Yaşam alanlarımızda kullandığımız teknolojik cihazlar zamanla ayrılmaz birer parçamız olmaya başladı. En çok kullandığımız cihazların başında da televizyonlar geliyor. Televizyon kullanımı hiçbir zaman azalmadığı gibi her dönemde yeni gelişen teknolojilerle kullanımı daha fazla artıyor. Ekranların daha ince ve daha büyük olması, görüntü kalitesinin artarak izlediğimiz şeyin içine çekmesi, internete bağlanması ve oyun oynanabilmesi gibi özelliklerle televizyonlar bildiğimiz anlamının çok ötesine çıkıyor. Yaşanan her teknolojik gelişmenin sonucu olarak da televizyon keyfimiz katlanarak artmaya devam ediyor. Bu gelişmelerden biri de ambilight teknolojisi oluyor. Ambilight TV nedir anlatmaya çalışalım.

Ambilight Nedir?

Ambilight, televizyonun arka kenar kısımlarında yer alan ve ekrandaki renklere göre yanabilen floresan teknolojisi olarak tanımlanıyor. Ambilight televizyonlar, akşam film izlerken ya da televizyondan oyun oynarken ekranda ne varsa onun rengini arkasındaki duvara yansıtıyor.

Ambilight Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Ambilight teknolojisinde televizyonun arkasında bulunan LED ışıklar ekranla uyumlu bir şekilde çalışıyor. Ekranın kenarlarında hangi renk varsa o bölgedeki ışıklar aynı renkte yanıyor.

Ekranın bir kenarında orman varsa o bölge yeşil renkte yanarken diğer kenarında deniz varsa orada mavi ışıklar yanıyor. Böylece televizyonda izlediğiniz görüntünün ambiyansı kuvvetleniyor ve aldığınız keyif daha da artıyor.

ambilight tv teknosa

Ambilight TV Nereye Konmalı?

Ambilight televizyonlar duvara ışığı yansıtarak odanızın içindeki atmosferi değiştirmek için kullanılıyor. Bu nedenle ambilight TV almaya karar verdiyseniz duvara monte etmekten kaçınıyor olmalısınız. Ambilight televizyonlar duvarla arasında yaklaşık 25 cm bir mesafeye monte ediliyor. Bu şekilde LED ışıkların renkleri daha geniş bir alana yansıtması isteniyor. Bundan daha uzak mesafeye televizyonunuzu kurduğunuzda ışıklar duvara tam olarak yansımıyor ve istediğiniz atmosferi yakalayamıyorsunuz. Daha yakın bir mesafede olduğunda ise, renkler duvara yayılmıyor ve çok yoğun bir şekilde televizyonun kenarları renkleniyor. Bu da televizyon izlerken dikkatinizi dağıtan bir şey oluyor.

Ayrıca televizyonunuzun sağına ya da soluna bir raf ya da dolap gibi eşyalar koymamanız gerekiyor. Bu eşyalar renklerin yayılımını engelliyor.

Ambilight televizyonunuzu odanızın geniş duvarının önüne monte ederseniz tam olarak istediğiniz atmosferi yakalayabilirsiniz. Böylece izleme deneyimizin artıyor olacaktır.

Ambilight TV İçin Duvarın Rengi Önemli mi?

Ambilight teknolojisine sahip televizyonların özelliği renkleri duvara yansıtması oluyor. Bu nedenle duvarın renginin bu renkleri en iyi şekilde yansıtması gerekiyor.

Televizyonunuzu önüne monte edeceğiniz duvarın rengi açık bir renk olmalıdır. Daha çok beyaz ya da bej renk duvarlarda en iyi performansı alıyorsunuz. Açık renk duvar izlediğiniz filmdeki açık gökyüzünün rengini ya da gece yıldızların parlaklığını en iyi şekilde yansıyor.

Duvarlarınızın gri ya da siyaha yakın koyu tonlarda olması durumunda canlı renkler çok iyi yansımıyor. Ayrıca gece sahneleri ortamı tamamen karanlığa çevireceği için ekrandaki görüntüler tam olarak görünmüyor olacaktır.

Ambilight TV Avantajları Nedir?

Ambilight teknolojisi televizyonda izlediğiniz her ne olursa olsun sizi içine çekiyor. Son gelişen teknolojilerle zaten oldukça incelmiş olan televizyon ekranının kenarlarından da dışarı çıkarıyor.

Ambilight TV alırken kaç yüzünün bu teknolojiye bağlı olduğunu da seçiyor olmalısınız. Bu, televizyon izlerken alacağınız keyfi etkileyen faktörlerden biri oluyor. İki, üç ve dört kenar olmak üzere toplamda üç çeşit ambilight teknolojisi uygulanıyor. Genel olarak sağını, solunu ve üstünü kapsayacak şekilde ambilight tasarımına sahip televizyonlar piyasada yer alıyor. Ancak televizyonunuzu duvara monte edecekseniz dört tarafında ambilight yer alan modelleri araştırabilirsiniz.

Duvara yansıyan renkler sayesinde ambilight televizyonunuz daha büyük ekranda izliyormuş gibi hissettiriyor. Özellikle akşam saatlerinde odanın ışıklarını da kapattığınızda benzersiz bir deneyime sahip oluyorsunuz.

Ambilight ışıklarının modunu siz de seçebiliyorsunuz. İsterseniz ekrandaki renkleri takip etmesini seçebiliyor ya da beyaz, kırmızı, mavi ve yeşil tonlardan birinin sabit kalmasını da ayarlayabiliyorsunuz. Bu tamamen sizin televizyon izlerken nasıl bir atmosfer yaratmak istediğinizle ilgili oluyor. Sabit renk de seçseniz, ekrandaki rengi takip de etseniz televizyon izlerken alacağınız zevk her türlü artıyor olacaktır.

Ambilight TV, müzik dinleme deneyiminizi de değiştiriyor. Çünkü LED ışıklar sadece ekrandaki görüntülerin rengine duyarlı olmuyor. Bunun yanı sıra müziğin ritmine de uyum sağlıyor. Bir müzik kanalını açtığınızda ya da televizyonunuza bağladığınız cep telefonundan bir müzik uygulamasını çalışıtırıp dinlemeye başladığınızda televizyonun birçok farklı tepki verdiğini göreceksiniz. Ambilight televizyonunuz, müziğin ritmine ve ses seviyesine bağlı olarak duvara yansıyan ışığın yoğunluğuna ve renklerine otomatik olarak karar veriyor. Gelişmiş akıllı televizyon özelliği ile seçtiği renkler ve yoğunluğu kusursuz bir deneyim sunuyor. Bu deneyimi yaşamak istiyorsanız televizyonun ambilight ayarlarından “Sesi Takip Et” seçeneğini ayarlamanız gerekiyor.

Ambilight TV, geniş ekrandan oyun oynamayı sevenlerin de en yakın arkadaşı oluyor. Televizyonun oyun moduna geçiş yaptığınızda renklerin geçiş hızları normalden daha farklı oluyor ve hızını artırıyor. İster aksiyon oyunu oynayın isterseniz de yarış yapın, ambilight TV’ler sizin oyunun içine tamamen girmenizi sağlıyor.

Ayrıca Ambilight TV’ler gözleriniz için de fayda sağlıyor. Televizyon ışığı çok parlak olduğu için eğer odanızın ışıkları kapalıysa ya da kıstıysanız parlak ekran ile daha az ışığa sahip ortam gözlerinizi yoruyor. Ambilight TV’lerde ışık televizyonun hemen içinden çıkıp parlaklıktan yumuşak bir şekilde düşük ışık seviyesine geçiş yaptığı için gözlerinizin daha az yorulmasını sağlyor.

Bu yazımızda Ambilight TV nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi Ambilight TV’leri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
paylasimli ekran karti nedir teknosa
Devamını Oku

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının…