Bilgisayar, televizyon ve oyun teknolojisi büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte hayatımıza yeni araç ve gereçler girmeye başlıyor. Bu araçlardan biri de cihazlarımızı birbirine bağlayıp uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan HDMI kablolar oluyor. Bazı cihazlarımızı çalıştırabilmek için televizyona ya da bilgisayara bağlamamız gerekebiliyor. Bazılarını ise daha büyük ekrana aktarıp aldığımız keyfi artırmak isteyebiliyoruz. Bu tarz durumlarda yardımımıza HDMI kablolar yetişiyor. Bu yazımızda HDMI kablo nedir, ne işe yarar anlatmaya çalışacağız.

HDMI Kablo Nedir?

Türkçe açılımı Yüksek Çözünürlüklü Çoklu Ortam Arayüzü anlamına gelen HDMI kablolar görüntü ve sesi dijital ortamda sıkıştırmadan aktarmayı sağlayan ara birimler olarak tanımlanabiliyor.

HDMI kabloları sıklıkla video oynatıcılar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve dijital uydu alıcılarında kullanıyoruz.

HDMI Kablo Ne İşe Yarıyor?

Bilgisayarlarımızdan film izlemek en büyük zevklerimiz arasında yer alıyor. Ancak küçük monitörler nedeniyle bu aktivitemiz yeterince keyifli olmayabiliyor. Film izleme keyfimizi artırmak için HDMI kablo ile bilgisayarımızı büyük ekranlı televizyonumuza bağlayabiliyor ve istediğimiz gibi film ya da videolar izleyebiliyoruz. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarını da oynayabiliyoruz.

Evde büyük bir keyifle yaptığımız aktivitelerden biri de oyun konsollarından oyun oynamak oluyor. Oyun konsollarındaki görüntüyü televizyon ekranımıza yansıtmak için HDMI kablo kullanıyoruz.

Dijitalleşen dünyada artık uydu alıcıları da dijitalleşmeye başladı. Dijital uydu alıcılarını televizyonumuza HDMI kablo ile bağlayabiliyoruz.

HDMI kablo sadece eğlence amaçlı görüntü ve ses aktarımı için kullanılmıyor. İş yerinde sunum yaparken dizüstü bilgisayarımızı projeksiyon cihazına HDMI kablo ile bağlayarak daha kaliteli görüntü aktarımı sağlayabiliyoruz. Ayrıca ses aktarımı da yapabildiğimiz için herkesi hayran bırakan sesli sunumlara imza atabiliyoruz.

Ayrıca cep telefonlarımızı da HDMI kablo ile televizyona bağlama imkanımız bulunuyor. Cep telefonları için üretilmiş bu araçların bir ucu cep telefonunun şarj yuvasına takılıyor. Diğer ucunu ise televizyonumuza takabiliyoruz.

HDMI Kablo Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Teknolojik cihazlardaki gelişmeler bu cihazlarla birlikte kullandığımız araç gereçlerin de gelişmesine neden oluyor. Görüntü ve ses kalitesinin artması sonucunda HDMI kabloların da bu gelişime ayak uydurması gerekiyor.

Birinci nesil HDMI kablolar mevcuttaki görüntü aktarımlarında yavaş kaldığı için ikinci nesil teknolojiye yükseldi. Görüntülerde donma ya da yavaşlama gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız HDMI kablo alırken ikinci nesil kabloları tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Eğer ultra yüksek çözünürlüklü videolar izleyecekseniz ikinci nesil HDMI kablonun yanında yüksek hızlı olup olmadığını da kontrol ediyor olmalısınız. Görüntü ve ses aktarımı yapacağınız cihazın video çıkış gücüne bağlı olarak hangi kabloyu seçeceğinize karar verebiliyorsunuz.

HDMI kablolar iki cihaz arasındaki aktarımı sağladığı için dikkat etmeniz gereken ikinci nokta kablo uzunluğu oluyor. Bilgisayarınız, video oynatıcınız ya da oyun konsolunuzun duracağı yere göre uygun boyutu belirleyebilir ve ona göre bir kablo alabilirsiniz. Eğer gereğinden fazla uzun bir kablo tercih ederseniz hem evinizdeki kablo kalabalığını artırmış oluyorsunuz hem de sinyal kalitesinde düşmeler yaşanıyor. Daha kısa bir kablo aldığınızda da iki cihazı birbirine yakın yerleştirmemiz gerekiyor. Özellikle yer problemi yaşıyorsak kısa kabloların herhangi bir faydasını göremiyor olacağız.

HDMI kablolarda daha pahalı olanın daha kaliteli olması gibi bir durumu bulunmuyor. Bu nedenle HDMI kablo tercihi yaparken fiyatına göre değil özelliklerine göre yapmanız gerekiyor. İkinci nesil bir HDMI kablo birinci nesil kablolara göre daha yüksek bir fiyatla satılıyor. Çünkü sahip olduğu özellikler diğerinden daha gelişmiş oluyor. Böyle durumlar fiyat farkını normal olarak karşılayabiliyoruz. Ancak aynı özelliklere sahip bir cihaz için daha fazla para vermemiz gerekmiyor.

HDMI İkinci Nesil Kablo Ne İşe Yarıyor?

HDMI kabloların piyasaya çıkışından sonra yapılan en büyük değişim ikinci nesil teknolojisiyle yaşanmış oldu. Yapılan bu sürüm değişikliği HDMI 2.0 olarak adlandırılıyor.

Artık ikinci nesil HDMI kablolarla 4K görüntü kalitesine kadar aktarım yapılabiliyor. Ayrıca hızı da diğer kablolara göre yüksek olduğu için film izlerken ya da oyun oynarken herhangi bir donma sorunu yaşamıyorsunuz.

Aynı zamanda ikinci nesille birlikte HDR desteği de eklenmiş oldu. Görüntü kalitesinin çok fazla arttığı teknoloji dünyasında bu geliştirme de önemli noktalar arasında yer alıyor. Çünkü bu sayede aktarılan görüntülerdeki canlı ve doğal renklere de sahip olmuş oluyoruz.

Aktardığımız görüntülerdeki HDR kalitesine ulaşabilmemiz için bazı kriterlerin yerine gelmiş olması gerekiyor. Bunların ilki HDR görüntüyü ve HDMI 2.0 bağlantıyı destekleyen bir televizyon sahibi olmamız gerekiyor. İkincisi de aktaracağımız görüntünün yani gerçek içeriğin de HDR özelliğe sahip olması gerekiyor.

Günümüzde üretilen televizyonların büyük çoğunluğu HDR görüntü kalitesini ve HDMI 2.0 bağlantıyı destekliyor. Ayrıca özellikle dijital platformlara üretilen orijinal içerikler de HDR kalitesine uygun olarak çekiliyor. Bunların yanı sıra geliştirilen oyunlardaki görüntüler de buna uygun üretilmeye başlanıyor.

HDMI 2.0 teknolojisi sayesinde hem cihazlarımız arasındaki aktarımı kusursuz bir şekilde yapabiliyor hem de görüntü kalitesi olarak muhteşem bir görsel deneyim yaşayabiliyor olacağız.

İkinci nesil HDMI kablolarda pek fazla piyasada yer almasa da, yaşanan bir geliştirme daha bulunuyor. HDMI 2.1 teknolojisi de artık üretiliyor. Bu teknolojisi sayesinde 10K görüntü kalitesine kadar aktarımlar kolaylıkla yapılabiliyor. Mevcut durumda bu teknolojiyi kullanabilecek cihazlar olmadığı ve bu görüntü kalitesinde içerikler üretilmediği için herhangi bir ihtiyaç duymuyoruz.

Görüntü kalitesi ve televizyon teknolojisi gelişmeye devam ettikçe kısa bir süre içerisinde HDMI 2.1 kabloları kullanmaya başlıyor olacağız.

Yukarıda HDMI kablo nedir, ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi HDMI kabloları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli klima nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Klima Nedir?

Artık yaz mevsimini sevenler için tadına doyulmaz havalar gelmeye başladı. Ama yaz sadece güneşiyle birlikte gelmedi tabii ki.…
katlanabilir macbook gelecek mi teknosa
Devamını Oku

Katlanabilir Macbook Gelecek Mi?

Teknoloji dünyasına yön veren markaların başında gelen Apple’ın birçok yenilik üzerinde çalıştığı konusunda söylentiler hızla yayılıyor. Daha önce…
En İyi Isıtıcı Önerileri
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Önerileri

Elektrikten ışıma ısısı üreterek çalışan elektronik cihazlara elektrikli ısıtıcı denir. Kullanım kolaylığı nedeniyle hemen hemen yaşamın her alanında…
dyson sac sekillendirici onerileri teknosa
Devamını Oku

Dyson Saç Şekillendirici Önerileri

Güne güzel başlamanızı ve gün boyu aynı enerjinizi korumanızı sağlayan en önemli faktörlerin başında saçlarınız geliyor. Her sabah…
Apple Watch 6 Serisi ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple Watch 6 Serisi Özellikleri

Giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklımıza gelen cihaz akıllı saatler oluyor. Akıllı saatler arasında en popüler ürünler arasında da…