Starlink, milyarder Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX tarafından işletilen ve 36 ülkeye internet erişim kapsamı sağlayan bir uydu internet takım yıldızı olarak biliniyor. Bu uydular ile internet erişiminde küresel bir kapsama alanını sağlamak hedefleniyor. SpaceX’in Starlink uyduları ilk olarak 2019’da fırlatılmaya başlandı. Starlink uyduları, Dünya yörüngesinde yer alıyor ve yaklaşık 3 bin civarı seri üretilen küçük uydudan oluşuyor. Starlink, 500.000’den fazla aboneye internet erişimi sağlıyor.

Teknik olarak SpaceX’in bir bölümü olan Starlink, aynı zamanda uzay uçuşu şirketinin büyüyen yörünge uyduları ağının veya takımyıldızının genel adı oluyor. Bu uydu ağının gelişimi ilk olarak 2015’te başladı. Prototip uyduları ise 2018’de yörüngeye fırlatıldı. O zamandan beri SpaceX, en sonuncusu 24 Temmuz gerçekleşen ve Dünya yörüngesine 53 uydu daha yerleştiren Falcon 9 roketi ile toplam uydu sayısını 2 bin 957’ye çıkardı.

Starlink uyduları, yörüngede dönerek büyüyen bir özel uydu ağı yoluyla gezegendeki hemen hemen herkese internet bağlantısı sağlamayı amaçlayan bir girişim olarak öne çıkıyor. Tüm bunlara rağmen Starlink, tartışmasız bir proje olarak görülmüyor. Bilim camiasının bazı üyeleri, Starlink’in dünya yörüngeli uydularının gece gökyüzü görünürlüğü üzerindeki etkisi hakkında endişelerini dile getiriyorlar.

Starlink yörüngede yer alan diğer uydular gibi internet erişimi sağlamak istiyor. Bu erişimi, özellikle kırsal alanlarda ve dünyanın diğer bölgelerinde yüksek hızlı geniş bant erişimi olmayan insanlara sağlamayı hedefliyor. Starlink’in mevcut web sitesinde; “Starlink, dünyada bağlantının tipik olarak zor olduğu bölgeler için idealdir.” ve “Geleneksel yer altyapısıyla sınırlanmayan Starlink, erişimin güvenilmez veya tamamen kullanılamadığı yerlere yüksek hızlı geniş bant internet sağlayabilir.” ifadeleri yer alıyor.

Starlink’in Kurulumu

Starlink internet bağlantısını kurmak için yapılması gereken tek şey, sinyali almak ve bant genişliğini yönlendiriciye iletmek için evde küçük bir uydu çanağı kurmak oluyor. Şirket; çatılar, bahçeler ve ev dışı için bir dizi montaj seçeneği sunuyor. Müşterilerin alıcıları için en iyi konumu seçmelerine yardımcı olmak amacıyla artırılmış gerçeklik kullanan Android ve iOS için bir Starlink uygulaması bile mevcut bulunuyor.

Tüm bu gelişmelerin sonunda Starlink, hareketli araçlar ve uçak içi Wi-Fi dahil olmak üzere tüm gezegeni; kullanılabilir ve yüksek hızlı Wi-Fi sinyal ağıyla kaplamayı umuyor.

Starlink’in Maliyeti

Starlink siparişleri sırayla alınıp tamamlanıyor. Bu nedenle hizmet talep edildikten sonra 99 dolar depozito yatırmak ve ardından liste sırası beklemek gerekiyor. 2021’deki beta sürümü sırasında Starlink, bazı ön siparişlerin yerine getirilmesinin altı ay kadar uzun sürebileceğini açıkladı. Bazı bölgeler için ise Starlink, yeni siparişler için verilecek olan hizmetin 2023 veya daha sonrasına kadar yerine getirilemeyebileceğini söylüyor.

Hizmetin maliyeti başlangıçta ayda 99 ABD Doları, artı vergiler ve ücretler ile evde kurulum ücreti oluyor. Mart ayında SpaceX yöneticilerinin donanım maliyetlerinin zamanla düşeceğine dair daha önceki tahminlerine rağmen, SpaceX bu fiyatları aylık 110 dolara ve donanım için peşin 599 dolara yükseltti. Aylık 110 dolar, bir internet bağlantısı için, özellikle neredeyse fiber bağlantı kadar hızlı olmayan bir bağlantı için çok fazla görünüyor. Ancak Elon Musk, şimdiye kadar hızlı bir bağlantıya erişimi olmamış insanlar için maliyetin buna değeceğini ifade ediyor.

Starlink’in Kullanım Alanı

Bu sonbaharda tüm dünyayı kapsama alanına alma sözü vermesine rağmen Starlink hizmeti, şu anda belirli ülkelerdeki belirli bölgelerle sınırlı görünüyor. Yine de takımyıldızına daha fazla uydu katıldıkça kapsama haritasının önemli ölçüde büyüyeceği tahmin ediliyor. Starlink’in dünyanın çoğunluğuna tam hizmet sunacağını iddia edebilmesi için yörüngesinde en az 10 bin uydu bulundurması gerektiği görülüyor. Şu an için kapsama alanı; 45 ile 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanıyor.

Elon Musk’a göre, şu anda büyüyen düşük dünya yörüngeli uydu ağı tarafından hizmet verilen ülkeler; ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda, İrlanda, Belçika, İsviçre, Danimarka, Portekiz, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı içeriyor. Starlink’in ön sipariş yoluyla sağlanan anlaşması; İtalya, Polonya, İspanya ve Şili dahil olmak üzere birçok ülkede yer alıyor.

starlink uydulari teknosa

Fiber mi? Uydu mu?

Fiber veya yere yerleştirilmiş fiber optik kablo aracılığıyla sağlanan internet, uydu internetinden gerçekten çok daha hızlı yükleme ve indirme sunuyor. Ancak fiber internet elde etmek için gerekli altyapıyı oluşturmanın hızlı bir yolu bulunmuyor. Bu durum, uyduları uzaya fırlatmanın basit bir yöntem olduğu anlamına gelmiyor. Yine de Starlink gibi hizmetlerin, yetersiz fiber internet hizmeti alan kitlelere ulaşacağına inanmak için birçok neden bulunuyor.

Dezavantajlar

Yoğun yağmur veya rüzgâr gibi kötü hava koşulları, uydu internet bağlantısını etkileyerek potansiyel olarak daha düşük hızlara veya nadiren kesintiye neden olabiliyor. Uzayda özel mülkiyete ait uyduların çoğalmasıyla ilgili pek çok endişe de bulunuyor. Uluslararası Astronomi Birliği, yıldız gözlemi ve gece vahşi yaşamının korunması için öngörülemeyen sonuçlara dair tehlike oluştuğunu ifade ediyor. Bu açıklama sonrası ise Starlink, uydularının parlaklığını ve görünürlüğünü azaltmayı amaçlayan çeşitli yeni tasarımlar oluşturmaya başladı. Şirketin web sitesinde, “Starlink ekipleri, gözlemleri etkilememek adına uydu parlaklığını azaltmak için dünyanın önde gelen gökbilimcileriyle yakın bir şekilde çalıştı.” ifadesi yer alıyor.

Siz de internete hızlıca girebileceğiniz en iyi modemleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
adsl ile vdsl arasindaki fark nedir teknosa
Devamını Oku

ADSL ile VDSL Arasındaki Fark Nedir?

Günlük hayatımızda kullandığımız neredeyse tüm teknolojik cihazlarla internete bağlanabiliyoruz. Bu teknolojik gelişmeye o kadar alıştık ki, internet olmadığında…
inverter klima ne demek teknosa
Devamını Oku

Inverter Klima Ne Demek?

Klimalar özellikle yaz aylarında daha yaygın olarak kullanılıyor. Ilıman iklime sahip bölgelerde ise dört mevsim devamlı olarak kullanılabiliyor.…
xiaomi mi note 10 ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Mi Note 10 Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi Note 10, üst segment özellikleri içerisinde barındıran orta segmentteki bir akıllı telefon olarak dikkatleri üzerine çekiyor.…