Dünya büyük bir hızla dijitalleşiyor. Artık bütün şirket ve kurumlar dijital dünyada yerini alıyor ve kullanıcılarına istedikleri yerden bilgi alma ve işlem yapma fırsatı sunuyor. Bu gelişmeye devlet kurumları da ayak uyduruyor. Bütün devlet kurumlarının ayrı birer web sitesi ve uygulaması bulunurken, aynı zamanda e-devlet çatısı altında da yerini alıyor. E-nabız, vatandaşların Sağlık Bakanlığı’nda kayıtlı olan tüm bilgilerine ulaşabildikleri bir uygulama olarak öne çıkıyor. Özellikle son yıllarda tüm dünyanın savaştığı Covid-19 pandemisi nedeniyle adını çok daha fazla duyuyoruz. Yaptırdığımız test sonuçlarını kontrol ederken ya da aşı takvimi ve karnesini kontrol etmek için sürekli e-nabızdan bahsediyoruz.
E-Nabız Nedir ve Ne İşe Yarıyor?
E-Nabız, Sağlık Bakanlığı tarafından her bir vatandaşın tıbbi özgeçmişini detaylarıyla birlikte bulabileceği; aynı zamanda sağlığınızı ilgilendiren bilgilerin de yer aldığı bir hizmet olarak tanımlanabilir. Hem internet sitesinden hem de mobil cihazlarınızdan bu hizmete kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.
Tıbbi özgeçmişinizin bu uygulamada kayıt altında olması, hem sizin hem de hekiminizin oldukça işine yarıyor. Daha önce gittiğiniz hastane ve hekim bilgilerine ulaşabilirken yaptırmış olduğunuz testlerin sonuçları da bu sistemde yer alıyor. Böylece tekrar hastaneye gittiğinizde hekiminiz bu kayıtları da kontrol ederek daha doğru ve hızlı bir tedavi uygulayabiliyor.
E-Nabız’da Hangi Sağlık Bilgilerine Ulaşabiliyorsunuz?
E-nabız uygulamasına girdiğinizde hangi sağlık bilgilerine ulaşılabileceği en çok merak edilen soruların başında geliyor. E-nabız uygulamasında sağlık özgeçmişinizin tamamı yer alıyor. Gittiğiniz hastane ve klinik bilgisinin yanında hangi hekime muayene olduğunuz tarihleriyle birlikte bulunuyor. Aynı zamanda yazılan reçeteler, aldığınız raporlar ve tanılar da kayıt altında tutuluyor. Yaptırdığınız tahliller ve sonuçları, röntgen görüntüleriniz, kullandığınız ilaçlar ve aşı takvimi bilgileriniz de ulaşabileceğiniz diğer bilgiler arasında yer alıyor.
E-nabız içerisinde sadece tıbbi geçmişinizi görmüyorsunuz. Dilerseniz size en yakın sağlık kuruluşunun bilgisine ulaşabiliyor, istediğiniz tarihte randevu alabiliyor ve aile hekiminizi öğrenebiliyorsunuz. Randevu almak için tıkladığınızda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)’ne tekrar şifre girişi yapmanıza gerek kalmadan geçiş yapıyorsunuz. MHRS ekranı üzerinden ileri bir tarihte istediğiniz hastane ve doktora randevunuzu alabiliyorsunuz. Böylece tek ekrandan sağlık işlemlerinizi yönetebilme imkanına kavuşuyorsunuz.
Ayrıca burada yer alan bilgilere göre vücut kitle endeksinizi görebiliyor, kalp krizi riskinizi de hesaplatabiliyorsunuz.
E-Nabız’ a Nasıl Giriş Yapılır?
E-nabız girişi yapabilmek için öncelikle şifrenizin olması gerekiyor. Eğer mevcutta bir e-devlet şifreniz varsa ayrıca bir şifre almanıza gerek kalmıyor. Bu şifreyle giriş yapabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaparken iki şekilde kimlik doğrulaması yapılıyor. TC Kimlik Numaranızla birlikte e-devlet şifresini girerek ya da varsa mobil imzanızı kullanarak giriş yapabiliyorsunuz.
Giriş yaptıktan sonra ilk önce e-nabız kullanım koşullarını okuyup onaylamanız gerekiyor. Onay sonrası devam ettiğinizde profilinizi oluşturabileceğiniz aşamaya geçiyorsunuz. Burada yaşadığınız il, boyunuz, kan grubunuz gibi kişisel bilgilerinizi girdikten sonra devam ediyorsunuz. Ayrıca yine aynı sayfada bilgilerinizin yanı sıra “Paylaşım Seçenekleri” alanı yer alıyor. Bu alanda kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişmesine izin verdiğinizi seçiyorsunuz.
Profil bilgilerinizi doldurup devam ettiğinizde son aşamaya geliyorsunuz. “Erişim Bilgileri” alanında sisteme size ulaşılabilecek cep telefonu numaranızı ve girişte kullanmak istediğiniz şifrenizi yazmanız isteniyor. Sonrasında yazdığınız cep telefonu numarasına tek kullanımlık bir kod gönderiliyor. Bunu ilgili kutucuğa yazdıktan sonra sisteme girişinizi tamamlayabiliyorsunuz.
Bu kod ilk girişinizde şifre oluşturulurken isteniyor. Daha sonraki girişlerinizde sadece TC Kimlik Numaranızı ve oluşturduğunuz şifrenizi girmeniz yeterli oluyor.
E-Nabız Şifresi Nasıl Alınır?
Eğer e-nabız şifreniz yoksa ve e-devlet şifresiyle de giriş yapamıyorsanız öncelikle Aile Hekiminize telefon numaranızın kaydını yaptırmanız gerekiyor. Kayıt sonrası cep telefonunuza gelen kısa mesaj ile tek kullanımlık şifrenizle giriş yapıyorsunuz.
Giriş yaptıktan sonra e-nabız sisteminde kayıtlarınız bulunuyorsa ana sayfada bu bilgileri görüyorsunuz. Son iki muayeneniz de bu ekranda bulunuyor. Bu sayfada son muayenelerinizi kalite açısından değerlendirebiliyor ve yorum yapabiliyorsunuz.
E-Nabız Şifresini Nasıl Değiştirebilirsiniz?
E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra, sağ üst köşede yer alan profil fotoğrafının altında bulunan “Profil Düzenle” butonuna tıklıyorsunuz. Açılan sayfada şifre değişikliği menüsünden işleminizi tamamlayabiliyorsunuz. Eğer şifrenizi unuttuğunuz için değiştirmek istiyorsanız, giriş sayfasında “Şifremi Unuttum” linki yer alıyor. Buraya tıkladığınızda açılan sayfaya TC Kimlik Numaranız ve cep telefonunuzu girdikten sonra tek kullanımlık kod gönderilmesini sağlıyorsunuz. Ekran yönlendirmesiyle yeni bir şifre oluşturabiliyorsunuz.
Siz de en iyi sağlık ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.