Seyahate çıkmadan önce eşyalarınızı güvenle taşımak oldukça önemlidir. Bunun için size uygun bir valize ihtiyacınız olur. Peki valiz seçimi hakkında gerekli bilgiye sahip misiniz? Bu içerikte sizin için en doğru valizi seçerken dikkat etmeniz gerekenlerin tamamını öğreneceksiniz.

Valiz seçimi detaylarına geçmeden önce çok karıştırılan iki kavramın ayrımından bahsetmek gerekir. Valiz ve bavul farkı birçok insan için hala muammadır. İtalyanca bir kelime olan bavul ve Fransızca kökenli valiz arasındaki en büyük fark boyuttur. Bavul büyük ebatlı, valiz ise küçük ebatlı eşyaları taşımaya yarayan çanta türüdür.

Geçmiş dönemde valiz ve bavul bugünkü halinden çok daha farklı olduğu için tercih edilme durumları değişmiştir. Şu an valizler küçük ebatları ile kısa yolculuklarda kullanılan el çantaları, bavullar ise uzun seyahatlere uygun tekerlekli çantalardır. Geçmişte kullanılan tahta ve ağır bavullar elde taşındığı için genellikle uzun yolculuklarda eşyaların güvenle taşınması için kullanılırdı. Kısa yolculuklar için kumaş gibi hafif materyallerden üretilen basit çantalar tercih edilirdi. Plastik ve kumaştan üretilen tekerlekli küçük boy valizler ise bu durumun değişmesini sağlamıştır.

En büyük boy olan tekerlekli ürünler bavul, orta ve küçük boyutlu tekerlekli ya da tekerleksiz çantalar valiz olarak adlandırılır. Her iki kavram da birbirinin yerine sıklıkla satış sırasında da kullanıldığı için aşağıdaki seçim ipuçlarını tüm boyutlar için uyarlayarak uygulayabilirsiniz.

Valiz Seçiminde Boyut Hayati Öneme Sahip

Valiz seçimi yaparken ilk dikkat etmeniz gereken husus yanınıza almak istediğiniz eşyalardır. Uzun süreli olarak bir seyahate çıkıyorsanız birçok eşyayı içine sığdırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ilk önce büyük boyutlu ürünlere yönelerek ihtiyacınızı karşılarsınız. Kısa süreli seyahatler ya da yazlık gibi ince yapılı kıyafetler taşınacaksa orta ve küçük boy valizler sizin için uygun olur. Seyahatiniz sırasında çantanızı sık taşımanız gerekecekse küçük boyutlu kompakt bir ürün seçmek işinizi kolaylaştırır.

Valiz boyut seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken durumlardan biri seyahatin hangi taşıtla yapılacağıdır. Uçakla yolculuk yapacaksanız yanınıza alabileceğiniz kabin boy bir ürün avantajlıdır. Ayrıca havayolu firmasının size sunduğu 10 kg – 15 kg gibi düşük bagaj hakkına sahip olduğunuzda en fazla orta boy olanları tam doldurarak bu sınırı koruyabilirsiniz. Aksi halde havayolu firması fiyatlarına bağlı olarak her fazla kilogram için ek ödeme yapmanız gerekir.

Valiz boyutunu etkileyen diğer husus ise tasarımın nasıl yapıldığı olur. Sabit yapılı kumaş ve plastik türevli malzemeden üretilen modellerin alanı belli bir limite sahiptir. Körüklü ürünler ise dilediğiniz zaman genişletmek için seçenek sunar. Körüklü valizin yan fermuarlarını açarak ekstra alan kazanabilir, içinde az eşya varken körüğü kapatabilirsiniz.

Valiz boyutu seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu sahip olduğunuz fiziksel özelliklerdir. Kısa boylu, zayıf kişiler büyük boy çantaları taşımak konusunda zorluk yaşayabilir. Geniş hacimli büyük boy olanları çok fazla doldurduysanız sürüklemek, merdivenden çıkarmak tek başınıza işkenceye dönüşebilir. Tekerlekli valiz modellerinde dahi boyut ve ağırlık kişinin taşıyabileceği kapasitede olmalıdır. Bir çantanın tam dolu halinin sizi zorlayacağını düşünüyorsanız iki eliniz için de birer tane orta boy alabilirsiniz.

Malzemeler Hem Sağlamlık Hem Ağırlığı Etkiler

Valiz seçerken malzemenin önemi oldukça fazla olduğundan ilk bakılması gereken özelliklerdendir. Valizin boyutu ve malzemesi ağırlığına direkt olarak etki eder. Seyahat boyunca sizin eşyalarınızı taşıyacak olan çantayı güvenli, kaliteli ve mümkünse hafif malzemeden seçmelisiniz. Aksi halde eşya ağırlığı da eklendiği zaman taşımak ya da uçak yolculuklarında ağırlık – boyut sınırında kalmak zor olabilir. Hafif olanlar size ilk etapta kalitesiz gibi göründüğü için endişe duyabilirsiniz, fakat ürün malzemesi hafif, kaliteli ve dayanıklı olabilir.

Uzun yıllar seyahatleriniz sırasında size güvenli ve sağlam bir şekilde eşlik edecek valiz modeli arıyorsanız üretim malzemesine bakmalısınız. Kumaş ya da plastik türevi modeller “kırılmaz”, “yırtılmaz” gibi etiketlerle satılabilir. Bu durumda ürünün detaylarında malzeme ve ağırlığına dikkat etmelisiniz. Materyal olarak sert yapılı ürünler yerine yumuşak ve esneyebilir olanları tercih etmelisiniz. Esneyebilen yumuşak plastikler hacminin şişmesini ve içerisine daha fazla eşya almasını sağlar. Yumuşak yapılı modeller ayrıca esnekliği sayesinde darbe ve kırılmalara karşı dirençli olur.

Valizin ağırlığını etkileyen bir diğer konu iskeletidir. Hafif malzemeden üretilen küçük boylar büyük boylardan daha ağır olabilir. Bunun nedeni çekçek ve destek kısımlarında ağır metal ve plastik malzemenin kullanılmasıdır. Kompakt, hantal olmayan bir ürün için bu parçaların da malzemesi önemlidir. Hafif, güçlü, sağlam ve ideal boyda bir valiz seçerek tatiliniz sırasında gereksiz enerji harcamadan hareket edebilirsiniz.

Yağmurda, karda ya da ıslak zeminlerde yürümek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda en sevdiğiniz eşyaların hatta elektroniklerin bozulmasını istemiyorsanız su geçirmez tasarımları seçmelisiniz. Suya ve neme karşı dayanıklı olan malzemeler sayesinde eşyalarınız yılın dört mevsimi güvende olur. Su geçirmez valiz tercih etme şansınız yoksa bu amaçla üretilen çanta kılıfını kullanarak önlem almanız mümkündür.

Valiz ya da bavul seçerken malzeme kalitesini destekleyen unsur dikişler, fermuarlar ve kullanılan aparatlar olur. Ürünün dikişleri ne kadar sağlamsa o kadar uzun süre kullanabilirsiniz anlamına gelir. Dikişleri sorunlu olan bir çanta malzeme kalitesi yüksek olsa da elinizde taşırken parçalanmaya mahkumdur.

Taşıma Kolaylığı Sunan Modeller Avantajlı

Seyahat ederken otobüs, tren, vapur ya da uçak kullanabilirsiniz. Hangi aracı kullandığınıza bakmadan her halükarda yürüyüş mesafelerinde valizi sürüklemeniz gerekir. Mekan içerisinde, otogar ve havaalanlarında ya da taksi durağına giderken elinizde kalan çekçek tüm keyfinizi bozabilir. Bu nedenle kullanımda kolaylık sunan bir valiz modelinin ilk önce çekçek kısımlarına dikkat edilir.

Çekçek malzemesinin kalitesinden emin olsanız da boyu size uygun değilse sürüklemek hiç konforlu olmayabilir. Kısa boylu kişiler çekçek boyutunda genellikle sorun yaşamaz, çünkü çoğu valizin 2 kademeli olarak ayarlanabilir çekçekleri bulunur. 185 ve üzeri kişiler için çekçek boyutu taşıma sırasında bir sorun haline gelebilir. İdeal çekçek boyutu dik durduğunuz zaman el mesafesinin üzerinde kalan ürünlerdir. Elinizden daha aşağıda bulunan çekçek boyu yürüyüş sırasında sizi eğilmek zorunda bırakabilir. Tabi bu da henüz tatil başlamadan bel ve sırt ağrısı gibi can sıkıcı durumlar yüzünden keyfinizi kaçırır.

Seyahat sırasında kullanışlı ve konforlu bir valiz arıyorsanız şüphesiz tekerlekli modellere yönelmek gerekir. 2 tekerlekli ürünler sadece eğilerek sürüklenebilir. 4 tekerlekliler ise sadece ittirerek dik konumda hareket ettirilmeye uygundur. Bu nedenle 4 tekerlekli valizlerin 2 tekerlekli olanlardan çok daha az bir güçle hareket edebildiğini söylemek doğru olur. Ayrıca boyunuz uzunsa dik hareket ettirilen ve çekçek boyu kısalmayan 4 tekerlekli modelleri tercih etmelisiniz.

Tasarım Detaylarını Gözden Kaçırmayın

Seyahat etmek için seçeceğiniz valizin sizi yansıtmasını istiyorsanız cesur kararlar verebilirsiniz. Tasarımda estetik olduğu kadar işlevsel olan diğer nokta rengidir. Seyahat ederken otogar ya da havaalanlarında birçok insanın siyah çanta kullandığını görürsünüz. Özellikle havaalanında bagaj bandında aynı renk çantalar arasından size ait olanı bulmak zorlayıcı olabilir. Modeli seçerken sizi yansıtan bir renge karar vermeniz çantanızı hemen bulmanızı da kolaylaştırır. Hızlı ve aceleci kararlar verilen seyahatte karışıklıkları önleyebilirsiniz. Renk seçiminde standartlardan çıkamıyorsanız valiz kılıflarıyla renkli görünüm yaratabilirsiniz.

Valizlerin iç tasarımı kullanışlılık açısından büyük fayda sağlar. Bu nedenle seçim yaparken eşyalarınızı nizami istiflemeyi sağlayan ürünlere yönelmek daha iyi olur. İç cepler, fermuarlı ikinci katmanlar, gizli bölmeler ve sabitleme kemerleri gibi tasarımı kullanışlı yapan tüm detaylara dikkat edebilirsiniz. Ayrıca kumaş olanlarda dış tasarımda da ekstra cepli olanlar işlevseldir. Eşyalarınızı organize bir şekilde taşımak, aradığınıza hızla ulaşmak için iç ve dış tasarımda ekstra gözler olmasını önemsemek gerekir. Yolculukta valizden eşya almak istediğinizde her şeyi ortaya dökmeden aradığınızı bulmayı sağlar.

Kilit, şifre, adres kartı gibi aksesuarlar da bir valizin kullanışlı olmasını sağlayan tasarım detaylarıdır. Kilitlenebilir fermuarlar ya da şifresiz açılmayan kilitler eşyalarınızı güvende tutmanıza yardım eder. Ayrıca kaybolması durumunda size rahat ulaşmalarını istiyorsanız adres kartı gerekir. Valizin arka kısmında yer alan su geçirmez kaplamalı adres, iletişim ve isim-soyadı bilgisi yer alan kartlar güvenliği artırır.

Tamir Edilebilir Valiz Tercih Edin

Seyahate çıkmadan önce uzun zamandır bir köşede bekleyen ürünün zamanla paslanmış ya da fermuarı sıkışmış olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumda tam yolculuk öncesi yeni masraf yaparak yüksek ücretli valiz almak yerine tamire vermek en mantıklı seçenek olur. Önceki seyahatte kırılan, fermuarı bozulan ya da çekçek kısmı kırılan valizi garantiye göndermek gerekir. Tabi bunun için garanti sunan markaları tercih etmiş olmalısınız. Birçok valiz hasarı genellikle uygun yöntemler kullanılarak ustalar tarafından tamir edilebilir, fakat kalitesiz olanlar için durum farklıdır.

İlk seyahatte tüm parçaları elinizde kalan bir çantayı tamir ettirmeniz pek de mantıklı değildir. Oysaki sadece çekçek, tekerlek ya da fermuar kısmında sorun varsa bu hasarlar basit şekilde halledilebilir. Hatta çoğu üründe tekerlek ve çekçek kısımlarını yedek parça alarak siz bile tamir edebilirsiniz. Kırılan plastik bölümler için bir uzmandan yardım almalısınız.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Devamını Oku

İlk Kez Alacaklar İçin Robot Süpürge Markaları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler genellikle hayatımızı kolaylaştırmak için fırsatlar sunuyor. Yoğunlaşan günlük yaşantımızı teknolojik cihazlarla biraz daha rahat geçirebiliyoruz.…
termos nedir termoslarin ozellikleri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Farklı Termosların Özellikleri Neler?

Termoslar içerisine konulan sıcak veya soğuk sıvıları uzun süre boyunca herhangi bir sıcaklık değişimine uğramadan, sağlıklı şekilde koruyabilen,…
hoverboard nedir nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Hoverboard Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji geliştikçe hepimiz bilim kurgu filmlerinde kullanılan cihazların hayatımıza girmesini bekliyoruz. Büyük küçük herkesin en çok sevdiği filmlerin…