Yakın geçmişte çok kısıtlı işlem yapabildiğimiz mobil cihazlarımız günümüzde en büyük yardımcımız haline geldi. Günlük hayatımızdaki birçok işimizi bu cihazlarımızla halledebilirken, boş zamanlarımızda da eğlenceli aktivitelerde bulunabiliyoruz. Cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayarlarımız artık hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasında yerini alıyor. Sahip olduğu özellikler ve yapabildiği işler çoğalmaya devam ettikçe cihazlara bağlılığınız daha da artıyor. Çünkü hareket özgürlüğümüzden ödün vermeden teknolojiye her an ulaşabilme ihtiyacımızı büyük ölçüde karşılıyorlar. Seyahat ederken teknolojik cihazlarımız en iyi yol arkadaşımız oluyor. Seyahat esnasında hem internette gezinebiliyor hem de film ve videolar izleyerek ya da müzik dinleyerek zaman geçirebiliyoruz. Ancak seyahatimizi uçakla yapmak istediğimizde güvenlik açısından bazı kısıtlamalara maruz kalabiliyoruz. Peki uçakta telefon serbest mi? Uçakta bilgisayar ve tablet kullanılır mı?

Uçakta Telefonumuzu Kullanabiliyor muyuz?

Herkesin aklına şu soru geliyor. Uçakta telefon serbest mi? Uçakların güvenlik anlamında farklı süreçleri bulunuyor. Uçağın kalkış ve iniş anındaki süreçleriyle uçuş sırasındaki süreçleri bazı farklılıklar içeriyor. Her sürecin kendine özgü kuralları bulunuyor. Bu kuralların tamamı uçuşun güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi için belirleniyor.

Bu güvenlik önlemlerinden biri de uçaklarda cep telefonu kullanımı konusunda alınıyor. Uçakların tüm tasarımı elektronik sistemlerle donatılıyor. Bu sistemler hem uçağın hava kontrol birimleriyle iletişim kurmasını hem de radar sistemiyle uçuş güvenliğini sağlıyor.

Cep telefonlarının sinyalleri uçaklarda kullanılan cihazların frekanslarına ve göstergelerine zarar verebiliyor. Özellikle uçakların kalkış ve inişi esnasında pusula göstergelerini yanıltabiliyor.

Yıllar öncesinde böyle bir güvenlik sorunu yarattığı tespit edildiği için uçaklarda cep telefonu kullanımı uçuş süresince yasaklanmış ve günümüzde de bu yasak devam ediyor. Havacılık sektöründe güvenlik konusu taviz verilmeyen birinci önceliğe sahip olduğu için güvenli olduğu ispatlanana kadar da bu yasağın devam edeceği görülüyor.

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi uçakların güvenlik sistemlerinde de yaşanıyor. Çeşitli teknolojik cihazların uçakların güvenliğini riske atmaması için gerekli önlemler de alınıyor.

Bugüne kadar cep telefonunun bir uçağın düşmesine sebep olmasıyla ilgili herhangi bir kayıt bulunmuyor. Ancak yayılan sinyaller pilotun rahatsız edici sesler duymasına sebep olduğu ve uçak içinde ya da hava kontrol birimiyle düzgün iletişim kuramadığı gibi bilgiler yer alıyor. Pilotun konsantrasyonunun bozulmaması ve güvenliği sağlamak için ekstra çaba göstermek zorunda kalmaması için cep telefonlarının herhangi bir sinyal göndermemesi önemli oluyor.

Bu nedenle uçakla seyahat ederken iniş ve kalkış sırasında cep telefonlarınızın tamamen kapatılması isteniyor.

ucakta telefon teknosa

Uçakta Dizüstü Bilgisayarınızı ve Tabletinizi Kullanabiliyor musunuz?

Dizüstü bilgisayarlar ve tabletlerin cep telefonlarından kullanım anlamında bir farkı bulunuyor. Cep telefonlarının tüm uçuş sırasında kullanımı yasaklanırken bilgisayar ve tabletler için aynı kural geçerli olmuyor.

Ancak iniş ve kalkışlardaki güvenlik kuralları burada da uygulanıyor. Yani bilgisayarınızı ve tabletinizi uçağın iniş ve kalkışı sırasında kapalı tutmanız gerekiyor.

Dizüstü Bilgisayarınızı Uçakta Nasıl Kullanabilirsiniz?

Uzun bir uçuş yapıyorsanız seyahat esnasında sıkılabiliyorsunuz. Bu süreyi eğlenceli bir şeyler izleyerek ya da bilgisayar oyunu oynayarak geçirmek için dizüstü bilgisayarınızı kullanmak isteyebiliyorsunuz. Dizüstü bilgisayarların uçakta kullanımında tamamen bir yasak bulunmuyor.

Dizüstü bilgisayarları da çoğu elektronik cihazda olduğu gibi uçağın iniş ve kalkışı sırasında kapalı tutmanız gerekiyor. Uçağın kalkışı tamamlandıktan sonra elektronik cihazlarınızı kullanabilirsiniz anonsu geldiğinde dizüstü bilgisayarınızı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarınızı kullanmaya başlamadan önce “Uçak Modu”na almayı ve kablosuz ağ bağlantısını da devre dışı bırakmayı unutmamanız gerekiyor. Bunun iki nedeni bulunuyor. Birincisi çoğu havayolu şirketi kablosuz ağ desteği sunmuyor. Kablosuz ağ hizmeti veren firmaların da büyük çoğunluğu bunu bir ücret karşılığında sunuyor. Eğer internete bağlanmanız için önemli bir neden bulunmuyorsa kablosuz ağ bağlantınızı devre dışı bırakabiliyorsunuz.

İkinci nedeni ise, uçaklarda genellikle priz hizmeti olmuyor. Yani dizüstü bilgisayarınızı şarj etme imkanınız bulunmuyor. Bilgisayarınız kablosuz ağ bağlantı seçeneği açık olduğu sürece devamlı olarak bağlanabileceği bir ağ bulmaya çalışıyor. Bunun için bir güç harcadığından bilgisayarınızın şarjı normalden daha kısa sürede bitiyor. Bilgisayarınızı tüm uçuş sırasında kullanabilmeniz için şarjının uzun gitmesi gerekiyor.

Eğer dizüstü bilgisayarınızı uçakta bir şeyler izlemek için kullanmak istiyorsanız internete o kadar ihtiyacınız olmuyor. Çünkü izleyeceğiniz şeyleri uçuş öncesinde indirerek çevrimdışı olarak izlemeye devam edebiliyorsunuz. Bunun için dijital platformların çevrimdışı izlemek için uygulama içinden filmleri indirme özelliğini kullanmak oldukça faydalı oluyor. Çünkü görüntü kalitesi aynı seviyede güzel olan şeyleri izlemek yaptığımız aktiviteden daha fazla keyif almamızı sağlıyor.

Ancak uçakların koltukları dar olduğu için dizüstü bilgisayar kullanımı için uygun olmayabiliyor. Bunun için geniş koltukları bulunan uçakları ya da uçağın kenar koltuklarını tercih edebiliyorsunuz. Böylece bilgisayarınızı açtığınızda biraz daha konforlu bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Eğer normalden biraz daha küçük boyutlarda bilgisayarınız varsa kullanım açısından daha rahat oluyorsunuz.

Tabletinizi Uçakta Nasıl Kullanabilirsiniz?

Eğer dizüstü bilgisayarınız büyükse ve uçakta kullanımı konforlu olmuyorsa tablet kullanmayı tercih edebiliyorsunuz. Cep telefonu ekranından daha büyük ve dizüstü bilgisayarından daha küçük olduğu için uçağın dar koltuklarında kullanımı en rahat cihazlar arasında yer alıyor.

Tabletlerinizi aynı dizüstü bilgisayarınızda olduğu gibi uçağın kalkış ve inişi sırasında kapalı tutmanız gerekiyor. Uçuş sırasında ise sadece “Uçak Modu”nu etkinleştirerek kullanabiliyorsunuz.

Yakın bir gelecekte mobil cihazların tamamının kalkış ve iniş dahil olmak üzere tüm uçuş sürecinde kullanılabilmesi beklense de şu anda mevcut uygulamada bir değişiklik bulunmuyor.

Uçuş sırasında tabletinizin hücresel ağını kullanarak internete bağlanmanız ve sesli iletişim kurmanız da yasaklar arasında yer alıyor. Sadece kablosuz ağ ile internete bağlanabiliyorsunuz. Bu kural sonrası bazı havayolu şirketleri uçaklarında kablosuz ağ imkanı sunuyor. Ancak bunu çoğu ücretli olarak sundukları için interneti kullanmadan önce bu konuda havayolundan detaylı bilgi almanız tavsiye ediliyor.

Tabletinizi uçağın kalkışı sırasında kapatmadan önce “Ayarlar” uygulamasına giriş yapıyorsunuz ve “Uçak Modu” sekmesinden etkinleştiriyorsunuz. Daha sonra tabletinizi kapatıyorsunuz.

Uçağın kalkışı sona erdikten sonra elektronik cihazlarınızı uçuş modunda kullanabileceğiniz anonsu geliyor. Bu anonsla birlikte tabletinizi tekrar açtığınızda uçuş modu otomatik olarak aktif geliyor. Böylece tabletinizi güvenle kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Eğer kablosuz ağ hizmeti sunan bir uçaktaysanız tabletinizin kablosuz ağ ayarlarına girerek uçağın yolcu kablosuz ağı alanına giriş yapıyorsunuz. Genellikle bu ağ şifreli olacağı için uçuş personelinden şifreyi alabiliyorsunuz. Artık uçuşunuz boyunca tabletinizden internetin keyfini çıkartabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra kablosuz kulaklık gibi Bluetooth bağlantılı cihazlarınız da bulunuyorsa tabletinizin yine “Ayarlar” uygulamasından Bluetooth bağlantısını açarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Bilgisayar ve Tabletinizi Uçuş Süresince Nasıl Eğlence Merkezine Dönüştürebiliriz?

Uzun uçuşlarda koltukların arkasında küçük bir ekran yer alıyor. Seyahat boyunca bu ekrandan filmler yayınlanıyor. Ancak hem ekranın küçüklüğü hem de kendi izleyeceğimiz şeyleri seçme özgürlüğümüz bulunmadığı için çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmiyor.

Seyahatinizi eğlenceli hale getirmek için izlemek istediğiniz filmleri, dizileri ve müzikleri cihazınıza indirebiliyorsunuz. Ancak bunlar tablet ya da bilgisayarımızda önemli ölçüde yer kaplıyor. Bu nedenle istediğiniz şeyleri indirmeye başlamadan önce depolama alanlarınızda yer açmanız tavsiye ediliyor.

Cihazınızdan bir şeyler silmek istemiyorsanız kendi harici diskinizde ya da bulut sistemde mevcut bilgileri yedekleyebiliyorsunuz. Eğer alan yine yetmezse kullanmadığınız uygulamları silip daha fazla yer açabiliyorsunuz.

Eğer birşeyler izlemek yerine dinlemeyi tercih ediyorsanız cihazınıza müzikler de indirebiliyorsunuz. Bunu iTunes gibi müzik platformlarından yaptığınızda her an istediğiniz müzikleri dinlemenin keyfine varıyorsunuz.

Yukarıda uçakta telefon serbest mi anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli cocuk saatleri tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Akıllı Çocuk Saatleri Tavsiyeleri

Giyilebilir teknolojinin en çok kullanılan ve ilk akla gelen ürünü olan akıllı saatleri sürekli olarak yetişkinler için düşünüyoruz.…