Elektrik süpürgesi bazı kişiler için sıradan bir cihaz olarak görülebilir. Ancak gelişen teknolojiler ile elektrik süpürgelerinin bulundurdukları özellikler ve teknolojiler günümüzde çok arttı. Bir elektrik süpürgesi almaya karar verdiğinizde, karar aşamasında önünüzde çok sayıda marka, özellik ve fiyat bulunacak. Alacağınız elektrik süpürgesinin uzun süre kullanılacak olması nedeniyle; sahip oldukları yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmanız alım kararınızı kolaylaştırabilir. Böylelikle çevrenize “elektrik süpürgesi ne tavsiye edersiniz?” diye sormadan önce yazımızı okuyarak bir ön fikir sahibi olabilirsiniz.

Satın alacağınız elektrik süpürgesinin sahip olduğu yeni bir özellik, belki de size günlük yaşamınızda büyük bir avantaj veya zaman sağlayabilir. Elektrikli süpürgelerdeki yeni teknolojileri ilmek size hem satın alma hem de kullanım aşamasında fayda sağlayacaktır. Bu sayede seçimlerinizi yaparken daha bilinçli olabileceksiniz. İşte elektrik süpürgelerinde bulunan ve hayatınızı kolaylaştırabilecek yeni teknolojilerden bazıları:

Elektrik Süpürgesi Teknolojisindeki Hayatı Kolaylaştıran 11 Yeni Teknoloji:

1- Toz Torbalı Mı Toz Torbasız Mı?

Elektrik süpürgeleri en başta sahip oldukları torba çeşitlerine göre farklılaşıyorlar. Bizlerin daha fazla bildiği ve geleneksel olarak çok uzun yıllardır kullanılan klasik elektrikli süpürgelerin çoğu aslında toz torbalıdır. Cihazın içerisindeki bir noktaya el yardımı ile yerleştirilen toz torbaları, zaman içerisinde dolduğunda değiştirilerek kullanılır. Toz torbalı elektrik süpürgeler bu anlamda kullanım kolaylığı sağlar.

Toz torbalı elektrik süpürgelerinde dikkat edilmesi gereken konu ise, kalitesiz torbalar kullanıldığında  haznesinden kimi zaman bu torbaların çıkabilmesi ve böylece dışarıya hatta motoruna toz kaçırabilmesidir. Bu nedenle mutlaka orjinal toz torbalarını kullanın. Piyasada orjinallerinden çok daha ucuza satılan toz torbaları var. Kullanım sırasında sıkıntı yaşamamak için aldığınız elektrikli süpürge markasının kendi orjinal toz torbasını tercih edin. İlgili markaların teknik servislerinden de bu toz torbalarını satın alabilirsiniz.

Toz torbasız elektrikli süpürgeler ise gelişen teknolojiler ile birlikte son dönemlerde daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Toz torbasız elektrikli süpürge, içerisinde bir toz torbası bulundurmaz. Çekilen kirler bir toz torbası içerisinde değil; cihazın içerisindeki özel bir hazne içerisinde biriktirilir. Cihazın farklı noktasında toplanan bu tozlar belli zaman aralıklarla dökülür.

yeni elektrik supurgesi teknolojileri teknosa

2- Ses Seviyesi

Elektrikli süpürge teknolojilerinde gelişen özelliklerden biri de ses seviyesidir. Klasik elektrikli süpürgeler 100 dB ve üzeri ses çıkarmakta olup, yeni nesil süpürgelerde 80-100 dB aralığında gürültü seviyeleri bulunmaktadır. Ancak elektrik süpürgelerinin oldukça gelişmiş en yeni nesil olan bazı modellerinde ise, ses seviyesi 60 desibellere kadar düşebilmektedir. Yüksek sesler sizi rahatsız ediyorsa ya da evinizde çocuğunuz elektrik süpürgesinin sesinden korkuyorsa düşük desibelli ve az ses çıkaran bir elektrik süpürgesi almanız avantajınıza olur.

3- Filtreler

Elektrik süpürgeleri teknolojileri açısından önemli olan bir diğer özellik ise sahip oldukları filtreleridir. Bunlardan bir tanesi HEPA adı verilen filtrelerdir. HEPA filtreler, 0,3 mikron büyüklüğündeki havada bulunan partikülleri yüzde 85’e kadar filtreleyebilir. HEPA filtreler içerisinde, yüzde 99,97 filtreleme özelliğine sahip olanlara ise gerçek HEPA filtre denilmektedir. Bu oranın altında kalanlara sadece HEPA filtre adı verilir. HEPA filtreler kendi içerisinde HEPA 10, HEPA 11, HEPA 12, HEPA 13 gibi alt kırılımlara ayrılırlar. Sayı değeri arttıkça havadaki partikülleri filtreleme oranları da artar. HEPA filtrelerden bir kademe daha üstün olan filte türü ise ULPA’dır. ULPA adı verilen bu filtreler yüzde 99,99 filtreleme sağlar.

4- Motor Gücü

Elektrikli süpürgelerin gelişen teknolojilerinden biri de motor güçlerinin artmasıdır. Halk arasında watt yüksekliği ile makinenin  gücü arasında bir bağlantı olduğu düşünülür. Ancak her zaman için yüksek watt’a sahip elektrik süpürgesinin çok iyi çektiğini söylemek doğru olmaz. Bu noktada aslında elektrik süpürgesi seçerken watt gücüne değil, süpürgenin çekim gücüne odaklanmak gerekir.

5- Kuru Ve Islak Süpürgeler

Elektrikli süpürgeler arasında kuru süpürge yapabilenler dışında, ıslak süpürge yapan makineler de mevcuttur. Bu süpürgelerin özelliği ıslanmış yüzeylerin de temizleyebilmesidir. Bir başka ifade ile istemeden döktüğünüz yüzeydeki sıvıları da temizleyebilme yeteneğine sahiptirler.

6- Toz Torbasında Su Bulunan Süpürgeler

Bir diğer süpürge çeşidi ise sulu süpürgedir. Sulu süpürgeler toz haznesine su koyularak kullanılır. Böylelikle çekilen tozlar, su içerisinde kalarak dağılması engellenmiş olur.  Tozlar bir nevi su içerisine hapsedilir. Toz torbası su ile kullanılan bu elektrik süpürgeler, özellikle astım ve alejisi olanlar için idealdir.

7- Şarjlı Ve Kablosuz Süpürgeler

Elektrikli süpürgelerde gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni modellerden biri de, şarjlı ve kablosuz olan süpürgelerdir. Kablosuz ve şarjlı elektrik süpürgeler, kullanıcılara hareket kolaylığı sağlar. Bir kablo ile ev içerisinde sınırlanmamış olursunuz. Daha rahat hareket ederek süpürgenizi yapabilirsiniz. Uzayan sapları nedeniyle kablo mesafesine takılmadan duvarlarınızı ve tavanlarınızı dahi uzun sapları ile temizleyebilirsiniz. Bazı şarjlı süpürge modelleri, küçük bir hareketle el tipi elektrikli süpürgeye de dönüşür. Bu sayede size portatiflik sağlar. Güç düzeyini çekmek istediğiniz zemine göre değiştirebilirsiniz. Şarjlı süpürgelerde kullanım süresince azalmayan emiş gücü de önemlidir. Şarjlı süpürgelerin uzun kullanımlarda şarjının bitmesine yakın emiş gücünde azalma olabilir. Ancak kaliteli modellerde bu durum görülmez. Piyasada 1 saate yakın emiş gücü azalması yaşatmayan modeller mevcuttur. Şarjlı süpürgeleri modellerine bağlı olarak duvara da monte edebilir ve evinizde yerden kazanabilirsiniz. Hazneleri kolay şekilde boşaltılır.

8- Enerji Verimliliği

Elektrikli süpürgelerde gelişen teknolojiler artık bu cihazların da “A+++” enerji verimliliğinde olmasını sağladı. Bilmeyenler için hemen belirtelim: Bir cihazın enerji verimliliği “A” harfinden başlayarak bir sıralamaya tabi tutuluyor. “A” sınıfı olanlar en verimlileri oluyor.

Elektrik süpürgesi evde kullanılan elektrikli cihazlar içerisinde en fazla elektrik yakanlardan bir tanesi. Verimli bir elektrik süpürgesi aynı zamanda daha az elektrik yaktığı anlamına da gelir. Birçok marka günümüzde en az elektrik yakan enerji verimliliğine sahip “A+++” elektrik süpürgeleri üretebiliyor. “A” harfinin yanındaki “+” işaretlerinin her biri enerji verimliliğinin arttığını ifade ediyor. Bu nedenle siz de en yüksek enerji verimliliğine sahip elektrik süpürgelerinden birini almak istiyorsanız; buna göre bir değerlendirme yapabilirsiniz.

elektrik supurgesi teknosa

9- Halıda Ve Sert Zeminde Toz Toplama Sınıfı

Gelişen teknolojiler ile elektrikli süpürgelere eklenen ifadeler arasında artık “halıda toz toplama sınıfı” ve “sert zeminde toz toplama sınıfı” da yer alıyor . Hem halıda toz toplama sınıfı, hem de sert zeminde tost toplama sınıfı için “A” en yüksek verimi ifade ediyor. Genel olarak A-G harfleri üzerinden değerlendiriliyor. Bu sınıflar hiyerarşik olarak bu şekilde sıralanıyor. Yani halılarda ya da sert zeminlerden toz toplama sınıfı olarak “A Grubu” sınıfı seçerseniz en yüksek verimliliğe sahip cihaza sahip olmuş olursunuz.

10- Tasarım

Elektrik süpürgelerinin tasarımları da oldukça değişti. Tasarım olarak devrildiğinde dahi tekrar kendi eski halini alan cihazlar mevcut. Bazı markalardaki tasarım teknolojileri sayesinde elektrik süpürgeleri köşe noktalarını da artık daha kolay geçebiliyor. Eski tip elektrik süpürgeleri ile süpürme yaparken en fazla karşılaşılan problemlerden biri de bu takılma sorunuydu.

11- Robot Süpürgeler

Robot süpürgeler, gelişen teknolojilerin günümüzdeki hayata en büyük hediyesi durumunda. Birçok farklı özelliğe sahipler. Kendi kendilerine ve size hiç ihtiyaç duymadan evinizi temizliyorlar. Öğrenme yetenekleri sayesinde evinizin haritasını oluştuyorlar. Her çalıştırdığınızda evinizi daha önceki deneyimlerinden bildiği için kendisi dolaşarak temizleyebiliyor.

Islak ve kuru temizlik yapabiliyor. Cisimleri 3 boyutlu olarak algılıyor. Geçebileceği nesnelerin üzerinden atlıyor, geçemeyeceklerinin ise etrafından dolanıyor. Tek bir noktada belirgin bir kirlenme varsa direkt oraya odaklanarak daha spesifik bir temizlik sağlayabiliyor. Sensörleri sayesinde yakın mesafeye bir kirlenme algıladığında kendiliğinden harekete geçebiliyor.

Bazı modeller akıllı telefonlarla entegre halde çalışabiliyor. Eve gelmeden önce aktif hale getirilebiliyor. Ayrıca robot süpürgenin saatini de ayarlayabiliyorsunuz. Bu sayede her gün istediğiniz saatte kendi kendine temizliğe başlayabiliyor. Robot süpürgeler sayesinde hayanızda size çok daha fazla zaman kalıyor. Sevdiğiniz başka şeylere daha fazla vakit ayırabiliyorsunuz.

Elektrikli süpürgeler, gelişen teknolojiler ile evrim geçirmeye devam edecek gibi duruyor. Bundan 3-5 yıl öncesine kadar hiç bilmediğimiz bir özellik yeni nesil elektrikli süpürgelere eklenebiliyor. Eklenen her yeni özellik ise hayatımızı daha da kolaylaştırıyor.

Siz de en iyi elektrik süpürgesi alternatiflerini incelemek, karşılaştırmak ve hayatınızı kolaylaştırmak için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
guvenli mod nedir nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Güvenli Mod Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarınızı başlatmanın alternatif yollarından biri de güvenli mod oluyor. Bu şekilde bilgisayarınızı başlatmanın en önemli farkı, bilgisayarınız sadece…
apple airpods mackbook nasil baglanir teknosa
Devamını Oku

Apple Airpods Macbook’a Nasıl Bağlanır?

Apple AirPods kulaklık, alışılmışın dışında bir kulaklık deneyimi sunuyor. Apple AirPods, şarj olduğu kutudan çıkartıldığında çalışmaya başlıyor. iPhone,…
aksiyon kamerasi nedir teknosa
Devamını Oku

Aksiyon Kamerası Nedir?

Outdoor spor yapanlar kadar sosyal medyada vlog çekim yapanların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında aksiyon kameraları geliyor. Çünkü herkes yaşadığı…
En Güçlü 10 Şarjlı Matkap
Devamını Oku

En Güçlü 10 Şarjlı Matkap

Çok yönlü elektrikli el aletleri içinde yer alan şarjlı matkaplar, priz yakınında bulunma zorunluluğu olmadan dilediğiniz her yerde…