Yeni bir televizyon ararken çok sayıda seçeneğin var olması bunaltıcı olabilir. Bu arayışınızda LED, Akıllı TV, 4K ve QLED gibi seçenekler karşınıza çıkar. Quantum Dot Display teknolojisini ifade eden OLED, ışık ve renkler birleşiyle daha fazla derinlik ve kontrast kalitesi sunarak benzeri olmayan net bir görüntü ortaya çıkarır. Bunu yapabilmesi için OLED teknolojisi, LED LED ekranları nano kuantum teknolojisiyle birleştirir. Siz de yüksek kaliteli bir görsel deneyim yaşamak istiyorsanız, film, spor veya oyun tutkunuysanız bu OLED TV’ye bir şans verebilirsiniz.

QLED TV Nedir?

QLED TV geçen LED ifadesi; ışık saçan diyot anlamına gelirken Q, kuantum noktasını ifade eder. Bu son teknoloji QLED ekran da beyaz LED’lerin ve renk filtrelerinin sınırlı kombinasyonundan farklı bir şekilde renk üreten teknolojiyle çalışır. Renk teknolojisiyle QLED, daha derin ve zengin bir renk kontrastının yanı sıra canlılık ve parlaklık sağlar. Canlılığı ve parlaklığı geliştiren QLED ekranı, boyutlarına bağlı olarak 2 ila 10 nanometre arasında olan farklı frekanslarda ışık yayan veya değiştiren yarı iletken kristallerden oluşur. Kuantum noktaları olarak adlandırılan kristaller, parlaklığı ve rengi iyileştirmenin yanı sıra görüş açısını genişletmek için metal alaşımla kaplanır.

QLED’ler, TV’nin arkadan aydınlatmasıyla birleştiğinde daha fazla doymuş ve tanımlanmış ana renkler üretir. Bu da kırmızı, yeşil ve mavi renklerin en iyi şekilde yansımasını sağlar. Aynı zamanda entegre arka aydınlatmayla ışık daha karanlık alanlara yayılarak yüksek renk dolgunluğu ve optimum parlaklık elde edilir. Böylece QLEDTV’ler, izleyicilere sürükleyici bir seyir deneyimi sunan geniş bir renk gamı oluşturma becerileriyle diğerlerinden ayrılır. Parlak olma eğiliminde olan QLED televizyonlar, aydınlık oda ve dış mekan kullanımları için de uygundur.

Renk performansının yanı sıra QLED TV’ler enerji verimliliği de oldukça popülerdir. Kuantum noktaları, aldıkları elektrik enerjisinin daha fazlasını geleneksel LED’lere dönüştürebilir. QLED TV’lerin hemen hemen hepsi, güç tüketimi azaltmak için ortam ışığını algılayabilme yeteneğine de sahiptir. Bu da televizyonların enerji verimliliğini artıran özelliklerdendir.

QLED Teknolojisinin Özellikleri

QLED teknolojisinin en önemli özelliği geniş renk gamıdır. Geniş renk gamı, ekranda daha fazla renk göstermesinin yanı sıra renklerin arka planda kalibre olmasını da sağlar. Böylece en sevdiğiniz TV programları, dizi, film ve belgeler daha sürükleyici hale gelebilir. Bununla birlikte QLED teknolojisi aşağıdaki özellikleri de beraberinde getirir:

  • Üstün Görüntü Kalitesi: Üstün görüntü kalitesi, bu teknolojinin en çok ilgi çeken yönlerinden biridir. Quantum Dot teknolojisiyle çalışan QLED’ler, LCD veya LED muadillerinde göre daha gerçekçi renkler üretir. Geniş renk gamı, parlaklık ve gerçekçilik, izlenen görüntünün daha doğru bir temsilini sağlar. Aynı zamanda gelişmiş bir izleme deneyimi için daha iyi kontrast olanları sunar.
  • Karartma Teknolojisi: QLED’lerde üstün parlaklık ve renk doğruluğunun yanında daha sürükleyici bir deneyim sunan karartma teknolojisi mevcuttur.
  • Üstün Hareket Netliği: Hızlı aksiyon sahneleri veya spor müsabakalarını izlerken görüntüde bozulmayı engelleyen üstün hareket netliğine sahiptir. Gerçek yenileme oranıyla gelen bu netlik, bulanıklığı ve titreşimi azaltarak yoğun aksiyon sahnelerinde bile keyifli bir izleme deneyimi için gelişmiş hareket işleme algoritmaları kullanır.
  • HDR Desteği: Yüksek dinamik aralık olarak ifade edilen HDR, QLED TV’lerin en önemli özelliklerinden biridir. HDR teknolojisiyle kontrast ve parlaklık seviyeleri artarken, ekranda daha canlı ve gerçekçi görüntüler oluşur.
  • Yansıma Önleyici Ekran: Yansıma önleyici ekran, QLED’leri alternatiflerinden ayıran temel unsurların başında gelir. Yansıma önleyici, parlak ışıklı ortamda ekrandaki yansımayı en aza indirmeyi amaçlar. Ancak yansıma önleyici ekran, uzun süreli izleme seanslarının neden olduğu göz yorgunluğunun minimuma düşmesine de destek verir.
  • Akıllı Özellikler: Hemen hemen tüm QLED televizyonlar yerleşik uygulamak, sesle kontrol ve internet bağlantısı gibi akıllı özelliklerle birlikte çalışır. Bu özellikler, akış hizmetlerine erişmenizi, internette gezmenizi ve sanal asistan destekleriyle televizyonunuzu sesinizle kontrol etmenizi sağlar. Bazı QLED TV’lerde yer alan sesli asistanlar, farklı diğer akıllı ev sistemleriyle de uyumlu sağlar. Bu sayede televizyonunuz daha keyifli hale gelir.

Evinizde keyifli bir seyir deneyimi yaşamak istiyor ve özellikle yüksek çözünürlüğe sahip içerikleri televizyonunuzun ekranından seyretmeyi seviyorsanız, QLED TV’ler tam size göre olabilir.

Televizyon Deneyimini Bir Üst Seviyeye Çıkaran QLED TV’ler

Televizyonlar da gelişen teknolojiyle birlikte daha akıllı hale geldi. Olağanüstü tasarım ve yenilikçi teknolojileriyle QLED’ler, televizyon deneyimini bir üst seviyeye çıkarmayı başarır. Bu teknolojiye sahip televizyonların her biri, arka aydınlatma sistemi sayesinde ultra incelikte olur. Böylece ev dekorasyonunuza da katkı sağlar. Hatta bazı QLED TV’ler, teknik yetenekleriyle eşleşen olağanüstü dış tasarıma sahiptir. Kullanıcılarına bazı ekran modları sunarak kullanıldığı alanda bir tablo gibi görünebilir.

QLED TV’lerin tasarım ve teknolojik özellikleri seyir keyfiyle birlikte gelişmiş oyun deneyimi de sağlar. Oyun konsolunuz ne kadar yüksek özellikli olursa olsun, televizyonunuz kalitesi performansı etkiliyorsa QLED televizyonlar sizin için en ideal teknolojiyi sunuyor olabilir. Bazı modellerde oyunculara özel modlar bile bulunur. Oyun modlarına ek olarak birçok QLED TV, Spotify, Netflix ve YouTube gibi dijital yayın platformlarına özel bir ekran da sunar. Böylece, sıkıldığınız her an televizyon kanallarından dijital yayın platformlarına dönmeniz mümkün hale gelir. Hem bu özellikleri hem de ekran ve görüntüleri ile QLED TV, televizyon deneyimini bir üst seviyeye çıkarır. Sinematik deneyimde kalite sizin için önemliyse ya da QLED teknolojisinin verimliliği ve eğlencesi size uygunsa modelleri araştırmaya başlayabilirsiniz. Hangi teknolojiyi seçeceğinize izleme alışkanlıklarınızı ve tercihlerinizi göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Otomatik saat nasıl çalışır?
Devamını Oku

Otomatik Saat Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomatik saatler, koleksiyoncuların ve saat tutkunlarının en fazla tercih ettiği mekanizma türüne sahiptir. Güvenilir ve uzun ömürlü olmalarının…
Tripod nedir? tripod ne işe yarar?
Devamını Oku

Tripod Nedir? Tripod Ne İşe Yarar?

Fotoğraf ve video çekimlerinde kameraya destek sağlayan tripod, temel bir fotoğrafçılık aksesuarıdır. Tripod bir fotoğrafçının olmazsa olmaz malzemelerinden…
soundbar nedir ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Soundbar Nedir? Özellikleri Neler?

Günümüzde ev sinema sistemleri çok revaçta görünüyor. Ama herkes için değil. Pahalı olma eğiliminde olan bu sistemlerin kurulmaları…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…