Evde ya da dışarıda sabir bir mekanda eğlenceli vakit geçirmek için veya kalabalık bir kesime seslenilmesi gerektiği zaman en büyük ihtiyaçlardan biri amfi oluyor. Amfiler, televizyon, oyun konsolu, bilgisayar gibi pek çok cihazı birbirine bağlayarak her birinden mükemmel seviyede ses çıkmasını sağlıyor.

Bir ses sistemi tasarlamak istiyorsanız, birlikte iyi çalışan hoparlörler ve amfi seçtiğinizden emin olmanız gerekiyor. Hoparlörleriniz için yanlış amfiyi seçtiğinizde ses ekipmanlarınıza zarar verme ihtimaliniz bulunuyor. Bu nedenle amfi almadan önce bütün teknik özelliklerine dikkat etmeniz faydalı oluyor.

Doğru amfiyi seçmenin genel bir kuralı bulunuyor. Amfi alırken hoparörünüzün sürekli güç derecesinin 1,5 ya da 2 katını sağlayan bir amfi seçmeniz en doğru ürünü almanızı sağlıyor. Bu kurala uygun olarak hareket ettiğinizde hem ses ekipmanlarınız zarar görmüyor hem de mümkün olan en iyi ses kalitesini almanızı sağlıyor.

Hoparlörünüzün ve amfinizin birbirine tam olarak uyumlu olduklarına emin olmanız gerekiyor. Yanlış amfi seçimi yaptığınızda, hoparlörlerinize ya da amfinin kendisine zarar verme riskini artırıyorsunuz.

İç Direnç

Empedans, bir direnç ölçüsü olup değeri ohm cinsinden ölçülüyor. Tanım olarak, bir devrenin elektrik akımına karşı gösterdiği karşıtlığı ifade ediyor. Bir amfi ile bir dizi hoparlör arasındaki uyumu belirleyeceği için dikkate alınması gereken en önemli faktörler arasında yer alıyor. Hem amfiler hem de hoparlörler, ohm cinsinden bir direnç seviyesine sahip oluyor. İdeal bir ses sisteminde hoparlörlerin amfilere göre daha yüksek bir empedansa sahip olması gerekiyor. Amfinin empedansı düşükse ve üretebileceğinden daha fazla güç veriyorsa bir süre sonra problemler ortaya çıkıyor. Bunu kontrol edebilmek için hoparlördeki ohm değerine bakmanız yeterli oluyor.

Güç

Güç, Watt cinsinden ölçüyor ve enerjinin aktarım oranını ifade ediyor. Kendiniz için en uygun amfiyi seçmeden önce hoparlörünüzün güç derecesini bilmeniz gerekiyor. Bu bilgiye hoparlörün teknik özellikleri alanından görebiliyorsunuz.

Peak power, bir hoparlörün hasar görmeden işleyebileceği maksimum anlık gücü ifade ediyor. Ancak bu bilgi hoparlörün performansını çok etkilemiyor. Burada önemli olan uzun bir süre boyunca ne kadar gücü kaldırabileceği oluyor. Bu nedenle hoparlörün sürekli güç derecesinin bilinmesi gerekiyor. Sürekli güç değeri, üreticiye bağlı olarak RMS veya AES olarak adlandırılabiliyor.

Güç seviyesi konusunda bilinmesi gereken en önemli şey, daha fazla gücün mutlaka daha yüksek ses anlamına gelmediği oluyor. Ses yüksekliği sonuç olarak speaker’ın değişebilen duyarlılığına bağlı olarak değişiyor. Aynı güç seviyesine sahip amfilerde bazı hoparlörler diğerlerinden daha fazla ses sağlıyor.

amfi alinirken dikkat edilmesi gerekenler teknosa

Bağlantı Noktaları

Bir amfi satın almaya karar verdiğinizde, ilerisini düşünerek hareket etmenizde fayda bulunuyor. Amfiler belli sayıda bağlantı noktasına sahip olarak üretiliyor. Şu anda sahip olduğunuz sistem küçük olduğu için daha az bağlantı noktası işinizi görebiliyor. Ancak sonraki yıllarda daha iyi bir ses sistemine sahip olduğunuzda bunlar yeterli gelmeyebiliyor. Bu nedenle mevcut durumda kullanacağınız bağlantı noktalarından daha fazlasına sahip bir amfi modelini tercih ettiğinizde, gelecek yıllarda da kullanmaya devam etme imkanı sağlıyor. Her zaman üzerinde ekstra girişleri bulunan amfilere bakmanız oldukça işe yarıyor. Hatta gelecek yıllara yatırım yapma konusunda bir adım daha atmak istiyorsanız, şu anda pek yaygın kullanımı bulunmasa da, amfinin 4K ses kalitesini desteklemesi ekstra bir avantaj sağlıyor.

Mekan

Amfi satın almadan önce, kullanacağınız mekanın boyutunu düşünmeniz gerekiyor. Sahip olduğunuz ses sistemi ne kadar kaliteli olursa olsun, eğer büyük bir mekan için yeterli değilse pek bir anlamı olmuyor. Eğer alacağınız amfinin gücü mekanın büyüklüğünü yine karşılamıyorsa, ses takviyesi için daha fazla ekipmana ihtiyacınız olabiliyor.

Bunun tam tersini düşündüğümüzde ise, küçük bir alan için çok fazla güce sahip amfilere ihtiyacınız olmuyor. Özellikle kapalı alanlarda çok güçlü amfiler kullandığınızda ses kalitesi ve akustikle ilgili sorunlar yaşayabiliyorsunuz.

Hoparlör ve Amfi Eşleşmesi

Almak istediğiniz amfiyi en iyi şekilde kullanabilmenin yolu hoparlör ile eşlemesinden geçiyor. Bu konuda en güvenli yol, hoparlör ile aynı marka bir amfi seçmek oluyor. Amfiler ve hoparlörler genellikle birbiriyle uyumlu olsa da, satın almadan önce bunu kontrol etmek oldukça fayda sağlıyor.

Birçok hoparlör üreticisi, kendi hoparlörleri ile en iyi şekilde çalışacak amfileri üretiyor ve bunun için gerekli ayarları sağlıyor. Bu sayede olabilecek en iyi ses seviyesine sahip olabiliyorsunuz.

Sinyal Gürültü Oranı

Sinyal gürültü oranı, bir amfinin ne kadar arka plan gürültüsünün olduğunu gösteriyor. Sinyal gürültü oranı, desibel (dB) cinsinden ölçülen gürültü düzeyi ile sinyal gücü düzeyi oranı olarak tanımlanıyor. Orandaki sayılar ne kadar yüksek olursa, özellikleri o kadar iyi oluyor. Amfinizden en iyi şekilde yararlanmak için, güçlü bir sinyal gürültü oranına sahip olan bir ürünü seçiniz oldukça iyi oluyor.

Amfi Sınıfları

Amfiler, çoğu kullanım için tipik olarak A Sınıfı’ndan, D Sınıfı’na kadar değişen temel devre sınıflarına ayrılıyor. Genel bir kural olarak ses kalitesi A sınıfı modellerde en yüksek oluyor. Sınıf derecesi D’ye gittikçe kalitesi düşüyor. Bununla birlikte A sınıfı amfiler, ses kalitesini korurken güç verimliliğini pek koruyamıyor. Yani ses kalitesini korumak için daha fazla güç ve enerji harcamış oluyor. Bu nedenle sınıf derecesi A’dan D’ye giderken kalite düşerek enerji verimliliğinin de arttığının unutulmaması gerekiyor.

Yukarıda amfi alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler vermeye çalıştık.

Siz de en iyi TV, ses ve görüntü sistemlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin