Tüm bedenimizin sağlıklı olması, ağız ve dişlerimizin sağlıklı olmasına bağlı oluyor. Dişlerimiz üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler bir süre sonra dişlerimizin çürümesine ve diş eti hastalıklarına neden oluyor. Ağız ve diş sağlığımızı korumanın yolu dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamızdan ve iyi bir diş bakımından geçiyor. Doğru teknikle dişlerimizi fırçaladığımızda, hem dişlerimizde hem de vücudumuzda oluşabilecek birçok hastalığın da önüne geçebiliyoruz. Peki iyi diş fırçalama nasıl olmalı? Diş fırçalama yöntemleri nelerdir?

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçalama tekniklerinde öncelikle diş macunu reklamlarında gösterildiği gibi diş fırçasının boyu kadar diş macunu sürmemizin herhangi bir faydası bulunmuyor. Bir nohut tanesi kadar diş macunu kullanmamız temizlik için yeterli oluyor.

Fırça uçlarını diş etlerimize bakacak şekilde yerleştiriyoruz ve 45 derecelik bir açıyla tutuyoruz. Yani diş fırçasını dişimize çapraz olarak tutarak bunu sağlayabiliyoruz.

Dişlerimize fazla baskı uygulamak en çok yaptığımız hatalardan biri oluyor. Genellikle daha iyi temizleneceğini düşünerek bunu yapıyoruz ancak bu hareket dişlerimize oldukça zarar veriyor. Bu nedenle nazik hareketlerle ve diş fırçasını fazla bastırmadan uyguluyoruz. Diş etimizden dişlerimize doğru olacak şekilde dairesel hareketler yaparak fırçalıyoruz.

Önce üst dişlerimizin dış yüzeyini bu şekilde fırçalıyoruz. Arka dişlerimizi de bitirdikten sonra alt dişlerimize geçip yine aynı şekilde fırçalayıp dış yüzeyi tamamlıyoruz.

Dış yüzey tamamen temizledikten sonra yine üst dişlerden başlayacak şekilde iç yüzeylerini fırçalıyoruz.

En son dişlerin çiğneme yüzeyi olarak adlandırılan üst taraflarını fırçalıyoruz. İç yüzeyi ve çiğneme yüzeylerini fırçalarken dairesel hareketler yerine ileri geri hareketleri kullanıyoruz.

Daha ferah bir nefese sahip olmak için dişlerimizden sonra her zaman dilimizi de fırçalamamız faydalı oluyor. Ayrıca dilimizde oluşan bakterilerden de bu şekilde kurtulabiliyoruz. Bazı diş fırçalarının arka yüzeyi dilimizi fırçalamak için özel bir yüzeye sahip oluyor. Ancak bu olmazsa olmaz bir konu değildir. Çünkü normal diş fırçasıyla da dilimizi fırçalayarak aynı temizliğe sahip olabiliyoruz.

Dişlerimizi fırçalarken temel hareket yönümüz her zaman diş etlerinden dişlere doğru olmalıdır. Böylece bakteri ya da yemek atıklarının diş etlerimize kadar gitmesini engellemiş oluyoruz.

Dişlerimizi fırçalamayı bitirdikten sonra diş macununu sadece tükürmemiz yeterlidir. Diş fırçalama konusunda en sık yaptığımız hatalardan biri de bu oluyor. Ağzımızı bol su ile tekrar tekrar çalkalayarak suyu tükürüyoruz. Bunu yaptığımızda diş macununun etkisini azaltmış oluyoruz.

Doğru diş fırçalama süresi en az iki dakika olmalı. Çoğu yetişkin bu süreyi fazla dikkate almıyor. Ancak daha kısa sürede fırçaladığımızda yeteri kadar dişlerimizi temizleyemiyoruz. Hızlı bir şekilde fırçalayıp zaman kazandığımızı düşünürken bazı dişlerimizi ihmal edebiliyoruz. Bu durum dişlerimizi düzenli olarak fırçalamamıza rağmen yine çürüklerin oluşmasına neden oluyor.

Bazı şarjlı diş fırçalarına bunun için zaman ayarı özelliği ekleniyor. İki dakika dolduğunda diş fırçası uyarı veriyor. Böylece yeteri kadar fırçalayıp fırçalamadığınızı anlayabiliyorsunuz. Eğer öyle bir diş fırçanız yoksa dişlerinizi fırçalarken süre tutabilirsiniz. Bu şekilde en az iki dakika fırçaladığınızdan emin olabilirsiniz.

iyi dis fircalama teknosa

Nasıl Bir Diş Fırçası Kullanmalıyız?

İnsanların aklındaki genel kanı, diş fırçası ne kadar sert ve sivri olursa o kadar iyi temizlediği yönündedir. Böyle olunca dişlerin arasına daha rahat girdiği ve bakteri plaklarını daha kolay temizlediği düşünülüyor. Ancak bu kanının yanlış olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmış.

Tüm diş hekimleri yumuşak ve sivri olmayan diş fırçalarının daha sağlıklı olduğu ve dişleri daha iyi temizlediği konusunda ortak görüşlerini bildiriyor. Sert ve sivri diş fırçaları dişleri iyi temizleyemediği gibi diş etlerine de devamlı olarak zarar veriyor.

Ayrıca doğru diş fırçası başının küçük boyutlarda olması gerekiyor. Böylece diş fırçası ağız içinde daha kolay hareket edebiliyor ve en arkadaki dişlere rahatlıkla ulaşıp her tarafını temizleyebiliyor.

Gelişen teknoloji sayesinde şarjlı diş fırçaları kullanıcılarına biraz daha ideal boyut imkanı sunuyor. Hem fırça başının küçük ve yuvarlak olması daha rahat hareket etmesini sağlıyor hem de derinlemesine bir temizlik sağlıyor. Yumuşak fırçaları nedeniyle diş etlerine de zarar vermiyor. Ayrıca dişlerinize fazla baskı yaptığınızda uyaran modelleriyle diş sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor.

Diş Fırçasını Ne Kadar Süre Kullanmalıyız?

Diş fırçaları düzenli kullanıldığında 2 ya da en fazla 3 ay sonra eskiyor. Eskiyen diş fırçaları temizleme görevini yerine getiremiyor. Bu sürede fırçanın yapısı değiştiği için kıllar bükülebiliyor. Yapısı bozulan diş fırçası tüm dişlere ulaşamamaya başlıyor ve yeteri kadar temizleyemiyor.

Bu nedenle düzenli olarak dişlerimizi fırçaladığımızda en fazla 3 ay sonra diş fırçamızı değiştirmemiz gerekiyor. Aksi durumda dişlerimizi fırçalamak herhangi bir fayda sağlamıyor olacaktır.

Dişlerimizi düzenli fırçalamıyor olsak ve diş fırçamız eskimemiş bile olsa en fazla 4 ay sonrasında diş fırçamızı değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü diş fırçası bulunduğu yerde bir süre sonra bakteri üretmeye başlıyor. Bu bakteriler hem fırçaya zarar verebiliyor hem de kullandığımızda onları vücudumuza almış oluyoruz. Sadece dişlerimiz değil vücudumuz için de zararlı sonuçlar doğurabiliyor.

Hangi Diş Macunu Kullandığımız Önemli mi?

Diş macunu seçimi de en az diş fırçası seçimi kadar önemli bir konudur. İyi bir diş macunu dişlerimizin beyazlamasına ve bakterilerin yok olmasına yardımcı oluyor.

Diş macunu seçiminde ihtiyacımıza yönelik ürünleri tercih edebiliriz. Her türlü ihtiyaca ve amaca yönelik çok fazla diş macunu çeşidi bulunuyor. İçeriğinde fazla kimyasal barındırmayan çeşitleri uzun dönemde sağlığınızı korumanızı sağlıyor olacaktır.

Diş macunu seçimi konusunda diş hekiminize danışmanız da karar vermenize yardımcı olacaktır.

Yukarıda iyi diş fırçalama nasıl olmalı anlatarak, düzenli diş fırçalamanın faydalarını belirttik.

Siz de en iyi ağız ve diş bakımı ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kafein nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Kafein Nedir?

Kafein genellikle çay, kahve, kakao gibi bitkilerde bulunuyor. Ancak kapsamlı bir biçimde araştırıldığında 63 farklı bitkinin içerisinde yer…
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
eski televizyon markalari teknosa
Devamını Oku

Eski Televizyon Markaları

Daha birkaç yıl öncesindeki teknolojik cihazlara bugün eski teknoloji olarak bakılıyor. Çok kısa süre önce geliştirilen ürünler şekil…