Son dönemde sosyal medyanın gündeminde eski fotoğrafların hareket ettirilmesi bulunuyor. Deep Nostalgia ismindeki yeni geliştirilen bir yapay zeka uygulaması sayesinde fotoğraflarınızı gerçekten hareket ediyormuş gibi görüyorsunuz. İsminden de anlaşılacağı gibi bu uygulamada daha çok nostaljik fotoğraflar kullanılıyor ve insanlar kaybettikleri sevdiklerinin fotoğraflarını canlandırabiliyorlar. Piyasaya sürüldüğü ilk beş hafta içinde yaklaşık 72 milyon animasyon oluşturulan uygulamada, kullanıcılar daha çok kaybettikleri akrabalarının ve tarihi kişilerin fotoğraflarını canlandırıp sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Bu yazımızda MyHeritage fotoğraf canlandırma hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Deep Nostalgia Nedir?

Deep Nostalgia, bir teknoloji ve soyağacı sitesi olan MyHeritage tarafından deepfake teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş bir uygulamadır.

Bazı kullanıcılar tarafından korkutucu bulunan uygulama, birçok kullanıcı içinse büyüleyici olarak nitelendiriliyor. Uygulamayı geliştiren şirket ise, amaçlarının insanların aile büyüklerinin fotoğraflarını canlandırarak, onların gerçekte nasıl olmuş olabileceklerini hayal ettirmek olduğunu söylüyor. Bu şekilde insanların geçmişle daha derin bir bağ kuracağına inanılıyor.

Deepfake Teknolojisi Nedir?

Deep Nostalgia uygulamasının çalışma prensibini anlayabilmek için önce uygulamada kullanılan deepfake teknolojisini bilmemiz yararlı olur.

Deepfake teknolojisi en basit haliyle, mevcut bir görüntüde bulunan kişinin başka bir kişinin görüntüsü ile değiştirilmesine olanak sağlayan bir teknoloji türüdür. Bu sistemde makine öğrenme teknikleri kullanılıyor ve eldeki görsellerin üst üste konmasıyla üretiliyor.

Yani bu teknoloji sayesinde gerçek insanların görüntü ve ses kayıtlarına yüzler ve sesler eklenerek gerçekçi taklitler üretilebiliyor.

Deep Nostalgia Fotoğraf Canlandırma Nasıl Çalışıyor?

Şirket tarafından önceden kaydedilmiş taslak videolar bulunuyor. Yüklenen her fotoğraf için yüz hareketlerini bu şekilde yönetebiliyorlar.

Fotoğrafta kullanılacak animasyon, resimdeki yüzün yönüne göre seçiliyor ve gülümseme, başını hareket ettirme ya da göz kırpma gibi gerçek hareketler kullanılıyor. Ayrıca uygulamada kullanılan teknoloji ile düşük çözünürlüklü ya da bulanık fotoğrafların daha yüksek çözünürlüklü hale getirilmesi sağlanıyor.

Bunların yanı sıra yapay zeka teknolojisinin derin öğrenme yöntemi sayesinde fotoğrafta olmayan dişler ya da kulak gibi parçalar da taklit edilebiliyor. Böylece fotoğraf hareket ederken daha gerçekçi bir sonuç elde edilebiliyor.

Fotoğrafta olmayan parçaların taklit edildiği bölümler zaman zaman hatalı sonuçlar verse de, makine öğrenmesi kullanılan bir yapay zeka teknolojisi olduğu için daha fazla veri girişi oldukça uygulamanın daha iyi çalışacağı düşünülüyor.

Deep Nostalgia Neden Popüler Oldu?

Deep Nostalgia uygulaması ile canlandırılan fotoğrafların gerçek olmadığını bildiğimiz halde neden bu kadar yoğun kullanılıyor ve neden duygusal anlar yaşatıyor?

Bunun sebebini Amerikalı uzmanlar, insanların görsel canlılar olmasına bağlıyor. Çünkü beyinlerimiz ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olsalar da hareketlerimiz ve verdiğimiz tepkiler ilkel benliğimizin kontrolünde oluyor. Bu nedenle gördüğümüz şeyin gerçek olmadığını bilsek de, sevdiğimiz kişilerin hareketlerini görünce beynimiz bunu gerçekmiş gibi görme eğilimine giriyor.

Bu yüzden her ne kadar bu teknoloji çoğu insanı korkutsa da kullanmaktan kendini alamıyor.

Deep Nostalgia Fotoğraf Canlandırma Nasıl Kullanılır?

Sosyal medyada gündem olmasının ardından MyHeritage fotoğraf canlandırma merak konularından biri haline geldi.

Eğer siz de aile büyüklerinizin eski fotoğraflarını canlandırmak ve onların gerçekte nasıl olabileceklerini hayal etmek istiyorsanız öncelikle MyHeritage’in web sitesine giriş yapmalı ya da cep telefonunuzdan mobil uygulamasını indirmelisiniz. Daha sonra ücretsiz olarak bir hesap oluşturabilirsiniz.

Web sitesinden “Fotoğraflar” sekmesine gelerek “Fotoğraf Yükle” seçeneğine tıklayın. Eğer mobil uygulamayı kullanıyorsanız, “Menü” kısmından “Fotoğraflar” alanına gelebilirsiniz.

Ardından canlandırmak istediğiniz fotoğrafı seçin ve yükleyin. Web sitesine fotoğrafı yüklediğinizde hemen canlandırmasını görebilirsiniz ancak mobil uygulamada önce resmi kaydetmeniz gerekir. Kaydettikten sonra resmi açıp “Canlandır” düğmesine dokunarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Fotoğrafınızı canlandırdıktan sonra kaydedip, telefonunuza ya da bilgisayarınıza indirebilir ve sosyal medya hesaplarınızdan da paylaşabilirsiniz.

Uygulamayı bu şekilde beş adet fotoğrafa kadar ve on adet animasyonla sınırlı olacak şekilde ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Ancak daha fazla fotoğraf eklemek ve animasyonlar kullanmak isterseniz site sizi premium hesaba yönlendirecektir.

MyHeritage’den Deep Nostalgia Uygulaması İçin Uyarı

İnsanlar sosyal medya hesaplarından Deep Nostalgia ile canlandırdıkları fotoğrafları arka arkaya paylaşırken, uygulamanın suç teşkil edebilecek yönleri de bulunuyor. Bunun için MyHeritage yetkilileri, kullanıcıların sadece kendi aile büyüklerinin fotoğraflarını canlandırmak için kullanmaları, kamuya mal olmuş insanların veya başkalarının fotoğraflarından animasyon videoları oluşturmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Şimdilik uygulama fotoğraftaki bir yüzü canlandırabilir durumda. Yapılan açıklamada yakın zamanda birden fazla insanın olduğu fotoğraflarda hepsinin canlandırılabileceği belirtiliyor.

Deep Nostalgia’da Güvenlik Önlemleri Var Mı?

Yapay zekanın bu şekilde kullanılmaya başlanması insanları bir bilim kurgu filminde gibi hissetmelerine neden oluyor ancak gelinen nokta son derece gerçek. Şu anda uygulamada oluşturulan animasyonlarla ilgili bazı sınırlamalar bulunuyor.

Bu sınırlamalardan biri, animasyonların sadece baş ve boyun bölgesinde yapılabilmesi. Yani fotoğrafta kişinin tamamı görünse de onu yürüyor ya da hareket ediyor olarak göremiyoruz.

Animasyon videolarda sahteciliği önlemek amacıyla bir de ses ekleme özelliği olmamasına dikkat edildiği açıklandı. Yani canlandırdığımız karakterleri konuşturamıyoruz.

Ayrıca uygulamayı üreten firma insanları başkalarının animasyon videolarını yapmama konusunda uyarsa da, sosyal medya hesaplarından birçok tarihi figürün canlandırması paylaşıyor. Bu görüntünün yapay olarak üretildiğini belirtmek için tüm animasyonlarda bir fligran bulunuyor ve kaldırılamıyor.

Yukarıda mümkün olduğunca MyHeritage fotoğraf canlandırma konusunu açıklamaya çalıştık.

Sizin için değerli fotoğraflarınızı her yerde hatta evinizde bile bastırabileceğinizi biliyor musunuz?

En iyi fotoğraf yazıcılara bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
google sky nedir ise yarar teknosa
Devamını Oku

Google Sky Ne İşe Yarar?

Google’ın, Google Earth ile uydu verilerini kullanarak dünyanın her yerini kullanıcılarıyla paylaşmaya başlaması 11 Haziran 2001’de başladı. Daha…
hangi bebek telsizini almaliyim teknosa
Devamını Oku

Hangi Bebek Telsizi Almalıyım?

Bebeğinizin uyku saatinde ne yaparsanız yapın onu yakından takip etmeniz gerekir. Bu nedenle kaliteli bir bebek monitörü almak…