Gelişen teknolojinin kaçınılmaz bir sonucu olarak cep telefonlarımızı bir an olsun yanımızdan ayırmıyoruz. Akıllı telefonların sadece sahip olduğu özellikler değil, ekran kalitesi de gelişmeye devam ediyor. Her yeni modelde daha iyi bir ekran deneyimi yaşatmak için çalışmalar yapılıyor. Günün her saatinde artan cep telefonu kullanımı sonrasında uykusuzluk ve uyku düzensizliği gibi konularda artış yaşanıyor. Bu durumun cep telefonundan kaynaklı olduğu bilinse de, ekrandan yayılan ışığın buna neden olduğu bilgisi çok yakın bir geçmişte açıklanıyor. Cep telefonu aşırı kullanımı uyku düzenini bozsa da, özellikle gece yatmadan önce kullanmak ciddi uykusuzluk sorununa neden olabiliyor. Bu yazımızda telefon uyku kaçırır mı sorusuna cevap aramaya çalışacağız.
Telefon Neden Uyku Kaçırır?
Yapılan araştırmalar LED ışıkların uyku düzenimizi bozduğunu söylüyor. Mavi ışık veren LED lambalar son günlerde popüler olsa da önemli bir soruna yol açıyor. Uyku düzenimiz yavaş yavaş eriyor. Gözlerimizde ışık algılayan bölge ile beyin ortak olarak çalışıyor. Mavi LED ışığı gözlerimiz beyne şu anda “gündüz vakti” mesajını gönderiyor. Gözlerimizdeki ışık algılayıcılar mavi ışık yelpazesindeki kısa dalga boyundaki ışıklara daha duyarlı oluyor. Beyne hala gündüz vakti algısını gönderdiği için uykumuzun da en büyük düşmanları arasında yer alıyor.
Normalde gün başında belli bir miktar bulunan melatonin hormonu, ışık miktarı düştükçe azalmaya başlıyor. Bu hormon tamamen karanlıkta etkin hale geliyor. Saat 21:30 olduğunda ise, vücutta salgılanmaya başlıyor. Vücudumuz salgılamaya başladığında ise, bizi artık uyumaya hazırlıyor anlamına geliyor.
Telefondan yayılan LED ışık, vücuda gönderdiği gündüz vakti mesajı nedeniyle melatonin salgılamasına engel olmaya başlıyor. Bu hormon salgılanmadığı için de vücudumuz uyumak için hazır olmuyor. Aynı zamanda cep telefonları belli bir miktar radyasyon yaymaya devam ediyor. Bu radyasyonun da vücutta uyanıklığa neden olduğu düşünülüyor. Maruz kalınan radyasyon, beynin uyanık kalmasına neden olan merkezleri uyardığı da ihtimaller arasında yer alıyor.
Hem LED ışık, hem de radyasyonla birlikte uykuya dalmamız oldukça güçleşiyor.
Yatağa Telefonla Girmeyin
Konu ile ilgili uzmanlar, uyku saatinin melatonin üretiminde oldukça iddialı olmasını konuşuyor. Yatağa gitmeden önce büyük bir çoğunluğumuz cep telefonundan sosyal medyada olup bitenlere göz atıyoruz, mesajları kontrol edip yeni yazışmalara başlıyor ve telefondan oyun oynayabiliyoruz. Biz bunları yaparken vücudumuz çalışmaya devam ediyor ve gece melatonin hormonunu salgılıyor. Ancak hormon üretiminin en üst seviyeye çıktığı zaman uyumamış oluyor. Böyle bir durumda uykumuz geliyor ancak uyumamak için direndikten bir süre sonra uykumuz kaçıyor ve bir sonraki hormonun pik seviyeye gelmesini bekliyoruz. Bu da çoğunlukla gecenin ikinci yarısı olarak adlandırılan sabaha karşı 04:00 civarını işaret ediyor.
Uyku kalitenizi artırmak ve dinlenmiş bir şekilde uyanabilmek için saat 23:00’dan sonra yatmaya gitmemiz ve cep telefonlarımızdan uzak durmamız gerekiyor. Yapılan araştırmada ise, yetişkinlerin %78’inin telefonlarını yatmadan önce kullandığı iddia ediliyor. Ayrıca bu oran 18-24 yaş grubunda %91’lere kadar çıkıyor. Bu durum beynimizdeki bazı alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Beynimizde geçmişten gelen yatak ve uyku ilişkisi yerini Yatak ve telefona bırakıyor. Bu da yatağa yattığında uyuması gerektiğine alışan vücudumuzun yatağa girdiğinde telefonla uğraşması gerektiği sonucunu çıkarmasına neden oluyor. Bu ilişki geliştikçe uyumak daha da zor hale gelmeye başlıyor.
Az Uykunun Vücudumuza Zarar Veriyor
Herkesin uyku alışkanlıkları kendine göre değişkenlik gösteriyor. Uzmanlar yetişkinler için ortalama en az 7 ya da 8 saatlik bir gece uykusu öneriyor. Gençlerde ise bu süre 9 saate çıkıyor. Günlük hayatın koşturmacasında sabah erken kalkmak zorunda kaldığımız için uyku süresini buna göre ayarlamamız gerekiyor. Bu nedenle telefonlarımızı yatmadan önce kullanmayacak yaşam kalitemizi artırabiliyor. Aksi durumda az uyku uzun bir süre devam ettiğinde kilo alma, diyabet, kalp krizi ve kanser gibi bir çok soruna yol açabiliyor.
Yukarıda telefon uyku kaçırır mı sorusuna cevaplar vermeye çalıştık.
Siz de en iyi cep telefonlarını bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.