Her bebekte farklı bir süreç yaşanıyor olsa da, çoğu ebeveyn, çocukları 5 ya da 6 ay arasına geldiğinde mama sandalyesine oturmasını bekleyebiliyor. Bu süreç ne kadar hızlı gelişirse ebeveynler için o kadar iyi oluyor. Çünkü bebeğin sandalyede oturabilmesi onları mutfakta ve masada biraz daha özgür kılabiliyor. Ayrıca bebeğin sosyal gelişimi için çok faydalı olabilecek etkinliklere katılabilmesini de sağlıyor. Bebeğinizin mama sandalyesine geçmesi için doğru zamanın ne zaman olduğunu bilmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli gelişim noktaları bulunuyor. Bunlar arasında bebeğin ek gıdalara başlaması ve desteksiz olarak oturabilmesi sayılabiliyor.

Mama Sandalyesi Hazırlığı

Bebeğiniz desteksiz olarak ve dik bir şekilde oturabilmeye başladığında, gelişimsel olarak mama sandalyesine oturmaya hazır olduğunu görebiliyorsunuz. Sadece hafif bir sallanma ile oturduklarında iyi bir denge ve kontrol göstermeleri gerekiyor.

Mama sandalyesi üreticilerinin her sandalye için bir yaş tavsiyesi oluyor. Büyük çoğunluğu, mama sandalyesi kullanmadan önce bebeğin 6 aylık olana kadar beklenmesini tavsiye ediyor. Bunu başlangıç kriteri olarak alabiliyorsunuz. Ancak bebeğinizin ne kadarlık olduğuna bakmadan, bunun için hazır olup olmadığına sizin karar vermeniz ve emin olmanız gerekiyor. Çünkü her çocuk farklı oranda gelişim gösteriyor. Bebeğinizin güvenliği nedeniyle bu konuda acele etmemeniz gerekiyor.

Bebeğinizin bu gelişim noktasına ulaşması hem bebek hem de sizin için birçok fayda sağlıyor. Bebeğiniz mama sandalyesinde otururken, yemek saatinde kendi yemeğinizi hazırlayıp yiyebiliyor, başka çocuklarınız varsa onlarla ilgilenebiliyorsunuz. Ayrıca bebeğiniz de yemek masasının yanında olduğu için etrafında gerçekleşen sosyal ortam ve aile etkileşimi konunda bilgiler edinmeye başlıyor.

mama sandalyesi kac aylik iken kullanilir teknosa

Mama Sandalyesi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz için mama sandalyesi seçerken, tüm seçenekleri kontrol ettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Bazı nitelikleri göz önünde bulundurmanız, yaşam tarzınız, yaşam alanınız ve kişisel tercihleriniz için doğru bir mama sandalyesi alma zamanı geldiğinde en iyi seçimi yapmanızı sağlıyor.

Temizlik

Mama sandalyesini kullanırken isteyeceğiniz son şey, temizliği için tüm zamanınızı ayırmanız gereken bir mama sandalyesi tercih etmek oluyor. Bebeğiniz ek gıdalara başladığında yemekleri sürekli dökme ve ağzından çıkarma eğiliminde oluyor. Bu da mama sandalyesinin sürekli olarak kirlenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle çıkarılabilir ve yıkanabilir kılıfları olan, yemeklerin arasına sıkışabileceği köşelerine kolay ulaşabilen ya da o noktalardan ayrılabilen mama sandalyesi seçmek, büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor.

Dayanıklılık

Bir mama sandalyesi aldığınızda onu en az iki yıl kullanmak istiyorsunuz. Bu nedenle uzun süre dayanabilecek sağlamlıkta bir ürün seçmeniz gerekiyor. Aksi durumda yılda iki kez mama sandalyesi değiştirmek faydadan çok size zarar veriyor. Ayrıca bebeğinizin mama sandalyesinde sürekli hareket etmeye çalışacağını da unutmuyorsunuz. Özellikle sağa sola ani ve sert hamleler yapacağını da düşünerek yere sağlam basan ve dengesi iyi olan mama sandalyeleri bebeğiniz için daha güvenli bir ortam yaratıyor.

Güvenlik Özellikleri

Mama sandalyelerinde oturma pozisyonunda bebeğinize bir şey olmaması için iyi sabitlenmiş bir emniyet kemeri bulunuyor. Bazı mama sandalyelerinde bu kemer olmadığı için sonrasında bebeğinize zarar verebiliyor.

Yatar pozisyonda, küçük bebekler için beş noktalı emniyet kemerinin bulunması gerekiyor. Bu nedenle seçeceğiniz mama sandalyesinin bu güvenlik özelliklerine sahip olduğuna dikkat ediyorsunuz. Ayrıca bebeğiniz sandalyenin her noktasına dokunmak isteyeceği için yaralanmasını da önlemek için önlem alıyoruz. Sandalyede parmaklarının sığabileceği ya da sıkışabileceği noktalarının olmadığından, bu alanlara kolay erişemediğinden emin oluyorsunuz.

Boyut

Mama sandalyeleri genel olarak aynı boyutlara sahip olsa da, kullanım alanına göre değişebilen farklı boyutları bulunabiliyor. Eğer evinizde ve yemek masasının yanında yeteri kadar alanınız bulunuyorsa normak boyutlardaki mama sandalyeleri sizin için uygun oluyor. Ancak evinizde bunun için yeteri kadar yeriniz bulunmuyorsa masaya monte edilebilen, kullanılmadığında katlanıp saklanabilen bir mama sandalyesi almayı düşünebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra, eğer bebeğinizi işiniz nedeniyle bakıcıya bırakıyorsanız ya da tatile gittiğinizde de mama sandalyesinin yanında olmasını istiyorsanız kolay taşınabilen seyahat mama sandalyeleri arasından seçiminizi yapabiliyorsunuz.

Tekerlekler

Özellikle evde bebeğinizle yalnız kalıyorsanız ve bebeğiniz yemek yerken birden fazla iş yapmanız gerekiyorsa tekerlekli mama sandalyeleri ilk tercihiniz oluyor. Bu tarz bir ürün alacaksanız öncelikle tekerleklerine bakmanız gerekiyor. Tekerleklerin sağlam ve kolay hareket edebilmesi kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca tekerlekler üzerinde kilitleme mekanizmasının bulunması da güvenlik anlamında önemli bir nokta oluyor. Tekerlekli mama sandalyesi almak istiyorsanız bu özellikleri kontrol etmek sonrasında pişman olmanıza engel oluyorsunuz.

Mama Sandalyesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebeğinizi masa sandalyesine koyduğunuzda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Ellerini bir yere sıkıştırabiliyor ya da sandalyenin denge problemi varsa devrilme ihtimali oluyor.

Mama sandalyelerini kullanırken herzaman 5 noktalı emniyet kemeri ile kullanıyosunuz. Aksi durumda bebeğiniz hareketli olacağı için düşme ihtimali bulunuyor.

Ayrıca her kullanım öncesinde mama sandalyesini genel haliyle bir kez kontrol edilmesi öneriliyor. Sandalyede herhangi bir zarar olup olmadığı, her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bir önceki kullanımdan bebeğiniz bir yerine hasar vermiş olabiliyor ve tekrar kontrol etmeden oturduğunda bebeğinize zarar verecek bir şey olma ihtimali oluyor. Bunların yanı sıra mama sandalyesini kullanmadan önce sabit ve dengeli olduğundan da emin oluyorsunuz. Bebeğinizi mama sandalyesinde aslında gözetimsiz bırakmıyorsunuz.

Yukarıda mama sandalyesi kaç aylıkken kullanılır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi mama sandalyelerini bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Stanley Termosun Bilinmeyen Özellikleri
Devamını Oku

Stanley Termosun Bilinmeyen Özellikleri

Doğa tutkunlarının zorlu koşullarına elverişli niteliklerde geliştirilen Stanley termos, teknoloji ve tasarım bütünlüğü yönünden beklentileri karşılayan bir performansa…
televizyon kanallari nasil ayarlanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Kanalları Nasıl Ayarlanır?

Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman…