Son yıllarda akıllı telefon pazarına da giriş yapan Google, bu konuda güncel gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Samsung, Motorola ve Huawei gibi akıllı telefon üreticilerinden sonra Google’ın da Pixel Fold telefonlarıyla katlanabilir telefon sektörüne giriş yapmak istediği söyleniyor. Bu yazımızda Google Pixel Fold hakkında merak edilenlere açıklık getirmeye çalışacağız.

Google Pixel Fold Ne Zaman Çıkacak?

Google her yıl geleneksel olarak amiral gemisi telefonunu sergilediği Pixel lansmanını Ekim aylarında gerçekleştiriyor. Bu yıl Pixel 6 telefonuna ek olarak Pixel 6 Pro’nun da lansmanının yapılması bekleniyor.

Ayrıca Google ile ilgili sızan haberlere göre Pixel Fold telefonları için 2021 sonlarında ya da 2022 yılı başlarında bir lansman yapılması planlanıyor. Yani söylendiği gibi 2021 yılının son çeyreğine yetişmesi durumunda Ekim ayı lansmanında Google’ın, iki yeni telefonunun yanında üçüncü modelini de sergileme ihtimali bulunuyor.

Google, Pixel 6 ve Pixel 6 Pro lansmanı için hazırladığı son ön izleme videosunda Pixel Fold’dan hiç bahsetmiyor. Bu durum katlanabilir telefonun 2022 yılının başında piyasaya çıkacağı iddiasını güçlendiriyor. Bu beklentiye sahip olanlar Pixel 6 ve Pixel 6 Pro lansmanında Pixel Fold’un da ilk duyurusunun yapılacağını düşünüyor.

Android 12 Beta sürümünde Google’ın, Pixel Fold’a birçok atıfta bulunduğu görülüyor. Bu durum, Google’ın yakın zamanda katlanabilir telefonunu piyasaya süreceğinin işaret olarak lanse ediliyor.

Google Pixel Fold Tasarımı Nasıl Olması Bekleniyor?

Google Pixel Fold katlanabilir telefonun nasıl bir tasarıma sahip olacağı, şirketin katlanabilir cihazlarla ilgili yapmış olduğu birden fazla patent başvurusuna göre tahmin edilmeye çalışılıyor. Ancak Google tarafından yapılan patent başvurularının arasında tek bir menteşe üzerinde ikiye katlanan telefonlar olduğu gibi iki menteşe üzerinde üçe katlanan cihazlar da bulunuyor. Bu nedenle Pixel Fold telefonların tam olarak nasıl bir tasarıma sahip olacağı bilinmiyor.

Ancak Google’ın çalışmalarının Galaxy Z Fold 3 ile aynı boyutlarda bir telefon üzerine olduğu düşünülüyor. Bu söylentileri destekleyen en büyük kanıtın Google’ın katlanabilir OLED paneller için Samsung ile yaptığı anlaşma gösteriliyor.

Bilindiği gibi Samsung, dünyanın önde gelen ekran üreticileri arasında yer alıyor. Apple da dahil olmak üzere rakipleri tarafından üretilen tüm telefonların ekranları Samsung tarafından üretiliyor. Ortaya çıkan rapora göre Google’ın Samsung’a 7,6 inç büyüklüğünde ekran sipariş ettiği söyleniyor. Bu ekran yakında çıkacak olan Samsung Galaxy Z Fold 3 ile aynı boyuta sahip oluyor.

Bu bilgilere ek olarak Samsung’un kendi yeni katlanabilir telefonlarında kullanmaya başladığı çok önemli bir bileşen olan ultra ince cam katmanın aynısını Google için de kullanacağı belirtiliyor. Ayrıca ekranda LTPO teknolojisinin de yer alacağı, yani ekranların 120 Hz yenileme gücüne sahip olacağı söylentiler arasında yer alıyor.

Google Pixel 5’in tasarımından yola çıkan bazı sosyal medya fenomenleri Pixel Fold’un kamera diziliminin aynı şekilde olacağını söylüyor. Ekranın normal telefon modundayken yani katlandığında dışarıda ayrı bir ekrana daha sahip olması ve telefonun içe doğru katlanabilir olması bekleniyor. Telefon açıldığında ise Galaxy Z Fold telefonlarda olduğu gibi bir tablet görünümü alacağı belirtiliyor.

Google Pixel Fold telefonun tasarım beklentileri göz önüne alındığında telefonun tıknaz bir yapıya sahip olacağı düşünülüyor. Samsung, Galaxy Z Fold 3 ile daha zarif bir tasarım sunacağı beklentisinin yanında bu tasarım biraz geride kalıyor. Ancak Google, donanım olarak en yeni tasarımı zorlama konusunda ön saflarda yer almıyor. Pixel Fold’un ilk katlanabilir modeli olacağı düşünüldüğünde gelecek modeller için umut verici görünüyor.

Google Pixel Fold’un Hangi Özelliklere Sahip Olması Bekleniyor?

Google Pixel Fold’un tasarımı hakkında ne kadar az bilgi bulunuyorsa özellikleri konusunda daha da az bilgi yer alıyor. Bununla birlikte, daha önceki Pixel telefonların en iyi kamera özelliklerine sahip olan telefonlar olduğu düşünüldüğünde Pixel Fold’un da aynı şeye vurgu yapması ve gelişmiş kamera donanımına sahip olması bekleniyor.

Gelişmiş kamera özellikleri olarak telefonda çok fazla lens olması beklenmiyor. Çünkü Google, Pixel telefonlarında da çok fazla lens koymuyordu. Bir ana lens kamera ve bir ön kamerayla çok geniş kapasitede fotoğraflar çekilebiliyordu. Ancak Pixel Fold’un tasarımına bağlı olarak birkaç lens daha eklemesi bekleniyor. Bu lenslerde de daha önce olduğu gibi en iyi fotoğrafları çekebilmek için en iyi yazılımı kullanmaya odaklanıyor.

Pixel Fold’un işlemcisi için Google’ın kullanabileceği birkaç farklı seçenek bulunuyor. Mevcut katlanabilir telefonlarda piyasadaki en güçlü mobil işlemciler kullanılıyor. Ancak bu durum telefonun maliyetini oldukça artırıyor. Bu nedenle Pixel Fold’un en son geliştirilen Snapdragon 888 işlemcisine sahip olması durumunda fiyatının da yüksek olması bekleniyor.

Google normalde orta segment kullanıcılara hitap etmek istediği için amiral gemisi telefonlarında daha mütevazı işlemcileri tercih ediyor. En son piyasaya sürülen Pixel 5, Snapdragon 765G işlemciye sahip olarak üretiliyor. Pixel Fold için de aynı yöntem uygulanırsa kullanıcıları için çok çekici olmayacağı düşünülüyor. Bu konuda en son Motorola’nın Rarz modeli için güçlü bir işlemci kullanmak yerine Snapdragon 710 işlemciyi kullanması örnek olarak gösteriliyor.

Pixel Fold için ortaya atılan bir diğer iddia da, Google’ın geliştirilmiş yapay zeka teknolojisini ve makine öğrenme sistemini kullanacağı konusunda oluyor. Bu durum Pixel Fold modeli için önemli bir avantaj oluşturuyor.

Google Pixel Fold Yazılımı Nasıl Olacak?

Pixel Fold, Google’ın kendi ürettiği ilk katlanabilir telefon olsa da, katlanabilir cihazlara çok uzak durmuyor. Kendi uygulamalarını ve yazılımlarını katlanabilir ekranlar için optimize etmeye devam ediyor. Bu konuda Samsung ile yakın bir şekilde çalışıyor.

En son Android 11, sunduğu birçok özelliğinin yanında katlanabilir cihazlara uyumlu olmasıyla öne çıkıyordu. Uygulama üreticilerinin yazılımlarının telefonun menteşesinin konumuna bağlı olarak ayarlanmasına olanak sağlaması Google’ın Pixel Fold’u geliştirmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.

Hem Pixel Fold hem de Android 12 ile ilgili daha fazla bilgi ortaya çıktıkça, çoklu görev yapma ve katlanabilir cihazların benzersiz tasarımından en iyi şekilde yararlanmayı amaçlayan yazılım özelliklerinin de belli olacağı görülüyor.

Google Kendi Çiplerini Üretmeye Başlıyor

Google’ın Pixel cihazları için kendi çiplerini üretmeye başladığına dair söylentiler doğru çıkıyor. Google Tensor, Google’ın kendi telefonları için ürettiği ilk şirket içi çip olarak piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Bu sayede Google Asistan’ın daha iyi bir performans sergilemeye başlayacağı ve gelişmiş konuşma tanıma yeteneklerinin olacağı düşünülüyor. Ayrıca yapay zeka ve makine öğrenme teknolojileriyle çok daha fazla özellik sunması beklentiler arasında yer alıyor.

Google’ın kendi blog sayfasında yayımladığı bir içerikte, Tensor ile her zaman hayal ettikleri Google telefonları artık yapabilecekleri belirtiliyor. Pixel 6 ile birlikte daha kişiselleştilmiş bir telefon deneyimi sunulacağı ve yeni güvenlik çekirdeği ile iyi bir güvenlik katmanı yaratılacağından bahsediliyor.

Telefonların kamera özelliğinin de Tensor çiplerinde kullanılan yapay zeka ile DSLR benzeri fotoğraflar ortaya çıkarması bekleniyor. Telefonların hızı artarken pil ömründe de önemli ölçüde bir artış yaşanılacağı belirtiliyor.

Yeni çipin Pixel 6 ve Pixel 6 Pro için kullanılacağı söylense de, Google’ın bir diğer amiral gemisi olması beklenen Pixel Fold telefonlarda da kullanılacağına dair söylentiler yayılmaya devam ediyor.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
cep telefonu uyku kacirir mi teknosa
Devamını Oku

Telefon Uyku Kaçırır mı?

Gelişen teknolojinin kaçınılmaz bir sonucu olarak cep telefonlarımızı bir an olsun yanımızdan ayırmıyoruz. Akıllı telefonların sadece sahip olduğu…
xiaomi mi note 10 ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Mi Note 10 Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi Note 10, üst segment özellikleri içerisinde barındıran orta segmentteki bir akıllı telefon olarak dikkatleri üzerine çekiyor.…
oppo a15 telefonu yakindan taniyalim teknosa
Devamını Oku

Oppo A15 Telefonu Yakından Tanıyalım

2020 yılını yoğun geçiren akıllı telefon markalarının başında Oppo geliyor. Her zevke ve bütçeye hitap edecek şekilde farklı…
iPhone SE ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

iPhone SE Özellikleri

Apple, iPhone SE modeli yenilenmiş özellikleriyle yeniden piyasaya sürüldü. İlk SE modelinden farklı bir görünüşe sahip gibi duruyor…
iphone nasil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

iPhone Nasıl Sıfırlanır?

iPhone telefonumuz zaman zaman donabiliyor ya da bazı beklenmedik hatalar verebiliyor. Bu tarz durumları düzeltmenin çaresi bazen fabrika…