Daha birkaç yıl öncesindeki teknolojik cihazlara bugün eski teknoloji olarak bakılıyor. Çok kısa süre önce geliştirilen ürünler şekil değiştirerek daha modern hale geliyor. Bu teknolojik gelişmelerin en çok yaşandığı ve son yıllarda hızlandığı cihazların üst sıralarında televizyonlar yer alıyor. Bu yazımızda eski televizyon markaları hakkında bilgiler paylaşacağız.

Türkiye’ye geldiği ilk yıllardan itibaren televizyona hep ailenin bir üyesiymiş gibi bakılıyordu. Evin en güzel köşesine yerleştiriliyor ve her akşam ailece karşısında eğlenceli saatler geçiriliyordu. Televizyonların kullanılmadığı saatlerde üzerine mutlaka annelerimizin elleriyle ördüğü danteller seriliyor ve akşamları o danteller kaldırılıyordu. 80’li yıllarda her evde televizyon bulunmadığı için televizyonu olan evlere akşamları misafirliğe gidiliyor ve hep birlikte diziler ya da sinema filmleri izleniyordu. Televizyon kullanımı her evde yaygınlaştıktan sonra bile uzunca bir süre bu adet çoğu aile tarafından devam ettiriliyordu. Teknolojinin bu kadar hızlı gelişmediği 2000’li yılların başlarına kadar evlerde tüplü televizyonlar bulunuyordu. Tüplü televizyon teknolojisinde görüntünün ekrana yansıması vakumlu büyük bir tüp aracılığıyla oluyordu. Bu tüp, televizyonun cam yüzeyine elektrik vererek görüntünün oluşmasını sağlıyordu. Bu nedenle ismi tüplü televizyon olarak geçiyordu. 2000’li yılların başında geliştirilen teknolojiyle LCD televizyonlar ve Plazma televizyonlar piyasada yer alıyordu. Ancak her teknolojik üründe olduğu gibi yeni geliştirilen teknolojinin fiyatı çok yüksek olduğu için insanların çoğu bir süre daha tüplü televizyon kullanmaya devam etmek zorunda kalıyordu. O yıllarda bulunan eski televizyon markalarının bir kısmı teknolojik gelişmelere ayak uyduramayıp ortadan kaybolurken bir çoğu yeni gelişmeleri hızlı bir şekilde karşılayarak marka yolculuklarına bugün de devam ediyorlar.

Saba Televizyon

Eski televizyon markaları içerisinde ilk sırayı Saba alıyor. 90’lı yıllarda reklamlarında futbolcuları oynatmasıyla gündeme gelen Saba Televizyonlar, 1923 yılında Almanya’da radyo üreticisi olarak kuruluyor. En fazla satış yapan radyo üreticisi olan marka, 1951 yılında ilk televizyonlarını üretmeye başlıyor. 80’li yıllarda ise dünyaca ünlü televizyon üreticileri arasına giriyor.

Kurulduğu yıllardan itibaren teknoloji öncüsü olmak için çabalayan Saba, televizyon teknolojisinde LCD TV setini piyasaya ilk süren marka olarak da biliniyor. Günümüzde LED televizyonların yanı sıra ürettiği Smart TV’lerle de hala piyasada kalmaya devam ediyor. Marka daha çok Avrupa pazarında ürünlerini sergiliyor.

Telefunken Televizyon

Eski televizyon markaları içerisinde Telefunken de önemli bir yere sahip. Telefunken, son yıllarda yüksek Alman teknolojisine sahip televizyon markası olarak biliniyor. 1900’lü yılların başında hem ordu hem de siviller için ürettiği radyo ve elektronik cihazlarla piyasanın önemli oyuncuları arasında yer alıyordu.

Marka, kurulduğundan beri yıllar içerisinde birçok farklı elektronik cihazda öncü olarak ilerliyor. 1960’lı yılların başında bugün hala kullanılmaya devam eden PAL renkli televizyon sistemini geliştirmesi şirketin en büyük başarılarından biri olarak görülüyor.

Günümüzde hala yüksek kaliteli televizyon üreterek marka yolculuğuna devam ediyor. Her dönemde görüntü kalitesini artırmaya devam ederken birçok fonksiyonla donattığı şık tasarımlı Smart televizyon modelleriyle kullanıcılarına hep daha fazlasını vadediyor. Ayrıca Telefunken çok geniş olan ürün yelpazesi özelliğini korumaya devam ediyor. Böylece her türlü kullanıcısının ihtiyaçlarına çözüm üretiyor.

Arçelik Televizyon

Arçelik, 1955 yılında Türkiye’nin ilk beyaz eşya üreticisi olarak marka hayatına başlıyor. Ürettiği dayanıklı beyaz eşyalar ve yaygın servis ağı ile kullanıcılarına en iyi müşteri deneyimini sunmaya devam ediyor.

Kurulduğu yıllardan itibaren teknolojik gelişmelere önem veren marka, şu ana kadar yaptığı 300’ün üzerindeki patent başvurusuyla Türkiye’nin en fazla patent başvurusu yapan markalarının başında geliyor. Ayrıca sahip olduğu patent sayısıyla Avrupa’nın da ilk dört şirketi arasında yer alıyor.

Teknolojik gelişmelere önem verdiği için bugün hala televizyon üretiminde var olan Arçelik, ürettiği televizyonları en son teknolojiyle donatmaya devam ediyor. Kullandığı OLED ekranlar ile görüntü kalitesi bakımından olağanüstü çözünürlüğe ulaşıyor. Aynı zamanda Smart TV’ler ile muhteşem eğlence olanaklarını bünyesinde barındırıyor.

Çok geniş ürün yelpazesi olan Arçelik televizyonlar hem teknolojik özellikler hem de bütçe bakımından herkese hitap etmek istiyor. Yurt içi ve yurt dışında farklı birçok markayı bünyesine katıyor ve ihracat anlamında Türkiye’nin önemli değerleri arasındaki yerini koruyor.

Vestel Televizyon

Türkiye’nin bir başka önemli beyaz eşya ve tüketici elektroniği şirketlerinden biri olan Vestel, 1984 yılında üretimlerine başlıyor. Kurulduktan sonra yurt içi ve yurt dışında yaptığı anlaşmalar ve satın almalar sonrasında birçok markayı bünyesinde barındıran küresel bir şirket grubu haline geliyor. Vestel Avrupa televizyon pazarının lideri olarak biliniyor.

90’lı yılların ortalarında uzaktan kumandalı televizyonları için yaptığı yaratıcı reklamlarla o dönem sıkça adından söz ettiriyordu. Bugün gelinen noktada ise sadece görüntü teknolojisi değil aynı zamanda yazılım teknolojisindeki gelişmeleri de hızlı bir şekilde takip eden Vestel televizyonlar, Smart TV modelleriyle kullanıcılarına saatler boyunca kesintisiz eğlenebilecekleri cihazlar sunuyor.

Teknolojik altyapısının ve büyüleyici donanım özelliklerinin yanında zarif ve kullanışlı tasarımlarıyla da beklentileri karşılıyor. Geniş ürün çeşitliliği sayesinde her kesimin televizyon ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

JVC Televizyon

1927 yılında Japonya’da kurulan JVC, Japonya’nın ilk televizyon tanıtımını ve ilk VHS video kaydedici cihazları geliştirmesiyle tanınıyor.

“Elektronikte üstün Japon teknolojisi” sloganıyla Türkiye pazarında kendine yer bulan JVC, Japon markası olduğunu reklamlarında kullandığı imgelerle sürekli vurgulamayı ihmal etmiyordu. 90’lı yıllarda Japonya, elektronik cihaz teknolojisinde dünyanın oldukça ilerisinde bulunuyordu. Bu nedenle girdiği her ülke pazarında bu özellik daha çok öne çıkartılıyordu.

JVC, televizyonlarını piyasaya sunduğu ilk günden bugüne kadar geliştirmeye sürekli devam ediyor. Günümüzde ürettiği Smart TV’ler ve yüksek görüntü kalitesine sahip televizyonlarla piyasada kendine yer bulabiliyor. Televizyonların yazılım anlamında geliştirilmesinin yanı sıra tasarım olarak da zamanın ruhundan kopmuyor. Her türlü yaşam tarzına uyumlu geniş ürün yelpazesiyle her kesime hitap etmek için çalışıyor.

eski televizyonlar teknosa

Nordmende Televizyon

Eski televizyon markaları içerisinde bir diğer başlık Nordmende oluyor. Nordmende markası 1923 yılında Almanya’da ev elektroniği üreticisi olarak kuruluyor. Savaş yıllarında üretim tesisleri bombalandığı için kapatılmak zorunda kalsa da, ikinci dünya savaşı sonrasında yeniden açılarak kısa sürede Almanya’nın en önde gelen televizyon üreticilerinden biri haline geliyor. Özellikle 1970’li yıllarda televizyon teknolojisinde yenilikçi hamleler geliştiriyor ve ahşap dış yapısındaki televizyon tasarımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Sonraki yıllarda işler Nordmende için pek yolunda gitmiyor ve Fransız şirkete satılarak ismi Thomson olarak değiştiriliyor. 2000’li yılların başında tekrar Nordmende ismiyle televizyon üretmek için harekete geçen marka, gelişen teknolojiye ayak uyduramayınca istediği üretimi yapamıyor ve televizyon pazarından vazgeçiyor. Ardından İrlandalı KAL Grubu tarafından satın alınan şirket İrlanda için yeniden beyaz eşya üretmeye başlıyor.

1970’li ve 80’li yıllarda yenilikçi teknolojileriyle televizyon piyasasında söz sahibi olan Nordmende, teknolojinin hızlı geliştiği 2000’li yıllara ayak uyduramadığı için eskiden hayatımızda olup günümüze kadar devam etmeyen televizyon üreticileri arasında yer alıyor. Günümüzde hala Nordmende markalı televizyonlar piyasada bulunsa da üretilen modeller teknolojinin bir hayli gerisinde görünüyor.

Philips Televizyon

1891 yılında Hollanda’da kurulan Philips markası ilk ürünleri olarak ampul üretimiyle hayatına başlıyor. Ardından yıllar içerisinde tüketici elektroniği anlamında hemen her ürünün üretiminde yer alıyor.

1950’li yıllarda televizyon pazarına da giren Philips, 1980’li yıllarda renkli televizyonlarla Türkiye piyasasında yerini alıyor. O yıllarda ülkenin seçkin markalarından biri olarak görülüyor ve Philips televizyonların sunduğu deneyim ayrı tutuluyordu.

Philips, çok çeşitli elektronik ürünlerin üretimini yaptığı için teknolojik gelişmelere en kolay ayak uyduran markalar arasında yer alıyor. Geçmişten günümüze değer kaybetmeden gelebilen az sayıda markalardan biri oluyor.

Günümüzde televizyon sektöründe fark yaratan tasarımlara imza atıyor. Gerçekçi görüntü kalitesini yakalayabilmek için ekran geliştirmelerine her zaman devam ediyor. Ambilight teknolojisiyle kullanıcıların televizyon izleme deneyimini bambaşka bir hale getiriyor.

Sadece görüntü kalitesi anlamında gelişmeler yapmıyor aynı zamanda teknolojik ürünlerde de güncel kalabiliyor. Smart TV’lerden sonra piyasaya sürülen Android TV’ler ile yazılım teknolojisinin doğrudan içerisinde bulunuyor. Hem görüntü kalitesi hem de teknolojik ürünleri sayesinde Philips televizyonlar tercihlerimiz arasında hala ilk sıralarda yer alıyor.

Blaupunkt Televizyon

Eski televizyon markaları içerisinde sıra Blaupunkt’a geldi. Blaupunkt, çoğunlukla arabalar için ses ekipmanları üreten bir marka olarak 1923 yılında Almanya’da İdeal ismiyle kuruluyor. Daha sonra Bosch tarafından satın alınan firmanın ismi Blaupunkt olarak değiştiriliyor ve yine oto radyoları üretimine devam ediyor.

Firma araç elektroniği konusunda dünyanın en iyi markalarından biri olsa da 2015 yılında iflas başvurusu yapıp bir sonraki yıl tasfiye işlemlerini tamamlıyor. Günümüzde ise Lüksemburg’daki bir yatırım şirketinin bünyesinde daha çok ev ve araç elektroniği konularında üretimlerine devam ediyor.

1960’lı yıllarda araba radyolarıyla Türkiye pazarına giren Blaupunkt, 70’li yılların sonundan itibaren renkli televizyonlarıyla da kendine yer buluyor.

Günümüzde ise güncel teknolojilere sahip televizyonları hala piyasada bulunuyor. Estetik açıdan hoş modellere sahip olması ve rekabetçi fiyatlarıyla evler için ilk televizyon olarak tercih edilmese de ikinci televizyon olarak tercih edilmeye devam ediyor. Sunduğu özellikler son teknolojinin biraz gerisinde gibi görünüyor. Bu nedenle kullanıcılar salonlarında bulunacak televizyon olarak popüler televizyon markalarını daha çok tercih ediyor.

Beko-Hitachi Televizyon

Beko, 1950’li yıllarda Koç Grubu tarafından “Dünya Markası” olması için yabancı bir ortaklıkla kuruluyor. Ancak şartlar o yıllarda istendiği gibi gitmeyince daha çok ülke içinde üretimlerine devam ediyor. 1980’li yıllarda ise Beko, Japon teknoloji şirketi Hitachi ile bir ortaklık yaparak Beko-Hitachi televiyonların üretimine başlıyor. Renkli televizyon olarak üretilen Beko-Hitachi o yıllarda sunduğu iyi görüntü kalitesiyle piyasada kendine iyi bir yer edinse de bu ortaklık günümüze kadar gelmiyor.

Beko, geliştirdiği teknolojiler ve 90’lı yıllarda yaptığı yurt dışı atılımıyla kendi ismiyle yoluna devam ediyor. Arçelik bünyesinde üretim yapan Beko, ihraç ettiği ürünleriyle dünyanın 100’den fazla ülkesinde yer alıyor ve bulunduğu ülkelerde önemli bir pazar payı yakalıyor.

Beko televizyonlar günümüzde sunduğu kristal ekran teknolojisiyle sinematik görüntü kalitesini evlerimize taşımayı başarıyor. Ayrıca Smart TV ve Android TV’ler ile güncel teknolojinin içerisinde kalmayı başardığı için piyasada etkin olmaya devam ediyor.

Grundig Televizyon

Grundig, özellikle ikinci dünya savaşı sonrasındaki yıllarda dünyanın en büyük radyo üretici olarak adından sıkça söz ettiriyor ve geliştirdiği ürünlerle büyük başarı kazanıyordu. Radyo alanındaki bu başarısını 1950’li yıllarda ürettiği televizyonlarla devam ettiriyor, o yıllarda oldukça pahalı olan televizyon setlerini geliştirdiği teknoloji sayesinde çok uygun fiyatlara sunmayı başarıyordu.

Bu başarıları sayesinde Grundig, tüketici elektroniği alanında önemli bir yere geliyor, insanların bu konuda ilk tercihleri arasına giriyor. 1960’lı yılların başında ilk kablosuz uzaktan kumandasını bulduktan sonra yılın sonlarına doğru da ilk renkli televizyonlarını üretmeye başlıyor.

Teknoloji anlamında gelişmeleri yakından takip eden ve yeni teknolojik ürünler üreten marka 2000’li yılların başında Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlardan ciddi anlamda etkilendiği için iflas etmek zorunda kalıyor. Ancak çalışanların gayretleriyle satış anlamında iyi rakamlar yakaladığı için aynı dönemde Koç Grubu tarafından satın alınıyor ve tamamen bir Türk markası haline geliyor.

Günümüzde yine son teknolojiye sahip televizyonlar üretmeye devam ediyor. Sunduğu yüksek görüntü kalitesi ve teknolojiyle televizyon almak isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor.

Yukarıda eski televizyon markaları hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi ve en son teknolojiye sahip televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kac btu klima almalisiniz teknosa
Devamını Oku

Kaç BTU Klima Almalısınız?

Yaşam alanlarımızı daha konforlu hale getirmek ve sıcaklığını istediğimiz seviyede tutabilmek için klimalar en büyük yardımcımız oluyor. Sadece…
dikey süpürge nedir teknosa
Devamını Oku

Dikey Süpürge Nedir? Faydaları Neler?

Ev temizliğinden bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen şey genellikle elektrik süpürgesi oluyor. Elektrik süpürgeleri, temizlik sırasında bize önemli ölçüde…