Trekking, doğa yürüyüşlerine göre daha maceralı ve aksiyon dolu. Engebeli ve zorlu arazilerde eşsiz manzaralar eşliğinde trekking yapmak, ruhsal ve fiziksel açıdan oldukça faydalı bir etkinliktir. Günlük hayatın monotonluğundan sıkıldıysanız, gürültülü şehir yaşamından uzaklaşmak için bir kaçamak yapabilirsiniz. Yorucu parkurlardan dağ tırmanışlarına kadar birçok farklı mekanı kapsayan serüven, bir ya da birkaç hafta sürebilir.

Trekking uzun süreler alan uzun mesafe yolculuklarını kapsar. Doğa yürüyüşlerine kıyasla trekking daha zahmetli ve zorlu parkurlara sahiptir. Bunun için doğa yürüyüşüne çıkmadan önce hazırlıklı olmanızda fayda var. Sırt çantanızı hazırlayın ve macera dolu rotalarda kendinizi yeniden keşfedin.

Doğa Yürüyüşüne Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Doğa yürüyüşü yapmayı tercih ettiğiniz rotanın hava durumunu, arazi koşullarını ve karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı alabileceğiniz önlemleri gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Gideceğiniz mesafenin uzunluğunu belirlerken kondisyon düzeyinizi göz önünde bulundurun.

Kondisyonunuzu Ölçün: Eğer başlangıç seviyesindeyseniz uzun yolculuklara çıkmadan önce bedeninizi hazırlamak için egzersizler yapabilirsiniz. Kondisyon ve çevikliğinizi artırabilmeniz için kardiyo egzersizleri yapabilirsiniz. Ek olarak daha öncesinde küçük bir yürüyüş provası yapabilirsiniz. Böylece sırt çantanızın ağırlığını taşıyabileceğiniz şekilde yeniden ayarlayabilirsiniz.

Aşılarınızı Tamamlayın: Yabani hayata adım atmadan önce olası hastalıklara önlem amaçlı olarak aşılarınızın hepsini olduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca bilinen kronik hastalıklarınız varsa sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek uzmanlardan bilgi talep edebilirsiniz. İlaç kullanıyorsanız yanınıza almanız önerilir.

Kıyafet Seçimi: Doğa yürüyüşüne uygun kıyafetler giymeniz güvenliğinizi sağlamak için oldukça önemli bir adım. Trekking için giyinmek konusunda kural, üç katmanlı kıyafet anlayışıdır. Terlemeyi önlemek için taban katmanı, sıcak ve soğuktan yalıtım sağlamak için orta katman ve dış etmenlere karşı koruma sağlayan dış katman. Sıcaktan korunmak için ayrıca güneş gözlüğü, şapka gibi aksesuarları da yanınızda bulundurmalısınız.

Ayakkabı Tercihi: Tempolu doğa yürüyüşü esnasında kıyafetler kadar önemli bir diğer ekipman ayakkabılarınızdır. Konforun yanında destek, esneklik, tam tutuş ve koruma sağlayan ürün seçeneklerini tercih etmelisiniz. Ayakkabıların ayaklarınıza tam oturduğundan emin olmalı, sıkı veya gevşek ürünleri satın almaktan kaçınmalısınız. Unutmayın ki ayaklarınız ne kadar rahat ve güvende olursa, kafanız da o kadar rahatlar.

Kalın tabana sahip, su geçirmez özellikleriyle dikkat çeken yürüyüş botları tercih edebilirsiniz. Yürüyüş botları kadar sağlam ve dayanıklı olmasa da trail runners modelleri de trekking için uygun olan ideal seçimler arasında yer alır. Dağ yürüyüşü yerine engebesiz düz arazilerde hareket ediyorsanız yaz günlerinde sandalet giyebilirsiniz

Ayaklarınızı kuru tutmanız mantar, enfeksiyon gibi durumların oluşmasını önleyebilir. Bu yüzden su emici ve nem tutucu çoraplardan faydalanabilirsiniz. Uygun kıyafet ve ayakkabıları tercih etmek vücudunuzun rahat etmesini sağladığından, zihinsel doyuma kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Acil Durum Önlemleri: Trekking yaparken güvenlik önlemlerine gerekli özeni göstermeniz gerekir. Bu yüzden tek başınıza veya arkadaşlarınızla seyahate çıkıyorsanız, grupta olmayan başka bir kişiye seyahat planınıza dair bilgiler vermeyi ihmal etmeyin. Yürüyüşe nereden başlayacağınızı, saatlerini, güzergahı, bitiş noktasını içeren bilgilerin verilmesi oldukça önemlidir.

Doğa Yürüyüşünde Yanımızda Neler Olmalı?

İster bir doğal parkta yürüyüşe çıkın isterseniz de dağ yolları ve patikaları içeren kondisyonu yüksek parkurlar için hazırlanın yürüyüşe çıkmadan önce yanınıza almanız gereken ekipmanlar vardır. Sırt çantası bu malzemelerden en önemlisidir. Tüm ihtiyaçlarınızı koyabileceğiniz ideal boyutlarda dayanıklı bir sırt çantası en önemli eşlikçiniz olacak. Sırt ve bel desteğine sahip, ayarlanabilir kayışlara sahip modelleri tercih ederek ekstra konforu deneyimleyebilirsiniz.

Rotanızı kolay bir şekilde bulmanızı sağlayan harita, pusula ya da GPS cihazı bir trekking serüveninin olmazsa olmaz parçalarından biridir. Ayrıca trekking bastonları satın alarak dağ yüzeyinde dengenizi kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bastonlar dizlerinize binen yükü ve ağırlığı azaltır. Böylece daha az yorulduğunuz bir trekking serüveni yaşamanıza da yardımcı olabilir.

Herhangi olumsuz bir duruma karşı, düşme, yaralanma veya böcek ısırıklarına karşı antiseptik, bandaj, yara bantları gibi ilkyardım malzemelerini içeren ufak bir çantaya ihtiyacınız olabilir. Cımbızlar derinize batan rahatsız edici kıymıkların uzaklaştırılması için yanınızda bulundurmanız gereken malzemelerden biridir. Güneşin zararlı etkilerini en aza indirgemek için şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi üçlüsü işinizi görür. Acil bir durum esnasında yardım çağrısı yapabilmeniz için tiz sesler çıkarabilen bir düdük yanınıza alabilirsiniz.

Güvenli ve keyifli bir parkur deneyimi yaşamak istiyorsanız olası her durumu değerlendirmeniz gerekir. Güneşli bir havada yürüyüşe çıkıyorsanız yanınıza güneş kremi ve yeteri kadar su alın. Yağmurlu ya da rüzgarlı bir havada yola çıkıyorsanız su geçirmez özellikteki kıyafetler ve çanta getirmelisiniz. Akşam saatlerinde ya da yeterince aydınlatmanın olmadığı yerlerde trekking yapıyorsanız yanınıza el feneri almalısınız.

Karanlıkta fark edilmenizi sağlayan reflektör özelliği gösterebilecek ürünler, kafa lambası ve ekstra pilleriyle birlikte el feneri de zor zamanların kurtarıcısı ekipmanlar arasındadır. Enerjinizi sürekli yerinde tutmanız gerekli olduğundan atıştırmalıklar yanınızdan ayırmamanız gereken ürünlerdendir. Ayrıca susuz kalmanızı engellemek için uygun boyutlarda bir su şişesi veya matara da almalısınız. Dehidrasyonu önlemek amacıyla yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmanız önemlidir. Hareket halindeyken su içmeniz gerekiyorsa, az miktarlarda tüketmeniz önerilir. Su tüketim seviyesinin ayarlanması hipotermi riskini en aza indirebilir.

Trekking esnasında beslenme düzeninize de ekstra özen göstermelisiniz. Sulu ve katı gıdaları dengeli tüketmek, gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi sağlamanız konusunda yardımcı olabilir. Kolay bozulabilen et, süt, yumurta gibi besinler yerine konserve edilmiş gıdaları tercih etmeniz ideal bir seçim olur. Kurutulmuş meyveler ve gıdalar, atıştırmalıklar, meyveli barlar gibi trekking esnasında tüketebileceğiniz ürünler oldukça pratiktir.

Trekking Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Uzun bir doğa yürüyüşü yapacaksanız, günlük almanız gereken kalori miktarına uygun bir şekilde yanınıza aldığınız ürünleri bölüştürerek öğünlerinizi ayarlamalısınız. Fazla alkol almaktan ve kafeinli içecekler tüketmekten kaçınarak dengenizi korumanız gerekir. Kendinizi fazla zorlamadan belirli mesafelerde molalar vererek ilerlemek daha güvenlidir. Arada sırada durarak manzaranın keyfini çıkarmalı, ruhunuzu dinlendirmelisiniz. Vahşi bir ormana ya da dağa gidiyorsanız riskleri göz önünde bulundurmalısınız.

Yürüyüş zamanınızı ayarlamanız yabani hayvanlarla karşılaşma riskini en aza indirebilir. Şafak vaktinde veya akşam geç saatlerde yürüyüş yapmaktan kaçınmanız can güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca hayvanların üreme veya çiftleşme mevsimlerinde trekking yapmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü koruma içgüdüsünün üst düzeyde olduğu bu dönemde hayvanlar daha saldırgan bir pozisyondadır. Tehlikeli bir hayvan rastladığınızda hızlı hareketlerden ya da koşmaktan kaçınmalısınız. Bir tehdit gibi görünmediğiniz konusunda hayvanı ikna etmeye çalışın.

Yalnız dağ yürüyüşüne çıkmak keyifli olsa da kimi zaman istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden grup halinde trekking yapmak daha cazip bir etkinliktir. Kendi sınırlarınızı belirleyerek, yürüyüş mesafenizi kademeli bir şekilde artırmak daha uygun bir yöntemdir. Kendi güvenliğinizi sağlarken çevrede yaşayan diğer canlıların da doğal ortamlarına saygı göstermeniz gerekir. Çöplerinizi çevreye atmadan bir çöp poşetinde biriktirmeniz yabani hayvanları bölgeye çekmenizi engeller. Aynı zamanda ekosisteme de zarar vermenizi engellersiniz.

Kamp malzemelerinden çadır, tulum, mat, portatif araç gereçlerin yanınızda bulunması gerekir. Çadırların rüzgar, su ve kar gibi hava koşullarına uygun malzemelerden üretilmiş olması avantajlıdır. Trekking sırasında kamp yapmayı da planlıyorsanız yakacağınız ateşin ormanlık sahaları etkilememesi için gerekli tedbirleri almalısınız. Kamp kuracağınız yerin vahşi hayvanların geçiş güzergahından uzakta olduğundan emin olmalısınız. Trekking sırasında güvenli bir şekilde kamp yapmak için düz, eşit zeminleri, korunaklı alanları tercih etmeniz önemlidir. Geçitlerin, su kaynaklarının, yalnız ağaçların ve kırılgan bitki örtüsünün yaygın olduğu yerlerde kamp yapmamalısınız.

Trekking ya da kamp denilince akla gelen ekipmanlardan biri de uyku tulumudur. Tek veya çift kişilik olarak tercih edebileceğiniz uyku tulumu seçeneklerinin kurulum ve kullanımlarının pratik olmasına özen göstermeniz önemlidir. Uyku tulumlarının fermuar açılmama riskine karşın kollardan birinin rahat hareket edebilmesi gerekir. Elyaftan yapılan uyku tulumları daha fazla sıkıştırılabilir olduğundan az yer kaplar. Aynı zamanda nemli hava koşullarında daha hızlı kuruma özelliklerinden dolayı ideal seçimler olur.

Trekking Yapmanın Faydaları

Trekking yapmanın faydaları arasında en önemli gelişimi fiziksel sağlığınızda yaşadığınızı görürsünüz. Düzenli şekilde yürüyüş yapmak, dağ yollarına tırmanmak, kayalar üzerinden atlamak gibi birçok farklı egzersizi bir arada yapmak çevikliğinizi artırır ve kondisyonunuzu geliştirir. Kapalı salonlarda kilo vermek için egzersiz yapmak yerine, açık havada trekking yapmak kulağa oldukça hoş geliyor.

Trekking yapmanın diğer bir faydası da zihinsel iyileşmedir. Doğada vakit geçirmek, temiz havayı ciğerlere çekmek, sessizliği dinlemek sizi günlük hayatın stresinden uzaklaştırır. Sosyal medya ve teknolojik aletlerin uyarıcı etkilerinden uzak vakit geçirmek belki de günümüz insanın en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri. Vahşi yaşamda vakit geçirmek hem zihninizi hem de bedeninizi rahatlatmak için şahane bir yöntemdir.

Kardiyovasküler sisteminize oldukça fazla destek sağlayan açık hava egzersizleri, kalbinize daha fazla oksijen pompalanmasına yardımcı olabilir. Kan dolaşımını iyileştirici etkisinin yanı sıra solunum sisteminin çalışmasına da katkı sağlayabilir. Tüm bu canlandırıcı ve yenileyici deneyimleri yaşamak için trekking yapmak, boş zaman değerlendirme aktiviteleri arasında ilk sıraya alınması gereken bir aktivitedir.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir makinesi nasil resetlenir teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Resetlenir?

Teknolojinin gelişmesiyle, birçok yenilik evlerimizin temel ihtiyaçlarında kullandığımız beyaz eşyalarımızda da yaşanıyor. Bu yenilikler sayesinde beyaz eşyalarımız artık…
Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Isı Pompası Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde nüfus artışı ve iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri nedeniyle öne çıkan konular genellikle enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirliktir. Dolayısıyla…
granul kahve nedir teknosa
Devamını Oku

Granül Kahve Nedir?

Kahve çekirdeklerinin bazı işlemlerden geçmesi sonrasında ortaya çıkan granül kahve, aynı zamanda da çözünebilir kahve olarak tabir ediliyor.…