Yıllar öncesinde yapılan muazzam bir buluş, şimdi bile hayatımızda çok büyük bir etkiye sahip. Ampul… Belki de medeniyetin sayesinde gelişebilen bu icadın elektrikle çalıştığından hepimiz haberdarız. Fakat ampullerin yanması ve etrafına yeterli seviyede ışık saçması için ne kadar elektriğe ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz?

Belki oturup düşündüğünüz bir anda, belki ampullerle uğraşırken, belki bir fen ödevinde, belki ampul alırken hatta belki de ay sonunda gelmiş elektrik faturanıza bakarken bu sorunun cevabını merak etmiş olabilirsiniz. Biz de bu soruyu oldukça merak ettik ve sizler için kısa bir araştırma yaptık. Bu yazımızda sizlerle birlikte bir ampulün ne kadar elektrik yaktığına bakacağız. Gelin hep birlikte, küçük ampullerin göründüğünden daha büyük dünyalarına bir iniş yapalım ve yanmak için ne kadar enerji harcadıklarını inceleyelim.

Ampulün Türü

Bir ampulün ne kadar yaktığını bilmek için öncelikle ele aldığımız ampulün türünü bilmekte fayda var. Çünkü birbirinden farklı ampul türleri mevcut. Bu yazımızda biz iki tür ampulden bahsedeceğiz. Normal ampuller ve LED ampuller. Normal ampuller ve LED ampullerin ömürleri, sağladıkları ışık ve bir sürü farklı özellikleri gibi yaktığı enerjiler de birbirinden farklı olabiliyor. O yüzden öncelikle normal ampulleri ele alalım.

Normal Ampuller

Normal bir ampulün çalışabilmesi için harcadığı enerji türü Watt cinsinden ifade edilir. Bir normal ampulün genel olarak 60 Watt gücüne sahip olduğu biliniyor. Fakat bu normal ampulün yaydığı ışığı göstermez, yanması için harcadığı enerjiyi gösterir. Enerji birimini ise KJ (Jul) olarak ele alırsak normal bir ampulün yanması için 360 KJ enerji harcaması gerekir.

LED Ampuller

LED ampulleri ele aldığımızda ise durum bir hayli değişiyor. LED ampuller, normal ampullerden farklı olarak daha az enerjiyle daha fazla ışık sağlayabiliyorlar. Bu sayede hem cebinize hem de doğaya katkıda bulunuyorlar.

Normal ampullerin yerine LED ampullerin kullanımının tercih edilmesi gerektiği de bu sebepten söyleniyor.  Peki LED ampuller, normal ampullerden farklı olarak yanmak için ne kadar enerji harcıyor?

LED ampullerin Watt gücü genellikle 12’dir. Aynı şekilde, bir LED ampulü gün içerisinde beş saat yaktığınızı farz edelim. Bu yakım sonucunda 1 ay sonrasında faturanıza yansıyacak fiyat normal ampullerden çok daha az oluyor. Yani anlayacağınız üzere normal bir ampul, ışık saçmak için bir LED ampulden yaklaşık çok daha fazla para harcıyor. Ve aynı şekilde çok daha fazla miktarda enerji harcıyor.

Yukarıda da söylediğimiz gibi, hayatınızda normal bir ampul yerine LED bir ampulü tercih etmek isteyebilirsiniz. Bu sayede sadece kendinize değil, dünyaya da katkı sağlamış olursunuz. Tabii LED ampul tercih etmekle olay bitmiyor. Daha az enerji tüketimi için dikkat etmeniz gereken başka hususlar da var. Gereksiz yere ışıkları açık bırakmamak, elektrikli ürünleri sık sık ya da gereksiz durumlarda çalıştırmamak gibi bir sürü küçük taktiklerle, aylık enerji harcamanızı oldukça aza indirmeniz mümkün.

Hazır normal ampul ve LED ampullerin farkından bahsetmişken bir konuya daha değinmek lazım. LED ampuller sahip oldukları teknoloji sayesinde normal ampullerden oldukça fazla uzun ömürlü olabiliyor. İşte sizlere bu tasarruflu LED ampulleri tercih etmeniz için bir neden daha.

Yukarıda bir ampul ne kadar elektrik yakar elimizden geldiğince detaylı anlattık. Bu yakılan elektriğin parasal karşılığını ise elektriğin birim fiyatının sürekli değişmesi nedeniyle net olarak belirtmek mümkün değil.

Siz de en tasarruflu ampulleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bilgisayar- asil sifirlanir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Sıfırlanır?

Son dönemde bilgisayar kullanımını günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediyoruz. Çalıştığımız işlerden günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımıza kadar…
m1 cip ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Apple M1 İşlemci Ne İşe Yarar?

Apple, yaptığı her geliştirmeyle ve çıkardığı her ürünle adından söz ettirmeyi başarıyor. En son şimdiye kadar yarattıkları en…