Günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında ilk sırada akıllı telefonlar yer alıyor. Her yeni modelde gelişen özellikleriyle de tüm işlerimizdeki en büyük yardımcımız oluyorlar. Gelişen teknolojisiyle birlikte hiçbir zaman yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızda yaşadığımız en büyük sorun dayanıklılık konusunda oluyor. Özellikle suya karşı olan dayanıksızlığı nedeniyle telefonlarımızda geri döndürelemez problemler yaşıyoruz. Her yeni geliştirilen modelde en iyi kullanıcı deneyimi yaşatmak isteyen akıllı telefon markaları, bu duruma da çözüm üretmeye çalışıyor. Son yıllarda üretilen üst segment telefonların büyük çoğunluğu artık suya ve toza karşı dayanıklı olarak üretiliyor. Bu yazımızda su geçirmez telefonlar hakkında bilgiler vereceğiz.

Su Geçirmez Telefonlar Nasıl Çalışıyor?

Akıllı telefonlarımızın hemen her noktasında boşluklar bulunuyor. Hoparlör, mikrofon delikleri, ahize ve kulaklık girişi bu boşlukların görünen yüzeyleri arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra telefonun düğmeleri arasındaki ve sim kart yuvasındaki boşlukları da göz ardı edemiyoruz. Ayrıca telefonun çerçevesi ile ekran arasında direkt olarak göremeyeceğimiz boşluklar da söz konusu oluyor.

Ekran ve çerçeve arasındaki boşluklarla diğer boşluklar birbirinden farklı teknolojiyle kapatılıyor.

Ekrandan kaynaklı su geçirme durumu olmaması için ikisi arasındaki hava geçişinin engellenmesi gerekiyordu. Bunun için özel olarak üretilmiş yapışkan bir maddeden destek alınıyor. Lastik benzeri bir ürün olan bu yapışkan maddeler ekran ile çerçeve arasına özel bir teknikle mühürleniyor. Böylece telefon ekranına su dökülmesi durumunda ya da yağmur atında telefonunuzu kullanmak zorunda kaldığınızda ekrandan herhangi bir sıvı içeriye giremiyor. Bu yapıştırıcı madde kulaklık girişinin ana karta bağlandığı noktada ya da devrelerin birbirine bağlanmasında da kullanılıyor.

Yapışkan madde telefonun her noktasında kullanılamıyor. Telefonun düğmelerinde ya da bağlantı noktalarında kullanıldığında performansları olumsuz olarak etkileniyor, hatta bazı parçalar kullanılamaz hale geliyor. Bu nedenle bu noktalarda lastik contalar kullanılıyor. Su geçirmeyen akıllı telefonların kulaklık girişinde, şarj bağlantı noktasında ve düğmelerinde çoğunlukla bu lastik contalarla koruma sağlanıyor.

Bazı akıllı telefon markaları düğme ve sim kart yuvası gibi içeri ittirilerek kullanılan noktaların elektrik kontağından tamamen ayrılması için silikon kauçuk kılıfı kullanabiliyor. Bu noktalara temas eden sıvı bu kauçuk kılıfa temas ediyor ve içeriye girişini engelliyor.

Hava Gereken Noktalarda Su Geçirmezlik Nasıl Sağlanıyor?

Akıllı telefonların ekran ve düğmeler gibi bazı noktaları çalışmak için havaya ihtiyaç duymuyor. Ancak özellikle hoparlör ve mikrofon gibi bazı parçalar hava olmadan çalışamıyor. Çünkü sesin ortaya çıkabilmesi için ses dalgalarının havada titreşim yaratması gerekiyor.

Ayrıca akıllı telefonun hava almasını sağlayan tüm deliklerini kapatmak iç ve dış basınç dengesini de bozuyor. Bu dengesizlik bir noktadan sonra kullanılan yapışkan maddenin patlamasına neden oluyor. Özellikle sudan kaynaklı oluşacak basıçta bir patlama yaşanması telefonun içine suyun dolması anlamına geliyor.

Su geçirmeyen telefonların hoparlör ve mikrofonlarının önüne çok ince bir ağ tabakası konularak bu sorun gideriliyor. Bu ağ tabakası suyu doğal eğilimi yönünde yönlendiriyor. Böylece üzerinde bir basınç yaratmadan suyun içeri girişini engelliyor.

su gecirmez telefonlar teknosa

Su Geçirmez Telefonlar Nasıl Bir Avantaj Sağlıyor?

Eski akıllı telefon teknolojisinde telefonlarımızı en çok sıvılara karşı korumaya özen gösteriyorduk. Yeni üretilen suya dayanıklı telefonlarda bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkıyor.

Mevcut teknoloji akıllı telefonunuzla birlikte yüzebilmenizi sağlayacak kadar bir güven vermiyor. Bu şu anda yapılabilir bir eylem ancak küçük de olsa bir risk teşkil ediyor. Suya karşı dayanıklı telefonlar sıvı teması sonucu oluşabilecek riskleri en az seviyeye indiriyor.

Suya dayanıklı telefonunuzu yağmur yağdığında rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ayrıca duştayken ya da elleriniz ıslakken telefonunuza bakmanız gereken acil bir durum oluşursa hiç çekinmeden cevaplayabiliyorsunuz. Bazen ekranda oluşan lekeleri suyla temizlemek zorunda kalabiliyoruz. Bu tarz durumlarda da hiç sorun yaşamadan ekran ve telefon temizliğinizi yapabiliyorsunuz.

Akıllı telefonlarımızla yaşadığımız bir diğer risk de masada üzerine dökülen sıvılardır. Masada duran çay, kahve ya da soğuk içeceklerimiz kaza sonucu masaya döküldüğünde ilk kurtarmaya çalıştığımız eşya telefonlarımız oluyor. Böyle durumlarda da korkmanıza gerek kalmıyor. Çünkü su geçirmeyen telefonunuz sıvı kazalarına karşı da dayanıklılığını koruyor olacaktır.

IP Sertifikası Nedir ve Ne Anlama Geliyor?

Suya dayanıklı telefonlar üretilmeye başlandıktan sonra telefonların özellikleri arasına yeni bir kalem daha eklenmiş oluyor. Bu da su geçirmezlik derecesini ölçeklendiren IP sertifika değeridir.

IP sertifikası tüm dünyada Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından belirlenen bir standarttan oluşuyor ve sadece suya karşı değil; aynı zamanda toza karşı dayanlılığını da gösteriyor. Bu derecelendirmeyi göstermek için IP’den sonra iki haneli rakam bulunuyor. Rakamlar akıllı telefonun sahip olduğu sertifika düzeyini gösteriyor.

IP’den sonra gelen ilk hane telefonun toza karşı dayanıklılığını gösteriyor. Toza karşı dayanıklılık konusunda en yüsek derece 6 ile gösteriliyor. Yani sertifika değeri IP6X ile başlayan akıllı telefonlar toza karşı en dayanıklı telefonlar oluyor.

IP’den sonra gelen ikinci hane ise suya karşı dayanıklılığını ifade ediyor. Buradaki en yüksek derece 9 olarak gösteriliyor. Ancak günümüz mevcut teknolojisinde bu değere henüz ulaşılamıyor. Piyasada bulunan birçok telefonda bu rakam 7 ya da 8 olarak gösteriliyor.

Su Dayanıklı Telefonlarla İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

Akıllı telefonların fiziksel olarak zarar görmemesi için geliştirilen teknolojiler tam olarak su geçirmezlik sağlamıyor. Uzun bir süre sıvıya maruz kalan telefon bir noktadan sonra su geçirebiliyor. Bu noktada su geçirmez telefonlar olmadığı sadece suya dayanıklı telefonların olduğu söylenebiliyor.

Ayrıca suya dayanıklılık konusu sadece tatlı sular için geçerli oluyor. Deniz suyu gibi tuz oranı yüksek sularda dayanıklılık performansı aynı olmuyor. Bunu yaptığınızda akıllı telefonunuza zarar verme ihtimaliniz bulunuyor.

Yukarıda su geçirmez telefonlar hakkında bilgiler verdik.

Size en uygun akıllı telefonları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone 13 ne zaman teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 Ne Zaman Çıkacak?

Apple, yeni ürün lansmanlarında en çok söylentiye maruz kalan ve bu konuda en sıkı güvenlik önlemleri alan markaların…
oppo a74 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Oppo A74 Özellikleri

Oppo A74, uygun fiyatlı akıllı telefon arayışında olan kullanıcılar için önemli alternatifler arasında yer alıyor. Kendi segmentindeki telefonlarla…