Toplu gıda alışverişi yapıyorsanız, geniş bir aileye sahipseniz veya dondurulmuş gıdalar reyonuna hayır diyemiyorsanız, derin dondurucu seçeneklerini gözden geçirmeniz gerekir. Tipik bir buzdolabı dondurucusundan daha fazla depolama kapasitesine sahip olan derin dondurucu modelleri, mevsiminde satın alınmış sebze ve meyveleri dört mevsim tüketmek ve uzun süre yiyecekleri saklamak için iyi bir seçenektir. Derin dondurucular, sandık ve dikey olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilir. Hem sandıklı hem de dik modeller, donmuş gıdalarınız için ek depolama alanı sunarken, her seçeneğin avantajlarının farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple hangi dondurucuyu seçeceğinize karar veremiyor olabilirsiniz.

Dikey Derin Dondurucu Kullanmanın Avantajları

Dikey derin dondurucu hem iç hem de dış tasarımıyla buzdolabını andırır. Daha az zemin alanı gerektirir. Bu durum da yerden tasarruf etmenize destek verir. Özellikle mutfakta dondurucu için yeterli alanınız yoksa dikey tip derin dondurucuyu yatak odasına, balkona ve koridora bile kolayca sığdırabilirsiniz. Bununla birlikte dikey derin dondurucu aşağıdaki durumlarda sizin için avantajlı olacaktır:

  • Daha Küçük Eşyaları Depolama: Dikey derin dondurucu genellikle organize sepetler, raflar, çekmeceler, raflar ve kapı bölmeleri ile tasarlanır. Dondurulmuş yemekler, paketlenmiş etler veya meyve gibi küçük ögeleri dondurursanız bu iç özellikler, yiyecekleri üst üste yığmak ve altta ne olduğunu kaybetmek yerine düzen sağlamanıza katkı sağlayabilir.
  • Daha Kolay Erişim: Daha kolay erişim için bazı ögeleri göz hizasında veya elinizin altında tutmanıza olanak tanır. Ayrıca, ihtiyacınız olana ulaşmak için ya da dondurucu temizlerken eğilmeniz gerekmez.
  • LED Aydınlatma Yapısı: Birçok dik dondurucu, ihtiyacınız olduğunda tam olarak aradığınızı bulabilmeniz için baştan sona enerji tasarruflu LED aydınlatmayla tasarlanır. Bu aydınlatma sadece görünürlüğü artırmakla kalmaz aynı zamanda dondurucunun daha şık olmasına da katkıda bulunur.
  • Esnek Kurulum: Bazı dikey tipte derin dondurucu modelleri, sağdan veya soldan açabilmeniz için yönü değiştirilebilir olan kapıyla size ulaşır. Esnek bir kuruluma ihtiyacınız varsa bu, dikkat edilmesi gereken bir özelliktir.
  • Otomatik Buz Çözme: Dikey tipte derin dondurucu modellerinin bazıları, otomatik buz çözme özelliğine sahiptir. Bu, buzlanmanın önlenmesine yardımcı olur. Böylece dondurucuyu temizlemek ve buz çözmek için çok fazla zaman ve enerji harcamanıza gerek kalmaz.
  • Yiyecekleri Gruplandırma: Dikey tipte derin dondurucuda alternatifine nazaran daha fazla aksesuar bulunur. Bu durum da yiyeceklerinizi gruplandırmanıza katkıda bulunur.
  • Daha Fazla Alternatif: Dikey tip derin dondurucu çeşitlerinin çoğu beyaz olabilir. Ancak paslanmaz çelik ve siyah paslanmaz kaplama seçenekleri de mevcuttur. Bu durum da ev dekorasyonunun zenginleşmesine katkı sağlar.
  • Ayarlanabilir Raf Aralığı: Modele göre değişiklik gösterse de birçok ürün ayarlanabilir raf aralığına sahiptir. Bu sayede ebatı büyük olan bir ürünü dondurucuda saklamak istediğinizde, raf aralığını artırabilir veya birini çıkarabilirsiniz.

Ürüne göre farklılık gösterse de dikey derin dondurucular alternatifine göre daha fazla enerji tüketir. Ayrıca eğer kullandığınız ürünün kapağını sık sık açıp kapatırsanız dikey modellerin daha fazla gürültülü çalıştığını belirtmek gerekir.

Sandık Tipi Derin Dondurucu Kullanmanın Avantajları

Sandık tipi derin dondurucu modelleri, yukarıdan açılan kapak ve yatay alanı sayesinde gıda saklamak için bol miktarda iç hacim sunar. Tüm dondurulmuş gıdalar için depolama alanını en üst düzeye çıkaran soğutma çözümü olarak görülür. Ancak, kısa ve geniş tasarımları sebebiyle dikey tipten daha fazla alan kaplar. Bu modeller aşağıdaki durumlarda size fayda sağlayabilir:

  • Toplu Satın Alma: Sandık tipi derin dondurucular raf, çekmece gibi aksesuarları olmadığı için saklama alanı kapasitenizi üst düzeye çıkarır. Toplu alışveriş yapmayı seviyorsanız ve donmuş ürünleri stoklamak istiyorsanız, görece küçük boyutlara sahip olan sandık tipi modeller bile size yüksek oranda kullanılabilir alan sunacaktır.
  • Büyük Ebatlı Yiyecekleri Depolama: Hindi, bütün tavuk ve parça et gibi büyük parçalar için ideal bir açık alan sunar. Bazı modellerde isteğe bağlı kullanabileceğiniz sepetler ve çekmeceler bulunsa da tek hareketle bu aksesuarları çıkararak geniş ebatlı paketlerinizi yerleştirebilirsiniz.
  • Kilitlenebilir Tasarım: Güvenlik için bazı modeller ek bir kilitle gelir. Bu kilit aktif hale getirildiğinde dondurucunun kapağı açılmaz. Böylece, enerji tasarrufu da yapılmış olur.
  • Tutarlı Sıcaklık: Sandık tipi derin dondurucu modelleri, tutarlı sıcaklık aralığı sağlar. Bu durum da yiyeceklerinizin uzun süre taze kalmasını destekler. Ayrıca bu ürünler, kapı açıldığında bile iç ısısını çok fazla kaybetmez.
  • Enerji Tasarrufu: Sandık tipi derin dondurucu çeşitlerinde sıcaklık daha fazla sabit kalabilir. Bu durum da enerji tasarrufuna katkı sağlayan özelliklerdendir.
  • Elektrik Kesintilerine Karşı Uzun Süreli Koruma: Elektriğin kesildiği durumlarda bazı dikey derin dondurucu modelleri, uzun saatler yiyeceklerinizi taze tutabilir. Ancak sandık tipi ürünlerde bu süre genellikle daha uzun sürer.

Sandık tipi derin dondurucu modelleri en büyük dezavantajı, alternatifine göre gruplandırmanın daha zor olmasıdır. Bu durum da yiyeceklere ulaşmanızı zorlaştırabilir. Ancak dondurucuya uygun olan kaplar kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bununla birlikte çoğu modelde buz çözme işlemini kendiniz yapmanız gerekir. Bu durum da zaman kaybına sebep olabilir.

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İki alternatif de birbirinden farklı avantajı beraberinde getirir. Bu sebeple, karar aşamasında zorlanabilirsiniz. İşe ilk olarak dondurucuyu yerleştireceğiniz alana karar vererek başlayabilirsiniz. Eğer kısıtlı bir alana sahipseniz, sandık tipi dondurucular sizin için ideal seçenek olamayabilir. Bu ürünler genellikle alternatifinin iki katı kadar zemin alanı gerektirir. Yeterli alanınız varsa da genellikle dondurucuda saklamayı düşündüğünüz ürünleri göz önünde bulundurmalısınız. Büyük parçalı yiyecekleri saklamak için bir ürün arıyorsanız, sandık tipi donduruculardan biri sizin için uygun olacaktır. Ancak daha çok sebze ve meyveleri mevsiminde dondurmak, gruplandırarak yıl botu tüketmek amacınızsa dikey tipteki seçenekleri tercih edebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen kararınızı veremezseniz ailenizdeki kişi sayısını dikkate alın. Eğer kalabalık bir aileye sahipseniz ve geniş iç hacme ihtiyacınız varsa sandık tipi modelleri inceleyin. Bu noktada dikey tipteki ürünlerin de oldukça geniş hacme sahip olan seçeneklerinin bulunduğunu belirtmek gerekir. Satın alacağınız ürüne karar vermeden önce iç hacmini mutlaka incelemeli, buna göre karar vermelisiniz.

Derin Dondurucuda Aranması Gereken Ek Özellikler

Bir derin dondurucu satın almadan önce aşina olmanız gereken bazı terim ve kavramlar bulunur. Bu kavramları anladığınızda kendiniz için en doğru ürüne rahatça karar verebilirsiniz. Bu kavramlar ve derin dondurucu alırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  • Kapasite: Derin dondurucu satın almadan önce incelemeniz gereken ilk unsur, kapasitedir. Farklı modelleri karşılaştırırken, kapasitelere de dikkat ettiğinizden emin olun.
  • Defrost Drenajı: Eriyen buzdan gelen su, bir kanaldan dışarıya akar. Defrost drenajı, dondurucunun buzunu çözmeyi azaltmayı kolaylaştırır. Buz çözme işlemi için tüm suyu sünger ve kova ile toplamak zorunda kalmazsınız.
  • Enerji Verimliliği: Enerji kılavuzu etiketi, her derin dondurucuda mutlaka bulunur. Bu size yıllık ne kadar elektrik tüketeceğinizin bilgisini de verir. En az elektrik harcayan derin dondurucu modelleri, genellikle sandık tipinde olan modellerdir. Ancak dikey derin dondurucularda da enerji verimliliği yüksek olan seçenekler bulunur.
  • Buz Çözme Özellikleri: Derin dondurucular, don oluşumuna eğilimlidir. Bu, yiyeceklerinizi daha soğuk tutacak gibi görünse de dondurucunun duvarlarında veya soğutma serpantinlerinde buz birikmesi, verimliliği azaltır. Ayrıca derin dondurucunun işlevini yerine getirememesine de neden olabilir. Bunu önlemek için ara sıra dondurucunun buzunu çözmeniz gerekir. Birçok ürün, kendi kendini otomatik olarak temizleme özelliğine sahiptir.
  • Raflar, Saklama Sepetleri ve Çekmeceler: Yeni dondurucunuzda saklayabileceğiniz gıdaları düşünün. Doğru miktarda raf, sepet ve çekmece her şeyi saklayacak ve gruplandıracak yeriniz olmasını sağlar. Öte yandan, büyük ögeleri depolamayı düşünüyorsanız hepsinin kolayca çıkarılabileceğinden emin olun.
  • Kapı Kilitleri: Birçok ürün, entegre bir kapı kilidine sahiptir. Bu dondurucunuzun kapaklarının güvenli şekilde kapalı kalmasını sağlamanın en iyi yoludur.
  • Sıcaklık: Tüm gıdaların saklanması için en ideal dondurucu sıcaklığı -18°C’dir. Yiyecekleri hızlı dondurmak için -23°C önerilir. Satın alacağınız ürünün hangi sıcaklıklara programlanabilir olduğunu gözden geçirin.
  • Kapı ve Sıcaklık Alarmı: Dondurucuların kapısını açık bırakmak buzlanmaya, yiyeceklerinizin bozulmasına sebep olabilir. Hatta kapısı uzun süre açık kalan dondurucular hasar bile alabilir. Bazı modeller, kapısı açık kaldığında ve sıcaklık yükseldiğinde sizi bir alarmla haberdar eder.
  • Gürültü Seviyesi: Tüm derin dondurucular biraz ses çıkarır. Ancak bazıları diğerlerine göre fark edilebilir derecede sessizdir. Dondurucunuzu yoğun şekilde kullandığınız bir alana yerleştirecekseniz, desibel seviyesini gözden geçirmeyi unutmayın.
  • Aydınlatma: Aydınlatma, dondurucu için önemli bir işlev gibi görünmeyebilir. Ancak, etkili bir aydınlatma aradığınız gıdayı bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bu sebeple satın alacağınız modele karar vermeden önce aydınlatma sistemi ve özelliklerini incelemelisiniz.
  • Performans: Elektrik kesintisi durumunda derin dondurucunun soğuk tutma süresinin ne kadar olduğunu inceleyin. Bu çok sık görülen bir sorun olmasa da derin dondurucunuz size uzun yıllar eşlik edecek bir ürün olacaktır. Ürünü kullandığınız süre boyunca nadiren de olsa elektrik arızası gibi durumlarla karşılaşmanız olasıdır.

Eviniz ve aileniz için en uygun derin dondurucu modelini bulduğunuzda büyük miktarda gıdayı birkaç ay hatta bir yıla kadar saklayabileceksiniz. Çorbalar ve pişmiş yemekler de dahil olmak üzere önceden saklanmış, tüketime hazır yemekleri tazeliğinden ödün vermeden saklamanın en iyi yolu derin donduruculardır. Bu sebeple, uzun yıllar evinizde size eşlik edecek en iyi ürünü bulmak için neye ihtiyacınız olduğunu belirleyin.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi 10 koşu bandı önerileri
Devamını Oku

En İyi 10 Koşu Bandı Önerisi

Sağlıklı bir yaşam herkesin en öncelikli hedeflerinden ve sağlıklı yaşama ulaşmanın olmazsa olmaz şartlarından biri de düzenli egzersiz…
telefonda yuz tanima teknolojisi nedir teknosa
Devamını Oku

Telefonda Yüz Tanıma Teknolojisi Nedir?

Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefonlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kamu işlerimiz, bankacılık işlemlerimiz, günlük alışverişlerimiz dahil hepsini yerimizden kalkmadan…
En iyi klima önerileri
Devamını Oku

En İyi Klima Önerileri

Rahat bir ortamda yaşamak her şeydir. Dışarıda sıcaklık yükselmeye başladığında, özellikle yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, serin bir…