Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma bağlı olarak da mobil teknoloji büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Mobil cihazların hayatımıza kattığı en önemli avantajlardan biri de hızlı ve kolay işlem yapabilme özgürlüğü oluyor. Bunun bir sonucu olarak mobil ödeme sistemleri de gelişiyor ve hem online hem fiziksel alışverişlerimizdeki ödemeler yeniden tanımlanmaya başlıyor. Akıllı telefonlarımızla yaptığımız ödemelerden biri de NFC oluyor. İlk çıktığı yıllarda mobil cihazların hepsinin uyumlu olmaması ve sistemlerin tam olarak hazır olmaması nedeniyle fazla ilgi görmemiş olsa da, iki alanda yaşanan gelişmelerle günümüzde daha fazla kullanılıyor ve her geçen gün kullanım oranı artıyor. NFC nedir gelin daha detaylı inceleyelim.

NFC Nedir?

NFC nedir dediğimizde, yeni nesil ödeme sistemlerinden NFC, Near Field Communication kelimelerinin kısaltmasıyla hayatımıza giriyor. Türkçe karşılığı Yakın Alan İletişimi olarak tanımlanıyor.

NFC teknolojisi, akıllı telefonunuz ile POS cihazı birbirine yakın olduklarında aralarında iletişim kurmalarını sağlıyor. Bu iletişimi herhangi bir internet bağlantısı olmadan sağlıyor. Bağlantının kurulabilmesi için sadece iki cihazın birbiriyle uyumlu olması bekleniyor. En az birinin iletim yapıyor diğerinin de sinyali alması gerekiyor.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC şu anda en çok ödeme sistemlerinde kullanıldığından bunun için geliştirilmiş bir teknoloji gibi algılanabiliyor. Ancak burada iki cihazın birbiriyle iletişim kurmasından bahsediliyor.

Akıllı cihazlar hayatımıza girmeden önce bu iletişim kızılötesi teknolojiyle sağlanıyordu. Akıllı telefonlarla birlikte artık ondan çok daha hızlı ve çok daha kolay aktarım yapabildiğimiz Bluetooth teknolojisi kullanılıyor. NFC teknolojisi ise bunu bir adım daha öteye taşıyacak gibi görünüyor.

Tıpkı Bluetooth gibi NFC de radyo dalgalarını kullanarak iletişimi sağlıyor. Artık radyo dalgaları mobil veri geçişleri için standart haline geliyor. Bağlantının gerçekleşmesi için iki NFC özellikli cihaz olması gerekiyor. Cihazlardan biri verici, diğeri ise alıcı oluyor. Örneğin bir NFC etiketi olarak POS cihazı ve diğer cihaz akıllı telefon olduğunda, POS cihazı yalnızca verileri iletebilen ancak alamayan pasif bir cihaz konumunda oluyor. Akıllı telefon ise hem NFC etiketinden yani POS cihazından sinyalleri alabilen hem de iletebilen aktif bir NFC cihazı konumuna geliyor.

NFC sistemi Bluetooth ile aynı prensipte çalışıyor. NFC’yi farklı kılan şey ise cihaz eşleştirmesi ve verileri iletmek için izin gerektirmiyor. Kullanıcının NFC teknolojisini kullanarak bilgi almak ya da ödeme yapmak için tek yapması gereken, NFC uyumlu bir akıllı telefon ile verici cihaza dokunmak oluyor.

NFC teknolojiyle iletişim iki yönlü oluyor.

nfc nedir nasil kullanilir teknosa

Tek Yönlü İletişim

Tek yönlü iletişimde bir aktif bir de pasif NFC cihazı olması gerekiyor. Bir NFC etiketi ile NFC uyumlu akıllı telefon arasındaki iletişim tek yönlü iletişim sınıfına giriyor.

İki Yönlü İletişim

İki yönlü iletişim için iki aktif NFC cihazı olması gerekiyor. Dosya aktarımı için NFC özellikli iki akıllı telefon arasındaki iletişim iki yönlü iletişim olarak geçiyor.

NFC Teknolojisinin Avantaj ve Dezavantajları

NFC teknolojisi hem kullanışlı hem de büyük kolaylık sağlıyor. Çünkü akıllı telefonlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmıyoruz. O halde neden onu mağazalarda alışveriş yaparken de kullanmayalım? NFC teknolojisini kullanan temassız kredi kartlarıyla ödemeler de çok hızlı gerçekleşiyor.

NFC teknolojisi, onu anlayabileceğiniz ya da benimseyebileceğiniz kadar karmaşık bir sistem içermiyor. Hem kurulumu hem de kullanımı oldukça kolay oluyor.

Bunların yanı sıra NFC özellikli bir cihaz kullanarak ödeme yapmak daha güvenli oluyor. Çünkü bu sistemde fiziksel bir kredi kartı bulunmuyor. Kart bilgilerinizin ele geçirilmesi ya da çalınması gibi bir durum olmuyor. Eğer akıllı telefonunuz çalınırsa PIN kodunuz ve şifreniz sizi korumaya devam ediyor.

Güvenlik anlamında menzilinin çok kısa olması da bir avantaj sağlıyor. Çünkü menzil uzadıkça bilgisayar korsanlarının işine geliyor. NFC sinyali çok uzun bir alanı kapsadığında bilgilerin çalınma ihtimali artıyor. Bu noktada telefonunuzla ödeme yaparken POS cihazına da dikkat etmeniz faydalı oluyor.

NFC teknolojisi çok yönlü kullanılabiliyor. Sadece ödeme sistemi değil eğlence için de kullanılıyor. Arkadaşlarınızla birbirinize bişeyler gönderip alabiliyor, aynı şeyleri birlikte dinleyip izleyebiliyorsunuz.

Bunun gibi birçok avantajı bulunduğu gibi NFC teknolojisinin de bazı dezavantajları bulunuyor.

NFC teknolojisi uzun mesafeli ilişkileri sevmiyor. Bağlanmaya çalıştığınız cihaz eğer 4 cm’den daha uzaksa bağlantı kurulamıyor. Eğer veri aktarımı yapmak istiyorsanız ve arada mesafe bulunuyorsa Bluetooth teknolojisini kullanabiliyorsunuz. Onun dışında özellikle ödeme için cihazların birbirine olabildiğince yakın olması gerekiyor.

NFC teknolojisi nispeten düşük hızla işlem gerçekleştiriyor. Bu nedenle videolar gibi büyük dosyaları aktarmak için çok kullanışlı olmuyor.

NFC teknolojisi her ne kadar güvenli olsa da mobil cihaz korsanları her zaman bir açık aramaya devam ediyor. Bu nedenle tüm ödeme sistemleri gibi NFC için de %100 güvenli demek doğru olmuyor.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC teknolojisini kullanmaya başlamadan önce akıllı telefonunuzun NFC ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için telefonunuzun özelliklerini kontrol edebiliyorsunuz. Eğer telefonunuz uyumluysa ayarlarını yaptıktan sonra kullanmaya hemen başlayabiliyorsunuz. Son dönemde üretilen akıllı telefonlar NFC sistemine uyumlu olarak üretiliyor. Eski bir telefonunuz varsa uyumluluk kontrolü yapmanız fayda sağlıyor.

Android Cihazlarda NFC Nasıl Kullanılır?

NFC etiketini okutmaya başlamak için öncelikle Android telefonunuzun “Ayarlar” menüsünden NFC seçeneğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra alışverişinize başlayabiliyorsunuz. Bunun için akıllı telefonunuzun arkasını herhangi bir NFC uyumlu POS cihazına dokundurmanız ya da başka bir telefonla dosya alışverişi yapacaksanız diğer telefona dokunmanız yeterli oluyor.

iPhone Cihazlarda NFC Nasıl Kullanılır?

iPhone’un XS modeli ve sonrasında çıkan yeni model telefonları herhangi bir uygulama gerektirmeden kendiliğinden NFC etiketi okutabiliyorsunuz. Eski model iPhone’larda da NFC özelliği kullanılabiliyor ancak bunun için üçüncü taraf uygulama indirilmesi gerekiyor.

Neden NFC Kullanmak İsteyebilirsiniz?

Hem bir işletme sahibi olarak hem de bir müşteri olarak NFC ile ödemenin nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor. Özellikle ödeme teknolojisinin nereye gittiği konusunda hızlı olmanız sizi rakiplerinizin karşısında bir adım öne çıkarıyor. Bir işletme olarak ikinci faydası da, müşterilerinizin ödeme sırasında karşılabilecekleri sorunlara karşı öncesinde hazırlıklı olmuş oluyorsunuz.

NFC Ne İçin Kullanılabiliyor?

Ödeme Yapabilirsiniz

NFC teknolojisi, mobil cihazlar aracılığı ile nakitsiz ve kredi kartsız ödemelerde uygulanmasıyla daha çok kendinden söz ettiriyor. İşletmeler de telefondan sadece bir dokunuşta ödeme yapmalarına izin vererek daha hızlı satış işlemi gerçekleştiriyor.

NFC teknolojisini kullanan işletmeler hem rakiplerinden kendilerini ayırabiliyor hem de müşterilerine eşsiz bir ödeme deneyimi sunuyor.

Telefon Numarası Alışverişi Yapabilirsiniz

Bir arkadaşınızdan telefon numarası almak istediğinizde artık numaraları baştan sona söyleme derdi sona eriyor. Telefon numarasını istediğiniz arkadaşınızla telefonlarınızı birbirine dokundurmanız yeterli oluyor.

Fotoğraf Galerisini Görüntüleyebiliyorsunuz

NFC etiketleri, sadece ödeme sistemi ve dosya alışverişi için kullanılmıyor. Aynı zamanda fotoğraf galerinizi de paylaşabiliyorsunuz. Genel olarak işletmelerin daha çok tercih ettikleri sistem bu oluyor. Bu sayede potansiyel müşterilerinize teker teker fotoğraf göndermekle uğraşmıyorsunuz.

Yukarıda NFC nedir, ne işe yarar gibi sorulara yanıtlar verdik.

Siz de hayatımızı kolaylaştıran en iyi android telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin