Teknoloji her yıl muhteşem bir hızla gelişmeye devam ediyor. Daha önce bilim kurgu filmlerinde görebildiğimiz ürünler artık hayatlarımızın birer parçası haline geliyor. Bu gelişmelerin en çok yaşandığı teknolojik cihazların başında ise akıllı telefonlar yer alıyor. Her yıl piyasaya sürülen akıllı telefonlar şaşkınlıkla karşılayacağımız inovasyonlarla karşımıza çıkıyor. Akıllı telefon üreticileri geliştirilen her teknolojide birbirleriyle yarışıyor ve tüketicilerin hayal güçlerinin sınırlarını zorluyor. Geçtiğimiz yıllarda ismi çok fazla bilinmeyen Çinli bir mobil telefon üreticisi olan Royole, FlexPai modelini telefonla tabletin birleşimi tarifiyle piyasaya sürmüştü ve akıllı telefon üreticilerini farklı bir rekabetin içerisinde sokmayı amaçlıyordu. Halen kullanımı ve üretimi çok yaygın olmasa da katlanabilir telefon modelleri kullanıcılar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu yazımızda katlanabilir telefon özellikleri neler anlatmaya çalışacağız.

Katlanabilir Telefon Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere katlanabilir telefon, bükülebilir ekrana sahip akıllı telefonların geneline verilen isim olarak tanımlanabiliyor. Esnek ekran teknolojisi 2000’li yılların başında bulunmuş olsa da akıllı telefonlarda kullanımı 2018 yılında gerçekleşiyor.

Katlanabilen ekran teknolojisi, akıllı telefonlarda iki farklı konsept olarak kullanılıyor. Birincisi akıllı telefonların ekranı açıldığında tablet olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Böylece cihazınız akıllı telefon olarak cebinizde küçük bir yer kaplarken, ekranını açtığınızda bir tablet olarak kullanabiliyorsunuz. İki farklı cihaza tek bir yerde sahip olabiliyorsunuz.

Katlanabilir Ekran, Bir Ekrandan Daha Fazlası

Hayatımıza giren yeni bir teknoloji olduğu için bazı kusurları olmasına rağmen ikiye katlanan telefonların bazı kullanım alışkanlıklarımızı tamamen değiştireceği söyleniyor.

Mobil cihazlarda çoklu görev yapmak oldukça zor oluyor. Uygulamalar arasında sürekli geçiş yapmak zorunda kalınıyor ve bu durumda hem ciddi vakit kayıpları yaşanıyor hem de işleri zorlaştırıyor. Ancak katlanabilir telefonlarla bu durum tarihe karışıyor. Katlanan telefonların çoklu görev özelliği sayesinde aynı ekranda hem navigasyon hem de mesajlaşma uygulamasını açabiliyorsunuz ya da telefonunuzda bir yazı okurken açacağınız not defteri uygulaması ile aynı anda notlar alabiliyorsunuz. Samsung katlanan telefonlarda bu çoklu görev üç uygulamaya kadar çıkmış görünüyor. Yani aynı anda üç uygulamayı çalıştırıp ekranda yönetebiliyorsunuz.

Bütün bunlar katlanabilen telefonların mini bir dizüstü bilgisayar performansına yaklaştığını gösteriyor. Ancak bu, telefonunuzu ve tablet ya da dizüstü bilgisayarınızı hangi amaçlarla kullandığınıza göre değişiklik gösteriyor.

Dünyada mobil veri trafiğinin büyük çoğunluğuna sahip olan Youtube da katlanabilir telefonlara özel bir güncelleme yapmak için çalışıyor. Çünkü akıllı telefon teknolojisi sürekli geliştikçe Youtube uygulamasının kullanıcı sayıları da hızla artıyor. 5G teknolojisinin gelişi ve katlanabilen telefonlara geçişle birlikte bu hızın daha da artması bekleniyor.

Katlanan telefon ekranının en büyük özelliği çoklu görev gerçekleştirmesi olmuyor. Aynı zamanda akıllı telefonlara göre iki katı daha geniş ekran imkanı sunuyor. Böylece yaptığımız işleri daha rahat yapabiliyor aynı zamanda oynadığımız oyunlardan ya da izlediğimiz videolardan aldığımız keyfi katlayabiliyoruz.

Özellikle oyun geliştiriciler katlanabilir telefonların kullanımı yaygınlaştıkça daha iyi bir oyun deneyimi için tüm oyunlarını bu ekranlara göre yeniden güncelliyor olacaklar.

Ayrıca elektronik kitap okumayı seviyorsanız katlanabilir telefonların ekranı içe doğru kıvrıldığında gerçek bir kitap görünümüne sahip oluyor. Kitap olarak tutulmaya ve okunmaya mükemmel bir şekilde uyuyor.

Selfie Kameralarına Veda Ediyoruz

İkiye katlanan telefonlarla birlikte artık selfie kamerası da denilen bir ön kameraya ihtiyaç kalmıyor. Ana kamera telefonun kapalı ya da açık olmasına göre hem ön hem de arka kamera işlevini rahatlıkla görebiliyor. Tek bir merceğe odaklanan gelişmeler sayesinde katlanabilir telefonların ilerleyen modellerinde muhteşem bir fotoğraf gücüne erişmesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra bazı katlanabilir telefon modellerinde ise her yüzeyde bir kamera bulunuyor. Bu sayede telefon hangi konumda olursa olsun fotoğraf çekebilmeniz amaçlanıyor. Eğer telefonunuzdan fotoğraf çekmeyi seviyorsanız katlanabilir telefonlarda çok fazla alternatifiniz bulunuyor.

Katlanabilir Telefonların Pil Gücü Nasıl Etkileniyor?

Tüm mobil cihazların en büyük problemleri arasında yetersiz pil ömrü bulunuyor. Özellikle akıllı telefon üreticileri her yeni model ve yazılımda pil ömrünü geliştirmeye çalışıyor olsa da, mobil cihaz kullanımı sürekli olarak arttığı için bir çözüm olmuyor.

Aynı sorun katlanabilir telefonlar için de geçerli oluyor. Katlanan telefonlar şu anda normal bir akıllı telefonun pil ömrüne sahip olarak üretiliyor. Ancak telefonu açtığımızda daha büyük bir ekran kullanmış oluyoruz ve telefonun pil tüketimi normal telefonlara göre daha fazla oluyor. Bu nedenle katlanabilir telefonları sürekli olarak şarj etmeniz gerekiyor.

Eğer bir katlanabilir telefon almayı düşünüyorsanız yanında bir hızlı şarj kiti ve bir powerbank almanız cihazınızı kullanırken aldığınız keyfin yarıda kalmamasını sağlıyor.

Yeni Telefon Sunumlarına Heyecan Geliyor

Artık yeni akıllı telefonlar eskisi gibi heyecan vermiyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar her yıl piyasaya çıkacak olan akıllı telefonun özelliklerinin ve yeni geliştirilen teknolojinin canlı yayında tanıtımı yapılıyordu. Dünyada ciddi bir kitle de bu canlı yayınları takip ediyordu.

Ancak son yıllarda piyasaya sürülen yeni modellerde çok belirgin bir gelişme gerçekleşmiyor. Yapılan geliştirmeler hep mevcut teknolojiyi biraz daha ilerletmek üzerine kurulu ilerliyor. Telefonların şekillerinde bile son zamanlarda bir değişiklik olmuyordu.

Katlanabilir telefonların piyasaya çıkışı yeni bir teknoloji olarak akıllı telefon kullanıcılarını oldukça heyecanlandırıyor. Bunun üzerine eklenecek her yeni geliştirme büyük bir tepki alabilecek durumda bulunuyor. Katlanan telefonlar sektöre yeni bir heves ve heyecan getiriyor ve tüm üreticiler bu teknolojinin geliştirilmesi ya da uygulamaların uyumlu hale gelmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Katlanabilir Telefonlar Dayanıklı mı?

Ekranı ikiye katlanan telefonların geleneksel akıllı telefonlarımıza göre iki konuda daha dayanıksız olduğu görülüyor.

Bunlardan ilki suya karşı dayanıklılık konusu oluyor. Akıllı telefon üreticileri son yıllarda çıkardıkları yeni modellerini suya daha dayanıklı olarak üretmek için çalışıyor. Suyun altında çok uzun süreler kaldığında eskisi gibi çalışmaya devam etmeyi sağlayamasalar bile tamamen bozulması engellenebiliyor. Kaza sonucu suyla temaslarda ise artık çok iyi sonuçlar elde ediliyor.

Ancak katlanabilir telefonlarda suya karşı dayanıklılık konusunda herhangi bir bilgi verilmiyor. Suya ve toza karşı dayanıklılık konusunda bilgi veren uluslararası standartlardaki dereceler katlanan telefonlarda yer almıyor. Bundan dolayı suya karşı dayanıklı olmadığı söyleniyor.

Bir diğer noktada ise katlanabilir telefon ekranlarının diğer telefonlara karşı dayanıklı olmadığı konusu geliyor. İlk katlanan telefonların ekranları plastik olarak üretiliyordu. Bu da onları çizilmelere karşı oldukça dayanıksız hale getiriyordu. Samsung yeni ürettiği katlanabilen telefonların ekranlarında ultra ince cam kullanmaya başlayınca dayanıklılığı biraz daha artırmayı başarıyor. Ancak yine de geleneksel akıllı telefonların dayanıklılığına ulaşamıyor.

Normal akıllı telefonlarınızı beton gibi sert bir zemine düşürdüğünüzde genellikle birkaç çizikle kullanmaya devam edebilme şansınız bulunuyor. Ancak katlanabilir telefonlarda bu şans pek mümkün görünmüyor.

Ayrıca katlanabilen menteşeler de çok fazla toz ve kir tutuyor. Bu tozlar biriktiğinde cihazlara zarar verebiliyor. Katlanan telefon, çok yeni bir teknoloji olduğu için henüz bu durum engellenemiyor. Ancak Samsung tarafından yapılan açıklamada son üretilen menteşelerin bunu önleyecek şekilde tasarlandığı belirtiliyor.

Eğer bir katlanabilir akıllı telefon almayı düşünüyorsanız tüm veriler, ne olursa olsun normal kullandığınız telefonlardan çok daha dikkatli kullanmanız gerektiğini gösteriyor.

Katlanabilir Telefonların Avantajları Neler?

Katlanabilir telefonların geleneksel akıllı telefonlara göre sahip olduğu en belirgin avantaj, ekran büyüklüğü konusunda oluyor.

Akıllı telefon teknolojisindeki gelişmeler normal bilgisayarlardan üretilen içerikleri daha iyi ve daha fazla tüketmemizi sağlıyor. Üreticiler her yeni modelde ekran büyüklüğünü bu nedenden dolayı artırıyor. Kullanıcılar da ekranların sürekli olarak büyümesini memnuniyetle karşılıyor. Yapılan karşılaştırmalar akıllı telefon ekranlarının son 10 yılda iki kadar büyüdüğünü gösteriyor.

Her ne kadar kullanıcılar büyük ekranda içerik tüketmekten memnun görünseler ve o telefonları daha çok satın alsalar da, çoğunluğu büyük telefon taşımaktan dolayı oldukça rahatsız olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmaların sonucunda bu bilgi ortaya çıktığı için son üretilen akıllı telefonlara daha büyük ekran sığdırabilmek için çerçeveler küçültülmeye çalışılıyor. Böylece cihazın boyutu büyümeden ekran büyümüş oluyor.

Katlanabilir telefonlar, mevcut boyutları koruyarak ekranların iki katı kadar büyümesini sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde daha büyük telefonlar taşımak zorunda kalmadan çok daha büyük ekranda içerik tüketme imkanına sahip oluyoruz.

Yukarıda katalabilir telefonlar hakkında mümkün olduğunca bilgiler vermeye çalıştık.

Siz de kendinize en uygun telefon modellerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
xiaomi telefonlarda bilinmeyen ozellikler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Telefonlarda Bilinmeyen Özellikler

Markası ne olursa olsun yeni bir akıllı telefon aldığınızda özelliklerinin hepsini kullanabilmeyi bekliyorsunuz. Ancak her akıllı telefonun pek…
xiaomi cep telefonlarini yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Cep Telefonlarını Yakından Tanıyın

Teknolojik cihazlar günümüzde çok hızlı gelişiyor. Bu gelişmelerin en büyüğü cep telefonlarında yaşanıyor. Hiç bir zaman yanımızdan ayırmadığımız…
akilli saat nasil sarj edilmeli teknosa
Devamını Oku

Akıllı Saat Nasıl Şarj Edilmeli?

Son dönemde yaşanan gelişmelerin büyük çoğunluğu giyilebilir teknolojik cihazlar üzerine yapılıyor. Bu cihazlar arasında şu anda en popüler…
oppo a15 telefonu yakindan taniyalim teknosa
Devamını Oku

Oppo A15 Telefonu Yakından Tanıyalım

2020 yılını yoğun geçiren akıllı telefon markalarının başında Oppo geliyor. Her zevke ve bütçeye hitap edecek şekilde farklı…