Her yıl teknoloji dünyasının en çok merak edilen ve sabırsızlıkla beklenen tanıtımı yeni iOS güncellemesi oluyor. Bu yıl da Apple tarafından Eylül ayında piyasaya sürülen iOS 15 özellikleri herkes tarafından merakla bekleniyordu. FaceTime aramalarından dikkat dağınıklığını azaltan araçlara, yeni bildirim deneyiminden eklenen gizlilik özelliklerine kadar iOS 15, kullanıcılarını oldukça tatmin eden çok fazla yenilikler sunuyor. Bu yazımızda iOS 15 güncelleme konusunda yeni neler var anlatmaya çalışacağız.

Bildirimlerin Yeni Tasarımı

iOS 15, tamamen yeniden tasarlanmış bildirimleri kullanıcılarına sunuyor. Bildirimler artık kişi fotoğraflarıyla ve uygulamaların daha kolay tanınması için daha büyük simgelerle gösteriliyor.

Bildirimlerdeki tasarım sadece bununla sınırlı kalmıyor. Apple bu konuda yepyeni bir kullanıcı deneyimi daha yaşatıyor. Bildirimler artık tamamen kişiselleştirilebiliyor. Sabah ya da akşam gibi, sizin için uygun olan zaman diliminde iletilmek üzere acil olmayan bildirimleri bir araya toplayabiliyor. Özetteki bildirimler, en önemli ve ilgili bildirimler en üstte olacak şekilde akıllı sıralamaya sahip oluyor. Yazılım, kullanıcısının uygulamalardaki etkileşimini analiz ediyor ve yapay zeka kullanılarak öncelik sıralamasına göre bildirimleri düzenliyor. Eğer telefonunuza acil mesajlar geldiyse ya da zamana duyarlı bildirimler varsa bunları her zaman üst sıraya alıyor.

Odaklanma Özelliği

iOS 15, kullanıcılarının dikkat dağınıklığını azaltmasına yardımcı olmak için Odak isimli özelliği sunuyor. Odak özelliği, kullanıcının belli bir zaman diliminde odaklanmak istediklerine bağlı olarak bildirimler ve ana sayfa ekranlarını filtreleyebiliyor. Bunların yanında yine acil olan bildirimlere izin veriyor. Eğer Odak özelliğini kullanarak bildirimleri engellediyseniz, durumunuz otomatik olarak mesajlarda diğer kişilere gösteriliyor ve acil olmadıkça durumunuzun müsait olmadığı bilgisi yer alıyor.

iOS 15, kullandığı yapay zeka ile kullanıcılarına otomatik olarak yeni Odak’lar önerebiliyor. Bu odaklanma önerileri kullanıcıların çalışma saatlerine, kişisel zamanlara ya da uykuya dalma zamanı gibi kişisel özelliklere göre değişiyor. Ayrıca Odak sırasında otomatik mesajlar ayarlamanıza da olanak sağlıyor. Böylece sizinle iletişime geçmek isteyen kişilere otomatik yanıtlar dönebiliyorsunuz.

Spotlight

iOS 15’te yer alan Spotlight özelliğinde kullanılan yapay zeka sayesinde artık fotoğraflar konuma, kişilere ya da nesnelere göre aranabiliyor. Ayrıca canlı metin özelliği ile fotoğraflarda metin ya da el yazısı bulunabiliyor.

FaceTime

iOS 15’te FaceTime, görüntülü görüşme esnasında gelen seslerin, kişinin ekranda bulunduğu yerden geliyormuş gibi duyulmasını sağlayan uzamsal ses özelliği sunuyor. Böylece görüntülü görüşmeler daha gerçekçi olarak yapılıyor. Ayrıca sesi arka plan gürültüsünden ayıracak ya da geniş spektrum ile arka plan seslerinin daha net duyulmasını sağlayacak yeni mikrofon modları da bulunuyor.

FaceTime’da yapılan yenilikler sadece ses anlamında yapılmıyor. iOS 15 ile birlikte FaceTime’da portre modu da kullanılabiliyor. Böylece kullanıcılar arka planlarını bulanıklaştırabiliyor ve görüntüde sadece kendilerini odaklayabiliyorlar. Ayrıca çoklu FaceTime görüşmelerinde daha fazla katılımcının ekranda görünmesini sağlayan yeni ızgara modu da bulunuyor.

FaceTime artık sadece Apple kullanıcıları arasında görüşme yapmakla kısıtlı kalmıyor. Kullanıcılar bir FaceTime aramasına bağlantı oluşturabiliyor ve bunu mesaj, e-posta ya da farklı bir mesajlaşma uygulaması ile başkalarıyla paylaşabiliyor.

Oluşturulan FaceTime bağlantıları Apple cihazlarında uygulama kullanılarak açılırken

Android ya da Windows kullanıcıları web tarayıcısı ile açabiliyor. Web’deki FaceTime aramaları da gizliliği garanti etmek için uçtan uca şifreli kalıyor.

SharePlay

SharePlay özelliği ile kullanıcılar FaceTime aramaları sırasında müzik, video ya da filmleri birbirleriyle paylaşabiliyor. Paylaşılan medya, tüm kullanıcılar için senkronize olarak oynatılıyor ve oynatma kontrolleri de paylaşılabiliyor. Yani görüşmedeki tüm katılımcılar medyayı istedikleri gibi durdurup oynatma imkanına sahip oluyor. Paylaşımda akıllı ses kontrolü özelliği de bulunuyor. Bu özellik sayesinde ses dinamik ve otomatik bir şekilde ayarlanıyor. Böylece paylaşılan medyanın sesini kısmak zorunda kalmadan katılımcıların konuşmaları rahatlıkla duyulabiliyor.

Bu özellik sadece Apple Music uygulaması ile sınırlı kalmıyor. Çeşitli sosyal medya platformları ve dijital platformlar SharePlay entegrasyonu da sunuyor.

Siri

iOS 15’te Siri istekleri Neural Engine kullanılarak cihazda işleniyor. Bu da hem güvenliği ve yanıt verme süresini artırıyor hem de Siri’yi kullanırken internet bağlantısı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Uygulamada konuşma tanıma ve anlama özelliği cihazı kullandıkça gelişiyor. Siri ayrıca en çok etkileşimde bulunduğunuz kişiler, yazdığınız kelimeler ve okuduğunuz konularla ilgili bilgi edinerek daha iyi yanıtlar vermek için kendini sürekli geliştiriyor. Artık fotoğraflar, web sayfaları, harita konumları gibi ekranda yer alan öğeleri Siri ile mesaj olarak göndermek mümkün oluyor. Hatta göndermeden önce ekran görüntüsü bile alınabiliyor. Bunların yanı sıra telefonunuzu elinize alamıyorsanız gelen bildirimlerde ne yazdığını Siri’ye sorabiliyorsunuz.

Yukarıda ios 15 güncelleme konusunda yeni neler var anlatmaya çalıştık.

Sizler de en teknolojik donanımlara sahip cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Devamını Oku

Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Plak, genellikle vinil veya benzeri malzemelerden yapılan, müzik kayıtlarını oynatmak için kullanılan formattır. Plaklar, 20. yüzyılın ortalarından itibaren…
Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Devamını Oku

Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Günümüzde teknoloji hızla ilerlerken, cihazlar arası bağlantılar da bu gelişmelere ayak uyduruyor. USB Type-C kablosu, son yıllarda popülerliğini…
anakart nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Anakart Nedir?

Kendi bilgisayarınızı oluşturmak istiyorsanız ya da daha sonra özelliklerini geliştirebileceğiniz bir bilgisayar almak istiyorsanız bilmeniz gereken konuların başında…