Çıplak gözle görülmesi mümkün olmayacak kadar uzak olan cisimleri görmek için kullanılan teleskop, yaygın kullanılan bir gözlem aracıdır. Özellikler bakımından dürbüne oldukça fazla benzer fakat sadece gök cisimlerini gözlemlemek için kullanılır. Bu sebeple gök cisimlerine karşı merakı olanlar tarafından yoğun ilgi görür. Hatta kullanıcılara istedikleri gözlem kalitesini sunmak için aynalı, mercekli ve katadioptrik olmak üzere üç çeşitte tasarlanır. Eğer ilk kez teleskop alacaksınız mercekli modellerden yana tercih yapabilirsiniz. Aynalı olanlar görüntüyü yatay ve dikey eksende ters çevirdiği için kullanımı daha zor olabilir. Buna bağlı olarak yeni başlayanlara daha çok mercekli teleskop tavsiye edilir. Katadioptrik teleskoplar ise daha çok profesyonel kullanıma uygundur. Bu yönde, sizin için teleskop modellerini özellikleri ve avantajları ile birlikte sıraladık. Dilerseniz doğru teleskop seçimi için bu yazımızdan destek alabilirsiniz.

Teleskop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teleskop kullanmaya yeni başlayanların doğru teleskopu seçmesi ve istediği verimi alması için dikkat edilmesi gerekilen başlıca detaylar vardır. Örneğin teleskopun ne kadar fonksiyonel veya ergonomik olduğuna dikkat etmekte fayda vardır. Bu kapsamda teleskop alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Refraktör veya Reflektör: Refraktör ve reflektör olacak şekilde iki tip teleskop vardır. Refraktör teleskop mercekli olur. Reflektör teleskop ise aynalıdır. Yeni başlayanlar için refraktör teleskop daha uygundur. Çünkü reflektör teleskop daha profesyonel bir kullanım gerektirir.
  • Göz Mercekleri: Kaliteli bir teleskopta en az bir tane göz merceği bulunmalıdır. Merceğin büyütme gücü ise 25 milimetreden başlamalıdır. Bu sayı küçüldükçe büyütme gücü de artar. Böylelikle gök cisimlerini gözlemlemek daha kolay olur.
  • Çözünürlük: Teleskopun çözünürlüğü yeteri kadar yüksek olursa eğer hem küçük detaylar gözlemlenebilir hem de iki nesne birbirinden ayırt edilebilir. Özellikle de yakın mesafede bulunan yıldızları birbirinden ayırt etmek için yüksek çözünürlüklü teleskopa ihtiyaç duyulur. Teleskopların çözünürlüğü ise “RP” ile ifade edilir.
  • Diyafram Boyutu: Teleskop ne kadar çok ışık toplarsa bir o kadar da kaliteli görüntü sunar. Bu yönde, yeni başlayanların tercih edeceği teleskopun diyafram boyutu 2.4 inç (60 milimetre)’den yüksek olursa daha faydalı olur.

Yeni Başlayanlar için En İyi Teleskoplar

Gökyüzünün büyütülmüş manzarasını çok yakında hissettiren teleskoplar, kullanıcılara mükemmel bir deneyim sunar. Kaliteli ve işlevsel bir teleskop önerisi isteyenlerin de değerlendirebileceği pek çok model vardır. Modeller gerek fiyat performans gerekse kullanım kolaylığı bakımından baz alınarak değerlendirilebilir. Ayrıca bilimsel bir cihaz olarak kullanılan teleskoplar bir çeşit yatırım olarak görülebilir. Bu sebeple seçim yaparken sadece ihtiyaçları değil, beklentileri de ön planda tutmak gerekir. Bununla birlikte aşağıda sunduğumuz modelleri değerlendirebilirsiniz. Bu modeller arasından sizin için uygun olanı tercih ederek en özel gözlemlerinizi yapabilirsiniz.

Bushman 70-400 Teleskop

Gök cisimlerini gözlemlemeye yeni başlayacaksanız Bushman 70-400 teleskop sizin için ideal tercih olabilir. Gök bilimi veya doğa ile ilgilenenlerin sıklıkla tercih ettiği model, 70 mm açıklık ve 400 mm odak uzunluğu ayarları ile uzak noktaların gözlemlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte modelin gövdesinde yer alan kapalı tüp tasarımı ayrıca dikkat çeker. Bushman 70-400 teleskop, bu tasarım sayesinde hava akımlarından herhangi bir şekilde etkilenmeden görüntü kalitesini en iyi şekilde sunar. Sahip olduğu diagonal ayna bağlantısı sayesinde ise konforlu gözlem imkanı sağlar.

Square 1000×102 Teleskop

Square 1000×102 teleskop, motorlu sistemi ve yüksek kalitedeki merceği ile öne çıkar. Gökyüzü incelemelerinde hem keyif verir hem de konforlu kullanım imkanı sağlar. Bunun yanı sıra 100 mm odak uzunluğuna ve 102 mm ön mercek çapına sahip olduğu için küçük boyuttaki cisimleri görülebilir kılar. En iyi görüntü kalitesi için minimum 50 ve maksimum 625 defa yakınlaştırma özelliği ile kullanıcılara avantaj sağlar. Evde, dışarıda veya farklı bir ortamda kullanabileceğiniz ürün, alüminyum tripod ayakları ile ihtiyaç duyduğunuz kullanım kolaylığını sunar.

Bushman Travel Pro 70-700 Sarı Teleskop

Eğlenceli renginin yanı sıra işlevselliği ile de kullanıcıları kendine çeken Bushman Travel Pro 70-700 sarı teleskop, 70mm (2.4″) çaplı merceğe sahiptir. Yeni başlayanların ihtiyaç duyduğu görüntü kalitesini uzak mesafeye rağmen sunar. Hatta görüntü düzeltici diyagonal tasarımı sayesinde gözlem sırasında ekstra fayda sağlar. Bu tasarıma dahil olan marlow merceğiyle de daha verimli gözlemler yapılabilir. Pratik ve konforlu kullanım için ise alüminyum tripod tasarımı öne çıkar. Her yönden kalitesini ortaya koyan Bushman Travel Pro Teleskop ile verimli ve eğlenceli gözlemler yapılabilir.

Bushman 60-700 Taşıma Çantalı Lacivert Teleskop

Taşınabilir çantalı olmasıyla kullanım ve taşıma kolaylığı sunan Bushman 60-700 lacivert teleskop, pek çok özelliği ile yeni başlayanların beğenisini toplar. Mercek çapı 60 mm, odak uzunluğu ise 700 mm olan model, hem gökyüzü gözlemi hem de manzara gözlemi için kullanılabilir. 3 adet göz merceği bulunduğu için ay ve gezegenler rahatlıkla gözlenebilir. Ayrıca toplam ağırlığı 4 kg olduğu için farklı noktalara zahmetsiz taşınabilir. Alüminyum folyosu sayesinde ise taşındığı yerde konforlu bir gözlem alanı oluşturulabilir.

Celestron 22010 Bilim Kiti Teleskop Dürbün ve Mikroskop Seti

Celestron 22010 Bilim Kiti olarak kullanıcılara sunulan ürün, teleskop, dürbün ve mikroskobun bir arada bulunduğu seti içerir. Set içerisindeki teleskop ile ay ve gökyüzü cisimleri rahatça takip edilebilir. Dürbünle de karada, denizde veya havada uzak noktada bulunan nesneler gözlemlenebilir. Mikroskop ise çıplak gözle görülmesi mümkün olmayacak kadar küçük maddeleri incelemek için kullanılabilir. Bu maddeler canlı ya da cansız olabilir. Çok amaçlı olarak kullanılabilen bu set, ilk kez teleskop deneyimi yaşayacaklar tarafından gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.

Siz de gökyüzü incelemelerinizi bir üst seviyeye taşımak isterseniz, en kaliteli teleskop modelleri için ilgili sayfaya göz atabilir, kullanım amacınıza uygun tercihler yapabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
SD Kart Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

SD Kart Ne İşe Yarar?

Günümüzde SD kartlar, dijital dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinden hemen her alanda kullanabileceğiniz minik cihazlardan biridir. Veri…
ogrencilere bilgisayar tavsiyesi teknosa
Devamını Oku

Öğrencilere Bilgisayar Tavsiyeleri

Gelişen dünyada en çok kullanılan teknolojik cihazlardan biri de bilgisayarlar. Eskiden sadece iş amacıyla kullanılan bilgisayarlar artık günlük…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…