Podcastler, günümüzde oldukça yaygın dinlenen sesli içeriklerdir. Bu içerikleri hazırlamak, özellikle takipçi kazanmak ve sosyal medya dünyasında tanınmak açısından önemlidir. Podcast yapabilmek için ise bazı ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Bunlardan en önemlisi ise mikrofondur. Podcast için mikrofon seçerken ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneği bulmanızı sağlayacak bazı ipuçları bulunur. Bunlara dikkat ederek aradığınız kriterlere hitap eden mikrofonu kolayca bulabilir, oldukça kaliteli yayınlar yaparak içeriklerinizi daha fazla kişiye ulaştırabilirsiniz. Podcast yapmak istiyorsanız, mikrofon seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurları, bu yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Podcast Mikrofonu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Podcast yayınlarınız için bir mikrofon arıyorsanız, pek çok modelle karşılaşabilirsiniz. Bunlar arasından seçim yapmakta zorlanmanız olasıdır. Podcast mikrofon seçimi konusunda dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Sesin dijital kalitesi açısından podcast mikrofonun sayısal değerlerine bakmalısınız. Örneğin; mikrofonun Kbps değeri, sesin kalitesini belirler. Bu değer ne kadar yüksekse, konuşmalarınız o kadar net duyulur. Aynı zamanda kaydınızı yüklemek istediğiniz platformlarda daha yüksek hız ve kalite elde etmenizi de bu Kbps değeri sağlar.
  • Kullanım alanınıza uygun olarak tak-çalıştır özelliğe sahip mikrofonları tercih edebilirsiniz. Bu mikrofonlar, taşınabilir olmaları ve pratik kullanım imkanı vermeleriyle başlangıçta size kolaylık sağlar. Aynı zamanda istediğiniz bilgisayarda da kullanabilirsiniz.
  • Eğer kayıt yaptığınız ortamdaki gürültüyü azaltmak istiyorsanız, daha profesyonel mikrofonlara yönelmelisiniz. Analog XLR mikrofonlar, sesleri analog olarak aktardığı için statik elektrik sesi ve kalite kaybı gibi durumlara neden olmaz. XLR analog mikrofonlar da kendi içinde ayrılır. Dynamic XLR mikrofonlar ve Geniş Diyafram XLR mikrofonlar arasından ihtiyacınıza göre tercihte bulunabilirsiniz.
  • Stüdyo şartlarında yüksek kalitede bir kayıt almak istiyorsanız, Cardiodid Consender mikrofonları tercih edebilirsiniz.

Kullanım Alanlarına Göre En İyi Mikrofon Çeşitleri ve Özellikleri

Podcast yayınları için ihtiyacınıza hitap eden mikrofonu ararken farklı modelleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Farklı kayıt alanları için çeşitli mikrofonlar öne çıkar. Kaliteli bir yayın için podcast mikrofon tavsiyesi arıyorsanız, aşağıda verilen bilgileri göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz:

  • Dinamik Mikrofonlar: Kullanımı ve anlaşılması en kolay mikrofon çeşitlerinden biridir. Temelde bir hoparlör gibi çalışır. Hareketli bobin mikrofonları olarak da bilinir ve membran, mikrofona çarpan ses dalgalarının hareketine uyum sağlar. Dayanıklı ve uygun fiyatlı olan bu mikrofonlar, güç kaynağına gerek duymaz ve canlı performansa da uygundur.
  • Kondenser Mikrofonlar: Hassas bir mikrofon çeşididir. Aynı zamanda yoğunlaştırıcı özelliğe sahiptirler ve doğal, pürüzsüz ses elde etmenizi sağlarlar. İletken diyafram aracılığıyla ses basıncıyla titreşir ve ses sinyalini oluşturur. Bu mikrofonlar, en küçük ayrıntıyı bile yakalayabilir.

Podcastlerde Mikrofonun Önemi

Günümüzde yayıncılığın giderek önem kazanması, podcast yapan kişilerin sayısının artmasını sağlamıştır. Dolayısıyla çok fazla podcast yayını vardır ve bunların arasından en kaliteli yayın yapanlar öne çıkar. Kaliteli bir yayında içerik kadar teknik detaylar da önemlidir. Bu teknik detaylardan en önemlisi ise sestir. Eğer podcast yayınınızda kaliteli, akıcı, pürüzsüz ve doğal bir ses elde edebilirseniz, dinleyici açısından süreklilik sağlayabilirsiniz. Kaliteli bir sesi ise mikrofon ile alabilirsiniz. Podcastler, görüntü olmadan yalnızca dinleme üzerine yayınlar olduğu için dinleyicileri tutma açısından ses çok önemli bir detaydır. Bu anlamda en önemli ekipman da mikrofon olduğu için bu ekipmana yatırım yapabilirsiniz.

Kaliteli bir podcast mikrofonu demek, içeriklerinizin daha ilgi çekici hale gelmesi demektir. Çünkü anlattığınız şeylerin dinleyiciler tarafından anlaşılabilir olması gerekir. Aksi takdirde ne kadar farklı ve ilgi çekici şeylerden bahsederseniz bahsedin, dinleyiciniz onu anlamazsa podcastlerinizi dinlemeye devam etmez. Yani içeriğinizin türü kadar teknik kısmına da önem vermelisiniz. Başlangıçta yayınlarınızda size yeterli gelecek bir mikrofon tercih edebilir; ardından daha profesyonel mikrofonlara yönelebilirsiniz.

Podcast İçin Mikrofon Önerileri

Podcast yayını yapmaya karar verdikten sonra mikrofon araştırmasına başlayabilirsiniz. Onlarca mikrofon arasından karşılaştırmalar yaparak kendinize en uygun modeli bulabilirsiniz. Podcast mikrofon önerisi olarak şu modelleri inceleyebilirsiniz:

Snopy SN-09P

100 Hz ila 1800 Hz aralığında çalışan bu mikrofonun ses hassasiyeti -42+3dB’dir. Profesyonel kullanıma uygun olarak masaüstü standa sahiptir. Ayrıca pop filtresine sahip olması sayesinde pürüzsüz sesler elde etmenizi sağlar.

Midex GMX-1

Daha uzaktan güçlü, temiz ve volümlü ses alabilir. 20 Hz – 20 Khz frekans cevabına ve -34 dB + – 2 dB hassasiyete sahiptir. Herhangi bir ek aparata gerek olmadan direkt bilgisayarda ve telefonda çalışabilir.

Boya BY-MM1

35-18KHz frekans aralığına sahip bu mikrofon, düşük dip gürültüsü sayesinde temiz ve net ses alabilir. Dahili şok emicisi de sarsıntı dolayısıyla oluşan gürültüleri önleyebilir. Mikrofon üzerinde bulunan tüy de rüzgar sesini önleme açısından avantaj sunar. Hafif, kompakt ve sağlam yapısı ile uzun ömürlüdür. Pek çok cihazla uyumlu olan bu mikrofon, standart 3.5 mm stereo giriş ile cihazlara bağlanabilir.

Fenix USB-280

Sıfır gecikme özelliğine sahip bu mikrofon, podcast yayınlarınızda yüksek performans sergiler. Tak çalıştır özelliğe sahip olması da kullanım açısından pratiklik sunar. Kardioid modeli olduğundan mikrofon önünde çok yönlü kayıt yapabilirsiniz. Pop up filtreye sahip olduğundan temiz, net ve keskin ses elde etmenizi sağlar.

Juo M-900

Yalnızca konuşmaların doğal sesini kaydedip net bir şekilde aktaran bu mikrofon, ortamdaki cızırtıları kaldırır. 20 Hz – 20 Khz ses frekans aralığına ve -32Db±1Db hassasiyete sahiptir. Kompakt tasarımı sayesinde rahatlıkla yanınızda taşıyabilir ve masaüstü standı ile kolayca sabitleyebilirsiniz. 3.5 mm girişi sayesinde de farklı cihazlarla birlikte kullanabilirsiniz.

Siz de aradığınız özelliklere sahip podcast mikrofonunu hemen satın alarak podcast yayını yapmaya başlayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like

FPS Nedir? Ne İşe Yarar ?

FPS (Frame Per Second), oyun ve video performansını ölçen en önemli kriterlerden biridir. Görüntünün saniyede kaç kare gösterildiğini…
adsl ile vdsl arasindaki fark nedir teknosa
Devamını Oku

ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

Günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse tüm teknolojik cihazlarla internete bağlanabiliyoruz. Bu teknolojik gelişmeye o kadar alıştık ki, internet olmadığında…