UYAP Vatandaş Portal, Türkiye genelindeki tüm vatandaşların kendileri adına açılmış ya da kendilerinin açtığı tüm adli ve idari davalar ile icra dairesi işlemlerini takip edebildikleri Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmet olarak tanımlanabiliyor. Ulusal Yargı Ağı Projesi ifadesinin kısaltması olarak UYAP kullanılıyor. Bu yazımızda UYAP vatandaş portalı nedir ve ne işe yarar gelin birlikte öğrenelim.

UYAP Vatandaş Portalını Nasıl Kullanabilirim?

UYAP ile asıl amaçlanan şeylerin başında vatandaşların yargı sistemine daha hızlı ulaşabilmeleri ve yargı hizmetlerinden daha iyi yararlanabilmeleri geliyor. Bu amaç doğrultusunda Vatandaş Bilgi Sistemi geliştiriliyor. Vatandaşlar, internet üzerinden UYAP Vatandaş Portalı’na e-devlet şifresi, e-imza, mobil imza ve e-devlet aracılığı ile giriş yapabiliyor. Böylece ülke genelindeki kendilerine ait tüm dava bilgilerini kolayca takip edebiliyor.

https://vatandas.uyap.gov.tr internet adresi üzerinden UYAP vatandaş portalına ulaşabiliyorsunuz. Sayfanın sağ üst köşesinde “Giriş Seçenekleri” butonuna tıkladığınızda karşınıza üç seçenek çıkıyor.

uyap vatandas portali nedir teknosa

E-Devlet İle Entegrasyon

Poratala giriş yaparken e-devlet şifrenizi kullanıyorsunuz. E-devlet entegrasyon sekmesindeki açıklamaların hemen yanında “E-şifre Aracılığıyla Giriş” butonu yer alıyor. Butona tıkladığınızda e-devlet giriş sayfası açılıyor. Buraya TC Kimlik Numaranızı ve e-devlet şifrenizi giriyorsunuz. Ardından vatandaş UYAP portalına yönlendiriliyorsunuz.

Bu sayfadaki sol menüde kişisel bilgilerinizden sonra dava açma işlemlerini yapacağınız, koruma talebinde bulunacağınız, trafik ve idari para cezalarını görüp tüm davalarla ilgili itiraz dilekçesini sunabileceğiniz menüleri görüyorsunuz. Dava dosyalarında sorgulama da yapabiliyorsunuz.

E-İmza Kullanarak Giriş

E-imza ile ilgili işlemler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanan ve web sitesinde bilgisi duyrulan hizmet sağlayıcı firmalar tarafından yapılıyor. E-imzanız yoksa önce bununla ilgili işlemleri tamamlamanız gerekiyor.

E-imzanız ile giriş yapabilmek için önce kart sürücü yazılımını kuruyorsunuz. Bu yazılım e-imzanızın onayıyla birlikte gönderilen CD’de ya da diğer medya araçlarının içinde olabiliyor. Eğer bulamadıysanız e-imzanızı aldığınız firmanın web sitesini kontrol edebiliyorsunuz. Orada bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Bilgisayarınıza kuracağınız bu program ile birlikte elektronik sertifikanıza giriş yapabiliyorsunuz.

E-imza Girişleri sekmesine tıkladığınızda e-imza ile ilgili yapılan açıklamaların hemen yanında E-devlet Aracılığıyla Giriş butonu yer alıyor. Butonu tıkladığınızda yine e-devlet giriş sayfası açılıyor ancak “Mobil İmza” sekmesi otomatik olarak açılmış halde geliyor.

E-devlet web sitesine mobil imza ile giriş yapabilmek için buradaki e-imza uygulamasını indiriyorsunuz. Bilgisayarınızın masaüstüne indirdikten sonra uygulamayı açıyorsunuz. Ardından e-devlet web sitesindeki ekranda TC Kimlik Numarası alanına bilgileri yazıyorsunuz. Devam ettiğinizde size bir işlem kodu bilgisi gösteriyor. E-devlet mobil imza uygulamasına dönerek kart tipini seçtikten sonra bu işlem kodunu ilgili alana giriyorsunuz. Sonraki ekranda giriş yapacağınız sertifikayı ve e-imza pin kodunuzu girmenizi istiyor. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra portala güvenle giriş yapabiliyorsunuz.

Mobil İmza Kullanarak Giriş

Cep telefonunuzu ve GSM operatörünüzün sim kartını kullanarak ıslak imza yerine geçen güvenli bir şekilde işlem yapabilmenizi sağlayan mobil imzayı kullanarak da UYAP vatandaş portalına giriş yapabiliyorsunuz. UYAP, mobil imza kullandığınız için herhangi bir ek ücret çıkarmıyor. GSM operatörünüzün bu konuda aldığı bir ücret varsa müşteri hizmetlerinden sorgulayabiliyorsunuz.

UYAP vatandaş portalında “M-İmza Girişleri” sekmesini seçtiğinizde mobil imza ile ilgili kısa açıklamaların yer aldığı bilgiler geliyor. Bu yazıların hemen yanında “E-devlet Aracılığıyla Giriş” butonu yer alıyor. Buraya tıkladığınızda e-devlet web sitesinin mobil imza ile giriş sayfası karşınıza geliyor. TC Kimlik Numaranızı, cep telefonunuzu ve GSM operatörünüzün seçimini yaptıktan sonra devam ederek mobil imzanızı kullanıyorsunuz. Ardından portala güvenli bir şekilde giriş yapabiliyorsunuz.

Uyap Vatandaş Portalı Üzerinden Hangi İşlemleri Yapabiliyorsunuz?

Resmi kurumların bağlı olduğu vatandaş bilgi sistemi sayesinde kullanıcılar UYAP vatandaş portalına giriş yaptığında fiziki ortamda bulunan dosyalarının inceleme takibini elektronik ortamda yapabiliyor, ayrıntılı bir şekilde dosyayı inceleyebiliyor. Portal bunun gibi birçok özellik sunuyor.

Portal üzerinden yapabileceğiniz işlemler sayfanın sol tarafındaki menüler aracılığı ile yapılıyor.

UYAP Vatandaş Bilgileri

Portal üzerinde görebileceğiniz bilgileri üç ana başlığa ayırabiliyoruz. Fotoğraf bilgileri alanında kendi fotoğrafınızı sisteme ekleyebiliyorsunuz. Dijital ortamda bulunan fotoğrafınızı yüksekliği 1024 px, genişliği 768 px olacak şekilde düzenledikten sonra siteye fotoğrafınızı yükleyebiliyorsunuz.

İletişim bilgileri alanında, güncel Mernis adresiniz bulunuyor. UYAP vatandaş portalı ile Mernis’in kayıtları farklı oluyor. Buradan dava işlemlerini başlatabilmek için Mernis adresiniz ile UYAP sistemindeki adresinizin farklı olmaması gerekiyor. Eğer adreslerde farklılık bulunuyorsa Mernis sistemindeki adresi güncelleyip yeni adresinizi kaydedebiliyorsunuz.

E-tebligat bilgileri alanında adınıza gelen e-tebligatları görebilmeniz için e-posta adres bilginizin burada kayıtlı olması gerekiyor. Böylece adınıza e-tebligat gönderilmesi mümkün hale geliyor.

Dosya İşlemleri

Bu alanda taraf olduğunuz dava dosyalarını sorgulayabiliyor, dosyayı gizleyip gizliliği kaldırabiliyorsunuz. Dosya sorgulama alanına giriş yaptığınızda yargı türü alanından ceza, hukuk ya da idari davalar gibi seçenekleri seçerek ilerleyebiliyorsunuz.

Duruşma Sorgulama

UYAP vatandaş portalında önümüzdeki günlerde görülecek bir davanız bulunuyorsa bu alandan takibini yapabiliyorsunuz. Sayfanın üst kısmındaki tarih aralığından istediğiniz tarihi seçip duruşma bilgilerinizin detaylarını görüntüleyebiliyorsunuz. Tarih aralığı bir günlük seçilebildiği için geniş tarih aralığında sorgulama imkanınız bulunmuyor.

Dava Açılışları

UYAP vatandaş portalında hukuk, idari ve icra mahkemelerine dava açılış taleplerinizi de gönderebiliyorsunuz. Menüye tıklayıp “Dava Aç” seçeneğini seçtiğinizde gelen sayfada dava bilgilerini, davanın taraflarını ve diğer tüm istenen bilgileri adım adım girmeniz isteniyor. Ekrandaki açıklamalar ve istenen bilgiler tüm detaylarıyla yer alıp sizi doğru bir şekilde yönlendiriyor.

Yukarıda UYAP vatandaş portalı nedir ve ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de UYAP vatandaş portalını daha pratik kullanmamıza yarayacak en iyi akıllı cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone nasil yedeklenir teknosa
Devamını Oku

iPhone Nasıl Yedeklenir?

Akıllı telefonlarımız hiçbir zaman yanımızdan ayırmadığımız cihazların başında geliyor. Gelişen özellikleri sayesinde hemen her bilgimizi içerisinde tutuyoruz ve…
yeni nesil telefon tutucular teknosa
Devamını Oku

Yeni Nesil Telefon Tutucular

Gelişen mobil teknoloji sayesinde cihazlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmamıza gerek kalmıyor. Özellikle akıllı telefonlarımız gün içerisinde vazgeçemediğimiz cihazlarımız…