Taze pişmiş ekmek gerçekten çok lezzetli oluyor. Bir ekmeğin üzerindeki altın rengi kahverengi bir kabuğun çıtırtısı ve içinden çıkan buhar görüntüsü herkesi cezbediyor. Evde kendi ekmeğinizi yapmanın en güzel yanlarından biri, içinde ne olduğunu tam olarak bilmeniz oluyor. Pandemi günlerinde birçok insan evde daha fazla zaman geçirirken, un ve su gibi basit malzemeleri gerçekten büyülü bir ürüne dönüştürmek için zaman harcıyor. Bu yazımızda evde ekmek nasıl yapılır anlatmaya çalışacağız.

Teknoloji sayesinde ekmek yapma makineleri ile evinizde ekmek yapabileceğiniz gibi, kendiniz yoğurarak fırınınızda da ekmek yapabilirsiniz.

Evde ekmek pişirmek, mevcut malzemeleri doğru kullanmanın en iyi yollarından biri. Sosyal mesafeden uzaklaşırken lezzetli bir şeyler yapmanın zevkli bir yolu. Hamur yoğurmak aynı zamanda harika bir stres atma şekli. Şu stresli günlerde pek çok insanın rahatlayabileceği bir aktivite. En iyi ekmekler genellikle en basit türdekiler oluyor. Basit bir başlangıç için gereken tek şey dört temel malzeme. Bunlar un, su, tuz ve maya (aktif kuru maya, hazır maya ve yaş maya) ancak istenen sonuca bağlı olarak her birinin türü ve ölçüsü değişebiliyor. Peki o halde evde kolay ekmek nasıl yapılır?

Sıfırdan ekmek yapmak çok basit bir işlem olsa da, herhangi bir ekmeği yaparken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var. Evinizde en güzel ekmeği nasıl yapacağınızla ilgili ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.

Kaliteli Malzemeler Satın Alın

Ev ekmeği nasıl yapılır diye düşünürken en iyi, en lezzetli ekmeğin en iyi malzemelerle yapılabileceği ile başlayabiliriz. Yüksek kaliteli unu ve mayayı tercih edin. Tüm malzemelerin son kullanma tarihlerini geçmediğinden emin olun. Beyaz ekmekler için, ağartılmamış çok amaçlı un veya tercihen organik ekmek unu kullanabilirsiniz.

Ilık Su Kullanın

Mükemmel bir kabarma için ekmeğiniz sadece ılık suya tabi tutulmalı. Bu da mayanın, ne sıcak ne de soğuk olan, ancak 43-46 derece arasında bulunan suda çözülmesi gerektiği anlamına geliyor. Su çok soğuksa mayayı etkinleştirmiyor ve çok sıcaksa mayayı pişirip hareketsiz bırakıyor. Suyun sıcaklığı içerisinde parmağınızı tutacak kadar olmalı. Bir veya iki dakika sonra karışım, daha kalın, köpüklü bir doku almaya başlamalı. Kabarcıklı ve kıvamlı ise, maya uygun şekilde aktive oluyor ve fırına gitmeye hazır oluyor demektir. Kendi kendine aktive olan maya kullanıyorsanız, mayayı una eklemeden önce etkinleştirmeniz gerekmez.

Un ve Tuzu İyice Karıştırın

Kaseniz tüm ununuzu ve suyunuzu bir arada tutacak ve tercihen sağlam bir tahta kaşıkla rahatça karıştıracak kadar büyük olmalı. Alternatif olarak, hamuru elektrikli bir karıştırıcıda karıştırabilirsiniz. Hamuru karıştırmak, bir ekmeği yapmanın önemli bir aşamalarından biri oluyor.

Yoğurun

Hamuru iyice yoğurmayı unutmayın. El ile yoğuruyorsanız, en az 10 dakika malzemelerin homojenize dağılmasını sağlamalısınız. Hamurunuzun pencere testini geçmesi gerekir. Hamurun küçük bir kısmını alın, düzleştirin ve gerin, ince bir tabaka halinde tezgaha yayın. Yaptığınız hamur bu işlem sonrası yırtılmamalı veya kırılmamalı. Bir pencere camından gördüğünüz gibi hamurun içini görebilmelisiniz. Elektrikli ev aletleri içerisinde önemli bir yeri olan hamur yoğurma makinelerini de hamurunuzu yoğurmak için tercih edebilirsiniz.

evde ekmek yapmak teknosa

Sabırlı Olun

Hamur kabarırken ve ekmek pişirilirken bazı dinlenme ve bekleme dönemleri olabiliyor. Bu nedenle hamura mayalanması için vakit verin ve sabırlı olun. Hamurları hava almayacak bir biçimde oda sıcaklığında en az 1 saat dinlendirin. Hamur mayalandıkça kıvamı güzelleşecektir. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika kapattıktan sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

Yapımı Kolay Bir Tarifle Başlayın.

İlk zamanlarda kocaman köy ekmekleri pişirmeye, ekşi mayalı ekmekler yapmaya çalışmayın. Zor ekmekler ilk aşamada istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Bu nedenle klasik ekmeklerle başlayın. Ev ekmeği tarifi olarak basit olanları öncelikli uygulayın.

Bu yazımızda mümkün olduğunda evde kolay ekmek nasıl yapılır anlatmaya çalıştık.

Bu kadar yorgunluğa katlanmak istemiyorsanız bir ekmek yapma makinesi de tercih edebilirsiniz.

En iyi ekmek yapma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kahve nerede yetisir teknosa
Devamını Oku

Kahve Nerede Yetişir?

Kahve, günümüz dünyasında hemen herkes için vazgeçilmez içeceklerin başında geliyor. Sabahları uyandığımızda bir fincan kahve içmeden kendimize gelemiyoruz.…