Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının ne işe yaradıklarını araştırıp ihtiyacımıza en uygun olan bilgisayarı buna göre seçmeye çalışıyoruz. Bu özellikler arasında en çok dikkatimizi çeken ekran kartındaki farklılık oluyor. Ekran kartlarında paylaşımlı ve paylaşımsız olarak iki farklı çeşitle karşılaşıyoruz. Alacağımız bilgisayarın performansını doğrudan etkileyen bir konu olduğu için paylaşımlı ekran kartının ne olduğunu bilmemiz ve arasındaki farkları iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartları bilgisayarlarda grafik işlemlerini gerçekleştiren önemli donanım parçaları arasında yer alıyor. Ekran kartları paylaşımlı ve paylaşımsız olarak ikiye ayrılıyor. Paylaşımsız ekran kartları kendi başına bir donanım olduğu için kendi sistem belleğini kullanarak işlem yapıyor.

Paylaşımlı ekran kartı ise, işlemcide bulunan RAM ile besleniyor. Burada RAM, hem işlemci hem de ekran kartı tarafından kullanılıyor. Bu nedenle paylaşımlı ekran kartlarının performansı diğerlerine göre biraz daha düşük oluyor. Eğer bilgisayarınızı oyun oynamak için kullanıyorsanız çok yüksek performans gerektirmeyen oyunlarda herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Ancak grafik performansı yüksek olan video düzenleme gibi işler yapıyorsanız ya da yüksek performanslı oyun oynamak istiyorsanız paylaşımlı ekran kartı işinizi zorlaştırabiliyor.

Paylaşımlı ekran kartının bir avantajı daha az güç tüketimine sahip oluyor. Bu nedenle grafik belleği gerektirmeyen işler yapacaksanız size önemli bir avantaj sağlıyor.

Paylaşımlı Ekran Kartı Nasıl Kullanılıyor?

Paylaşımlı ekran kartı onboard olarak geçiyor. Paylaşımlı olduğu için bilgisayar sistemi ekran kartını otomatik olarak tanıyor. Bu nedenle sürücüleri mevcut bir bilgisayarda kullanmak istiyorsanız herhangi ek bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Ekran kartını tanımlamak için değil performans kullanım ayarlarını değiştirmek isteyebiliyorsunuz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızın “Denetim Masası” na giriş yapıyorsunuz. Denetim masasına sol alt köşedeki arama bölümüne yazarak da bulabiliyorsunuz. Buradan “Donanım ve Ses” menüsüne girip ardından “Güç Seçenekleri” bölümlerine giriyorsunuz. Karşınıza gelen ekranda kullandığınız ve değiştirebileceğiniz güç planı seçenekleri çıkıyor. Kullandığınız güç planının hemen karşısında ya da sağ alt kısmında “Plan Ayarlarını Değiştir” sekmesi bulunuyor. Bu sekmeye tıkladıktan sonra bilgisayarınızın güç kullanımıyla ilgili bazı ayarlar görüyorsunuz. O ayarların hemen altında ise ”Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” yazan küçük bir link olarak sekme duruyor. Buraya tıklayıp gelişmiş ayarlar ekranı açılıyor.

Gelişmiş ayarlar menüsünde önce kullandığınız işlemci markanızı buluyorsunuz. Daha sonra yanındaki + (artı) işaretine tıklıyorsunuz ve paylaşılan ekran kartınız için performans değerlerini ayarlayabiliyorsunuz.

Paylaşımlı Ekran Kartı İyi mi?

İşlemci ile ortak kullanım noktasında bulunduğu için paylaşımlı ekran kartlarının performanslarında düşüş olabiliyor. Ayrıca paylaşımlı ekran kartınızın özelliği ne kadar iyi olursa olsun, bilgisayarınızın RAM ve işlemci kapasitesiyle sınırlı kalıyor. Bu nedenle yeni nesil oyunları oynamak isteyenlerin diğer paylaşımsız ekran kartlarından birini tercih etmeleri daha avantajlı oluyor.

Paylaşımlı ekran kartları performans bakımından beklentileri karşılamasa da güç tüketimi konusunda kullanıcılara avantaj sağlıyor. Daha az güç tükettiği için özellikle laptop kullanıcılarının beklentilerini fazlasıyla karşılıyor.

paylasimli ekran kart nedir teknosa

Paylaşımlı Ekran Kartlarının Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı ekran kartları genellikle daha kolay işlemlerin yapılabildiği bilgisayarlar için kullanılıyordu. Grafik tarasım ya da gelişmiş fotoğraf ve video düzenleme yapabilecek kadar güçlü üretilmiyordu. Bunların yanında diğer sistemlere göre çok daha az ısı üretiyor ve daha uzun pil ömrü sağlıyor. Bu da paylaşımlı ekran kartlarını dizüstü bilgisayarlar için en ideal sistem haline getiriyor.

Ancak son on yılda, teknoloji dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler ekran kartlarına da yansıyor ve her yeni ürün biraz daha gelişmiş olarak piyasaya sürülüyor. Dizüstü bilgisayarlar küçülüyor ve hafifliyor. Kullanıcılar daha çok dizüstü bilgisayarlardan video ve grafik düzenleme işlerini yapıyor, yüksek grafik tasarımlı oyunları oynamaya başlıyor. Teknolojik gelişmeler her zaman kullanıcıların eğilimine göre gerçekleştiriliyor. Bu nedenle üreticiler paylaşımlı ekran kartlarının özelliklerini artırmanın yolunu bulmaya çalışıyor.

Geldiğimiz noktada hala yüksek performans gerektiren oyun ve video düzenleme uygulamaları için yeterli olmuyor. Ancak eskiye göre büyük bir gelişme yaşanıyor.

Paylaşımlı Ekran Kartı Alınır mı?

Bilgisayarınızdaki ekran kartının paylaşımlı ya da paylaşımsız olmasına karar vermeden önce yapacağınız işlemlerin ne olduğunu net olarak belirlemeniz gerekiyor. Grafik tasarım, video düzenleme ya da 3 boyutlu oyunlar için ne kadar kullanacağınıza ve diğer gereksinimlerinize göre değişkenlik gösteriyor. Masaüstü bilgisayara ihtiyacınız varsa ve yüksek düzeyde grafik işlemi yapacaksanız o zaman paylaşımsız ekran kartı sizin için daha faydalı oluyor. Ancak dizüstü bilgisayar alacaksanız paylaşımsız ekran kartı için biraz daha yüksek bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor.

Paylaşımlı ekran kartı hakkında daha fazla bilgi sahibi olduk. Siz de hayatınızı kolaylaştıran en teknolojik donanıma sahip bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Hava Fotoğrafçılığı Nedir?
Devamını Oku

Hava Fotoğrafçılığı Nedir?

Hava fotoğrafçılığı profesyonellerin birçok farklı amaç için kullandığı büyüleyici ve çarpıcı karelerin ortaya çıkmasını sağlayan bir branş olarak…
Kulak içi kulaklık önerileri
Devamını Oku

Kulak İçi Kulaklık Önerileri

Çalma listelerinizi dinlemenin en iyi yolu kaliteli bir hoparlör ya da kulaklık kullanmaktır. Ancak bireysel kullanım için sadece…