gibi durumlarda da başımıza gelebilir. Elektrikler geldikten sonra, buzdolabınızdan normalde mevcut olmayan farklı seslerin geldiğini görebilirsiniz. Bu sesler ısı ayarı bozulan buzdolabınızın ayarlandığı ısıya dönmek için motor çalıştırmasından kaynaklanıyor.

Buzdolabınızdan Sesler Duymamak İçin Bakım Önerileri

  • Buzdolabınızı doğru konumlandırın, duvara yaslamayın bu durumda dolabınızın motoru rahat çalışamaz.
  • Buzdolabınızı çok doldurmanız motorun durmadan çalışmasına sebebiyet verecektir bu da dolabınızın kullanım ömrünün azalmasına sebep olur
  • Dolabınızın soğutma ayarlarını en son seviyelerde kullanmayın
  • Düzenli fan temizliği yapın, fan temizliğini en az yılda 1 olacak şekilde yapmalısınız
  • Dolabınızın kapağını çok fazla doldurmayın, bu bir süre sonra dolap kapağı ayarlarınızın bozulmasına, kapaktan sesler gelmesine sebebiyet verir
  • Dolap kapağının tam kapanmaması gibi bir durumla karşılaşırsanız teknik servisten yardım alın, dolap kapakları bazı durumlarda karmaşık olabiliyor bu gibi bir durumda sorunu düzeltmek isterken dolabınızda bulunan hasarı daha da arttırabilirsiniz

Yukarıda sizler için buzdolabınızın çıkardığı sesler hangi mesajı vermeye çalışıyor anlattık.

Siz de en iyi buzdolaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dyson supurgelerde farkli ne var teknosa
Devamını Oku

Dyson Süpürgelerde Farklı Ne Var?

Yaşam alanlarımızın temizliği en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Hem sağlığımız hem de içimizin rahat olması için…
Xiaomi Akıllı Gozluk Teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Akıllı Gözlük Geliyor

Dünyadaki teknoloji devleri son dönemde giyilebilir teknolojik cihazlar geliştirmeye daha fazla ağırlık veriyor. Akıllı saatlerden sonra akıllı gözlükler…
En iyi araç kamera önerileri
Devamını Oku

En İyi Araç Kamerası Önerileri

Araç kameraları, günümüzde sürüş deneyiminde etkin bir rol oynar. Hem güvenliği artırmak hem de sürüşü daha konforlu hale…