Modern dünyanın hızlı akışı teknolojik cihazların her an yanımızda olması ihtiyacını doğuruyor. Bu ihtiyacımıza en iyi yanıt veren cihazların başında ise laptop bilgisayarlar geliyor. Laptop bilgisayarlar, her yere götürebileceğimiz kadar küçük olması ile avantaj sağlarken yapabileceği işlemlere baktığımızda devleşen cihazların başında geliyor. Evde, seyahat halinde, okulda ya da iş yerinde ihtiyacımız olduğu herhangi bir anda işlemlerimizi hemen halledebiliyor, işimizle ilgili çalışmaları yapabiliyor ya da oyun oynayıp film izlerken eğlenceli zaman geçirebiliyoruz. Her ne kadar akıllı telefonlar ve tabletler birçok ihtiyacımızı görüyor olsa da, onlarda yapabildiğimiz işlemler oldukça kısıtlı oluyor. Bir bilgisayarda yapılabilecek her şeyi yapabildiğimiz laptop bilgisayarlar kullanım kolaylığı ve hızıyla mobil cihazlar arasında bambaşka bir yerde duruyor. Laptop bilgisayarlar birçok amaca hizmet edecek şekilde üretiliyor. Çok çeşitli alanda kullanıcıya sahip olduğu için hemen herkesin ihtiyaçlarına cevap vermek isteniyor. Kimi sadece iş amacıyla laptop bilgisayarlara ihtiyaç duyarken kimi oyun oynamak ya da eğlenceli zaman geçirmek için ihtiyaç duyuyor, kimi ise günlük işlemlerini halledip başında fazla zaman geçirmek istemiyor. Özellikle son dönemde artan oyun tutkusu ve internet yayıncılığı nedeniyle bir diğer ihtiyaç da oyun bilgisayarlarında oluyor. Bunun için üretilen özel laptop bilgisayarlar da bulunuyor. Geçmişte laptop bilgisayarlar daha düşük performans gerektiren işlemler için kullanılıyordu. Donanım özellikleri masaüstü bilgisayarlar kadar iyi üretilmiyordu. Ancak son dönemde üretilen laptop bilgisayarlar masaüstü versiyonlardan bazı alanlarda daha iyi performans sergileyebiliyor. Laptop bilgisayarların performansını geliştiren en önemli unsurlardan biri de gelişen laptop işlemci hızları oluyor. Her ihtiyaca yönelik farklı işlemci hızlarında bilgisayarlar üretiliyor ve böylece her kesime hitap etmesi sağlanıyor. Peki laptop işlemci hızı ne kadar olmalı?

İşlemci Hızı Nedir?

İşlemciler bilgisayarların en önemli parçaları arasında yer alıyor. Bilgisayarda yapılacak işlemleri doğrudan etkiliyor. İşlemcinin performansını etkileyen faktörler işlemci tipi ve işlemci hızı oluyor.

İşlemci hızı, bilgisayarınızda yapacağınız büyük ya da küçük tüm işlemlerin hızını oluşturuyor. İşlemci hızını bilgisayarların özelliklerini kontrol ederken Gigahertz ya da kısaca GHz birimiyle simgelenen değer gösteriyor.

GHz, saat hızı olarak tanımlanıyor. Saat hızı kavramı ise, bir saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem adedini belirtiyor.

Bir de son dönemde gelişen teknolojiyle birlikte işlemci hızının yanına çekirdek sayısı da ekleniyor. Çekirdek sayısı, bilgisayarın toplam işlemci hızını belirliyor. Bunu hesaplayabilmek için bilgisayarın işlemci hızı ile çekirdek sayısının çarpılması gerekiyor.

Örneğin, dört çekirdekli ve 2 GHz işlemciye sahip bilgisayarın toplam işlemci hızı 4 X 2 = 8 GHz oluyor. İki çekirdekli 3 GHz işlemciye sahip bir bilgisayarın hızı ise 2 X 3 = 6 GHz oluyor. Yani çekirdek sayısı yüksek ancak işlemci hızı düşük görünen bir bilgisayar diğerlerinden daha hızlı olabiliyor.

Bilgisayar alırken yüksek işlemci hızına sahip olanları tercih ettiğinizde bilgisayarınızın bir saniyede yapabileceği işlem sayını artımış oluyorsunuz ve bu durum bilgisayarınızın hızını doğrudan etkiliyor. Böylece daha hızlı bir bilgisayara sahip olabiliyorsunuz.

Ne Kadar Laptop İşlemci Hızına İhtiyacınız Var?

Oyun Bilgisayarı İşlemci Hızı Ne Olmalı?

Bilgisayar oyunu tutkunları ve yayıncıları artmaya devam ettikçe yeni piyasaya çıkan oyunlar da gelişmeye devam ediyor. Her yeni versiyonunda daha gerçekçi bir deneyim sunmak isteyen oyunları herhangi bir sorun olmadan oynayabilmek için iyi bir işlemciniz olması gerekiyor. Hatta sırf oyun oynamak için çıkarılan oyun bilgisayarları dahi var.

Yüksek performans gerektiren oyunlar sürekli güncellenerek oyun deneyimini en üst seviyeye taşımaya çalışıyor. Oyunda yer alan grafikleri, sesleri ve oyunun kendisini bir araya getirmek için çok çekirdekli teknolojiden yararlanılıyor.

Tek çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarınız varsa, tekil görevleri tamamlama konusunda iyi bir performans alıyorsunuz. Ancak bu bilgisayarlar oyun deneyiminizi oldukça olumsuz etkiliyor. Daha fazla çekirdekli bilgisayarınız oldukça daha hızlı, daha iyi grafiklere sahip ve daha akıcı oyun deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Bir oyun bilgisayarı için 3,5 ya da 4 GHz işlemci hızına sahip olduğunuzda her türlü oyunu hiçbir sorun yaşamadan oynayabiliyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu işlemci hızının tek çekirdekli olmaması oluyor. Çekirdekler birden fazla görevi aynı anda tamamlama özelliğine sahip olduğu için en az 4 çekirdekli işlemciye sahip olması gerekiyor.

Bilgisayar oyunlarıyla profesyonel olarak ilgileniyorsanız ya da oyunların sizi başka dünyalara taşımasını seviyorsanız işlemci hızı yüksek bilgisayar almaktan da çekinmiyor olmalısınız.

laptop islemci hizi teknosa

Günlük İhtiyaçlarınızda Kullanacağınız Bilgisayarınızın İşlemcisi Ne Olmalı?

Eğer bilgisayarınızı sadece günlük işlerinizde kullanmak istiyorsanız düşük işlemci hızının yeteceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak çok düşük işlemci hızlarına sahip bilgisayarların yavaş işlem yapması bir süre sonra canınızı sıkıyor. Özellikle tek çekirdekli bir bilgisayar aldığınızda bilgisayarınızda yapacağınız çoklu işlemlerde sorun yaşıyorsunuz.

Günlük kullanım için bilgisayar almak istiyorsanız çift çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarlar sizin için yeterli oluyor. Çift çekirdekli işlemciler ile bilgisayarınız çoklu görevleri rahatlıkla yapabiliyor, güncellemeleri yaparken hızı yavaşlamıyor ve işlemlerinizin hızlı gerçekleşmesini sağlıyor.

Eğer günlük kullanımın yanında bilgisayarınızda içerikler de üretmek istiyorsanız o zaman dört çekirdekli işlemci ihtiyaçlarınızı daha rahat karşılıyor olacaktır. Bir yandan internet üzerinden araştırma yaparken diğer yandan kendi içeriklerinizi hazırlarken hiçbir sorun yaşamıyorsunuz.

Günlük olarak video ve fotoğraf düzenleme ya da normalin üzerinde performans gerektiren montaj uygulamaları kullanırken herhangi bir sorun yaşamamak için daha fazla işlemci çekirdeğine ve daha yüksek işlemci hızına ihtiyacınız oluyor.

Bu nedenle en az dört çekirdekli ve 2,5 ya da 3 GHz işlemci hızına sahip bilgisayarlar ile hem günlük işlemlerinizi hem de içerik üretiminizi rahatlıkla karşılayabiliyor. Eğer içerik üretmeyip sadece günlük kullanım için ihtiyacınız bulunuyorsa işlemci hızını 2 GHz seviyelerine kadar düşürmenizde bir problem bulunmuyor.

İş Amacıyla Kullanacağınız Bilgisayarın İşlemci Hızı Ne Kadar Olmalı?

Bilgisayarınızı öncelikli olarak işlerinizde kullanmak istiyorsanız işlemci hızından önce çekirdek sayısına karar vermeniz gerekiyor. Çünkü iş yerinde günlük olarak yaptığımız işler çoğunlukla aynı anda birden fazla program çalıştırmayı gerektiriyor.

Sürekli olarak gün içerisinde birkaç program çalışırken, e-postalar alıp göndermeniz, dosya indirip yüklemeniz gerekebiliyor. Yani çoklu görevlerde sorun yaşamayacak bir işlemciye sahip olmanız gerekiyor.

Bu nedenle bilgisayarınızın en az dört veya daha fazla çekirdek sayısına sahip olması fayda sağlıyor. Dört çekirdeğin üzerinde bir işlemciyle çok fazla işi aynı anda çalıştırıp halledebiliyorsunuz.

İşlemci hızı tercihinizi, yaptığınız işlerin ne kadar hızlı olması gerektiği belirliyor. Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.

Kendinize Uygun İşlemciye Karar Verin

Bilgisayarınızın ihtiyacı olan işlemci hızına karar vermeden önce bilgisayarınızı kullanım amacınızı belirlemeniz gerekiyor. İster oyuncu olun ya da başka amaçlarla bilgisayar alın, öncelikle kullanım amacınızı ve kullanım alışkanlıklarınızı iyi tespit etmeden ne kadar işlemci hızına sahip olmanız gerektiğini bilemiyorsunuz.

Aynı anda çok sayıda program çalıştırıyorsanız, yüksek performans gerektiren oyunlar oynuyorsanız en az 4 çekirdekli işlemciye ihtiyacınız oluyor. Hatta 8 çekirdekli işlemcilerle hiç hız sorunu yaşamıyorsunuz.

Yalnızca günlük işlerinize yetecek bir bilgisayar arıyorsanız çift çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarlar ihtiyacınızı karşılamak için yeterli oluyor.

Yukarıda laptop işlemci hızı ne kadar olmalı anlatmaya çalıştık.

Siz de en verimli işlemcilere sahip laptoplara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hdmi kablo nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

HDMI Kablo Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar, televizyon ve oyun teknolojisi büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte hayatımıza yeni araç ve…
xiaomi urunleri nereden alinir teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Ürünleri Nereden Alınır?

Son yıllarda ürettiği başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok teknolojik cihazla popüler olan ve kullanıcılarını kendisine hayran bırakan…