Aydınlatma amacı ile kullanılan cihazların çoğu oldukça fazla enerji harcıyor. Bu alanda teknoloji ilerledikçe hayatımızda bize yardımcı olan birçok ürün geliştirildi. İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz akıllı cihazlar artık vazgeçilmez parçalarımızdan biri olmaya başladı. Birkaç yıl önce uzaktan kumanda veya sesli komutlarla evde istediklerinizi yapmak hayal olabilirdi. Bugünlerde ise yapmak istediğiniz çoğu şey eve gitmeden akıllı cihazınızın yönlendirmesiyle yapılabilir hale geldi. Bunlardan biri de de akıllı aydınlatma sistemleri. Bu yazımızda akıllı aydınlatma sistemi nedir ve akıllı aydınlatma sistemleri nasıl çalışır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Akıllı Aydınlatma Sistemi Nedir?

Akıllı aydınlatma sistemleri nedir dediğimizde cep telefonu ya da herhangi bir cihazla uzaktan kontrol edilebilen ve istediğiniz an çalışan teknik bir sistemi ifade ediyor. Akıllı aydınlatma temel olarak evleri, sokakları ve parkları aydınlatmak için kullanılıyor.

Bu alanda enerji tasarrufu sağlamak ve aydınlatma için kullanılan enerjinin verimliliğini artırmak adına önemli araştırmalar yapılıyor. Akıllı aydınlatma sistemleri dünya çapında birçok ülkede tanıtılmaya başlandı. Ülkemizde ev ve iş yerlerinde başarıyla uygulanıyor. Akıllı aydınlatma sistemlerine yönelik uygulamaların genişletilmesi ve aydınlatmaların LED’lerle değiştirilmesi, bu alanın gelişmesine destek oldu. Basit bir ampulle başlayarak, artık çevrenizi ultra parlak LED’lerle çeşitli şekillerde aydınlatabiliyorsunuz. Fark etmeseniz bile ışığın hayatımızdaki yeri çok önemli.

Akıllı Aydınlatma Sistemlerinin Sağladıkları

Akıllı aydınlatma sadece konfor sağlamakla kalmıyor, ekonomik açıdan da bütçenize önemli katkı sağlıyor. Bu amaçla kullanılan ürünler, enerji tasarrufu sağlayan ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Tasarruf, günümüz dünyasında o kadar önemli ki hayatımızın her alanında birinci öncelikte bulunuyor. Enerji tüketimi üzerindeki mali yükü azaltan ve tasarruf sağlayan akıllı aydınlatma sistemleri bu durumda doğaya verilen zararı en aza indirerek enerji tasarrufuna katkı sağlıyor. Aydınlatma için kullanılan birçok cihaz çok yüksek sayılabilecek enerji tüketiyor.

Bazı sistemler akıllı sistemler gün doğumu, gün batımı veya günün belirli bir saatine göre açılıp kapatılabiliyor. Buna ek olarak akıllı aydınlatma sistemi sayesinde evden çıkarken cep telefonunuzla kapatmayı unuttuğunuz ışıkları da kapatabiliyorsunuz.

akilli aydinlatma sistemleri teknosa

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Akıllı şehirler, veri toplamak için sensörleri, ışıkları, sayaçları ve diğer bağlı cihazları kullanıyor. Şehirler daha sonra bu verileri; altyapısını, enerji tüketimini, kamu hizmetlerini ve buna benzer hizmetleri iyileştirmek için kullanıyor. Akıllı şehirlerde bulunan sistemler sayesinde bir şehir ve ülke için yapılan tasarruf, yaşadığımız gezegen için oldukça gerekli. Nüfus artış hızı arttıkça planlama, yönetim, güvenlik, ulaşım gibi alanlarda çeşitli sorunlar da arttı. Sonuç olarak, şehir için gelecek planları ve akıllı çözümler ihtiyacı ortaya çıktı. Artık şehirlerde kullanılan birçok akıllı aydınlatma ürünleri bulunmakta. Akıllı aydınlatma direkleri ve akıllı aydınlatma anahtarları ise en popüler olanları.

Akıllı Aydınlatma Direkleri

Gün içinde farkına varmadan yanından geçtiğimiz bazı akıllı sokak lambaları tasarruf sağlarken aynı zamanda sokaklarımızı da aydınlatmakta. Akıllı aydınlatma direği olarak adlandırılan bu aydınlatma sistemleri, parkları, bahçeleri ve sokak ışıklarını basit açma-kapama sistemlerinden daha akıllıca kullanıyor ve yüksek güvenlik, yüksek verimlilik, maliyet tasarrufu ve artırılmış çevre bilinci gibi birçok yönden önemli faydalar sunuyor. Akıllı aydınlatma direklerinde bulunan kameralar sayesinde çevre gözetimi ve olay tespiti de gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanında bazı akıllı aydınlatma direkleri internete bağlanabileceğiniz bir 4G baz istasyonu görevi görüyor. Üzerinde bulunan prizler sayesinde cihazlarınızı kolayca şarj edebilme imkânı sunuyor. Akıllı aydınlatma direkleri sisteminde kullanılan tüm cihazlar harita üzerinde görüntülenebiliyor. Cihazın nerede bulunduğunu görebiliyor, eğer bir arıza durumu varsa tespit edebiliyorsunuz. İçerdiği sistem ile hava durumu, gürültü ve olay takibi gibi güncel çevresel izleme sağlamak ve genel kentsel yaşamı iyileştirmek için veri topluyor.

Akıllı Aydınlatma Anahtarı

Akıllı aydınlatma anahtarları akıllı telefonunuzdan verdiğiniz komutlarla çalışan bir sisteme sahip. Bu komut, bir ses ya da hareket olabiliyor.

Akıllı anahtarınızı ev veya iş Wi-Fi’ınıza bağlayarak, siz orada olmadığınızda bile internet’ten kontrol edebiliyorsunuz.

Akıllı anahtar kendi uygulaması üzerinden zaman ayarı yapabilmenizi sağlıyor. Saati belirterek ışığı otomatik olarak açıp kapatabiliyorsunuz. Ayrıca gün doğumu ve gün batımına göre her gün otomatik olarak açılıp kapatılabiliyor.

Uyandırma Lambası

Doğamıza uygun, sakin ve doğru uyanmak güzel bir gün geçirmek için iyi bir başlangıç olabilir. Akıllı aydınlatma anahtarı ile aynı mantığa sahip olan uyandırma lambaları da bu amaç için çalışıyor. Akıllı uyandırma lambası üreticileri en doğal şekilde uyanmamız için çeşitli modellerde uyandırma lambaları üretiyor. Bu tür lambalar siz uyanmadan bir süre önce önce bulunduğunuz ortamın parlaklığını yavaş yavaş artırabiliyor. Böylece bedeniniz uyanmanız için sizi zorlamamış oluyor.

Akıllı Ampuller

Akıllı ampuller, hayal edebileceğinizden daha fazla tasarruf sağlıyor. Akıllı LED ampul ileri teknoloji ile üretildiğinden diğer ampullere göre çok daha az güç tüketiyor. Ayrıca akıllı LED ampuller ile geniş bir renk yelpazesinden dilediğinizi seçebiliyor ve kullanabiliyorsunuz.

Bu tür ampuller uzaktan kontrol edilebiliyor ve cep telefonunuzdan Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden bağlanabiliyorsunuz. Bağlantı kurulması için uygulamayı cep telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Işığın parlaklığını ve kontrastını artırabiliyor veya azaltabiliyorsunuz.

Günden güne gelişen teknoloji ile birçok akıllı aydınlatma markaları da piyasada yer alıyor. Philips’in geliştirdiği birçok akıllı ampul evlerimiz ve iş yerlerimizde kullanabileceğimiz akıllı aydınlatma sistemlerinden sadece biri.

Sese Duyarlı Lamba

Sese duyarlı lambalarda dokunmayı en aza indiren bir sistem var. Alkış yaptığınızda yanan ve gene aynı hareketle sönen sese duyarlı lambalarla hem elektirk tasarrufu yapabilir hem de çok kolay bir şekilde ışığı açıp kapayabilirsiniz. Buna ek olarak hem lamba hem de hoparlör şeklinde kullanabileceğiniz ampuller de bulunmakta. Hoparlörlerle donatılmış bu ampuller cep telefonunuzdaki müziği de algılayabiliyor.

Yukarıda akıllı aydınlatma sistemleri nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi aydınlatma sitemleri ve lambaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kurutma makinesi neler atilmaz teknosa
Devamını Oku

Kurutma Makinesine Neler Atılmaz?

Modern hayatın içerisinde zaman en önemli şeylerin başında yer alıyor. Günlük birçok işimizde zaman kazanacağımız yöntemleri uyguluyor ve…
sahurda tuketmemeniz gereken besinler teknosa
Devamını Oku

Sahurda Yememeniz Gereken Besinler

Ramazan ayında oruç tutarken, dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar vardır. Her ne kadar Allah rızası için oruç…
serinleten yaz lezzetleri onerileri teknosa
Devamını Oku

Serinleten Yaz Lezzetleri Önerileri

Günün her saatinde yapabileceğimiz keyifli kaçamaklarımızın ve sevdiğimiz insanlarla keyifli sohbetlerimizin başrolünde her zaman kahve bulunuyor. Zevk aldığımız…