Apple piyasaya sürdüğü iPhone 13 serisi sonrası, özellikleri konusundaki sorulara da yanıt vermiş oldu.  Kullanıcıların merakı nedeniyle lansmana kadar sürekli olarak sızıntı haberleriyle karşılaşmaya devam etmiştik. Bu haberlerde yeni iPhone’un nasıl görüneceğinden başlayıp özelliklerine kadar birçok tahminde bulunulmuştu. Bu yazımızda iPhone 13 özellikleri neler olabilir diye uzunca süre sorduktan sonra artık netleşen özelliklerini sizinle paylaşacağız.

Yeni iPhone Modelinin Adı Ne Oldu?

Apple, geçtiğimiz yıl iPhone 11’den iPhone 12 ismine geçtiği için bu yıl çıkacak yeni modelin isminin iPhone 13 olması zaten bekleniyordu. Beklenen de gerçekleşti ve iPhone 13 ismi ile piyasadaki yerini aldı.

İlginç bir bilgi olarak Apple kullanıcılarına yapılan anketlerde, kullanıcıların yaklaşık 5’te 1’i 13 rakamının şansızlığına inanıyor ve iPhone 13’ü almayacaklarını belirtiyordu. Yeni modelin, telefonun piyasaya çıkış tarihine atıfta bulunmasını ve iPhone 21 olarak piyasaya sürülmesini de ihitimaller arasındadydı. Ancak bunların hiçbiri gerçekleşmedi.

iPhone 13 Tasarımı

iPhone 13’ün tasarımında detay içeren değişiklikler yapılması bekleniyordu. Bunların başında da iPhone ekranında yeni modellere göre fazla yer kaplayan çentik geliyordu. Apple birkaç nesil iPhone’larda tam ekran teknolojisine geçmiş olmasına rağmen selfie kamerası ve Face ID için kullandığı çentik alanını küçültmüyordu. Bu durum kullanıcıların video izleme deneyimini olumsuz olarak etkiliyordu. Hemen söyleyelim ki bu yeni iPhone 13 serisinde artık çentik alanı %20 daha küçük yer alıyor.

Gelen bilgilere göre Apple, Face ID teknolojisinde kullanılan bileşenleri bir arada toplamayı başardığı için artık daha küçük çentik kullanabiliyor.

Bir diğer şüphe de şarj girişinin olup olmayacağıydı. Hatta çoğu kişi şarj girişinin olmadığı bir iPhone 13 serisi bekliyordu. Bu yeni seri sadece kablosuz şekilde şarj edilecekti. Bu beklentiler de boşa çıktı ve iPhone karşımıza gene kablolu olarak şarj edilebilecek bir port ile çıktı.

iPhone 13 Ekranı

Apple, iPhone 13 telefonların ekran boyutu hakkında da birçok söylenti vardı. iPhone 13 mini 5,1 inç, iPhone 13 ve iPhone 13 Pro  6,1 inç, iPhone Pro Max ise 6,7  boyutlarında bizlerle oldu. Diğer taraftan Pro ve Pro Max modellerinde ilk defa 120 ekran yenileme hızı ile geldi. Bu özellik, ekranda kaydırmanın daha yumuşak yapılmasının yanı sıra gelişmiş oyun ve video oynatmaya izin veriyor. Tüm görüntüleri çok daha net görebiliyorsunuz. iPhone 13 Mini ve iPhone 13’de ise ekran yenileme hızı 60 Hz seviyesinde bulunuyor. Fakat tüm bu ekran hızları açtığınız uygulama ya da sayfanın durumuna göre değişecek. Örneğin sadece yazı içeren bir site açtığınızda telefon 10-20 Hz kullanırken, grafikleri fazla bir oyun oynamada bu sayı 120 Hz’lere kadar çıkabilecek. Bu akıllı yapı sayesinde telefonunuzun şarjı daha uzun gidecek.

iPhone 13 serisindeki ekranlar daha önceki modellerine göre %28 daha parlak olacak.

Çok büyük bir yenilik olmasa da IP68 sertifikası sayesinde telefonun kirlere ve suya oldukça dayanıklı olduğunu da belirtmekte fayda var.

iphone 13 ozellikleri neler olabilir teknosa-teknosa

iPhone 13 Diğer Özellikleri

iPhone 13 için bir önceki modeline göre bir çip yükseltmesinin de olması bekleniyordu. iPhone 12’de kullanılan güçlü A14 Bionic işlemcinin geliştirilerek A15 Bionic işlemcinin geleceği söylentiler arasındaydı.

İşte artık iPhone 13’lerde A15 işlemci bizi karşılıyor. Bu yeni çip ile birlikte iPhone 13 telefonların genel performansının ve hızının çok daha iyi olacağı, verimliliğinin daha yüksek olacağı net şekilde görülüyor. Apple tarafından verilen A15 çip siparişinin 100 milyondan fazla olduğu bildiriliyor. Bu da yeni iPhone 13’lerin iPhone 12’den daha fazla talep göreceğini bize tahmin ettiriyor. Bu yeni işlemci sayesinde %50’lere yakın performans artışı yaşanıyor.

iPhone 13 depolama alanı için ilk başlarda 1 TB olacağı yönünde söylentiler yayılmış olsa da iPhone Mini ve iPhone’da 128, 256, 512 MB; Pro ve Pro Max’de ise bunlara ilaveten 1TB alternatifi ile geldi.

Arka kamerasında 12 MP’lik iki adet kamerası bulunuyor. Daha önceki modellerine göre %50’ye varan şekilde daha fazla ışık alabilen bu kameralar sayesinde gece fotoğrafları çok daha iyi çekilebiliyor. Ön tarafta bulunan 12 MP kamera 4K / 60 FPS video kaydı imkanı veriyor.

iPhone 13’lerin kullanıcılarını memnun edeceği bir diğer alan ise pil ömrü oluyor. iPhone 12 ile kıyaslandığında iPhone 13,  2,5 saat daha fazla pil ömrü sağlıyor.

iPhone 13’de Smart HDR 4 teknolojisi sayesinde film çekimlerinizi neredeyse profesyonele yakın şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

“Sinematik modu” ise iPhone 13’ler ile bize sunulan bir diğer güzellik. Bu özellik sayesinde video çekerken ekrana yeni bir obje girdiğinde iPhone odağını otomatik olarak değiştiriyor.

iPhone 13’ler Snapdragon X60 modeme sahip. Bu modemin 5G performansının da diğer modemlere göre daha iyi olduğu söyleniyor.

Yukarıda iPhone 13 özellikleri hakkında bilgiler paylaşmaya çalıştık.

Siz de en iyi iPhone 13 modellerini toplu olarak incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
samsung televizyonlari yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Samsung Televizyonları Yakından Tanıyın

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin etkisini daha çok kullandığımız eşyaların değişmesiyle görüyoruz. Eskiden sadece yayınlanan kanalları izlediğimiz televizyonlarımız son…
evlenirken beyaz esya secimi teknosa
Devamını Oku

Evlenirken Beyaz Eşya Seçimi

Gelişmekte olan teknoloji ile beyaz eşya çeşitliliğinin artması seçim yapmayı zorlaştırıyor. Özellikle evlilik hazırlığının heyecanlı koşuşturmasının içerisinde beyaz…