Bir yerlere gittiğimizde sıcak içeceğimizi de yanımızda götürebilmek, çoğu zaman en çok istediğimiz şeylerden biri oluyor. Özellikle outdoor aktiviteleri seviyorsak, genellikle doğayla baş başa yerleri seçiyoruz. Bu da bazı şeylere ulaşamamamız anlamına geliyor. Bu nedenle yanımızda sıcak içeceğimizin olması, yaptığımız aktiviteden daha fazla keyif almamızı sağlıyor. Sadece outdoor aktivitelerde değil, artık normal günlük yaşantımızda da sıcak içeceğimizi yanımızda taşıma ihtiyacı duyuyoruz. Çünkü modern yaşamın hareketli temposunda çayımızı ya da kahvemizi oturarak uzun sürede içemiyoruz. Hem yaşam temposundan düşmemek hem de içecek keyfimizden vazgeçmemek için onları yanımızda taşıyarak çözüm buluyoruz. İçecekleri saatlerce ve hatta günlerce sıcak tutmanın en kolay yolu termoslar oluyor. İster kahve yapın isterseniz çay, isterseniz de daha sonra kullanmak için sıcak su almak isteyin, harika yalıtım sistemlerine sahip termoslar suyu veya sıcak içeceklerin soğumasına en iyi şekilde engel oluyor. Bu yazımızda termos içecekleri ne kadar sıcak tutar anlatmaya çalışacağız.

Termos İçine Kaynar Su Koymak Zarar Verir mi?

Termosun içerisine sıcak içecek koyduğunuzda bunun herhangi bir zararı olmuyor. Ancak kaynar su koyduğunuzda durumlar biraz değişebiliyor.

İç haznesi paslanmaz çelik ve cam yapılı olan iki çeşit termoslar bulunuyor. Paslanmaz çelik termoslara kaynar su koyduğunuzda kötü bir durum yaşanmıyor. Paslanmaz çelik çok yüksek ısı derecesine kadar dayanıklı olduğu için sorun olmuyor. Ancak cam termoslarda küçük bir detay bulunuyor.

Sıcaklığın ani ve yüksek derecede değişmesi camların çatlamasına ya da kırılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle termosunuza kaynar su koymak istediğinizde cam hazneye zarar verme ihtimaliniz oluyor. Bu tarz bir sorun yaşamamak için önce termosa ılık su koyarak sıcaklığını yükseltmeniz tavsiye ediliyor. Bir süre bekleyen ılık suyu boşalttıktan sonra kaynar suyu yavaş yavaş koyduğunuzda cam zarar görmemiş oluyor.

Kaynar su konusunda bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta da, termosun dış yüzeyinin kaynar su ile teması oluyor. Termosu kaynar suyun içine batırdığınızda öncelikle dış boyası etkileniyor ve zarar görüyor. Ayrıca termosun dış yüzeyinin yüksek sıcaklığa maruz kalması, vakum contasının erimesine ya da kırılmasına neden olabiliyor. Eğer vakum contasına bir zarar gelirse, vakum hava ile doluyor ve termosunuz artık düzgün yalıtım yapamaz hale geliyor.

termoslar icecekleri kac saat sicak tutar teknosa

Termosta Sıcak İçecek Ne Kadar Süre Sıcak Kalır?

Termosa koyduğunuz içeceğin sıcaklığını daha uzun süre koruyabilmesi için termosun içinin sıcak olması gerekiyor. Sıcak bir suyla önceden ısıttığımız termosun içine içeceğinizi koyduktan sonra kapağını kapalı tuttuğunuzda en az 6 saat aynı sıcaklığını koruyabiliyor. 6 saatten sonra sıcaklık az da olsa düşmeye başlıyor. 12 saati geçtikten sonra içeceğiniz artık ılık seviyesine kadar geliyor.

Termosun büyüklüğü de içerisindeki içeceği sıcak tutma süresini etkiliyor. Bu nedenle büyük bir termosunuz varsa bu sürelerin biraz daha uzun olacağını düşünebiliyorsunuz.

Termosta İçeceğinizi Nasıl Daha Uzun Süre Sıcak Tutarsınız?

Termosların içerisindeki sıvıları sıcak tutabilecekleri belli süreleri bulunuyor. Yalıtımı çok iyi olan termoslarda bile beli bir süre sonra sıcaklık düşmeye başlıyor. Birkaç küçük detaya dikkat ederek bu süreyi biraz daha uzatabiliyorsunuz. Böylece uzun bir süre içeceğinizin termosta kalması gerekiyorsa hala sıcaklığını korumasını sağlayabiliyorsunuz.

İçeceğinizi Normalden Daha Fazla Kaynatın

Termosa koyacağınız içeceğinizi hemen içmiyorsunuz. Belli bir süre sonra içeceğiniz için normal sıcaklığından daha fazla kaynatmanız herhangi bir sorun yaratmıyor. Bu nedenle içeceğinizi olabildiğince kaynattıktan sonra hiç vakit kaybetmeden termosa dökmeniz gerekiyor. Böylece arada geçen zamanda ısı kaybetmesini engellemiş oluyorsunuz. Kapağını kapalı tuttuğunuzda ısı kaybı minimum seviyede olacağı için sıcaklığını uzun süre koruyabiliyor.

Termosun İçini Önceden Isıtın

Sıcak içeceğinizi soğuk ya da oda sıcaklığındaki bir termosun içine boşalttığınızda, içeceğiniz belli bir miktar ısısını kaybediyor. Bu kayıp çok ciddi miktarda olmuyor. Yani termosunuzda hala sıcak bir içecek yer alıyor. Ancak uzun süre sıcak kalmasını istiyorsanız, önce termosun içini ısıtmanız oldukça faydalı oluyor.

Eğer termosunuzun içi paslanmaz çelikse, içerisine kaynar suyu döktükten sonra en az 3 ya da 4 dakika beklemeniz gerekiyor. Çeliğin ısıyı emme süresi biraz daha uzun olduğu için bu sürede tamamen ısınmış oluyor. Cam termosta biraz daha kısa bekleyebiliyorsunuz ancak yine birkaç dakika beklemek daha etkili sonuç veriyor.

Termosun içerisindeki kaynar suyu, içeceğinizi koyacağınız zamana kadar bekletiyorsunuz. İçeceğinizi koymadan hemen önce içindeki suyu boşalttığınızda termosunuz ısı kaybetmemiş oluyor. Böylece içeceğiniz normalden daha uzun süre sıcak kalıyor.

Daha Fazla İçecek Daha Uzun Süre Sıcak Anlamına Geliyor

Sadece az miktarda içeceğiniz varsa daha az sıcaklığınız oluyor. Toplam sıcak içecek kütleniz az olduğu için termosun içinde uzun süre sıcak kalamıyor. Termosun içinde içecekten kalan boşluğu hava dolduruyor. Bu da daha hızlı soğumaya neden oluyor. Bu nedenle termosa koyacağınız sıcak içeceğinizi fazla koyarsanız sizin için daha kullanışlı oluyor.

Doğru Boy Termos Kullanın

Termosa koyacağınız içecek miktarınızla termosun boyunun orantılı olması gerekiyor. Çünkü termosun içini ne kadar sıcak tutarak süreyi uzatmaya çalışsanız da, içerisindeki hava miktarı ne kadar çok olursa o kadar çabuk soğutuyor. Eğer yanınızda az içecek taşıyorsanız ve bunu artırmak istemiyorsanız büyük bir termos kullanmamanız gerekiyor. Daha küçük boyda bir termos sizin için daha faydalı olabiliyor.

Termosu Soğuktan Uzaktan Tutun

Her ne kadar termosun içerisinde yer alan yalıtım sıcaklığı koruyor olsa da, dışarıdan gelen ısı kaybı da içerisini etkiliyor. Eğer termosun dış yüzeyi sürekli soğuğa maruz kalıyorsa, ısı kaybetmeye dışardan başlayıp bir süre sonra içindeki içeceği de etkilemeye başlıyor.

Yukarıda termos içecekleri kaç saat sıcak tutar anlatmaya çalıştık.

Siz de hayatınızı kolaylaştıran en iyi outdoor malzemelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kamp icin gerekli malzemeler teknosa
Devamını Oku

Kamp Malzemeleri Neler?

Şehrin gürültüsü ve koşuşturması çoğu zaman üzerimizde stres ve baskı yaratıyor. Her ne kadar yaşamın akışında bunu fark…
Bıçak Nasıl Bilenir?
Devamını Oku

Bıçak Nasıl Bilenir?

Fileto, doğrama, soyma gibi farklı işlevlere sahip bıçaklar, yemek hazırlık süreçlerinde ya da doğa aktivitelerinde vazgeçilmez araçlardan biridir.…
french presste kahve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

French Presste Kahve Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde kahve içmeye ihtiyaç duyduğumuzda her zaman kahve makinesi olmayabiliyor ya da onun için zamanımız olmayabiliyor. Günün…
hirsizlardan nasil korunursunuz teknosa
Devamını Oku

Hırsızlardan Nasıl Korunulur?

Ülkemizde hırsızlık olayları her geçen yıl artmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce ev ve iş yeri soyuluyor. Yapılan…
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…